Leven als Single Farang in de jungle: Een “Pot Luck” party
Naar jaarlijkse traditie is er op 21 december steeds een “pot luck” party ten huize van Lung Dee. Deze party wordt ingericht ter gelegenheid van de verjaardag van Lung Dee (Dieter) en Manfred en is meteen ook het Kerstdiner voor de ruime vriendenkring van beide heren, beiden zijn van Duitse nationaliteit.
Wat is nu zo een “pot luck” party? Waar komt die benaming vandaan? In België en Nederland is, bij mijn weten, deze benaming niet zo gekend. Deze benaming zou afkomstig zijn, naar mijn ingewonnen informatie, uit de kringen van wereldreizende zeevaarders. Bij aankomst in de haven richten zij zo een soort party in. Kennissen en vrienden, aanwezig in haven, worden uitgenodigd en ieder koppel brengt een zelf bereidt gerecht voor twee personen mee. De “luck” in de naam slaat op het feit dat er gehoopt wordt zo min mogelijk identieke gerechten aangeboden te krijgen. Dranken worden door de inrichter(s) van de pot luck party zelf voorzien.
Bedoeling is natuurlijk niet dat ieder zijn eigen meegebracht voedsel zelf opeet. Bedoeling is kennis maken met verschillende landeigen gerechten van de deelnemers. Daar er meestal nogal uiteenlopende nationaliteiten in de haven aanwezig zijn leidt dit tot een grote variatie van nationale gerechten.
De inrichter, Lung Dee, was zelf kapitein op een cruiseschip en na zijn actieve loopbaan bevoer hij, met een eigen zeilcatamaran, vele zeeën. Ondanks het feit dat Lung Dee nu op het vaste woont wil hij deze traditie in stand houden. Geen slecht idee trouwens want het geeft mensen de mogelijkheid om eens iets anders dan anders te proeven.
De aanwezigen waren afkomstig uit: Duitsland, Noorwegen,, Denemarken, Zweden, Amerika, Filippijnen, Zwitserland, België en natuurlijk Thailand. Nederland ontbrak in het rijtje.
Er waren verschillende gerechten welke bij ongetekende heel erg in de smaak vielen. Vooral de grote specialiteit van de Noren met hun kunst van het roken van vis. Gerookte vis is namelijk niet zo populair en heel weinig te koop bij de Thais. Ook waren er verschillende Thaise gerechten, klaargemaakt door de eega’s van niet kunnende koken Farangs. Wat echt in de smaak viel was een Isaans gerecht : “Hou Mok”, hoofdzakelijk bestaande uit bamboescheuten, kip en rode curry …. gestoomd in een bananenblad zakje…. Arooi of op zijn Zuiders: roi roi, soth roi.
Was opnieuw een zeer geslaagde avond en dit in een zeer uiteenlopende menging van verschillende nationaliteiten. Ieder gaf natuurlijk het allerbeste van zichzelf.
Over deze blogger
-
Geboren in 1955. Maakte kennis met Thailand meer dan 20 jaar geleden, toen ik regelmatig in BKK een tussenstop maakte na het beëindigen van werkopdrachten radiometingen op de toen nieuwe luchthaven van Hong Kong. Woon nu meer dan 10 jaar permanent in de provincie Chumphon. Ik ben de auteur van het TB-dossier 'Uitschrijven voor Belgen'.
Mijn beroep was Expert Senior Field Engineer radiometingen. Hobbies:
- het administratief bijstaan van Thaise weduwen van overleden Belgische mannen, met de Belgische overheidsdiensten: pensioenen-erfrechten-belastingen.
- Radio-zendamateurisme telegrafist met licentie in Thailand en Cambodja.
Lees hier de laatste artikelen
- Thailand algemeen16 november 2024Je maakt van alles mee in Thailand: een schot in de roos (nieuw)
- Eten en drinken8 november 2024Zelf kaas maken in Thailand (3 slot)
- Eten en drinken7 november 2024Zelf kaas maken in Thailand (2): dag 4 tot 12
- Eten en drinken6 november 2024Zelf kaas maken in Thailand (1): dag 1 tot 3
En wat toverde Lung Addie als vlaams-boergondische specialiteit op de feestdis?
Hopelijk werd dat evenzeer gesmaakt door het internationale gezelschap.
Beste Nonkelwin, je mag gerust weten wat Lung addie tevoorschijn toverde:
eendedijen in witte wijn saus.
Als groente: princesseboontjes en aardappelcroketjes.
in Nederland zijn dergelijk soort feesten bekend onder de naam `Amerikaanse fuif`. M.n. in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw zeer populair onder jongeren om op deze manier tegen minimale kosten toch een groot feest te kunnen houden.
Bij een vliegclub in Lelystad wordt deze uitdrukking gebruikt bij de BBQ waarbij iedereen natuurlijk iets te eten meeneemt. De grote variatie van vlees/vis wordt door iedereen op prijs gesteld. Brood en sausen worden door club verzorgd.