Lezersvraag: Verschil tussen Tom ka goong en Tom yam goong?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
9 augustus 2020

Beste lezers,

Heb al op internet gezocht maar kom er niet uit. Wat is het verschil tussen Tom ka goong en Tom yam goong?

Dank bij voorbaat dames en heren.

Groet,

Ben

Over deze blogger

Ingezonden Bericht

19 reacties op “Lezersvraag: Verschil tussen Tom ka goong en Tom yam goong?”

  1. dick zegt op

    tom kha kung in met soep cocos en is beetje wit
    tom yam kung is lichtzure soep en iets pittiger

  2. willem zegt op

    De Tom ka variant is die als kokokmelk soep.

    De Tom yam variant is de heldere en zeer pittige variant.

    Thats is.

    Kun je overal op het internet vinden.

  3. Dolf. zegt op

    Probeer eens met Tom yam kung i.p.v. goong … .

  4. eddy zegt op

    tom yam goong :pittig
    tom ka goong:niet pittig

  5. Bram zegt op

    Het is eigenlijk heel simpel Ben.
    De Tom Kha Koeng is een soep met als basis kokosmelk
    De Tom Yam Koeng is een heldere soep.
    Qua ingrediënten zijn deze soepen overal anders maar Kha is kokosmelk en Yam is helder.

  6. robert zegt op

    tom ga goong wordt met cocosmelk bereid

  7. Fon zegt op

    Tom ka is de (witte) kokossoep en tom yam is de heldere (rode) soep. Goong betekent garnalen.

  8. John Chiang rai zegt op

    De Tom yam goong wordt met chili pasta gemaakt,terwijl de Tom ka goong,zo de naam het reeds verraden laat, gemaakt wordt met het ingrediënt ka.
    Ka is een wortel gewas met pittige smaak,waarvan ik helaas de Nederlandse naam niet ken,maar een beetje te vergelijken is met gember.

  9. Tino Kuis zegt op

    Gewoon even in het Thais googelen en dan vind je beschrijvingen, afbeeldingen en video’s, en dan kun je zo gaan koken. Lekker!

    Tom kha koong (tom khaa koeng, dalende, lage dalende toon) ต้มข่ากุ้ง

    Tom jam koong (tom jam koeng, dalende, midden, dalende toon) ต้มยำกุ้ง

    • l.lagemaat zegt op

      Beste Tino,

      Zou het ook “kûng” mogen zijn i.p.v. koong of koeng

      กุ้ง – kûng

      • Rob V. zegt op

        De klinker in กุ้ง is een korte dalende oe klank (ôe) als in ‘koe’. Geschreven met u of oo is Engelse fonetiek.

  10. Fokko van Biessum zegt op

    Tom ka goong is zoeter en en Tom jam goong is zuurder volgens mijn vrouw Pon.Tom jam goong zijn twee variaties en wel een heldere soep en een romige soep.

  11. Dree zegt op

    Tom ka goong: is een witte soep niet pittig
    Tom yam goong: is een rode soep erg pittig

  12. Rob zegt op

    Kip en garnaal.

  13. Michel zegt op

    Beste Ben,

    Ik ben een fervente aanhanger van de Thaise keuken en heb het altijd zó onthouden:

    Tom Kha Goong:
    – Tom = soep
    – Kha = Galangal/ Laoswortel
    – Goong = Garnalen

    Bijzonderheden: De basis van deze soep is kokosmelk, en de soep is niet pittig.

    Tom Yum Goong:
    – Tom = soep
    – Yum = gemengd (gemixte ingredienten, dus ook chilipepers )
    – Goong = Garnalen

    Bijzonderheden: De basis van de soep is een heldere bouillon, maar de soep is door de toegevoegde chilipepers pittig. Tom Yum Goong wordt opgediend als zowel heldere of gebonden soep (keuze)
    Tom Yum Goong Nam Sai = Nam Sai: helder water
    Tom Yum Goong Nam Khon = Nam Khon: geëvaporeerde melk toegevoegd

    Ik hiermee voldoende duidelijkheid te hebben gecreëerd…
    Mocht je nog meer vragen hebben omtrent de Thaise keuken hoor ik het graag.

    Fijn weekend nog!

    • Lung D zegt op

      Dit is het enige correcte antwoord. Het is de galangal die, buiten de kokosmelk, het grote verschil maakt.

  14. LOUISE zegt op

    Hallo Ben,

    Tom yam goong is de lekkere zoet-zure garnalen soep waar je slokdarm van verbrand, maar hij is zalig.
    En je hebt er bijna een week “plezier” van.

    Tom ka goong eigenlijk een cocos soep met garnalen waar je natuurlijk ook chili naar smaak kan gooien.

    Allebei heerlijk.

    LOUISE

  15. ruudje zegt op

    Tom ka goong is een licht zurige soep op basis van kokosmelk met goong , koriander , ui enz (garnalen)
    Tom yam goong is een heldere zure pikante soep met garnalen met ui , koriander , chili , limoensap , champignons enz ( er is geen vast recept ) , zowat de Thaise nationale soep

    groeten

  16. Jo Smits zegt op

    Hallo Ben.
    Ik heb via mijn zoon zijn Thaise vrouw geraadpleegd en hij appte het volgende:
    Tom ka is de gember (galangal) soep, meestal witte crème soep.
    Tom yam is meer een zure/spicy soep. Gooing = garnaal.
    Tom ka is meestal met kip. Tom ka Kai. Maar kan in wezen ook met andere vleessoorten, in dit geval met garnalen.
    Tom yam is wel gebruikelijk met garnalen.

    Tot zover hun reactie uit Thailand.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website