Bangkok krijgt voedselbanken
De gemeente Bangkok gaat voedselbanken opzetten om zo overtollig voedsel uit te delen aan kwetsbare groepen, zoals arme en invalide Thai. Het project, mogelijk gemaakt door de gezamenlijke inspanningen van verschillende welzijnsgroepen, start met een proef in het district Bang Khunthian.
De gemeente wil voedselzekerheid creëren door door voedselverspilling tegen te gaan en overtollige etenswaren in te zamelen., o.a. van foodcourts in de stad. Het eten wordt verdeelt, onder degenen die dit het meeste nodig hebben, vooral Thai in noodsituaties.
Districtskantoren zullen in eerste instantie optreden als tussenpersoon; ze zamelen het overschot aan voedsel in en leveren het aan gemeenschappen in nood. Later wordt hun taak overgenomen door burgergroepen en particuliere organisaties.
Het overtollig voedsel is afkomstig van hotels, warenhuizen, supermarkten, versmarkten, winkelcentra, foodcourts en andere aanbieders.
Bron: Bangkok Post
Over deze blogger
-
Bekend als Khun Peter (62), woont afwisselend in Apeldoorn en Pattaya. Al 14 jaar een relatie met Kanchana. Nog niet gepensioneerd, heb een eigen bedrijf, iets met verzekeringen. Gek op dieren, vooral honden en muziek.
Genoeg hobby's, maar helaas weinig tijd: schrijven voor Thailandblog, fitness, gezondheid en voeding, schietsport, ouwehoeren met vrienden en nog wat eigenaardigheden.
Lees hier de laatste artikelen
- Gezondheid21 januari 2025AI brengt doorbraak in behandeling van slangenbeten
- Eten en drinken21 januari 2025Kaeng som of Gaeng som (zure en pittige viscurry soep)
- Bezienswaardigheden21 januari 2025Een must voor kunstliefhebbers: Museum of Contemporary Art in Bangkok
- Agenda19 januari 2025Agenda: Vier het Chinees Nieuwjaar 2025 in Thailand
Ik ben altijd benieuwd naar hoeveel er wordt weggegooid bij Lotus, Big C en andere enorme supermarkten. Zal misschien wel een gigantische hoeveelheid zijn. Hopelijk gaat een deel hiervan ook naar de voedselbanken.
Denk dat het wel meevalt bij de grote winkels. Althans bij ons in de buurt. Houdbare artikelen worden ruim van te voren afgeprijst met 30% en een week voor THT datum naar 50%. Meer bedervelijke waar als fruit en vlees wordt ook op tijd afgeprijst. Maaltijden worden ook na een paar uur afgeprijst. En met al dat spul is niks mis mee. Ook wij kopen regelmatig het vlees dat 30 of 50 % is afgeprijst. Wel meteen verwerken thuis of in de diepvries. Bij grote hotels en buffet restaurant zal inderdaad ‘ s avonds wel eens wat overblijven. Maar ik betwijfel of dat wordt weggegooid.
En m.i. zijn er toch al een soort voedselbanken bij de tempels.
Je mag een plan niet direct afknallen maar als het via districtskantoren die in het weekend gesloten zijn moet gaan dan vraag ik mij af hoe serieus ze het probleem zelf nemen.
Volgens mij is de bevolking zeer bewust qua verspilling en is het meenemen van een restant eten uit een restaurant nog nooit een taboe geweest. In fast food retaurants voor het personeel idem dito. Diverse vers produkten worden ingevroren en krijgen een nieuwe sticker. Daarnaast kan ik mij niet voorstellen dat er een levendige markt is voor export van bijna over de datum produkten naar landen met nog minder te besteden inkomen. Zo’n 10 jaar gelden was o.a.Cambodja en Myanmar het afvoerputje voor zulke goederen en eerlijk gezegd is het helaas weer de bureaucratie die een ten minste goed datum op een produkt vereist ook al heeft het helemaal geen nut. Suiker, honing, rijst, water, gedroogde peulvruchten en ga zo maar door kan je eeuwen bewaren en wordt in veel landen gewoon weggegooid op basis van ten minste houdbaar…
Voor mij klinkt het meer dat er een aantal figuren promotie hebben kunnen maken vanwege het positief klinkende plan en ik ben benieuwd of er ooit cijfers naar buiten zullen komen hoeveel mensen ze hebben kunnen ondersteunen.
Een districtskantoor is in dienst van de gemeenschap met als taak het niet zover laten komen dat mensen moeten aankloppen voor eten en dan met zo’n plan op de proppen komen.