Schattingen van de World Health Organization (WHO) wijzen erop dat een schrikbarend aantal mensen per jaar ziek wordt of overlijdt door bedorven en besmet voedsel.

Het gaat daarbij om 600 miljoen mensen die ziek worden en 420.000 dodelijke slachtoffers, waaronder 120.000 kinderen onder de vijf jaar.

De WHO geeft in een donderdag verschenen rapport voor het eerst schattingen van het aantal slachtoffers wereldwijd door consumptie van fout voedsel. Daarin zijn de gevolgen verwerkt van 31 zaken die niet in het eten en drinken thuishoren zoals schadelijke bacteriën, virussen, parasieten, giftige stoffen en chemicaliën. Ongeveer honderd deskundigen uit alle delen van de wereld werkten tien jaar aan het rapport.

Vooral in Afrika en Zuid-Oost Azië vallen er veel slachtoffers door bedorven en besmet voedsel.

Bron: NU.nl

Over deze blogger

Redactie
Redactie
Bekend als Khun Peter (62), woont afwisselend in Apeldoorn en Pattaya. Al 14 jaar een relatie met Kanchana. Nog niet gepensioneerd, heb een eigen bedrijf, iets met verzekeringen. Gek op dieren, vooral honden en muziek.
Genoeg hobby's, maar helaas weinig tijd: schrijven voor Thailandblog, fitness, gezondheid en voeding, schietsport, ouwehoeren met vrienden en nog wat eigenaardigheden.

11 reacties op “Veel dodelijke slachtoffers door bedorven en besmet voedsel in Zuid-Oost Azië”

  1. Gerard zegt op

    Zelf ben ik meer gaan genieten van ,,streetfood,,en gelukkig nog geen nadelige gevolgen van ondervonden.
    Kijk wel altijd naar de omzet snelheid en drukte bij Thaise restaurants als ik die bezoek.
    Dat zelfde doe ik uiteraard ook bij farrang restaurants..
    Ik heb wel meegemaakt dat een kennis doodziek was geworden en dat was meer dan heftig..hij was er niet best aan toe.
    Zijn bijnaam was dan ook ZWELGJE..hij at de hele dag door..wilde alles proeven..maakte hem niets uit.
    Zijn mindere periode duurde toch een dag 5…heb het hem daarna nooit meer zien doen.

  2. nico zegt op

    Zoals van bovenstaande foto, zijn er in Thailand honderdduizenden “winkels”
    Soms ook met vliegen er gratis bij (en sambal)

    Vliegen leggen eitjes in stront van honden, katten enz. dus lopen ze eerst over een drol en gaan dan uitgebreid hun pootjes wassen met het eten op bovenstaande foto.
    Gelukkig wordt er in Thailand vaak gewokt, waarbij het besmette gedeelte verbrand.

    Dus vreemd vind ik de uitkomst niet, maar om daar nu met vele tientallen “wetenschappers” daar 10 jaar onderzoek naar moeten doen???

    Eet smakelijk Nico

    • FreekB zegt op

      Nico,

      Niet alle vliegen zitten op stront er zijn er ook vele soorten die van iets anders zoals bloemen leven.

  3. Leo Th. zegt op

    Streetfood hoeft niet persé riskanter voor je gezondheid te zijn dan voedsel in een op het oog schoon restaurant. In ‘Royal Garden’ (Pattaya) een keer ziek geworden na het nuttigen van een broodje uit een keurige counter, waar plastic handschoentjes werden gedragen. En op Phuket Patong werkelijk 3 dagen doodziek na het eten van oesters, die onder het ijs in een vitrine werden bewaard. Hoewel het geen enkele garantie biedt eet ik geen voedsel wat ik niet vertrouw.

  4. epie zegt op

    Eet nu 7 jaar in de winterperiode in Thailand,en geen enkel probleem ondervonden tot nu, wel in Turkije en Egypte flink ziek en ik was daar niet de enige laten ze daar ook maar eens onderzoek gaan doen hebben ze in één week meer zaken als nu in pfff 10 …….jaar?

  5. Pedro zegt op

    Loop vaak voor het slapen gaan nog een 1/2 uurtje rond in de wat koelere avondlucht.

    Meer dan eens inmiddels kunnen zien dat wat er van een rijdende voedselkarretjes valt of van een stilstaande BBQ langs de kant v/d weg er vrijwel zonder nadenken door de verkoper als in een reflex het satestokje “en/of andere spullen v/d kar” teruggelegd wordt.

    Dat zo,n stokje vlees in de goot belande, het domein van ratten en kakkerlakken maakt hun niets uit.
    Zelf ook eens doodziek geweest van die (varkens) vleesballetjes van zo,n rijdende BBQ.
    Dat speul bleek later wel zo,n ramp te zijn voor mijn ingewanden dat na enkele uren alles met een noodgang er uit vloog.
    Gelijk als met gif, beter een te hoge concentratie dan reageerd het zelfverdedigingsmechanisme van ons feilloos.
    Sindsdien………….nooit meer gegeten van zo,n mobiel karretje.

    Plastiken handschoenen schijnen nog slechter te zijn dan met de blote handen bewerkt, dit volgens gedaan Nederlands onderzoek.

    Sizzler en andere restaurants op een goede lokatie hebben mij tot nu nog nooit problemen opgeleverd.

  6. Olga Kollewijn zegt op

    Heb je er 10 jaar voor nodig! Twee jaar in Pattaya gewoond altijd marktvoedsel gegeten met de kinderen nooit ziek.Een keer naar Nederland geweest en doodziek terug aangekomen in Bangkok we hadden KLM voedsel gegeten.Zegt dus alles!?

    • ruud zegt op

      Meestal duurt het wel even voor je doodziek wordt van verkeerd eten.
      Mogelijk hebt u nog elders gezamelijk gegeten?

      Jaren geleden heb ik al eens over een proces over bedorven voedsel gelezen.
      die gaf daarvan ook het voedsel in het vliegtuig de schuld.
      Dat proces is op deze grond verloren.

      Los daarvan mag je verwachten, dat als uw hele familie ziek in Bangkok is aangekomen, de rest van de passagiers ook ziek moet zijn geweest, als het aan het voedsel in het vliegtuig had gelegen.

    • Sir Charles zegt op

      Kinderen hebben de neiging om overal aan te zitten, bedenk maar eens wat onder de schoenen kan gaan zitten of wat een kind ongemerkt aan zijn handen kan krijgen en zodoende onbewust door kan geven tijdens het spelen.
      Overigens waren er nog meer passagiers ziek? Zo ja dan had het ongetwijfeld in het nieuws gestaan, het is nogal wat, een Boeiing vol doodzieke mensen.

      Zo voorspelbaar weer en makkelijk om de KLM de schuld te geven. Eh ja, het klopt, vlieg graag met KLM en heb daarom gauw de neiging het voor de KLM op te nemen.

  7. Sjaak S zegt op

    Er zijn twee manieren waarop je ziek kunt worden: vrijwel meteen door bacteriën en op lange termijn door de chemicaliën die in het eten verwerkt zijn.
    Van één sigaret krijg je geen longkanker, maar jaren roken zal op den duur schadelijk zijn. Zo ook met het eten hier.
    Iedereen reageerde op het onmiddelijk gevolg, maar denkt niet aan de gevolgen die pas over een paar jaar optreden.
    Goed, als je met 65 naar Thailand verhuist en dan pas ermee begint, kan het zijn dat je misschien met 90 een jaartje vroeger onder de zoden ligt.
    Volgens mijn vrouw hebben de meeste Farangs problemen, omdat ze Farangfood eten, zoals fastfood van McDonalds, KFC en Burgerking….

    Wat de directe gevolgen betreft: jaren geleden was ik in Jordanië en had daar een paar dagen vrij. Ik werkte toen als jonge steward voor Lufthansa. Een vrouwelijke collega en ik reden toen die paar dagen naar het zuiden van Jordanië, aan de rode zee. Toen we weer terug in Amman waren, bleek dat bijna de hele rest van de crew een voedselvergiftiging had opgelopen in het luxe hotel waar wij verbleven, terwijl wij in goedkope restaurants gegeten hadden….

    Maar: ik ben zelf ook eens flink ziek geweest na het eten van een paar saté-stukjes in Indonesië, op straat…. en hier in Thailand na het eten van een koolsalade bij een KFC, waar voornamelijk Thais komen (die eten waarschijnlijk geen koolsalade en deze was misschien over de tijd)…

    In Brazilië ben ik ook eens een paar dagen ziek geweest, toen ik een in palmolie gefrituurde koek gegeten had….

    In Amerika na een ontbijt in een goed hotel.

    In Japan drie dagen ziek van een kaas (volgens mij) die ik van thuis meegenomen had.

    Thailand behoort tot de landen, waar ik zelden een voedselvergiftiging opgelopen heb, net zoals Singapore en Maleisië…

    Je kan gewoon pech hebben…. dan maakt het niet veel uit waar je eet.

  8. Michiel zegt op

    Deze week mijn 11de 5 weken reis naar Thailand afgesloten.

    De balans van een serieuze voedsel vergifteging staat bij mij nochtans op 2 .

    In 2010. Kanchanaburi goed ziek van Mayonaise . = farang food bij local tentje
    In 2014 Koh Chang White Sand massaman curry bij een goed aangeschreven restaurant.

    Moet ik er wel bij vermelden dat ik en mijn partner deze reis in Phnom Penh, wel op een ochtend binnen een uur doodziek zijn geworden en met spoed naar een clinic moesten.
    Na het drinken van 3 koffie en een sprite bij het ontbijt. Dit was had niks met slecht eten te maken . Want door krijg je geen extreem hoge bloeddruk en hartslag van. Met alle gevolgen van dien. De antibiotica etc. konden in de kast blijven, in plaats daarvan waren bloeddruk verlagers enz. nodig. Oorzaak nog steeds onbekend.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website