Alarmerend jodiumtekort bij Thaise kinderen in het Noordoosten
Het tekort aan jodium bij Thaise kinderen in het Noordoosten blijft een ernstig gezondheidsprobleem, zo laat directeur-generaal Sukhum van het Department of Medical Sciences (DMS) weten. Uit onderzoek bij pasgeboren baby’s blijkt een tekort aan dit belangrijke mineraal. Een jodiumgebrek bij zwangere vrouwen (en dus bij baby’s) is de belangrijkste vermijdbare oorzaak van geestelijke achterstand en hersenschade bij kinderen.
Op Thailandblog verscheen al eerder een artikel over het belang van het mineraal jodium in de voeding. Dat geldt ook voor volwassenen. Dit omdat uw redacteur graag over gezondheid schrijft. Wie het het gemist heeft kan het hier nalezen: www.thailandblog.nl/gezondheid-2/genoeg-jodium/
Het Thaise DMS heeft daarom een lange-termijnstrategie bedacht voor de komende 5 jaar. De belangrijkste speerpunten zijn: controles, preventie, research en tests.
Het DMS is al bezig met enkele activiteiten die tot doel hebben het probleem aan te pakken, want het tekort schaadt de intelligentie van kinderen. Zo worden zwangere vrouwen gecontroleerd evenals pasgeborenen.
Het DMS richt zich vooral op kinderen in Udon Thani en Nong Khai. Geprobeerd wordt het gebruik jodiumhoudend voedsel te bevorderen. De boeren worden gestimuleerd groentes te telen die rijk aan jodium zijn, en meer eieren te produceren. Ze sproeien een jodiumoplossing over hun planten en voegen het toe aan kippenvoer en gefermenteerde vis (pla ra), dat het belangrijkste ingrediënt van veel gerechten in het Noordoosten is.
(Foto boven: zeewier bevat veel jodium. Wel oppassen als je een hoge bloeddruk hebt want het is ook vrij zout).
Bron: Bangkok Post
Over deze blogger
-
Bekend als Khun Peter (62), woont afwisselend in Apeldoorn en Pattaya. Al 14 jaar een relatie met Kanchana. Nog niet gepensioneerd, heb een eigen bedrijf, iets met verzekeringen. Gek op dieren, vooral honden en muziek.
Genoeg hobby's, maar helaas weinig tijd: schrijven voor Thailandblog, fitness, gezondheid en voeding, schietsport, ouwehoeren met vrienden en nog wat eigenaardigheden.
Lees hier de laatste artikelen
- Nieuws uit Thailand21 december 2024Vastgoedsector in zwaar weer: Thaise markt zoekt herstel in 2025
- Nieuws uit Thailand21 december 2024Thailand voert strijd tegen luchtvervuiling met innovatieve maatregelen
- Nieuws uit Thailand21 december 2024Kabinet verhoogt kinderbijslag als steun voor gezinnen
- Gezondheid21 december 2024Matige wijnconsumptie verlaagt risico op hart- en vaatziekten volgens nieuwe studie
Tsja, ver van zee kont een jodiumtekort wel meer voor. Jodiun te gaan rondspuiten over de akkers? Of zoals in NL wel eens is voorgesteld jodium aan het broodzout toevoegen? Gewoon al dan niet ingeblikte vis, bijvoorbeeld makreel aan te voeren, is dat niet effectiever? En natuurlijk zeewier. Dat jodium iets met intelligentie te maken heeft lijkt (uit onderzoek gebleken) wel zeker. De (nog niet helemaal zekere) theorie is zelfs dat de menselijke soort zo apenslim is geworden (en heeft overleefd) doordat de oermens vis is gaan eten. Dit is voer natuurlijk voor de Paleoaanhangers, maar ik houd het op de in een wetenschappelijk context genomen testresultaten, en die zijn niet uitgevoerd met oermensen (die heb je niet bij de hand), wel door ondermeer de huidige Japanners (die zeer veel vis eten) in het onderzoek te betrekken. Eenmaal verhuisd naar het westen, en aangepast aan de eetgewoontes daar stierven zij (gemiddeld genomen) eerder dan hun broers en zussen die in Japan gebleven waren en Amerikanen die op een Japans (dus visrijk menu) overstapten leefden gemiddeld langer dan de gewone Amerikanen. Doe niet wat gewoon is in je omgeving maar doe gewoon wat het beste is.
Jodiumtekort is geen exclusief Thais fenomeen. In BelgIë bestaat het ook. Daarom wordt daar jodiumzout toegevoegd aan het meest algemeen genuttigde basisvoedsel, nl. brood. In onderstaande link wordt het door de Belgische bakkersfederatie netjes uitgelegd:
http://www.fgbb.be/cms/news/5371/nl