Het Thaise ministerie van Volksgezondheid heeft een waarschuwing afgegeven voor voedselgerelateerde ziekten tijdens het zomerseizoen. Het ministerie adviseert mensen om vooral gekookt voedsel te kiezen en regelmatig hun handen te wassen om ziekten zoals diarree, voedselvergiftiging, tyfus en cholera te voorkomen.
Hoge temperaturen in Thailand – met waarden tot 43 graden Celsius – creëren gunstige omstandigheden voor de groei van micro-organismen in voedsel, wat leidt tot bederf en besmetting. Volgens de ambtenaren waren er vorig jaar ongeveer 410.700 gevallen van diarreegerelateerde ziekten in Thailand.
Het ministerie raadt aan om voedsel te kopen van gecertificeerde bronnen, zoals versmarkten, voedselbeurzen of schone restaurants. Het benadrukt ook het belang van selectiviteit bij het kopen van voedsel bij straatverkopers en benadrukt dat zeevruchten bijzonder vatbaar zijn voor bederf. Gekookt voedsel dat langer dan vier uur of ’s nachts bewaard wordt, moet grondig worden opgewarmd voordat het geconsumeerd wordt.
Daarnaast adviseert men om rauw of onvoldoende gekookt voedsel te vermijden, zoals salades en rauwe visgerechten, waaronder populaire gerechten zoals garnalensalade, viscurry, in vissaus gemarineerde garnalen en pittige mosselen.
Het ministerie geeft het advies om de handen te wassen met zeep en water voor en na het eten en na een toiletbezoek om zo het risico op overdracht van ziekten te verminderen.
Bron: NNT
Over deze blogger
-
Bekend als Khun Peter (62), woont afwisselend in Apeldoorn en Pattaya. Al 14 jaar een relatie met Kanchana. Nog niet gepensioneerd, heb een eigen bedrijf, iets met verzekeringen. Gek op dieren, vooral honden en muziek.
Genoeg hobby's, maar helaas weinig tijd: schrijven voor Thailandblog, fitness, gezondheid en voeding, schietsport, ouwehoeren met vrienden en nog wat eigenaardigheden.
Lees hier de laatste artikelen
- Thailand algemeen19 november 2024Minister van Volksgezondheid kondigt maatregelen aan tegen alcoholgebruik tijdens Nieuwjaar 2025
- Thailand algemeen19 november 2024Goudkoorts: stijgende baht-prijzen trekken investeerders aan
- Thailand met kinderen19 november 2024Bangkok tip: SEA LIFE Bangkok Ocean World (video)
- Bezienswaardigheden19 november 2024Siriraj Medical Museum in Bangkok (video)
….tijdens het zomerseizoen. ????
Ronny,
Natuurlijk in alle seizoenen is voorzichtigheid geboden.
Maar nu de temperaturen hoog oplopen is extra voorzichtigheid geboden.
Zeker bij voedsel stalletjes.
Wij hebben een stoompan en gestoomd voedsel is voor mijn maag de ideale manier.
Overigens goed om je naam weer terug op het forum te zien.
Denk niet dat 30 of 40 graden een verschil gaat maken.
Wel hoe lang dat voedsel daar al ligt, hoe het bewaard wordt en de persoonlijke hygiëne die daar toegepast wordt.
Ook wordt nogal eens vergeten dat het dan wel bij het aankopen kan voldoen, maar dan thuis niet meteen geconsumeerd word. Niet zelden zie je het daar ook nog een tijdje liggen.
Al moet ik zeggen dat ik nog zelden getroffen wordt door voedsel gerelateerde ziekten. Had ik in mijn beginperiode wel al eens meer last van. Zal je ook wel een zekere immuniteit tegen opbouwen denk ik.
Maar een beetje common sense doet ook wel veel. 😉
Ik vrees dat de “common sense” even opzij gezet wordt , wanneer er geld te verdienen valt.
ik denk niet dat een straat handelaar zijn schaal met oesters of vlees dat al 2 dagen in de zon staat de 3e dag weg gooit.
Dat geld ook voor ander bederfelijk voedsel.
Gezien op een versmarkt. De handel komt aan en de kooplui halen onder de tafels vandaan grote vellen karton. Daarop wordt vlees en vis uitgestald in de hitte van Thailand. Op dat karton zie je vlekken van gelekt bloed en ander lichaamsvocht. Na de handelsdag worden die vellen karton vrolijk weer onder tafel opgeborgen voor de volgende dag. Van de frisse!
Juist, klopt helemaal.
Ik was vorig jaar (tijdens Corona) in Hua Hin. Ben gaan eten in een zeer goed draaiend visrestaurant, doch er was toen geen kat te bespeuren.
Er lag heel was vis tentoon gesteld, doch zo goed als geen klanten. Wij hebben daar toch gegeten met als gevolg dat ik maar liefst een ganse week doodziek ben geweest. Hun vis was dus alles behalve vers.
Een goed draaiend restaurant waar zo goed als geen klanten zijn en waar toen geen kat te zien was…
Ieder heeft zo zijn definitie van een goed draaiend restaurant…
Ik ben in hetzelfde restaurant al meerdere malen geweest en daar zit het altijd vol!
Misschien een beetje begrijpend lezen … ik was daar tijdens de Corona periode, dus begrijpelijk dat er geen kat te bespeuren was.
Op dat moment zijn dat geen goed draaiende restaurants meer, maar waren dat goed draaiende restaurants.
Als ze op dat momenten echter amper klanten hebben zoals je zegt en er is geen kat als was jij daar was maar het ligt er wel vol vis moet je misschien toch eens nadenken.
Common sense noemen ze dat ….
Trouwens heb gans de Coronaperiode in Thailand doorgebracht dus weet zeer goed hoe het er in Thailand aan toegegaan is tijdens Corona
Tijdens Corona was Hua Hin inderdaad ‘doods’ Ronny. Begrijpelijk dat er geen klanten waren.
Veel goed draaiende restaurants zaten toen met een overschot van vis die uiteraard niet van de ene dag op de andere weggegooid werd (met alle risico’s vandien).
Dat zijn op dat moment dan geen goed draaiende restaurants meer en dan moet je ze ook niet meer op die wijze benaderen. Dat worden dan ook restaurants met verhoogd risico.
Ik ben woonachtig te Hua Hin en heb die triestige periode meegemaakt.
Ik heb een aantal favoriete visrestaurantjes waar de verse vis uitgestald ligt op een bedje van ijs, daar kan je dan kiezen wat ze voor je moeten klaarmaken.
Heel vervelend als ze je bedorven vis voorschotelen en je dan een ganse week ziek bent.
Hua Hin is geen uitzondering. Gans de HoReCa in Thailand voelde de gevolgen
Als ze bij het opstarten dan inkopen volgens het aantal klanten dat ze verwachten en het wordt goed bewaard is er geen probleem.
Als ze echter blijven inkopen zoals voor Corona wanneer het goed draaide en als die klanten er dan niet zijn dan is het niet te verbazen dat het eens mis gaat….
Trouwens er zijn ook veel die ziek worden maar waar het niet direct aan het voedsel ligt maar bijvoorbeeld aan het ijs of het water waar ze de groenten/salade in wassen.
Het criterium voor mij om een restaurant in Thailand binnen te gaan is of er meerdere gasten zijn. Een leeg restaurant of soms de bediening voor de show aan een tafeltje zodat het nog wat lijkt, daar ga ik dus aan voorbij want alle vleeswaren zijn misschien al lang bedorven of ver over tijd, en dat ver over tijd kan dagen of weken zijn.
Met common sense bedoel ik dan vooral die van de koper.
Ga bij hun die goed verkopen. Staat altijd wel volk aan te schuiven.
Ook diegene die relatief veel voedsel bij zich hebben verwerkt in allerlei gerechten, want wil zeggen dat ze daar ook snel vanaf geraken. Anders zouden ze zoveel niet maken. Zal ook altijd wel volk staan aanschuiven.
Iemand die overdag al hebt zien rondlopen met zijn handel en daar savonds om 11 uur nog door de straten mee loopt blijf je beter van af.
Common sense beekent ook je gezonde veratand gebruiken.
Kijk hoe de stand er uit ziet, wat men doet, hoe hygienisch men werkt
en – niet te vergeten – hoeveel klanten men heeft.
De Thais weten wellicht niet wat hygiene is aan de buitenkant maar men wel een idee van welk eten bij welke standje men ziek wordt.