Pleidooi voor herziening accijnsheffing op sterke drank
De manier waarop Thailand accijns heft op alcoholische dranken dient herzien te worden. Want het huidige systeem bevordert een potentieel schadelijk alcoholgebruik, omdat gedistilleerd goedkoper is dan bier, zeggen vier researchers. Als eerste moet volgens hen de accijns omhoog. Vervolgens kunnen met de opbrengst de gezondheidszorg en onderwijsfaciliteiten worden verbeterd.
Het huidige belastingregime is een gemengd systeem waarin de accijns wordt berekend op basis van volume of van alcoholpercentage, waarbij in theorie het hoogste tarief wordt toegepast. Maar in de praktijk wordt de accijns berekend op basis van het volume, waar witte spiritualiën in vergelijking met bier van profiteren.
De researchers hebben berekend dat bier goed is voor 62 procent van de accijns (58,74 miljard baht), witte spiritualiën voor 17 procent (16 miljard baht) en whisky 3 procent (2,6 miljard baht).
Een van de researchers zegt dat het huidige systeem een situatie schept waarin huidige en nieuwe distillateurs drankjes met een hoog percentage alcohol in de markt zetten om maar een zo hoog mogelijk aandeel te generen in een markt waarin de concurrentie groot is.
Een ‘synthetic volumebased’ systeem zou beter zijn, waarbij de drank met een hoog alcoholpercentage zwaarder wordt belast. Wanneer het tarief op witte spiritualiën van 5,60 baht per liter wordt verhoogd naar 20 baht gaan de accijnsinkomsten omhoog met 40 miljard baht.
Volgens de researchers gaat de bierconsumptie met 3 procent omlaag, wanneer de prijs met 1 procent wordt verhoogd. Voor whisky geldt: 1 procent prijsverhoging leidt tot 1,6 procent minder consumptie.
In 2010 consumeerde de Thaise bevolking 260 miljoen liter alcohol, waarvan 75 procent bestond uit bier, gedistilleerd en whisky. Thailand staat wereldwijd op de vijfde plaats watbetreft alcoholconsumptie. Verklaring? Lage productiekosten en goedkoop gedistilleerd, in de volksmond ‘Whi-se-ky Thai’, de populairste drank op het platteland.
Over deze blogger
-
Bekend als Khun Peter (62), woont afwisselend in Apeldoorn en Pattaya. Al 14 jaar een relatie met Kanchana. Nog niet gepensioneerd, heb een eigen bedrijf, iets met verzekeringen. Gek op dieren, vooral honden en muziek.
Genoeg hobby's, maar helaas weinig tijd: schrijven voor Thailandblog, fitness, gezondheid en voeding, schietsport, ouwehoeren met vrienden en nog wat eigenaardigheden.
Lees hier de laatste artikelen
- Nieuws uit Thailand21 december 2024Vastgoedsector in zwaar weer: Thaise markt zoekt herstel in 2025
- Nieuws uit Thailand21 december 2024Thailand voert strijd tegen luchtvervuiling met innovatieve maatregelen
- Nieuws uit Thailand21 december 2024Kabinet verhoogt kinderbijslag als steun voor gezinnen
- Gezondheid21 december 2024Matige wijnconsumptie verlaagt risico op hart- en vaatziekten volgens nieuwe studie
Een Thai die werkzaam is voor een internationaal bedrijf dat alcoholische dranken op de markt brengt, heeft mij eens uitgelegd waarom er in Thailand zeer scheve verhoudingen zijn tussen de accijns tarieven van de diverse soorten drank. Zelfs binnen een categorie wordt met twee maten gemeten. Bijvoorbeeld in whisky is de accijns op buitenlandse merken de afgelopen jaren een paar keer sterk verhoogd, terwijl binnenlandse merken ongemoeid bleven. Volgens hem heeft dit vooral te maken met de uitstekende politieke connecties van een CEO van een grote producent van Thaise whisky.
Boze tongen beweren zelfs dat de 2-maten-meetende belasting wetgeving in Thailand de drank van 1 bepaalde Thaise leverancier bevoordeeld tov een andere Thaise leverancier. Het schijnt dat laatst genoemde hier zelfs tegen heeft geprotesteerd (nutteloze actie). Zo kunnen ook de protesten om een bepaalde drank leverancier op de beurs te zetten ook gezien worden in het licht van “schakel uw concurrentie uit” door middel van pressie (ipv een beter of goedkoper product).
Blij dat ik hier geen zaken behoef te doen,
Chang Noi
70 tot 80 bath voor een pilsje in een bar is niets teveel. vind ik.
40 of 50 bath barren maken hun eigen- en andermans handel toch kapot of niet?
Tequila van 90 tot 120 is een beetje teveel
al kun je daar wel veel plezier van hebben, als ze er 6 of zo op hebben zijn er weinig remmingen meer dan komen de vrouwkes wel wat meer los zeg maar.
maar kan iemand mij uitleggen waarom ik voor grand marnier een veel hogere prijs moet neer tellen dan cointreau of darmbui. een verschil van bijna 700 bath. in de Eu is dat verschil niet zo groot
mijn dranken handels hadden er geen verklaring voor ook in Foodland konden ze het me niet vertellen.
Je kan je natuurlijk afvragen waarom een biertje zo veel geld moet kosten.
Niet veel alcohol en bier chang met veel alcohol in verhouding zo goedkoop.
Het is natuurlijk belachlijk dat je in Thailand voor een beertje in een bar ongeveer
80 Bht kwijt bent. Dat is ongeveer 2 Euro. Zou zeggen ga lekker naar Thailand met
vakantie en ga lekker stappen met vrienden. Lekker goedkoop land om met
vakantie te gaan. Een strandstoel voor ongeveer 30 Bht ( ongeveer 75 Eurocent).
De hotels niet zo veel geld, maar de vliegreis toch wat behoorlijk prijzig.
Het weer in het vakantie seizoen zwaar klote. Ga samen lekker op stap en heb
veel plezier. Ik zou maar lekker naar Spanje met vakantie gaan.
Het scheelt toch een hoop geld, vooral als je van een biertje houd.
Cor.
Biertje, whiskey kopen in de bar. Ik zie hier niets anders dat de thai hun whiskey meebrengen en alleen soda bestellen en soms cola
Eigen drank meebrengen is heel normaal in veel tenten, ze bewaren de flessen voor je en strepen aan hoe vol de fles nog is als je weggaat.
Thai drinken meestal whisky met ijs en soda. In Bkk zie ik ze vaak dure whisky bestellen en die fles staat trots op de tafel. Zo laat je zien wat je kunt betalen voor een fles.
Was laatst op een bedrijfsfeest en daar was oa Johnny Walker black label gratis. Heb me rotgelachen want de thai dronken er gretig van terwijl 10 minuten later de resultaten al zichtbaar waren. Uiteindelijk heb ik ze uit de toiletten moeten slepen en in de auto moeten zetten terwijl ze nog liepen te spugen.
Bier kan je het beste uit de fles drinken want in het glas slaat het meestal gelijk dood. Als je dan zegt dat het glas niet schoon genoeg was dan heb je ze beledigd. Dus gewoon fles aan de mond dat werkt prima.
Gisteren vertelden mijn collega;s dat bier onder de 7 graden totaal niet smaakt en echt niet te zuipen is. In Thailand is het mode om slush-bier te drinken. Bier wat zo koud is dat het slush-puppie begint te wordne. Ik heb maar wijselijk mijn mond gehouden anders wordt ik ook voor gek verklaard haha.
Ik vind alleen maar vervelend dat bier in thailand zo gauw lauw word, drink daarom maar chang classic, kun je er nog een ijsklontje ingooien. Restaurant om de hoek zet de glazen met beetje water in de vriezer, glas leeg nieuw ijskoudglas, ik kan ze alleen nog niet aan hun verstand brengen dt ik een schuimkraag wil, dus altijd tot het randje vol.