Het stinkt verschrikkelijk maar Thai, vooral uit de Isaan, zijn er dol op: gefermenteerde vis. De marinade daarvan, Pla Ra, wordt veelvuldig gebruikt om maaltijden op smaak te brengen. Het ministerie van Landbouw heeft nu nieuwe productievoorschriften vastgesteld ter verbetering van de kwaliteit.
De eisen zijn gepubliceerd in de Royal Gazette. Pla ra die niet aan de eisen voldoet, wordt niet gecertificeerd.
Een fabrikant in Ban Nonplakhao (Kalasin) is het eens met de nieuwe voorschriften omdat die zullen helpen de kwaliteit te verbeteren. Kleine producenten maken zich echter zorgen dat vele recepten en productiemethodes die in bepaalde gebieden traditie zijn, niet aan de eisen voldoen. In dat geval hebben grote producenten voordeel omdat ze gemakkelijker aan de eisen kunnen voldoen. Een producent in Ban Mo (Saraburi) benadrukt dat haar pla ra van hoge kwaliteit is maar ze weet niet of die aan de nieuwe eisen voldoet.
De eisen zijn die zijn aangekondigd gelden slechts als richtlijnen voor producenten, ze zijn niet verplicht deze te volgen. De producenten kunnen aan de hand van de richtlijnen hun product verbeteren en meer marktaandeel veroveren.
Bron: Bangkok Post
Over deze blogger
-
Bekend als Khun Peter (62), woont afwisselend in Apeldoorn en Pattaya. Al 14 jaar een relatie met Kanchana. Nog niet gepensioneerd, heb een eigen bedrijf, iets met verzekeringen. Gek op dieren, vooral honden en muziek.
Genoeg hobby's, maar helaas weinig tijd: schrijven voor Thailandblog, fitness, gezondheid en voeding, schietsport, ouwehoeren met vrienden en nog wat eigenaardigheden.
Lees hier de laatste artikelen
- Bezienswaardigheden7 januari 2025Surin en Si Sa Ket verkennen: de culturele en natuurlijke wonderen van Thailand
- Eten en drinken7 januari 2025Sate op z’n Thais
- Bezienswaardigheden7 januari 2025De provincie Loei in de Isaan mag je niet overslaan
- Thailand tips7 januari 2025Lange vlucht naar Thailand: Hoe blijf je fit en gezond?