Een weekje Bangkok – restaurant Artur
Het leven van Charly zit gelukkig vol prettige verrassingen (helaas soms ook minder prettige). Sinds een aantal jaren woont hij, met zijn Thaise vrouw Teoy, in een resort niet ver van Udonthani. In zijn verhalen probeert Charly vooral meer bekendheid te geven aan Udon, maar gaat hij ook in op tal van andere zaken in Thailand.
Een weekje Bangkok – restaurant Artur
Alle formaliteiten bij de Nederlandse ambassade en het Thaise ministerie van Buitenlandse Zaken zijn nu achter de rug. Tijd voor het schrijven van de toegezegde recensie van het Arthur restaurant in het Bliston Suwan Park View hotel.
Locatie
Het Artur restaurant is gevestigd op de begane grond binnen het Bliston Suwan Park View hotel en is onder beheer van de Fransman naar wie het restaurant is vernoemd. Artur heeft zijn roots in het Parijse restaurantwezen, waar hij van beroemde koks, met 2 en 3 Michelin sterren, het koken heeft geleerd en afgekeken en hoe een klasse-restaurant te leiden. In het Bliston hotel huurt hij de ruimte waarin het Arthur restaurant is gevestigd. Hij heeft het restaurant met warme tinten en bijpassende schilderijen fantastisch gedecoreerd. Je waant je in een restaurant in Parijs.
Openingstijden
Als gevolg van covid-19 is de openingstijd beperkt van 17.00 tot 22.00 uur. Geen mogelijkheden om tijdens de lunch van dit restaurant te genieten. Jammer voor een Bourgondiër zoals ik. Natuurlijk zijn er genoeg alternatieven in de nabije omgeving van het Bliston hotel. Maar helaas bij lange na niet met dezelfde kwaliteit.
Personeel
Er zijn mij een paar zaken opgevallen bij onze bezoeken aan Artur’ s restaurant. De warme uitstraling van het restaurant en de grote deskundigheid van Artur. Hij geeft adviezen over de gerechten die op de kaart staan, de combinaties en de eventueel grootte van gerechten en welke wijn het beste bij die gerechten past. Maar ook de service ladies Pookie en Nang zijn zeer professioneel. Zij weten zonder aarzeling hoe een fles wijn te ontkurken, hoe wijn te decanteren, salades te bereiden en gerechten aan te snijden aan tafel Dat is toch een vrij zeldzaam gebeuren in Thailand en daardoor viel het mij gelijk op. Artur heeft daar natuurlijk ook geen keuze in. Als je door Michelin zo wordt geprezen dan moet je op alle fronten het beste waarmaken.
Verder is me opgevallen dat het aantal gasten iedere avond vrij beperkt is. Geen uitverkocht huis meegemaakt. Het ontbreken van internationale, inkomende commerciële vluchten met farang doet zich hier nadrukkelijk voelen.
Een opmerkelijk gebeuren op een van de avonden. Een viertal vrienden komt het restaurant binnen en hebben ieder een fles rode wijn bij zich. De flessen wijn worden door Pookie in ontvangst genomen en op een zijtafeltje bij elkaar gezet. In de loop van de avond testen de vrienden de verschillende wijnen. Opmerkelijk gezien de zeer uitgebreide wijnkaart die Artur heeft. Het meenemen van eigen drank is in Thailand redelijk ingeburgerd en geaccepteerd, maar toch vooral bij die horecagelegenheden die een bepaalde drank niet aanbieden.
Menu
De menukaart is uitgebreid met herkenbare gerechten zoals kikkerbilletjes, de Noorse zalm als voorgerecht maar ook als hoofdgerecht, oesters, foie gras, escargots en biefstukken in vele variaties. Ook volop visgerechten in de vorm van kreeft, garnalen en zeetong. Ze staan prominent op de kaart.
Een aantal gerechten wordt aan tafel bereid. Zoals de excellente cote du boeuf. Meestal door Artur zelf die veelal in zijn restaurant aanwezig is. Hij probeert daarbij met iedere gast een gesprek te hebben en bijvoorbeeld te adviseren over de bijpassende wijnkeuze. Zeer klantvriendelijk, gastvrij en innemend.
Wijnkaart
Was de menukaart al indrukwekkend, zo mogelijk nog indrukwekkender is de wijnkaart. Op de menukaart staan twee witte en twee rode huiswijnen die per glas kunnen worden besteld. Het zijn met zorg uitgekozen, fantastische wijnen. Op de zeer uitgebreide wijnkaart worden wijnen per fles aangeboden.
Als je op zoek bent naar alternatieve wijnen, naast de per glas aangeboden wijnen, vraag dan naar deze uitgebreide wijnkaart want die wordt niet standaard gegeven. Op deze wijnkaart vind je werkelijk de meest exquise wijnen, afkomstig uit alle windstreken. Ik schat in totaal zo’ n vijftig verschillende soorten.
Prijzen per fles beginnen bij 1.400 baht maar kunnen oplopen tot 8.000 baht. Er staat zelfs een grand cru op de kaart voor het aardige bedrag van 45.000 baht. Als ik ooit nog eens de jackpot win in de Thaise staatsloterij ga ik me daar zeker aan te buiten. Maar voor nu vind ik dergelijke bedragen voor een fles wijn niet echt in mijn budget passen.
Proeverijen
De eerste avond genieten Teoy en ik als voorgerecht van de Noorse zalm. Op klassieke wijze bereidt en voortreffelijk van smaak. Ook de baquette is van een kwaliteit die je niet zo gauw in andere restaurants in Thailand zult tegen komen. Voor de wijn kies ik een huiswijn uit de menukaart, een chardonnay uit Californie. Per glas 390 baht.
Vervolgens ga ik voor de beef stroganoff. Dit gerecht wordt minder traditioneel gepresenteerd. Het is een uitstekende combinatie van beef met paddestoelen en met witte rijst in een heerlijke saus. Geen paprika-achtige toevoegingen zoals je die in Nederland vaak ziet als je een beef stroganoff bestelt. Bij dit gerecht neem ik een cote du rhone. Zelfde prijs: 390 baht.
Teoy bestelt een Thais gerecht en is daar erg over te spreken. Het aantal Thaise gerechten op de menukaart is overigens beperkt. Als ik het goed heb onthouden zijn dat er slechts zes. Voor het nagerecht laat ik mijn keus vallen op de selectie van Franse kaasjes. Je kunt dit bestellen in een klein of in een groot formaat. Ik ga voor de kleine setting. Ruwweg de helft van de grote. Het is een voortreffelijke keuze. Er worden op een mooi bord (geen plankje) ongeveer tien verschillende kaasjes gepresenteerd, oplopend in sterkte van smaak, zoals het hoort.
Bijpassend wordt een bijzonder soort, donkergekleurd en dun gesneden, “brood” gepresenteerd. Ook hierbij drink ik dezelfde heerlijke cote du rhone. Tja, dat is genieten met een hoofdletter.
Tweede proeverij
We hebben een aantal malen bij Artur gegeten. In feite elke dag tijdens ons verblijf in het Bliston hotel. De ene keer wat uitgebreider dan de andere keer, mede afhankelijk van hoe laat en wat we bij de lunch hebben gegeten. Het is me nooit gaan vervelen.
Ik wil de lezers een tweede proeverij niet onthouden. Als voorgerecht kies ik de foie gras en Teoy gaat voor de mushroom soep. De laatste keer dat ik foie gras heb gegeten, kan ik me zelfs niet meer herinneren. Beide gerechten zijn uitstekend van smaak. Ik neem daar een fles Bordeaux bij, een overheerlijke Margaux. Hij past uitstekend bij de foie gras en zal ongetwijfeld ook goed passen bij de voor hierna gekozen cote du boeuf. De cote du boeuf laat ik bereiden tussen rare en medium in.
Artur snijdt bij onze tafel persoonlijk de cote du boeuf aan. In tijden niet zo’ n heerlijke biefstuk gegeten. Teoy verkiest na de mushroom soep nog een voorgerecht, de Noorse zalm, en laat de cote du boeuf aan mij over. Zij vindt de Noorse zalm ongelooflijk lekker en vergelijkt dat natuurlijk met de zalm die je in Udon kunt kopen. Volgens haar, maar ook volgens mij, qua smaakbeleving niet te vergelijken.
Teoy vindt het na de mushroom soep en de Noorse zalm wel genoeg en gaat terug naar de kamer om een Thaise soap te kunnen volgen. Ik geniet van de Margaux en de fantastische biefstuk.
Ik kan ook deze keer de verleiding niet weerstaan om weer voor de Franse kaasjes te gaan. Genoeg Margaut wijn over zodat ik die als begeleider kan aanhouden voor het kaasfestijn. Na verloop van tijd komt Artur vragen of alles naar wens is geweest.
We hebben weer een geanimeerd gesprek en als afsluiting van dit heerlijke diner biedt ik Artur aan om samen nog een Calvados te drinken.
Samenvatting recensie in cijfers:
- Ambiance: 9
- Food: 9
- Wijnen: 10
- Service/bediening: 10
- Value for money: 9
Ik kom tot bovengenoemde scores als ik het Artur restaurant vergelijk met hetgeen ik de afgelopen jaren in Thailand op culinair gebied ben tegengekomen. En ik heb het dan over de Europese keuken, niet over de Thaise keuken.
De restaurants in Udon schieten in deze vergelijking echt schromelijk te kort. Wat dat betreft is het in Udon echt behelpen. Ik zou wensen dat restaurants zoals Arthur en Patricks uit Pattaya, een vestiging zouden hebben in Udon. Maar helaas, dat is slechts wishfull thinking en gespeend van de werkelijkheid.
Ben je op zoek naar een van de beste, Europees (Frans) georiënteerde restaurants in Bangkok, boek het Artur restaurant. Een bijbehorende hotelovernachting in het Bliston Suwan Park View hotel is daarbij absoluut aan te bevelen. Zeker voor Nederlanders die bij de Nederlandse ambassade moeten zijn. Extra voordeel: hotelgasten van het Bliston krijgen een korting van 10% op de restaurantrekening.
Voor alle duidelijkheid: ik heb geen aandelen in het Artur restaurant en ik wordt ook niet op een of andere wijze door Artur gefêteerd.
De menukaart is niet volledig, zo ontbreken de Thaise gerechten, de beef strofanoff en de desserts, maar de kaart geeft een goede indruk van wat er geboden wordt. De wijnkaart is wel compleet. Overigens past Arthur zijn menu- en wijnkaarten zeer regelmatig aan.
Wil je meer weten, zoek op internet naar “Artur restaurant Bangkok”.
Charly www.thailandblog.nl/tag/charly/
Over deze blogger
Lees hier de laatste artikelen
- Leven in Thailand16 november 2020Toelichting op een Health Check Up – Deel 1
- Leven in Thailand9 november 2020Aanvraag vrijstelling loonbelasting en sociale premies 2020
- Leven in Thailand1 november 2020Sport kijken in Thailand
- Leven in Thailand26 oktober 2020Aangifte inkomstenbelasting 2019 in Thailand
Lekkerbek! Maar het is je van harte gegund hoor! En dank voor jouw uitgebreide recensie.
Je beschrijving is precies zoals het is.
2 maal daar gegeten. Perfect. Ik vind de sfeer in het restaurant bijzonder. Vriendelijk, deskundig en persoonlijk. Niet gehaast of namaak ‘lach’
Hier (in de Isaan) een vergelijkbare eetgelegenheid.
Moo thod met vers fruit en groente en overheerlijke wijn
afrekenen: Wijn 190 bath Lotus, hele fles, en menu 89 bath. (grapje)
KhunBram.
Beste KhunBram,
Ik denk dat er heel wat lezers geïnteresseerd zijn in de naam en het adres van die vergelijkbare eetgelegenheid in Isaan.
Zou je die ook nog even met ons willen delen? Ik vermoed dat ook de uitbater zeer blij zal zijn met de extra klandizie in deze barre tijden.
Bvd.
Charly is duidelijk niet cheap charly. Maar klasse heeft een prijs. Dit is echter geen restaurant om met een ‘eerste liefde’ te bezoeken of ze denkt dat ze de lotto gewonnen heeft. Lol.
Wat die Patricks in Pattaya betreft vind ik de sfeer daar een beetje blaisé en heeft men er geen interesse in andere landgenoten. Is ook geen klasse zoals Arthurs.
Dank voor de beschrijving. Kijkend naar het menu wel een heel klassieke kaart. En eerlijk gezegd schrok ik van de prijzen, zoals voor de Cote du Boef, die op een kleine 4500 baht komt (135 B x 33 OZ). Eet je weliswaar met zijn 2en van, maar toch.
In Spanje leg ik voor een voortreffelijk bereidde cote du Boeff zo’n 30, 35 euro neer.