Savelberg: Een Franse keuken met Nederlandse flair
Als enige chef-kok in Nederland, die in vier verschillende restaurants werd bekroond met een Michelin-ster, heeft Henk Savelberg een poosje geleden alweer zijn “savoir faire” van Franse gastronomische gerechten naar Azië gebracht door zijn befaamde restaurant Savelberg in Voorburg als het ware te verhuizen naar Bangkok.
De chef-kok, die zijn carrière begon toen hij 20 jaar was, deed zijn ervaring op bij Franse top-chefs zoals Gerard Panguad in Parijs, Jan Pierre Bioux in Lyon en Le Chateau de Luca Lonnais in Bretagne. Hij opende zijn eigen restaurant in Voorburg in 1997 en werd in datzelfde jaar nog bekroond met een Michelin-ster. Hij wist die positie tot 2014 te handhaven, het jaar dat Savelberg besloot met pensioen te gaan naar Thailand.
Gesitueerd in het Oriental Residence is het restaurant met veel oranje, Holland’s nationale kleur, ingericht en heeft een mooie collectie van schilderijen en beelden uit de Rock Around Asia Gallery evenals een aantal Michelin boeken. De open keuken en de “dining area” bevinden zich op de eerste etage, terwijl er op de bovenverdieping gelegenheid is voor een privé diner of party. Riedel kristalglaswerk en platina-afgewerkt serviesgoed voegen een extra vleugje elegantie toe.
De keuken
De keuken is in de bekwame handen van Joost Bijster en (zijn verloofde) Roxanne Lange die de gastronomische gerechten bereiden met de beste geïmporteerde ingrediënten, waaronder Franse oesters (uit Zeeland), Australisch lam, Canadese kreeft, Japans coquilles, Hollandse tomaten en witte asperges.
“Onze keuken is in een moderne Franse stijl en is lichter, frisser en minder vet dan de meer traditionele gerechten. Wij richten ons op de voedingswaarde en men zal in elk gerecht van onze diners meer dan één kooktechniek ontdekken, waarmee wij verschillende texturen willen creëren,” zegt Joost “Onze menu’s zijn ontworpen om gemakkelijk te eten, maar de voorbereiding is delicaat en het duurt meestal 30 tot 40 minuten van het plaatsen van een bestelling tot aan het opdienen”.
Voor de zondag heeft Savelberg een vijf-gangen lunch in de aanbieding voor “slechts” 3.500 Baht.
Het menu
Tijdens ons bezoek biedt Joost ons gratis vijf hapjes aan, zoals Grilled Melon bedekt met Spaanse pata negra ham, gemarineerde schil van watermeloen met olijfpoeder, verse razorclam met Hollandse garnalen in een citroensaus. Er is ook Cannelloni gevuld met verse room, gebakken Nederlandse kaasballetjes, kip overgoten met romige foie gras en Gamba’s in een Mexicaanse guacamolesaus.
De voorgerechten zijn voedzaam en komen in gulle portie’s: gebakken verse langoustines vermengd met biologische tomaten, pata negra ham, heldere gazpacho, tomatenmousse in courgettes en met Jacobsschelp en kaviaar op een bedje van spinazie.
Hoofdgerechten zijn onder andere zacht gegrilde Noordzee tarbot geserveerd met witte asperges, morieljes, groene erwten, eierenmousse en morelsaus en een even malse “saddle of lamb” doordrenkt met groene kruiden, knoflook en paprika en geserveerd met gladde puree van aubergines en lamsvleessaus.
Een portie van gekruide karamel met yoghurt en bosbessengranita in aardbeien siroop en champagne reinigt het gehemelte en we eindigen de maaltijd met aardbei crémeux, een zondige mengsel van lychee ijswater, aardbei marshmallow en crêpe roll, geserveerd met yoghurtijs.
Savelberg
Savelberg Thailand is gesitueerd in het Oriental Residence Bangkok op Wireless Road. Het restaurant is dagelijks geopend, behalve op dinsdag, van 12.00 tot 14:00 uur en daarna weer van 18.00 tot 22.00 uur voor het diner. Bel (02) 252 8001 of bezoek www.Savelbergth.com
Bron: Pattarawadee Saengmanee in The Sunday Nation van 12 juli 2015
Over deze blogger
-
Bert Gringhuis (1945), geboren en getogen in Almelo in het mooie Twente. Later vele jaren in Amsterdam en Alkmaar gewoond, werkzaam in de export voor diverse bedrijven. Ik kwam in 1980 voor het eerst in Thailand en was meteen verliefd op het land. Vele malen sindsdien terug geweest en na mijn (vroeg)pensionering als weduwnaar naar Thailand verhuisd. Daar woon ik nu al 22 jaar samen met mijn ietwat jongere Thaise dame Poopae.
Mijn eerste ervaringen in Thailand als een soort nieuwsbrief aan familie, vrienden en kennissen gestuurd, die later onder de naam Gringo op Thailandblog hebben gestaan. Veel, heel veel artikeltjes hebben die eerste verhalen gevolgd en dat is uitgegroeid tot een vrijwel dagelijkse hobby.
In Nederland nog een verwoed voetballer en voetbalscheidsrechter, maar de jaren gaan tellen en in Thailand nog altijd verwoed, maar het poolbiljarten is echt van mindere kwaliteit, ha ha!
Lees hier de laatste artikelen
- Achtergrond14 december 2024Cashewnoten in Thailand
- Isaan12 december 2024We gaan naar Ubon Ratchathani!
- Achtergrond6 december 2024De geschiedenis van de Thaise keuken
- Bezienswaardigheden2 december 202424 uur in Bangkok (video)
Nadat we op een prettige wijze afscheid hadden genomen van ambassadeur Joan de Boer in maart dit jaar
zijn we met een paar mensen doorgewandeld naar het fraaie restaurant van Henk Savelberg.
Dit restaurant ligt betrekkelijk dichtbij de Nederlandse ambassade.
Tot onze verrassing kwam Henk Savelberg zelf kennismaken, voerden we een interessant gesprek en werden bovendien zeer gastvrij onthaald. Ook op deze wijze wensen wij Henk Savelberg en zijn staf veel
succes toe op deze fraaie lokatie in het Oriental Residence in Bangkok.
groet,
Lodewijk
Ben er geweest
Het was TOP!!!
Geloof direct, dat het TOP was, maar het zou leuk zijn als je er iets meer over vertelt.
Hoe was de sfeer, de bediening, met hoeveel mensen was je daar, wat heb je gekozen uit het menu en de typisch Nederlandse vraag: wat heeft het gekost?
top, uniek voor Bangkok dit is gewoon een van de beste chefs van NL. Betaal meer voor top kwaliteit , voor wie dat wil dan. Veel success met dit restaurant .
Ik vind het voor thailand erg duur ,het had wel mijn belangstelling en ben meteen de menu kaart gaan bestuderen al enige tijd geleden toen ik weer eens naar bkk ging .
Nou ik schrok behoorlijk van de prijzen en ben wel op de hoogte omdat ik hier in nederland vaak naar sterren reataurants ga bij mij in de buurt en zij hebben best leuke acties . de lindenhof in nuenen 4 gangen lunch voor 60 euro en dat met 2 sterren .
Maar ja besloot thuis dat ik toch zou gaan kijken maar eenmaal in thailand was het gevoel toch anders .
En ben toch doorgelopen het zag er wel erg leuk uit .
Dit vind ik een flauwe reactie van iemand die enkel naar het prijskaartje kijkt. Als je het artikel leest en bekijkt wat dit restaurant werkelijk aanbiedt dan moet je, als je eerlijk bent toegeven dat je, met deze kwaliteit, zo een menu niet kan aanbieden voor 60 Euro, zeker niet in Thailand. De invoer van al deze heerlijkheden is niet gratis en moet doorgerekend worden aan de klant of dacht je en verlang je dat de chef en de bijbehorende staf in zo een zaak gratis werken? Sommige mensen denken nog steeds dat in Thailand alles moet goedkoper zijn dan elders. Dan moet men zich houden aan de lokale Thaise restaurants en geen kritiek leveren op de prijzen van echte buitenlandse restaurants welke echte buitenlandse kwaliteitsgerechten aanbieden.
Streetfood is wel goedkoper en soep uit blikjes ook .
Lung addie
Volledig eens met Eddy
En wat duur ?
Ik lees een viergangen menu voor 2500 Baht…..
http://www.savelbergth.com/wp-content/uploads/2014/11/SVBMENU.pdf
Je kunt eten voor 120 tb , iets uit de aanbieding, een bord met iets door amateurs in elkaar gezet , of eens in de twee / drie maanden echt uit eten gaan , dan kies ik liever voor kwaliteit i.p.v. goedkope shit op een locatie achteraf .
Perfecte bediening goede menukaart en wenselijke wijnen jammer dat hij weg is uit Voorburg dan maar vaak naar bangkok