Als je naar Thailand gaat, moet je de Thaise keuken zeker proberen! Het is wereldwijd beroemd vanwege zijn smaakvolle en diverse gerechten. Wij hebben alvast 10 populaire gerecht-ideeën voor je op een rijtje gezet.
Er zijn zoveel heerlijke gerechten om te proberen, van pittige curries tot frisse salades en zoete desserts. En het beste van alles is dat het ook nog eens betaalbaar is! Je kunt al voor een paar euro een smaakvolle maaltijd krijgen op een lokale markt of in een eenvoudig restaurant.
Als je van plan bent om te koken terwijl je in Thailand bent, kun je ook een kookcursus volgen om meer te leren over de Thaise keuken en zelf heerlijke gerechten te bereiden. Je leert dan hoe je de juiste kruiden en specerijen moet gebruiken om authentieke smaken te creëren.
Vergeet ten slotte niet om ook lokale drankjes te proberen, zoals Thaise ijsthee en verse kokosnootsap. Het zijn geweldige drankjes om te drinken tijdens het eten of gewoon om af te koelen op een warme dag.
10 Thaise gerechten die iedere toerist zou moeten proberen
- Laten we beginnen met nummer één: Som tam, oftewel papajasalade. Dit is een frisse en pittige salade gemaakt van onrijpe papaja, tomaten, gedroogde garnalen, pinda’s en chilipepers. Het is de perfecte keuze op een hete zomerdag.
- Nummer twee is Khao soi, een noedelsoep met een rijke currysaus, gekruid vlees en toppings zoals gefrituurde noedels en limoen. Dit is een van de meest geliefde gerechten van Noord-Thailand.
- Voor de visliefhebbers onder ons is Pla pao, oftewel gegrilde vis, een must-try. De vis wordt bereid met knoflook, limoen, chilipepers en koriander en geserveerd met een pittige dipsaus.
- Een ander gerecht dat je echt moet proberen is Pad kra pao, oftewel gebakken basilicumgehakt met rijst. Dit is een eenvoudig, maar smaakvol gerecht met gehakt, Thaise basilicum, chilipepers en een gebakken ei bovenop.
- Voor een zoete traktatie moet je Mango sticky rice proberen. Dit is een dessert van kleefrijst, kokosmelk en verse mango. Het is zo heerlijk dat je er zeker nog een keer om zult vragen!
- Als je van soepen houdt, moet je Tom yum kung proberen. Dit is een pittige garnalensoep met champignons, tomaten, citroengras en limoenblaadjes. Het is een perfecte keuze op een regenachtige dag.
- Voor degenen die van curry’s houden, is Massaman curry een echte aanrader. Dit is een milde curry met aardappelen, wortelen, uien en kip. Het is een geweldige introductie tot de Thaise curry’s.
- Een ander gerecht dat je niet mag missen is Gai yang, oftewel gegrilde kip. Dit wordt bereid met knoflook, limoen, chilipepers en andere kruiden en geserveerd met kleefrijst en pittige dipsaus.
- Voor degenen die wat avontuurlijker zijn ingesteld, is Gung chae nam pla, oftewel rauwe garnalen met vissausdressing, een unieke en smaakvolle keuze. De garnalen worden gemarineerd in citroensap en geserveerd met een dipsaus van vissaus, chilipepers, knoflook en suiker.
- Last but not least, moet je ook Pad Thai proberen. Dit is waarschijnlijk het bekendste Thaise gerecht en bestaat uit gebakken noedels, eieren, tamarindesaus, garnalen of kip, tofu en pinda
Misschien zijn er nog lezers die leuke en smakelijke aanvullingen hebben?
Over deze blogger
-
Bekend als Khun Peter (62), woont afwisselend in Apeldoorn en Pattaya. Al 14 jaar een relatie met Kanchana. Nog niet gepensioneerd, heb een eigen bedrijf, iets met verzekeringen. Gek op dieren, vooral honden en muziek.
Genoeg hobby's, maar helaas weinig tijd: schrijven voor Thailandblog, fitness, gezondheid en voeding, schietsport, ouwehoeren met vrienden en nog wat eigenaardigheden.
Lees hier de laatste artikelen
- Achtergrond2 december 2024De magie van mangosteen: Thailand’s sappige geheim
- Rooftop bars2 december 2024Above Eleven Rooftop Bar in Bangkok: kwaliteit op eenzame hoogte!
- Achtergrond30 november 2024Hervormingen van Thaise vastgoedwetten: redding of verkoop van het land?
- Agenda30 november 2024Agenda: December festivals en evenementen in Thailand
– Tom Gha Kai
– Tod man Pla / Goong
– Pad Pak Boong (Morning Glory)
– Kai Pad Kratiem
En niet te vergeten (al is het geen gerecht); Nam Phrik Pla
(Al zal de spelling discutabel zijn)
Als het over de spelling gaat kan ik adviseren om nooit de G te gebruiken, maar de K.
Dit voorkomt dat mensen de G als een Engelse G gaan uitspreken.
De Thaise uitspraak is een K-klank.
Iedereen die hier woont heeft inmiddels zijn assortiment van gerechten uitgebreid, deels door de kookkunsten van de Thaise partner, en afhankelijk van de regio waar je woont.
Over no 10, de Pad Thai. Typische een gerecht voor toeristen, waarschijnlijk omdat het niet pittig is. De Thais eten het zelden of nooit (niet hier in de Isan maar ook voordien mijn studenten in Bangkok aten het nooit; de laatste keer dat ik het gegeten heb kan ik me niet herinneren.
De Thais lusten het graag bijvoorbeeld omdat er garnaaltjes in kunnen zitten waar velen verzot op zijn. Vraag de gemiddelde Thai, en deze zal het beamen dat Phat Thai lekker is. Gerechten worden op smaak gebracht met diverse ingrediënten, de Pat Thai idem met dezelfde smaken welke ze ook over de noodles strooien.
Pad Thai is voor toeristen of voor mensen zoals ik die niet zo gek is op Thaisse gerechten. Koriander wordt veel gebruikt en dat is voor mij niet te eten want het smaakt naar zeep, een afwijking in mijn genen, niets aan te doen.
Ook gebruiken de Thai veel vissaus, iets wat ik totaal niet lust.
Mijn ex was een Indonesische en gebruikte trassie, stinkt maar het maakt het gerecht lekker pittig, wat dat betreft mis ik de Indonesische keuken, home made dus de echte niet die van de Chinees /Indo restaurant.
Maar we hebben het over Pad Thai, mijn kinderen zijn er niet gek op, maar als ik op de rommelmarkt in CM kom koop ik altijd een paar porties voor mijzelf, deze (oudere) mensen maken naar mijn idee de beste Pad Thai, pittig maken kan jezelf met de bijgeleverde Chillipoeder.
Ik ben gek op pittig eten en mijn Teerak kookt Thais naar mijn smaak, alleen voor mij, veel groenten, Indo noodles (smaakt mij beter dan de Thai, Chinees of Korean noodle), kip/garnalen en saté saus.
Dus nogmaals de beste Pad Thai van CM koop je op de weekend rommelmarkt in CM en voor de prijs hoef je het niet te laten.
Massaman curry is geen typisch thais gerecht , alhoewel het hier wel te verkrijgen is en door veel toeristen gesmaakt wordt, is het van oorsprong een maleisisch gerecht. Is voor zover ik weet ook het enige gerecht waarin aardappelen verwerkt worden hier in Thailand.
Ook in keng karie, gele curry.
kan men ook biologisch eten in Thailand en zijn er ook bioboeren en winkels waar men biologisch voedsel kan kopen , ik hou van koken en zuivere smaken , met dank jpdw
Jazeker, bij ohkajhu.
Pad kra pao is inderdaad erg lekker, een van mijn lievelingsgerechten. Mijn vriendin maakt het overigens nooit met gehakt maar met stukjes kip, kan ook. Verder ben ik verzot op laab uit de Isaan. Maakt niet uit of het van kip, rund of varken is, als de koriander maar wel wordt vervangen door munt. Er lopen genoeg toeristen rond die dat ook wel zullen waarderen denk ik.
Ghai paloh, en laab ghai..
Een top 10 is. Niet genoeg 🙂
Voor mij zijn het Pad see ew en Kow kah moo.
Pad Ka Pao? Betekent gebakken basilicum. Snapt geen mens wat je wilt eten.
Op de foto zie ik: Muh pad bai khapao, kai dow. Dat snapt iedereen. Kan ook i.p.v. Muh Gai zijn, betekent kip of Nua is rundvlees.
Kai dow, gebakken ei als een ster.
Verder wat is Kalampi? Dat is kool. En Kalampi Dow? Dat zijn ??? Je raadt het al: Spruitjes. In deze tijd volop verkrijgbaar. Eten de Thai met Nam Prik.
Pa Kapong is zeebaars. En Pa Samlee? Samlee, kennen we dat is watten. Juist Cotton wool Fish. Duurder dan de baars.Iets beter nog. En wat is dat dan: Nueng Manau juist een van de vissen gestoomd met citroen.
VERRUKKELIJK!
En….Kung Mangkorn? Ja kreeft. Gaan er straks op mijn verjaardag voor de hele Thaise familie weer een paar van door.
En Puh Alaska? sublieme Alaska kreeft. In Thailand te koop bij de Makro. Echt her proberen waard!