De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft Thailand recent erkend voor haar buitengewone inspanningen in de strijd tegen transvet.
Dit prestigieuze certificeringsprogramma van de WHO heeft Thailand samen met Denemarken, Litouwen, Saoedi-Arabië en Polen benoemd als één van de top vijf landen die uitzonderlijk goed presteren in het elimineren van een van de belangrijkste risicofactoren voor niet-overdraagbare ziekten. Deze erkenning werd uitgesproken aan Dr. Narong Aphikulwanit, een vertegenwoordiger van de Thaise Food and Drug Administration (FDA).
Transvetten worden door de WHO gekoppeld aan coronaire hartziekten en verhoogde sterftecijfers. Deze industrieel vervaardigde trans-vetzuren (TFA) zijn terug te vinden in diverse voedingsmiddelen zoals gebakken en gefrituurde producten, voorverpakte snacks, en bepaalde soorten kookoliën en vetten die zowel thuis als in restaurants en bij straatvoedsel gebruikt worden.
De Thaise FDA heeft zich sinds 2017 toegewijd aan het verminderen en uiteindelijk elimineren van transvet in voedingsproducten. Er zijn diverse strikte maatregelen ingevoerd, waaronder een algeheel verbod op de productie en verkoop van transvetten, evenals strenge importregels. Daarnaast zijn er voortdurende educatieve campagnes om consumenten te informeren over de gezondheidsrisico’s van transvetten.
Deze inspanningen van Thailand zijn een voorbeeld van hoe nationale gezondheidsinitiatieven kunnen bijdragen aan de verbetering van de volksgezondheid en het welzijn van de bevolking. De erkenning van de WHO onderstreept het belang van dergelijke maatregelen en het succes dat Thailand heeft geboekt in haar streven naar een gezondere samenleving, vrij van de schadelijke effecten van transvetten.
Over transvetten
Transvetten zijn een type vetzuur dat voornamelijk wordt gevonden in industrieel verwerkte voedingsmiddelen. Er zijn twee soorten transvetten: natuurlijke en kunstmatige. Natuurlijke transvetten komen in kleine hoeveelheden voor in sommige dierlijke producten, zoals vlees en zuivel. Kunstmatige transvetten, ook bekend als trans-vetzuren, worden gecreëerd door een proces genaamd hydrogenering, waarbij waterstof wordt toegevoegd aan plantaardige olie om de houdbaarheid en stabiliteit van voedsel te verbeteren.
Kunstmatige transvetten zijn schadelijk voor de gezondheid om verschillende redenen:
- Verhoogd LDL-cholesterol: Transvetten verhogen het ‘slechte’ LDL-cholesterol in het bloed, wat kan leiden tot verstopping van de bloedvaten.
- Vermindering van HDL-cholesterol: Ze verlagen het ‘goede’ HDL-cholesterol, dat helpt om cholesterol uit de bloedvaten te verwijderen.
- Hartziekten: Deze veranderingen in cholesterolniveaus vergroten het risico op coronaire hartziekten en hartaanvallen.
- Ontsteking: Transvetten kunnen ontstekingsprocessen in het lichaam verergeren, wat een risicofactor is voor vele chronische ziekten, waaronder hartziekten.
- Insulineresistentie: Er is ook bewijs dat transvetten de insulineresistentie kunnen verhogen, wat kan leiden tot type 2 diabetes.
Vanwege deze gezondheidsrisico’s hebben veel landen maatregelen genomen om de hoeveelheid transvetten in voedingsmiddelen te beperken of te verbieden. Het verminderen van transvetten in de voeding is een belangrijke stap in het verbeteren van de volksgezondheid en het verminderen van het risico op chronische ziekten.
Over deze blogger
-
Bekend als Khun Peter (62), woont afwisselend in Apeldoorn en Pattaya. Al 14 jaar een relatie met Kanchana. Nog niet gepensioneerd, heb een eigen bedrijf, iets met verzekeringen. Gek op dieren, vooral honden en muziek.
Genoeg hobby's, maar helaas weinig tijd: schrijven voor Thailandblog, fitness, gezondheid en voeding, schietsport, ouwehoeren met vrienden en nog wat eigenaardigheden.
Lees hier de laatste artikelen
- Van de redactie30 december 2024Wij wensen de lezers van Thailandblog een prettige jaarwisseling en een gezond en gelukkig 2025!
- Nieuws uit Thailand30 december 2024Hotelbrand in Bangkok met 3 doden leidt tot tijdelijke sluiting
- Eten en drinken30 december 2024Pad Krapao Gai (roergebakken kip met basilicum) een smaakvol Thais gerecht
- Thailand tips30 december 2024Silom Road: Het financiële hart van Bangkok
Weer zo’n verhaal dat men de wereld instuurt! En dat door de hogere instantie dan nog als waarheid wordt aanvaard.
Waarschijnlijk zal dat zo ‘op papier’ wel zijn, doch de praktijk is weliswaar anders!
Ik zie hier nog steeds dat er evenveel gefrituurde gerechten worden verkocht! Dat is eigen aan de Thaise eetcultuur (als je dat zo mag noemen?)
Zoals steeds als je het goed kan uitleggen……
En wat gebeurt er op locaal niveau? Er wordt wat afgefrituurd in Thailand en als je ziet waarin? Vaak al lang afgewerkte vetten of olieen hetgeen je eenvoudig kunt zien aan de schuimvorming. Dat zijn misschien geen transvetten, maar gevaarlijk is het wel voor de gezondheid. Vraag is waar de Thais eerder aan dood gaan; slecht vet, teveel suiker of Lao Kao.
Twee dingen die in de eenvoudigere Thaise keuken veel gebruikt worden zijn: olie om vrijwel alles in te bakken en suiker.
Vroeger at ik wel eens graag in een foodcourt en ging ik ook met mijn vrouw naar lokale restaurants. Dat is inmiddels veranderd. Vanwege de grote hoeveelheden suiker die in eten gegooid wordt en omdat bijna alles gefrituurd wordt, heb ik er geen zin meer in. En dan de eeuwige chili. Ik vind scherp eten af en toe lekker, maar moet nu ALLES scherp gemaakt worden?
Ik vraag mij af wat de regering dan doet? Transvetten uit de olie halen die gebruikt wordt om alles in te bakken?
Het mag dan wel zijn dat de regering er wat aan doet, maar het neemt niet weg, dat heel veel Thais met een verhoogde suikerspiegel rondlopen en ik al van heel wat mensen gehoord heb dat ze eraan gestorven zijn.