In de tuin van Hare Majesteit’s ambassade
door Hans Bos
In de tuin van de Nederlandse ambassade aan Wireless Road in Bangkok vond op donderdagavond 3 juni de maandelijkse borrel van de Nederlandse Vereniging Thailand (NVT) plaats.
Het gezelschap, doorgaans in Thailand woonachtige landgenoten, was aangevuld met veel Nederlandse expats, die eind april de receptie ter gelegenheid van Koninginnedag door de gespannen situatie in Bangkok aan zich voorbij zagen gaan. Veel landgenoten laten zich daar graag zien, niet alleen om oude vrienden en bekenden te ontmoeten, maar ook om zich tegoed te doen aan de vers ingevlogen haring en de vele vaten Heinekenbier.
Haring en bier waren (naast kroketten en bitterballen) dan ook ruim vertegenwoordigd in de imposante villa-residentie van ambassadeur Tjaco van den Hout, gastheer op deze uitgestelde feestelijkheid. Ons koninkrijk beschikt in hartje Bangkok over een soort ‘landgoed’, waar het uitermate goed toeven is. In de chique Mercedes 270 van de net buiten Bangkok woonachtige Jan Verkade, mochten we zonder problemen naar binnen.
De feestelijke bijeenkomst werd bezocht door naar schatting 200 landgenoten, waaronder opmerkelijk veel jongere expats. Zij werken doorgaans voor Nederlandse bedrijven die handel drijven met Thailand of hier zelfs produceren. De sterk geslonken koers van de euro bezorgt sommigen de nodige problemen. Export vanuit Thailand is doorgaans gefactureerd in euro’s. De Thaise ondernemingen krijgen voor hun waren nu ruim twintig procent minder in Thaise baht.
Tjaco van den Hout memoreerde in zijn toespraak de politieke problemen van de afgelopen maanden. De Nederlandse gemeenschap heeft de onlusten met goed gevolg doorstaan. Vooral de sms-berichten van de ambassade hebben hun nut bewezen, als vraagt dit systeem nog om verdere vervolmaking.
Na de bijeenkomst op de ambassade vertrok een deel van de gasten naar het etablissement DET5 op Sukhumvit soi 8. Dit is een Belgisch restaurant waar de leden van de NVT elke eerste donderdag van de maand bijeenkomen onder het genot van een drankje en een vaderlandse hap. Iedere Nederlander is daar van harte welkom.
Over deze blogger
- Bijna 20 jaar geleden verhuisde journalist Hans Bos naar Bangkok. Vrijwel vanaf het begin was hij betrokken bij de geboorte van Thailandblog. Als journalist werkte hij voor Limburgse dagbladen en voor de reis vakbladen van wat ooit Elsevier heette. Hans (76) woont sinds 14 jaar in Hua Hin, met vrouw Raysiya en dochter Lizzy. Hij was circa negen jaar secretaris en vicevoorzitter van de Nederlandse vereniging in Hua Hin en Cha am.
Lees hier de laatste artikelen
- Agenda17 december 2024Agenda: Back to the Future weer op toernee in Thailand
- Bezienswaardigheden17 november 2024De hoogste/grootste Naga van Thailand
- Bezienswaardigheden3 november 2024Tham Phu Wa, een grottempel om te watertanden
- Belasting Thailand22 oktober 2024Belastingverdrag niet meer haalbaar op 1 januari 2025, zegt Buitenlandse Zaken in Den Haag
Het is echt jammer dat iemand die haring van heel goede kwaliteit zo weet te verkrachten.
Zoals 1 bekende Nederlander de spreuk in zwang heeft gebracht van :Ieder Nadeel Heeft Zijn Voordeel : geldt dit voor mij zeker .
55 jaar lang genoot ik alle dagen van haring ,na mijn eerste hap in Bangkok ben ik voor altijd genezen.
Verwende snotaap :p
Bangkokjay.
Je hebt gelijk als je mij 1 snotaap vindt na 25jaar haring te hebben verkocht.
Mijn vriendin was blij als ze torren konden eten .
Hier zitten wij van armoede paling en tong te eten .
Haring behandelen is al een apart vak en om mee te nemen is ook de nodige kennis nodig. Ik schat in dat op dit feest, de haring niet goed gekoeld was , na 10 minuten op tafel, wordt het al pap. Ik zelf gebruik een grote warm rechaud , de onderste bak wordt normaal gebruikt voor kokend water , maar je kunt deze ook vol gooien met ijs en op de slee, daarboven, niet totaal vullen met haring, hooguit 2 lagen. Ook de deksel moet iedere keer terug naar gebruik, dit is simpel op te lossen door er een schrijfbord bij te gebruiken met de tekst, ” Deksel weer inmiddelijk sluiten” Het is al maanden bloedheet in thailand en ook kaas b,v , “zweet al binnen 5 min. Ook rode wijn, moet gekoeld geschonken worden, kamertemperatuur, verschild nogal een beetje van Nederland of hier . Als je het glas met je handen omklemd, verwarmd het zeer snel en is daarna , lekker drinkbaar!!! Misschien is er binnenkort nieuwe haring hier verkrijgbaar [diep gevroren] Een kennis van mij [ex visboer] is er mee bezig , tijdens zijn vakantie in Holland. In Holland is de prijs rond de 2 euro [hier 80 baht] dus niet raar kijken , dat dan de prijs komt op 100 baht of meer. Als zijn plan lukt , laat ik het wel via deze weg, weten!!!!
Ik weet zeker dat je daar erg veel expats blij mee maakt!
Huibthai.
Inderdaad het grote probleem is de koeling .
Zelfs in NL is het op warme dagen zeer moeilijk om 1 lekkere haring te kunnen presenteren .
Persoonlijk ben ik bezig geweest om zoiets hier op te gaan zetten maar het kostenplaatje is mij teveel .
100 Thb voor 1 haring is niet haalbaar om 1 goede kwaliteit haring te kunnen presenteren .
Althans niet voor 1 snotaap (haring) .
Als je belangstelling hebt of vragen geef ik hierbij de redactie toestemming contact met mij op te nemen.
Uit ervaring weet ik dat ook de Thaien 1 haring zeer waarderen .
Uiteraard wel van 1e klas kwaliteit,dus niet kenners die dit willen opzetten ,1 goede raad .
Schoenmaker hou je bij je leest .anders zou de deksel wel eens op je neus kunnen vallen .