Welkom op Thailandblog.nl
Thailandblog is met 275.000 bezoeken per maand de grootste Thailand-community in Nederland en België.
Schrijf je in voor onze gratis e-mail nieuwsbrief en blijf op de hoogte!
Nieuwsbrief
Taalinstelling
Koers Thai Baht
Sponsor
Laatste reacties
- RonnyLatYa: Misschien wordt de vraag ook niet duidelijk en concreet gesteld. Hoe oud moeten bewijzen zijn? Gaat het dan over de bankbrieven o
- Eric: Wat gaan we doen aan de onproductieve uren van de vele sexwerkers in zowel de vakantieplaatsen en massage salons en de amper wat v
- Jack: Ieder zijn eigen mening natuurlijk, maar niet ieder zijn eigen feiten. Kijk maar eens op www.detainedindubai.org Natuurlijk maakt
- fred: In zekere zin bevestig je hetgeen ik al schreef. Vraag omtrent het bankattest blijft dus onbeantwoord. Het zou in principe 3 dagen
- Eric: Moderator: Graag aan het onderwerp van deze posting houden.
- Peter Leen, kunstliefhebber en galeriehouder te Breukelen.: Mooi Keenok, zo kan het ook! In al de jaren dat ik in Thailand kom, vanaf 2004, heb ik geleerd dat wanneer je mensen met respect
- Tino Kuis: Ik zie als grootste uitdaging voor Thailand de vermindering van de grote sociaaleconomische verschillen zowel wat inkomen en bezit
- Stephaan: De liefde voor Thailand is er, zeg je? Mooi, maar waar is die dan als het meeste hier verzandt in gejammer en haantjesgedrag? A
- Willy: Ja Janneman, elk jaar komt dit geleuter terug. Heeft het eigenlijk wel zin om daar nog op te reageren? De enige goede raad is
- Nick: Het is misschien wat ludiek weergegeven maar dit klopt wel degelijk. De achterliggende gedachte is dat met het ‘spoelen&#
- Henk: Dat is niet alleen in het vroege voorjaar dat de rook te snijden. Hier te Hangdong wordt ‘savonds door bele Thai huisgezinne
- Eric: Afvragen waarom hart te luchten op TB? Voor (ex)kroegtijgers geen probleem om hierop te antwoorden. Het is gewoon een digitale kr
- Raymond: Iedereen een mooi, gelukkig en gezond 2025 toegewenst. Dat tolerantie, respect en begrip voor een andere mening in 2025 de standaa
- Nick: Wat men hier op ons blogs schrijft, hoeft natuurlijk niet altijd een weerspiegeling van de werkelijkheid te zijn. Creatieve vrijhe
- Eric: Wat betreft het laatste kritiek betreffende sproeistoffen moet je wel beseffen of het allemaal realistisch is gezien de stand van
Sponsor
Weer in Bangkok
Menu
Dossiers
Onderwerpen
- Achtergrond
- Activiteiten
- Advertorial
- Agenda
- Belastingvraag
- Belgie vraag
- Bezienswaardigheden
- Bizar
- Boeddhisme
- Boekrecensies
- Column
- Coronacrisis
- Cultuur
- Dagboek
- Dating
- De week van
- Dossier
- Duiken
- Economie
- Een dag uit het leven van…..
- Eilanden
- Koh Adang
- Koh Chang
- Koh Hong
- Koh Jum
- Koh Khao Yai
- Koh Kood
- Koh Landing
- Koh Lanta
- Koh Larn
- Koh Libong
- Koh Lipe
- Koh Madsum
- Koh Mor
- Koh Phangan
- Koh Phayam
- Koh Phi Phi
- Koh Phra Thong
- Koh Racha Noi
- Koh Samae San
- Koh Samet
- Koh Samui
- Koh Si Chang
- Koh Talu
- Koh Tao
- Koh Tarutao
- Koh Tup
- Koh Yao Noi
- Kok Mak
- Phuket
- Eten en drinken
- Evenementen en festivals
- Balloon Festival
- Bo Sang Umbrella Festival
- Buffalo-races
- Chiang Mai Flower Festival
- Chinees Nieuwjaar
- Full Moon Party
- Kerst
- Lotus festival – Rub Bua
- Loy Krathong
- Naga Fireballs Festival
- Oud & nieuw viering
- Phi Ta Khon
- Phuket Vegetarian Festival
- Rocket festival – Bun Bang Fai
- Songkran – Thais nieuwjaar
- Ubon Ratchathani Candle Festival
- Vuurwerk festival Pattaya
- Expats en pensionado
- AOW
- Autoverzekering
- Bankzaken
- Belasting Nederland
- Belasting Thailand
- Belgische ambassade
- Belgische belastingdienst
- Bewijs van leven
- DigiD
- Emigreren
- Geld overmaken
- Huis huren
- Huis kopen
- In memoriam
- Inkomensverklaring
- Koningsdag
- Kosten van levensonderhoud
- Nederlandse ambassade
- Nederlandse overheid
- Nederlandse Vereniging
- Nieuws
- Overlijden
- Paspoort
- Pensioen
- Rijbewijs
- Uitkeringen
- Verhuizingen
- Verkiezingen
- Verzekeringen algemeen
- Visa
- Werken
- Ziekenhuis
- Zorgverzekering
- Flora en fauna
- Foto van de week
- Gadgets
- Geld en financiën
- Geschiedenis
- Gezondheid
- Goede doelen
- Hotels
- Huizen kijken
- Isaan
- Khun Peter
- Koh Mook
- Koning Bhumibol
- Leven in Thailand
- Lezersinzending
- Lezersoproep
- Lezerstips
- Lezersvraag
- Maatschappij
- Martkplaats
- Medisch toerisme
- Milieu
- Nachtleven
- Nieuws uit Nederland en Belgie
- Nieuws uit Thailand
- Ondernemers en bedrijven
- Onderwijs
- Onderzoek
- Ontdek Thailand
- Opinie
- Opmerkelijk
- Oproepen
- Overstromingen 2011
- Overstromingen 2012
- Overstromingen 2013
- Overstromingen 2014
- Overwinteren
- Politiek
- Poll
- Reisverhalen
- Reizen
- Relaties
- Shoppen
- Social media
- Spa & wellness
- Sport
- Steden
- Stelling van de week
- Stranden
- Taal
- Te koop
- TEV-procedure
- Thailand algemeen
- Thailand met kinderen
- Thailand tips
- Thaise massage
- Toerisme
- Uitgaan
- Valuta – Thaise Baht
- Van de redactie
- Vastgoed
- Verkeer en vervoer
- Visum Kort Verblijf
- Visum lang verblijf
- Visumvraag
- Vliegtickets
- Vraag van de week
- Weer en klimaat
Sponsor
Disclaimer vertalingen
Thailandblog maakt gebruik van automatische vertalingen in meerdere talen. Gebruik van vertaalde informatie is op eigen risico. Wij zijn niet verantwoordelijk voor fouten in de vertalingen.
Lees hier onze volledige disclaimer.
Auteursrechten
© Copyright Thailandblog 2024. Alle rechten voorbehouden. Tenzij anders vermeld, berusten alle rechten op informatie (tekst, beeld, geluid, video, etc.) die u op deze site aantreft bij Thailandblog.nl en haar auteurs (bloggers).
Gehele of gedeeltelijke overname, plaatsing op andere sites, verveelvoudiging op welke andere manier dan ook en/of commercieel gebruik van deze informatie is niet toegestaan, tenzij hiervoor uitdrukkelijk schriftelijke toestemming is verleend door Thailandblog.
Het linken en verwijzen naar de pagina’s op deze website is wel toegestaan.
Home » Lezersvraag » Waarom lukt het Thai maar niet om het eten tegelijk uit te serveren?
Beste lezers,
Waarom lukt het in Thailand maar niet om het eten gelijk uit te serveren zoals wij in Nederland gewend zijn. Ben gisteren nog met mijn vriendin wezen eten. Zij kreeg pas haar eten toen ik het mijne al op had. Wachten heeft ook geen zin want dan wordt mijn eten koud. En ik heb het niet alleen over de goedkope restaurantjes, ook in het duurde segment al een paar keer meegemaakt.
Is het een gebrek aan organisatietalent of management?
Wie het weet mag het zeggen.
Groet,
Sjors
Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.
Over deze blogger
- Ingezonden Bericht
Lees hier de laatste artikelen
Oudere postings van deze blogger
- Leven in Thailand30 december 2024Dokters (lezersinzending)
- Belasting Nederland30 december 2024Thailand belasting vraag: betreft pensioen afkoop
- Gezondheid30 december 2024Vraag aan huisarts Maarten: Complexe gezondheidsklachten in het buitenland en kan Ivermectine mij helpen?
- Visum Kort Verblijf30 december 2024Schengenvisum vraag: Met mijn kleinzoon naar Nederland
Mijn ervaring is dat iedereen meestal mee kan eten van alle gerechten die besteld zijn. Ook in huishoudens wordt al het eten geleidelijk op tafel gezet en iedereen schuift aan en schept op als het haar/hem uitkomt, en staat op als ze verzadigd zijn. Mijn zoon moest in Nederland leren om gezamenlijk aan tafel te gaan en gezamenlijk op te staan. Wil je dat al het eten gelijk op tafel komt dan moet je dat expliciet vragen. Anders eet je gewoon samen wat van hetzelfde gerecht dat wordt geserveerd. Dat is wat ik altijd deed
Dat is mijn ervaring ook.
Iedereen eet meestal van de schotels volgens ze aangevoerd worden.
Dat is omdat men eigenlijk geen schotels enkel voor zichzelf bestelt maar voor gans het gezelschap.
Toen ik eerst naar Thailand ging heb ik zo een anekdote meegemaakt. Met mijn toenmalige vriendin en enkele Thaise vrienden van haar gingen we eten in een restaurant waar ze ook Europees eten serveerde.
Ik zag dat op het menu ook champignonsoep stond en waar ik wel zin in had. Ik dacht laat ik dat ook voor mezelf bestellen want voor de rest zou het enkel Thais eten zijn. Tot mijn verbazing werd mijn bord soep niet voor mij gezet maar wel in het midden van de tafel en lepelde iedereen mee “mijn” bord soep uit.
Ja ,
Grappig en weer zo iets om nooit te vergeten
Ik heb ooit man farang thot besteld in gezelschap van Thaise mensen,
Nadat de frietjes op tafel gezet waren begon iedereen mijn frietjes te proberen.
Ik ging vaak eten bij mijn schoonouders. Eens zag ik dat mijn schoonmoeder vis aan het bakken was. Het water liep me in de mond. ลำแต้ๆ แม่ lam tae tae mae, heel erg lekker, mama, zei ik in goed Lanna dialect Toen ik later aanschoof lager er alleen nog wat graten op tafel. Je moet echt goed opletten!
We kunnen de vraag misschien herformuleren tot
“waarom lukt het de expats maar niet om de Thaise gewoonten te begrijpen en te accepteren?”
Inderdaad, de Thaien zijn gewend het voedsel te delen en gewoon met iedere pot mee te eten als hen dat uitkomt.
Dus het maakt helemaal niet uit in welke volgorde de bestelling op tafel komt en of het allemaal tegelijk komt of niet..
Als je uit eten gaat met een aantal mensen hier in Thailand, dan is het een uitje, dan wordt er langzaam gegeten en veel gepraat en veel gelachen. En ja, als ze alles gelijk op tafel zetten dan wordt het koud voordat het allemaal op is. Dus als de gerechten achter elkaar komen dan blijft het warm allemaal. Dat die falang dat niet begrijpen, dat is opmerkelijk.
Ook in westers georiënteerde restaurants in Thailand stuit je hierop, en is men verbaasd als je er een opmerking over maakt. Eigen ervaring: feestelijk etentje met 3 personen, westerse gerechten, en de vierde persoon krijgt zijn maaltijd dik een half uur na de eerste………
‘Vierde’ moet natuurlijk derde zijn……..
De in westerse landen typische plate service,waarbij uitsluitend de persoon van een bord eet,van het gerecht wat hij/zij voorzich besteld heeft,is in de Thai cultuur niet bekend.
Meestal zie je net zoals Tino Kuis het hierboven reeds beschreven heeft,verschillende schaaltjes staan waarvan iedereen zich naar believen bedienen kan.
In normaal huiselijk gebruik zag je bij ons thuis ook, dat er verschillende schaaltjes met groenten, aardappels , jus en vlees etc.op een tafel stonden,waar haast vergelijkbaar met Thailand,iedereen van eten kon.
In veel,zo niet de meeste westerse gezinnen en ook in sommige westerse restaurants zie je dit gebruik trouwens nog steeds.
Ik kan mij vaag herinneren dat het in mijn kindheid in erg veel restaurants een haast normaal gebruik was, en ben vergeten vanaf welke tijd,steeds meer restaurants over gingen op het plate service systeem.
Ik denk trouwens dat geen enkele Thai,alleen van zijn eigen bestelde gerecht zou gaan eten,terwijl de rest van zijn tafelgenoten,zolang moet toekijken.
Men deelt van ieder gerecht zolang er nog te delen valt,en zouden erg raar opkijken als iemand dit gebruik niet deelde.
Wij zijn met het eten onze westers ingeburgerde methode gewent geraakt,en verwonderen ons dat een Thai dit toevallig niet kent.
In thailand is het eten een gezamelijke bezigheid.
Er bestaat niet zo iets van dit is mijn eten en dit is jouw eten.
Een ieder in het gezelschap kan zijn eigen voorkeur van eten bestellen, maar het gerecht is dan niet alleen voor jouw alleen bedoeld.
Alle gerechten die op tafel komen kunnen door een ieder genuttigd worden.
Het heeft dan ook weing zin om alle gerechten in 1 keer te serveren.
Daarnaast kennen restaurants waar veel westerse toeristen komen, onze afwijkende eetgewoontes en zullen zich hieraan aanpassen.
Wellicht heb je ook weleens de eettafels met een draaibaar blad gezien.
Deze zijn bedoeld om te zorgen dat alle gerechten voor een ieder bereikbaar zijn
Boven het houten draaibare blad is vaak nog een tweede galzen blad dat niet meedraait.
Hierop kun je je glas en drankje plaatsen, dat natuurlijk niet gdeeeld wordt.
Ook het gebruik van een mes is uitzonderlijk in Thaise restaurants evenals het eten van rijst met een vork..
Wat ook voor westerlingen vaak een storende factor is , is dat de Thai de gewoonte heeft om slechts een gedeelte van het voedsel te verorberen en een groot gedeelte onaangetast laat staan.
Veel bestellen en vervolgens niet opeten geeft irritatie bij de westerling
Een uiting van de Thai om te laten zien dat men rijk genoeg is en niet om voedsel verlegen zit .
Gelukkig instrueert de Thaise dame die met een farang getrouwd is,vaak de familie, dat wat besteld wordt , opgegeten moet worden.
Een andere irritatie is soms dat er ongevraagd door de bediende drank flessen geopend worden.
Even niet opletten en daar staat weer ongevraagd een geopende fles bier op een tafeltje achter je.
Nou nog niet lang in Thailand, ik ook niet in vergelijk met een hoop mensen op deze site.
Zelf ervaar ik het eten in Thailand veel meer als gezamelijk genieten, lekker kletsen over het eten en wat je na deze wil bestellen..
Onder tussen neem je een hapje, proef dat heel goed, dat is toch echt eten?
Gelukkig begint het in Nederland ook door te dringen dat eten ook samen gedeeld kan worden.
Bestel een of meer schotels, geniet er met zijn allen van en maakt het gezellig samen.
Groeten Hans.
Niet genoeg gaspitjes.
Groet,
Jos K.
Het is inderdaad soms vervelend. Omdat ik sneller eet (veel te snel) probeer ik het toch altijd zo dat mijn vrouw al haar eten kan bestellen en ik doe alsof ik nog even nodig heb. Dan krijgt zij het meestal vóór mij.
Maar de vraag doet me ook denken aan een situatie die vele jaren gelden plaats vond toen ik met mijn bemanning ergens in Kuala Lumpur ging eten.
Er werd, zoals wij in het westen gewend waren, natuurlijk ieder voor zich, eten besteld. We waren toen op die avond met zo’n 15 personen. Enkelen hadden soep besteld. En natuurlijk, de soep kwam niet als eerste op tafel, maar zowat na het hoofdgerecht. Onze kapitein begon me toch te mopperen. Het was onmogelijk dat hij zijn soep niet vooraf kreeg en wat niet al…ik vond het tamelijk gênant.
Voor mij had ik die avond besloten, dat ik in Azië voortaan liever alleen of met één collega ging eten.
Het is nu eenmaal een andere cultuur, of je het leuk vindt of niet.
Bij mij op Bali is dit ook altijd zo, ik denk dat het er mee te maken heeft dat het niet uit maakt of het warm op tafel komt, dat is voor de locals namelijk ook niet belanrgijk, als het maar pittig/heet is.
Waarschijnlijk nog nooit in een Thaise keuken gaan kijken. Zij beschikken meestal maar over twee gaspitjes waar dan maar een wokpan op kan. Ook gebruiken zij meestal enkel verse producten en werken heel zelden met producten die uit de vriezer komen, enkel ontdooit en opgewarmd dienen te worden in de microwave. Een wat wij noemen: ‘mise en place’, dus het vooraf voorbereiden van de ingredienten, gebeurt ook meestal niet. Dan ook verscheidenheid van de verschillende gerechten welke bij een maaltijd opgediend worden vragen aparte bereidingen.
Uit eten is voor Thaise mensen een gezellig samenzijn en niet iets wat rap rap moet gebeuren, net als bij ons, een echte Westerse BBQ, waar ook de verschillende vleessoorten een voor een gebraden worden en niet alles in een keer..