Tijdens een persconferentie eerder deze week heeft Gwendal Poullennec, International Director van de Michelin Guides aangekondigd, dat in de Michelin Gids Thailand 2023 ook aandacht wordt besteed aan de Isaan. Vier provincies uit de noordoostelijke regio van Thailand werden geselecteerd om de unieke en rijke keuken van de Isaan te vertegenwoordigen.
Nakhon Ratchasima, Ubon Ratchathani, Udon Thani en Khon Kaen zullen als representatieve steden van de Isaan-regio in de zesde editie van de Michelin Gids Thailand 2023 te zien zijn. De gids voor 2023 met daarin de sterrenrestaurants uit de regio komt eind 2022 uit.
De Michelin directeur legt waarom de Isaan nu is toegevoegd aan de bestaande edities waarin restaurants in Bangkok, Ayutthaya, Chiang Mai, Phuket en Phang-Nga worden genoemd:
“Zoals alle Thais zullen weten, heeft de Isaan-keuken een interessante achtergrond met culturele invloeden uit oude tijdperken – waaronder het Sukhothai koninkrijk en het Khmer rijk – evenals uit het naburige Laos, Vietnam, Cambodja en China. Met velden en bossen op plateaus en bergen, die geschikt zijn voor veeteelt en voor hoogwaardige rijstteelt – waaronder de wereldberoemde jasmijnrijst en kleefrijst – is de Isaan ook de thuisbasis van de Mekong-rivier, waar zoetwatervissen in overvloed zijn.
Het Michelin-inspectieteam was onder de indruk van het smaakvolle en onderscheidende eten van de regio en verheugd om te zien dat ondanks de explosieve groei van supermarkten en hypermarkten, de lokale bevolking nog steeds eet wat ze verbouwen en vinden in nabijgelegen gebieden. De Isaan-keuken maakt gebruik van eenvoudige kookmethoden en levert toch subtiele en complexe smaken, of het nu gekookt, gegrild, gestoomd of langzaam gekookt is.
De regio heeft een sterk potentieel. Veel chef-koks hebben in luxe restaurants in het buitenland gewerkt en hun internationale ervaring mee naar huis genomen. Ze hebben nu hun eigen restaurants geopend en spelen een belangrijke rol bij het naar een hoger niveau tillen van Isaan-voedsel, door gebruik te maken van lokale ingrediënten in combinatie met hun superieure kookvaardigheden en zo een nieuwe standaard voor meer lokaal voedsel van hoge kwaliteit te bereiken”
Bron: Thai PBS World
Over deze blogger
-
Bert Gringhuis (1945), geboren en getogen in Almelo in het mooie Twente. Later vele jaren in Amsterdam en Alkmaar gewoond, werkzaam in de export voor diverse bedrijven. Ik kwam in 1980 voor het eerst in Thailand en was meteen verliefd op het land. Vele malen sindsdien terug geweest en na mijn (vroeg)pensionering als weduwnaar naar Thailand verhuisd. Daar woon ik nu al 22 jaar samen met mijn ietwat jongere Thaise dame Poopae.
Mijn eerste ervaringen in Thailand als een soort nieuwsbrief aan familie, vrienden en kennissen gestuurd, die later onder de naam Gringo op Thailandblog hebben gestaan. Veel, heel veel artikeltjes hebben die eerste verhalen gevolgd en dat is uitgegroeid tot een vrijwel dagelijkse hobby.
In Nederland nog een verwoed voetballer en voetbalscheidsrechter, maar de jaren gaan tellen en in Thailand nog altijd verwoed, maar het poolbiljarten is echt van mindere kwaliteit, ha ha!
Lees hier de laatste artikelen
- Eten en drinken23 december 2024Glenmorangie in Thailand
- Achtergrond14 december 2024Cashewnoten in Thailand
- Isaan12 december 2024We gaan naar Ubon Ratchathani!
- Achtergrond6 december 2024De geschiedenis van de Thaise keuken
Toevallig had ik eens in google gekeken waar de michelin sterren restaurants in onze stad zijn. Ik vond het een grote bras. Naar mijn mening geheel niet wat ik van michelin vroeger gewend was. Een hele hoop streetfood plaatsen van 50 hebben deze sterren. De echte goede restaurants kwam ik niet tegen in de lijsten. Zowat iedereen die in tripadvisor staat vind je terug in de michelin gids. Geen enkel onderscheidend vermogen dus waarom zou je die gebruiken? Ik kom zelf uit de restaurant business en ken uiteraard een paar tenten die zeer waardeloos zijn. Echter door michelin getest en van ster voorzien.
Eindelijk waardering ,gisteren nog wezen eten bij Kanomcheen kru you in Khorat.
Mooi aangekleed restaurant in een landelijke atmosfeer, heerlijk eten ,schappelijke prijzen en vriendelijke bediening.
Als je in de buurt bent zeker een bezoek waard,wij komen er al jaren.
Ben toch verbaasd over de michelin gids sterren.
Wij komen al 42 jaar, jaarlijks in Udon Thani.
Kort samengevat vindt ik het een grote rommelige oudbollige stad , waarbij ik nog geen klasse restaurants heb kunnen vinden.
In de supermarkt in het centrum zijn enkele amerikaanse fastfood restaurants of iets wat er voor door moet gaan.
.
Mocht een van de lezers naam en adres van een prima westers restaurant weten dan hou ik me aanbevolen.
Beste Khun Moo,
Blijf jezelf laat je niet verleiden. Wat bovenaan staat is Som Tam Pala, compleet met Luk Malengwan. Dat is Thais voor vliegenmaden.
Nummer twee Larb en vooral Larb Lued, dat is rauw buffelvlees overgoten met buffelbloed en een vleugje Ki Pia d.s. van de gal van de buffel.
Verder natuurlijk Khalok Jaang Kaw Nio, geroosterde eekhoorn met kleefrijst.
Niet vergeten Yam Mengkuchee, gemaakt van mestkevers, komt van onder de uitwerpselen van de buffels.
Sep ieli zeggen ze van dat alles. Smaakt hardstikke goed.
Voor goeie Westerse restaurants moet je daar niet zijn. Daar is geen markt voor.