Nederlandse banketbakker in Bangkok
De viering van een verjaardag in Nederland begint (meestal) ’s avonds met koffie en gebak. Als alle verwachte gasten binnen zijn, wordt daarna langzamerhand overgegaan naar “iets sterkers”, vergezeld door nootjes, kaasblokjes en andere snacks.
Het gebak, dat de visite wordt aangereikt komt, al naar gelang de beurs van de jarige, van de supermarkt of van een echte banketbakker. Bezoekers op mijn verjaardag kregen – een overigens heerlijke – tompoes van de Hema, maar als mijn vrouw jarig was, kwamen er verfijnde taartjes van Soecker, dé banketbakker in Alkmaar, op tafel. Verschil moet er zijn, nietwaar!
Taart in restaurant
Ik moest daar deze week even aan denken, toen ik in een restaurant hier in Thailand zat te eten. Aan een andere tafel zat een grote Thaise familie en één Farang, die, zo bleek, de verjaardag van de Thaise vriendin/partner/vrouw van de Farang vierden. Na het eten werd daar een grote taart met kaarsjes gepresenteerd en tijdens het zingen van “Happy Birthday To You” werd de taart aangesneden en verdeeld. Een zoetig gebakje na het eten is niet verkeerd, want goed voor de spijsvertering.
Taart in een bar
Als de verjaardag in een bar gevierd wordt, komt die taart er ook wel, maar vaak om middernacht als in feite de verjaardag voorbij is. Dan zijn de nodige drankjes al ingenomen en smaakt die taart nauwelijks nog. Geen wonder dus, dat we zo af en toe de taart in zijn geheel in het gezicht van de jarige bareigenaar uitsmeerden, maar dat is een ander verhaal. Nee, het tijdstip was gewoon verkeerd en bovendien – ik zeg het eerlijk – zijn de Thaise taarten niet aan mij besteed. Mierzoet en veel goedkope crèmige ingrediënten stimuleren de eetlust zeker niet.
Intercontinental Hotel
De taarten, die hier verkocht worden, komen meestal van een supermarkt (Foodland, Tops, enz), maar recent werd ik opmerkzaam gemaakt, dat het weliswaar wat duurdere, maar verfijnde gebak in de grote internationale hotels wordt gemaakt. Ook de Intercontinental in Bangkok heeft de beschikking over een eigen banketbakker. Sorry, de functie is Executive Pastry Chef en in dit hotel blijkt dit een Nederlander te zijn, Sebastiaan Hoogewerf.
Loopbaan
In een interview in de Bangkok Post vertelt hij over zijn loopbaan als banketbakker. Na zijn opleiding in Amsterdam begint hij zijn culinaire expeditie in het Michelin-restaurant De Vrienden van Jacob in Santpoort, dat als slogan “Koken is als schilderen met smaken” hanteert. Sebastiaan gaat daarna nog een jaar praktijk opdoen in Huize van Wely in Noordwijk, een prestigieuse banketbakker met meerdere vestigingen in Nederland en drie in Indonesië. Dan trekt hij de wijde wereld in en komt aan het werk in Dubai, voordat hij enkele jaren geleden door het Intercontinental Hotel in Bangkok werd aangetrokken.
Banketbakker
Over zijn keuze van banketbakker zegt Sebastiaan: “Het was toeval, in De Vrienden van Jacob moest ik als chef-kok invallen voor een collega, die zich bezighield met de desserts. Toch heel wat anders dan wat ik gewend was, maar ik vond het leuk, dat ik mij er in ben gaan specialiseren. In Dubai kreeg ik te maken met allerlei internationale ingrediënten en de vele exotische vruchten. Het is heel leuk om verschillende soorten fruit in desserts te gebruiken en dan met de Europese techniek bijzondere desserts te creëren. Als voorbeeld uit Thailand noemt hij mango en cocos, dat hij regelmatig gebruikt, maar zijn voorliefde gaat toch uit naar chocolade.
Te koop
In de Deli-afdeling in het Intercontinental Hotel in Bangkok is een ruime sortering aan taarten en gebak te koop, niet alleen voor gasten, maar ook voor bezoekers. Het adres dus voor iets verfijnds op tafel na een heerlijk diner of andere speciale gelegenheid.
Terwijl ik het verhaal in de Bangkok Post las, dacht ik ook: “Kom op Sebastiaan, van Wely zit al in Jakarta, dus waarom geen eigen Van Wely in Bangkok of Pattaya beginnen?”
Over deze blogger
-
Bert Gringhuis (1945), geboren en getogen in Almelo in het mooie Twente. Later vele jaren in Amsterdam en Alkmaar gewoond, werkzaam in de export voor diverse bedrijven. Ik kwam in 1980 voor het eerst in Thailand en was meteen verliefd op het land. Vele malen sindsdien terug geweest en na mijn (vroeg)pensionering als weduwnaar naar Thailand verhuisd. Daar woon ik nu al 22 jaar samen met mijn ietwat jongere Thaise dame Poopae.
Mijn eerste ervaringen in Thailand als een soort nieuwsbrief aan familie, vrienden en kennissen gestuurd, die later onder de naam Gringo op Thailandblog hebben gestaan. Veel, heel veel artikeltjes hebben die eerste verhalen gevolgd en dat is uitgegroeid tot een vrijwel dagelijkse hobby.
In Nederland nog een verwoed voetballer en voetbalscheidsrechter, maar de jaren gaan tellen en in Thailand nog altijd verwoed, maar het poolbiljarten is echt van mindere kwaliteit, ha ha!
Lees hier de laatste artikelen
- Achtergrond11 november 2024Bananen in Thailand
- Bezienswaardigheden11 november 2024Ban Chiang – Een juweel in de kroon van Udon Thani
- Achtergrond10 november 2024Bang Saray, waar ligt dat?
- Activiteiten29 oktober 2024De Golf van Thailand rondom Koh Tao (video)
We hebben hier theBakery van Peter Meuleman, een belgische banketbakker in Pattaya.
Hij heeft tegenwoordig een shop in bang sare, want is pas verhuist, maar hij levert dagelijks brood en banket in Pattaya.
Heerlijk, taart of gebak met chocolade of kokos. Krijg nu al trek! In Thailand vind ik de gebakjes en ‘Europese’ broodjes en ander producten niets aan. Het ruikt zelfs onaangenaam naar een soort chemisch of onnatuurlijk iets. Weg eetlust.
Zoals ik de thaise gerechten verpruts als in een poging waag, zo verprutst menig Thai de buitenlandse gerechten en deserts (kijk maar eens naar de zoete rommel in de 7 of Big C). Er zijn natuurlijk uitzonderingen en er zijn ook diverse hotels die echt topkoks in dienst hebben die heerlijke desserts maken.
Voor de verjaardagen van onze kids overgestapt op ijstaart en yep een groot succes.
Vriendjes en vriendinnetjes willen dit nu ook, want jaja de Thaise taart veel te zoet.
Jeetje uit wat voor oertijd komen jullie, mijn verjaardagen die ik bezoek in Nederland beginnen meestal pas na de koffie en gaan gepaard met zelfgemaakte quiche, sushi, prosecco’s etc. maar verder leuk verhaal hoor.
Ha, ha, Monique, ik beschreef een verjaardag van wel 40, 50 jaar geleden, ik had even een opstapje naar die banketbakker in Bangkok nodig.
Van latere datum weet ik natuurlijk ook wel, dat een verjaardag in Nederland vaak laat begint, ook bij mij kwam er dan geen gebak meer aan te pas. Gegeten werd er wel, zelfgemaakte kwarktaart, een poosje nog waren de groentetaarten in de mode en voor mijn 50ste verjaardag maakte mijn vrouw met een vriendin een complete rijsttafel klaar. Daar werd jaren later nog over gepraat, zo lekker. Maar ja, dat is een ander verhaal!
In Thailand kopen wij alleen gebak bij Secret Recipe. Dat komt in de buurt van de Hollandse kwaliteit qua gebak (en prijs).
In oa Maleisie kan je er ook heerlijk eten trouwens, de filialen in Thailand serveren magnetron maaltijden en die smaken stukken minder.
Piet dat is tot op heden inderdaad ook volgens ons de beste van Pattaya .wij wonen in Chonburi maar als we iets te vieren hebben gaan we daarheen voor een voortreffelijk stuk taart .Zelfs een soort schwarzwalder kirsch torte hebben ze daar ,verrukkelijk lekker ..