In Naklua heb ik civapcici ontdekt
Zaterdagavond maakte ik een wandeling van mijn huis naar Naklua Road, een gezellige straat in Naklua, ten noorden van Pattaya, met veel restaurants, terrasjes en bierbarretjes. Ik besloot te gaan eten in Nachrichtentreff, een Oostenrijks restaurant, dat vooral bekend staat voor de enorm grote Wiener schnitzels, die er geserveerd worden.
Ik zou ook een schnitzel bestellen, maar op de tafel waar ik aan ging zitten lag een menu met foto’s, waarop onder andere “ćevapčići” werd aangeboden. Cevapčići? Nooit van gehoord! Ik vroeg aan de Thaise jongen in de bediening wat het was, maar dat had ik net zo goed kunnen laten, wist hij veel? “Porc” kwam er met moeite uit, maar verder ging de uitleg niet. Op de foto zag het er toch wel aantrekkelijk uit en ik waagde het er op om “Civapcici met frites” te bestellen.
Ik heb heerlijk gegeten, de frietjes waren prima en de civapcici een soort worstjes van gemengd en gekruid vlees was bijzonder smakelijk. Maar ik wist nog steeds niet wat ik met civapcici precies gegeten had, dus, thuisgekomen, moest Internet licht in die duisternis scheppen. Dat was geen probleem, civapcici wordt op verscheidene websites uitvoerig beschreven met historie, herkomst en vele recepten.
Balkangerecht
Cevapčići is een vleesgerecht dat onder verschillende namen over de gehele Balkan bekend is. Het bestaat uit een soort worstjes gemaakt van lams- en rundvleesgehakt. Het gerecht is uitermate populair in Bosnië en Herzegovina, Kroatië, Montenegro en Servië, waar zij verkrijgbaar zijn bij (fastfood)restaurants, maar ook in andere Oost-Europese landen is ćevapčići bekend.
Het gerecht heeft zijn oorsprong in de middeleeuwen, toen de Balkan deel uitmaakte van het Ottomaanse Rijk, ook die historie wordt op Internet uitgebreid behandeld.
Recepten
Civapcici worstjes zijn makkelijk te maken, er staan genoeg voorbeelden van recepten op internet. De basis van die recepten is dus een mengsel van lams- en vleesgehakt, aangevuld met kruiden, maar er zijn talloze variaties mogelijk. Elk land en regio heeft zo zijn eigen recept en – zoals ik ergens las – er zijn meer recepten dan er koks zijn.
Tenslotte
Lezers, die wel eens met vakantie naar één van de voormalige Joegoslavische landen zijn geweest, kennen civapcici ongetwijfeld, Ik kende het niet en heb het ook nog nooit op een menukaart van een restaurant gezien. De ingrediënten zijn alle in Thailand te koop en ik ga de keukenprinses in mijn huis vragen een Thaise variant te maken, heerlijk als maaltijd, maar ook als snack bij een bbq-feestje!
Over deze blogger
-
Bert Gringhuis (1945), geboren en getogen in Almelo in het mooie Twente. Later vele jaren in Amsterdam en Alkmaar gewoond, werkzaam in de export voor diverse bedrijven. Ik kwam in 1980 voor het eerst in Thailand en was meteen verliefd op het land. Vele malen sindsdien terug geweest en na mijn (vroeg)pensionering als weduwnaar naar Thailand verhuisd. Daar woon ik nu al 22 jaar samen met mijn ietwat jongere Thaise dame Poopae.
Mijn eerste ervaringen in Thailand als een soort nieuwsbrief aan familie, vrienden en kennissen gestuurd, die later onder de naam Gringo op Thailandblog hebben gestaan. Veel, heel veel artikeltjes hebben die eerste verhalen gevolgd en dat is uitgegroeid tot een vrijwel dagelijkse hobby.
In Nederland nog een verwoed voetballer en voetbalscheidsrechter, maar de jaren gaan tellen en in Thailand nog altijd verwoed, maar het poolbiljarten is echt van mindere kwaliteit, ha ha!
Lees hier de laatste artikelen
- Achtergrond14 december 2024Cashewnoten in Thailand
- Isaan12 december 2024We gaan naar Ubon Ratchathani!
- Achtergrond6 december 2024De geschiedenis van de Thaise keuken
- Bezienswaardigheden2 december 202424 uur in Bangkok (video)
Grappig, dat Cevapcici nu ook in Thailand verkrijgbaar is. Het is een heerlijk gerecht, dat ik in 1967 leerde kennen tijdens een vakantie in het voormalig Joegoslavië ( nu Kroatië ).. Ze hadden daar nog een ander soort worstjes heel pittig en rood van de paprika, Maar daarvan ken ik de naam niet meer.
Ik denk, dat ik dat gerecht hier in Thailand ook maar eens ga maken.
De zelfde form worstjes koopt mij vriendin vaak op de weekmarkt hier in de Isaan, ook erg smakelijk en knapperig gebakken, civapcici ken ik, en ook veel gegeten, ik dacht altijd dat ze van vlees van ezels werden gemaakt !, wat voor vlees er word gebruikt voor de Isaanse variant weet ik niet, zal het eens navragen, ze zijn een beetje zurig van smaak, maar wel erg lekker, en! ze kosten maar 10 Baht per stuk .
inderdaad , die lekkere worstjes hebben wij voor de eerste keer gegeten in het toenmalige Joegoslavië .
Hier in België zijn er nog veel restaurants waar je ze kan gaan eten.
Lekker, maar uiteindelijk toch gewoon gehaktballetjes in een rolletje (duits: fricandellen) met wat ui, peterselie, knoflook, peper/zout en paprikapoeder. Mijn oog viel veel eerder op die verrukkelijke grote pittige paprika, het prachtige turkse brood en de kool slaatjes op het bord!
Trouwens niet eenvoudig, om gerenommeerd lams/kalfsgehakt te vinden in Thailand.
Gelukkig wel standaard bij de turks/marokkaanse slager in Amsterdam, dus ik weet al wat ik eet morgen.
Bedankt voor de inspiratie!
Hoi,
Waar ligt dat restaurant precies?
Lijkt me heerlijk.
Hebben ze daar ook originele apfelstrudel?
Bi voorbaat dank, Willy
Hey Willy, gerekend vanaf de rotonde ( bij Terminal 21) na ongeveer zo’n 3 a 400 aan je linkerhand.
Succes!
In kroatië aten we het wel om de andere dag. Heerlijk.
Ziet er goed uit en leuk om ook te proberen, heb op Google gekeken en er zijn meerdere restaurants met dezelfde naam.
Ik zou blij zijn met de exacte locatie.
Bij voorbaat dank,
Zie https://lovepattayathailand.com/listing/nachrichtentreff-restaurant
Bedankt Gringo daar heb ik wat aan, we gaan het zeker bezoeken.
Bij restaurant Chill inn te Soi buokhao vlak naast Chaba hut hebben ze deze gerechten ook, superlekker.
Zo zie je maar wat een tukker niet kent,kan toch best lekker zijn.
Eigenlijk een gerecht dat tijdens het Oostenrijkse keizerrijk grensoverschrijdende bekendheid gekregen heeft.
Daarom is het o.a in Oostenrijk,voormalig Joegoslavië en ook zelfs in Zuid-Duitsland nog steeds een heel gewoon gerecht,vandaar het ook in haast in ieder Oostenrijks restaurant, samen met de varianten aan Schnitzels,knödel en goulasch,overal te bestellen is.
Voor de tijd dat ik met mijn huidige Thaise echtgenoot Thaifood begon te eten,kreeg ik van mijn voorgaande Oostenrijkse vrouw,haast dagelijks Oostenrijkse kost te eten,vandaar ik goed op de hoogte ben.555
De Wiener Schnitzel die orgineel van kalfsvlees moet zijn,wordt in Pattaya en veel andere landen onder extra vermelding op de menukaart,haast overal uit varkensvlees gemaakt.
Bedankt Gringo,
Ga ik zeker een keer eten , is heerlijk. Ik ken het al meer dan 60 jaar in het voormalige Joegoslavie
in soi buakhao heb je hotel restaurant chill inn die eigenaar komt uit bosnie die verkopen dit
gerecht ook , smaakt fantastisch
dus het proberen waard, en er zijn nog meer gerechten uit die streken te koop
Civapcici :
ik heb er kennis mee gemaakt toen ik, voor een opdracht in Sovenie, werkzaam was. Ik moet het beamen: het is echt wel heel lekker. Best ook eens zelf maken, alle ingredienten zijn gemakkelijk hier in Thailand verkrijgbaar. Is eens een goede afwisseling in onze eigen dagelijkse kost.
Bedankt Gringo om daar aandacht aan te besteden en te delen op TB.
Cevapčići = kebab = Middle East gekruid gehakt.
Etymologisch verwant, eigenlijk gewoon hetzelfde woord en dezelfde spijs.
De Turken brachten het in met name voormalig Joegoslavië, gingen vervolgens weer weg maar lieten de worstjes achter. Net als deels de Islam.
Hier in Jomtien, in Soi Watboon, was er tot voor een jaar een Servo-Kroatisch tentje dat heerlijke broodjes Cevapčići serveerde. Helaas ging het failliet door de Covidmaatregelen.
Dit is zeer populair in Turkije en oorspronkelijk van daar en wordt daar dagelijks gegeten.
Het is echter nooit met varkensvlees, maar met lamsgehakt (of mix van lam en rund).
Zeer lekker!