Gai Pad Med Mamuang

De Thaise keuken is wereldberoemd vanwege haar unieke smaken en combinaties van kruiden en specerijen. De Thaise keuken is zeer gevarieerd, met invloeden uit andere Aziatische landen waaronder China, India en Laos, en heeft een reputatie vanwege haar gebruik van pittige kruiden en knoflook. De Thaise keuken is ook bekend om haar gebruik van vers fruit en groenten en om de vele street food opties die er te vinden zijn.

Een populaire Thaise gerecht is Pad Thai, dat gemaakt wordt met geroosterde rijstnoedels, met tofu, tamarinde saus, ei en garnalen en groenten, afgemaakt met knoflook, pinda’s en verschillende kruiden. Ook Tom Yum Goong, een hete en pittige garnalensoep met citroengras en kokosmelk, is zeer populair in Thailand. Verder zijn er veel gerechten die gemaakt worden met kip of varkensvlees, zoals bijvoorbeeld Khao Moo Daeng, geroosterd varkensvlees met rijst en Gai Pad Med Mamuang, kip met cashewnoten en groenten. Andere favorieten zijn Tom Kha Kai, een kokossoep met kip, en Gaeng Keow Wan, een groene curry met kip of vlees. Thais eten wordt vaak geserveerd met jasmijnrijst en wordt gegeten met stokjes of met de hand. Het is een genot voor zowel de ogen als de smaakpapillen.

Naast de pittige gerechten, biedt de Thaise keuken talloze opties voor vegetariërs en veganisten. Zo zijn er bijvoorbeeld veel gerechten met tofu en tempeh, zoals Tofu Pad Prik Khing, tofu met rode currypasta en groenten. Tevens zijn er talloze salades te vinden in Thailand, zoals bijvoorbeeld Som Tam, een pittige papayasalade met tamarinde en pinda’s.

Een van de kenmerken van de Thaise keuken is de gebruikte kruiden en specerijen. Zo worden er veel verse kruiden gebruikt, waaronder basilicum, koriander, citroengras, limoenblaadjes en peperkorrels. Ook zijn er verschillende soorten specerijen die vaak worden gebruikt, zoals kurkuma, kaneel en kardemom. Deze kruiden en specerijen worden gemengd in een currypasta, die als basis dient voor veel Thaise gerechten.

Een ander kenmerk van de Thaise keuken zijn de gebruikte ingrediënten. Zo zijn er veel gerechten met rijst en noedels, die worden gecombineerd met vlees, vis of tofu. Populaire groenten, zijn aubergines, paprika’s en paksoi. Bovendien worden er vaak garnalen en schelpdieren gebruikt, zoals krab, kreeft en inktvis.

Er zijn talloze gerechten in de Thaise keuken, dus er is voor ieder wat wils. Zo zijn er bijvoorbeeld veel verschillende currygerechten, zoals de bekende rode curry met kip en de groene curry met groenten. Soep is een belangrijk onderdeel van de Thaise keuken zoals de Tom Yam Goong, een pittige garnalensoep, en Khao Tom, een rijstsoep.

Ben je een zoetekauw? Probeer dan zeker Thaise desserts. Ze zijn meestal zoet en vaak met prachtige kleuren en overal te koop in stalletjes op straat, winkeltjes en in grote supermarkten. Het beroemdste en waarschijnlijk internationaal meest geliefde Thaise dessert is kleefrijst met mango. De kleefrijst wordt gekookt en daarna gemengd met warme kokosmelk (met wat zout en suiker). Rijpe zoete mango erbij, nog wat geroosterde sesamzaadjes eroverheen en smullen maar.

Kortom de Thaise keuken heeft voor iedereen een passend en overheerlijk gerecht.

Over deze blogger

Redactie
Redactie
Bekend als Khun Peter (62), woont afwisselend in Apeldoorn en Pattaya. Al 14 jaar een relatie met Kanchana. Nog niet gepensioneerd, heb een eigen bedrijf, iets met verzekeringen. Gek op dieren, vooral honden en muziek.
Genoeg hobby's, maar helaas weinig tijd: schrijven voor Thailandblog, fitness, gezondheid en voeding, schietsport, ouwehoeren met vrienden en nog wat eigenaardigheden.

3 reacties op “Ontdek Thailand (3): De Thaise keuken”

  1. JomtienTammy zegt op

    Leuk artikel om te lezen en ja het eten is verrukkelijk… alleen eten Thai niet met stokjes maar met de handen of met vork en lepel (waarbij het vork gebruikt wordt om het eten op de lepel te duwen).

    • andrew van schaik zegt op

      Klopt hoor Tammy met vork en lepel. Met de handen buiten Bangkok. Nu zeket i.v.m. Covid 19. Ik zie nog steeds overal Thais de handen met alcoholspray desinfecteren. Mijn familie maakt streetfood: ’s morgens gebakken ’s avonds tusssen 5 en 11 goed verkocht.De salmonella gedijt, de hele dag buiten de koeling. De afwas tussendoor? Geen stromend water ter plaatse. Wel 2 emmers met koud water van de koudwaterkraan. Holadiee!

  2. Rob V. zegt op

    Dat hangt natuurlijk maar van het gerecht af. Bij een noodlesoep of BBQ heb je toch stokjes nodig. Dus het kan van alles zijn: vork&lepel, zelden een mes, stokjes of met de handen. Niet zo bijzonder als je het mij vraagt. Ik vind het wel weer bijzonder dat sommige Nederlanders rijst e.d. met mes & vork eten ipv lepel & vork… Ik weet niet beter dan dat daar de lepel voor is, wel zo praktisch.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website