Vraag v/d week: Thaise vleesrookmethode
Mijn vrouw kocht onlangs een grote keramieken pot, zoals ik die wel vaker in de Isaan had gezien om water in op te slaan. Dat was dit keer niet de bedoeling, want het wordt nu gebruikt om vlees op een speciale manier te bereiden. Mijn vrouw noemt het “ong” of zoiets, een Thaise manier van BBQ-en.
Het wordt duidelijk als u de twee foto’s, die ik op internet vond, bekijkt. Op de ene foto de pot met de deksel en op de andere ziet u het houtskoolvuurtje en de repen vlees, die aan haken aan de binnenkant worden gehangen. Het resultaat is perfect ge-BBQ-de spareribs met een speciaal “rooksmaakje”, erg lekker! .
Mijn vrouw kon mij niet vertellen of deze manier uit de Isaan komt of elders vaak wordt gebruikt. Op Internet kon ik dit keer ook (nog) niet wijzer worden.
Zijn er bloglezers, die bekend zijn met deze methode en er iets meer over kan vertellen? De juiste naam zou wellicht wat betere informatie op Internet kunnen opleveren.
Over deze blogger
-
Bert Gringhuis (1945), geboren en getogen in Almelo in het mooie Twente. Later vele jaren in Amsterdam en Alkmaar gewoond, werkzaam in de export voor diverse bedrijven. Ik kwam in 1980 voor het eerst in Thailand en was meteen verliefd op het land. Vele malen sindsdien terug geweest en na mijn (vroeg)pensionering als weduwnaar naar Thailand verhuisd. Daar woon ik nu al 22 jaar samen met mijn ietwat jongere Thaise dame Poopae.
Mijn eerste ervaringen in Thailand als een soort nieuwsbrief aan familie, vrienden en kennissen gestuurd, die later onder de naam Gringo op Thailandblog hebben gestaan. Veel, heel veel artikeltjes hebben die eerste verhalen gevolgd en dat is uitgegroeid tot een vrijwel dagelijkse hobby.
In Nederland nog een verwoed voetballer en voetbalscheidsrechter, maar de jaren gaan tellen en in Thailand nog altijd verwoed, maar het poolbiljarten is echt van mindere kwaliteit, ha ha!
Lees hier de laatste artikelen
- Steden21 november 2024Chumphon: Rust en lekker eten!
- Cultuur18 november 2024Pua, Pua, Pua
- Achtergrond11 november 2024Bananen in Thailand
- Bezienswaardigheden11 november 2024Ban Chiang – Een juweel in de kroon van Udon Thani
Is dit niet gewoon gelijk aan wat wij ‘roken’ noemen? Het is alleen in Nederland voor vlees wat minder gewoon, met uitzondering van bijvoorbeeld gerookte ham. Maar bijvoorbeeld vis roken gaat nagenoeg op dezelfde manier. Alleen gebruikt men in Nederland meestal een stalen vat ipv van zo’n pot. Maar dat maakt voor het effect niet uit.
Mijn vader rookte als oud Visserman vroeger zelf regelmatig paling of makreel in de tuin. Met een oliedrum, het bovenste deksel er af, vuurtje er in en vaak ging er dan een jutezak overheen als deksel. Dat zorgt er voor dat de rook er voor een deel in blijft en het vat dus op temperatuur blijft, maar het vuur toch niet helemaal gesmoord word. Het is een beetje een vak apart, je moet er geduld bij hebben en er een beetje feel voor hebben.
Zou tegenwoordig niet meer toegestaan zijn ivm de rook.
Kennis rookt allang op deze manier n voegt cocosbast toe voor rooksmaak.
Yep in Pattaya !!
Zelf rook ik in RVS waterton die hiervoor voorzien is van deurtje en ook met houtskool en cocosbast
Lekker hoor spek ,varkensnek en vis roken, nu ook rookworst mmmmm
Met temperatuurmeter om het te beste resultaat te krijgen
Hallo Piet
Ben beginnende roker heb jij wat recepten voor mij??
Die spek,varkensnek en rookworst lijkt me wel wat….
Alvast bedankt.
หมูอบโอ่ง = Moo – Aob -Aong
Als je het thaise woord ( niet de vertaling is nl Isaans) in google zet, dan krijg je al het lekkers met pot te zien.
Het is geen Isaan food, doch heel thailand kent deze methode en de naam hiervoor is steeds anders.
Isaan is een afwijkende taal
Pattaya floating market heeft ook zo’n pot staan voor de lekkerbekjes
In de Isaan wordt meestal zongedroogd, zie hiervoor Moo Dad Diew
Eet smakelijk
Er zijn zelfs heuse kampioenschappen zie http://www.nkpalingroken.nl/over-het-nk/nederlands-kampioenschap-palingroken/
Word hier in Pattaya reeds langer gedaan en ook met zoeen pot en als rookmiddel; cocosbast.
Zelf gebruik ik ex RVS watervat helemaal aangepast als rookton met temperatuurmeter
O.a. spek en zeker een gerookte vis niet te versmaden!
Dat proces heet in het Thais อบ โอ่ง uitspraak ob òong (middentoon, lage toon). ‘Ob’ is braden, roosteren’ en ‘òong’ is die grote (water)kruik. Er vóór komt dan nog het soort vlees หมู mǒe: varken of ไก่ kài kip . Als je het bestelt zeg je aow mǒe: ob òong ná khráp. Het komt overal in Thailand voor, maar je ziet het niet zo vaak.
Meer op deze twee filmpjes:
https://www.youtube.com/watch?v=Fvla2fSx7H8
https://www.youtube.com/watch?v=RHGqiYnXNUo
Op elke markt zie je verkopers staan, die in deze potten inderdaad spareribs roken.
Smaakt prima.
Mijn Idiase kennissen hier in Zwitserland hebben allemaal zo’n pot in hun tuin. Ik weet niet of men daar ook vlees in rookt, maar er wordt chicken geBBQ-t. Als ik me niet vergis heet dat Tandoori chicken. Volgens hen is dat in India gebruikelijk. Maar men moet natuurlijk wel een tuin hebben!
Mijn Poolse buren toen ik nog in Malta woonde rookte een paar keer per week vis, vlees en worst op zo’n manier,
Ook heb ik wel gezien dat het vuurtje soms niet in de pot, maar buiten de pot in een “tunneltje” werd aangestoken zodat er geen directe stralingswarmte op het te roken product kwam. De “rookpot” werd met een deksel afgestoten maar niet volledig om een beetje “trek” te houden.
Als ik van mijn terras het roken rook, kreeg ik behoorlijk trek, en meestal werd die trek beloond.
Aan de Market Village in Hua Hin werden ook spateribs verkocht die op deze wijze waren klaargemaakt. Wel lekker vond.ik.