Het Thai Pesticide Alert Network heeft bij een onderzoek van groente en fruit, eind augustus, in meer dan de helft van de monsters restanten van bestrijdingsmiddelen gevonden. Ook in de zogenaamd veilige producten met het Q merk. In maar liefst zestien soorten fruit en groente kwamen verboden giftige stoffen voor.
Thai-PAN deed onderzoek naar groente en fruit op populaire groothandelsmarkten in Pathum Thani, Nakhon Pathom en Ratchaburi en in verschillende supermarkten. Van de producten in supermarkten was 70,2 procent verontreinigd. Bij de groentes was het vooral slecht gesteld met Chinese kool. Bij het fruit bleken sinaasappelen het sterkst vervuild met gif.
De Thaise overheid promoot voedingsmiddelen met het ‘Q merk’ als veilig. Deze zouden organisch zijn. Uit een eerder onderzoek dit jaar bleek ruim 57% van dit merk pesticiden bevatte (www.bangkokpost.com/pesticides-in-fruits-vegetables-govt-quality-mark-fails-test). De overheid beloofde toen beterschap maar uit de test van augustus dit jaar bleek het nog erger gesteld: 61,5 procent was verontreinigd met gif.
Bron: Bangkok Post
Over deze blogger
-
Bekend als Khun Peter (62), woont afwisselend in Apeldoorn en Pattaya. Al 14 jaar een relatie met Kanchana. Nog niet gepensioneerd, heb een eigen bedrijf, iets met verzekeringen. Gek op dieren, vooral honden en muziek.
Genoeg hobby's, maar helaas weinig tijd: schrijven voor Thailandblog, fitness, gezondheid en voeding, schietsport, ouwehoeren met vrienden en nog wat eigenaardigheden.
Lees hier de laatste artikelen
- Thailand algemeen19 november 2024Minister van Volksgezondheid kondigt maatregelen aan tegen alcoholgebruik tijdens Nieuwjaar 2025
- Thailand algemeen19 november 2024Goudkoorts: stijgende baht-prijzen trekken investeerders aan
- Thailand met kinderen19 november 2024Bangkok tip: SEA LIFE Bangkok Ocean World (video)
- Bezienswaardigheden19 november 2024Siriraj Medical Museum in Bangkok (video)
Daarom kweek ik hier zoveel mogelijk zelf
Q merk veilig. Ja Ja. Volgens mij kun je maar beter je groenten en fruit importeren uit Nederland of het zelf gaan verbouwen.
In hoeverre helpt grondig wassen, bijvoorbeeld twee keer? Ok, er zal ook eea binnenin de groente of het fruit zitten, maar mij is onduidelijk hoeveel erop en hoeveel erin zit en of wassen veel of weinig helpt.
Goed wassen helpt iets maar niet voldoende. Het probleem is dat het gif ook via de wortels in de groente zelf komt.
Het is inderdaad slecht gesteld hier, ik waarschuw er al een hele tijd voor. Probleem is, dat het bijna onmogelijk is om organisch voedsel te kopen buiten Bangkok. Mijn oplossing is vis uit de zee, en geimporteerde zaken uit Australie en Nieuwzeeland.
Waar kan je in Bangkok (Sukhumveit area) groente en fruit kopen die niet of nauwelijks bespoten zijn want als je de Q producten al niet kan vertrouwen dan wordt het wel moeilijk.
Waarom verbaast?
Iedereen weet dat thailand in alle opzichten ver achter loopt.
Dus zo het mij verbaast hebben als dit wel zou kloppen.
De wortels van een plant nemen maar heel weinig pesticiden en zware metalen op uit de grond.
Verder helpt wassen en schillen al heel erg veel.
Wat er daarna nog inzit: koken, blancheren doodt niet enkel alle organismen maar laat ook vele organische verbindingen uiteen vallen. Alle Keuringsdiensten van de EU samen sinds 1979 hebben bijv 2 (ja… TWEE) gevallen gemeld met te hoge waarden in conserven, wv één een bio product. En dat met ca 75.000 lab tests per jaar. zie https://webgate.ec.europa.eu/rasff-window/portal/?event=SearchForm&cleanSearch=1
Research shows that the commercial canning process not only destroys bacteria that can cause food spoilage, but also can eliminate as much as 99% of the pesticide residues occasionally found in fresh produce. See Colorado State Uni publication. publication of University of Zaragoza, Spain, the US National Food Processors Association reviewed data and see publication of Ghent University, Wageningen Agri- Uni. See also under ”canned foods”. (helaas, alle links worden niet meegenomen )
In het eerste stuk van Harry gaan die EU-testen over inblikken, conserven dus. En laat dat nu net niet verkrijgbaar zijn in Thailand. Sla in een potje, kool in een blikje etc. , bestaat denk ik niet. Het gaat in de testen over normale groente en fruit , vers dus.
Maar de groenten en fruit voor die conserven zijn daarvoor wel “vers” geweest. Als dus de boel vergeven was van zware metalen en pesticiden, die door de wortels of door de schil de “vrucht” waren ingedrongen, zou er nog heel wat van over zijn in de geconserveerde inhoud; zelfs na wassen, schillen, blancheren en steriliseren.
De Keur v Waren-Dordt heeft jaren geleden wilde bramen op een industrieterrein getest. Grond knap vervuild, doch in de bramen zelf: NIX.
In totaal worden m.n. door de EU “vers” getest, zie de rapportages van EFSA. zie bijv. http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/150312
Helaas, van Thailand heb ik geen gegevens, enkel van de EU.
Vanuit Thailand koop ik als supermarkt inkoper sinds 1977 en als zelfstandige importeur sinds 1995, doch van export-georiënteerde bedrijven, BRC enz gecertificeerd. Contaminanten in levensmiddelen is dus mijn haast wekelijks werk, want je moet ze in Z.O. Azië continue bij de les houden. “Oh, too small to see”.
Schillen ( van tomaten) reduceert de menselijke opname van hoeveelheid pesticides met een factor 1000
En ja… voor de binnenlandse verkoop controleert alleen de Thaise FDA en Boeddha…
Goed afspoelen dus.
The fraction of imidacloprid ingested by the human population is on average 10(-2) to 10(-6), depending on the time between pesticide application and ingestion, the processing step, and the application method. Model and experimentally derived intake fractions deviated by less than a factor of 2 for both application techniques. Total imidacloprid residues were up to five times higher in plants treated by foliar spray application than by soil irrigation. However, peeling tomatoes treated by spray application reduces the human intake fraction by up to three orders of magnitude. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19036517
Behalve tomaten zijn er denk ik nog wel wat meer groente en fruit . Om alleen tomaat te noemen lijkt me niet voldoende. En misschien met het schillen van een tomaat gaan essentiële voedingswaarden verloren ?
Helaas, ik heb niet van alle groenten en fruitsoorten een wetenschappelijke publicatie gevonden. En al helemaal niet, wat op de locale “wetmarkets” verkocht wordt. Wel geeft dit aan, dat heel erg veel van residuen simpel te verwijderen zijn.
zie https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11052716
Statistical analysis showed that rinsing removed residues for nine of the twelve pesticides studied. Residues of vinclozolin, bifenthrin, and chlorpyrifos were not reduced. The rinsability of a pesticide is not correlated with its water solubility.
of: http://www.fda.gov/Food/FoodborneIllnessContaminants/Pesticides/ucm114958.htm
zie google met reduction pesticide residues on fruits by rinsing, washing en u vindt genoeg,
alhoewel veel niet wetenschappelijk gefundeerd, dus veel “Truus op Blog” gehalte.
Wel eens naar lychees, mango’s enz. aan de boom gekeken in TH ? Vrucht is ingepakt met papier. In Europa door de loonkosten niet te doen, doch in Azië wel. Men doet dat niet uit boomversiering, doch om de insecten weg te houden van de vrucht in ontwikkeling, ipv bespuiten. Haast BIO, doch… niet gecertificeerd ( tegen een Godsvermogen), dus men krijgt er geen setang meer voor.
En ja, de meeste vitaminen zitten direct onder de schil, daar worden ze gevormd.
Dus: goed afwassen.
Er bestaat een product “St. Andrews Vegetable & Fruit Washing Liquid”, te koop bij de grotere supermarkten (Big C, Tesco, etc.). Een kneepje in een bak met water, groenten en/of fruit een tijdje laat staan en daarna goed afspoelen. Niet alleen verwijdert dit middel pesticiden en andere ongerechtigheden, maar het komt ook de smaak ten goede plus, zijn je groenten een beetje verlept (gaat snel in dit klimaat), ze komen er weer fris en knapperig uit.