Lezersvraag: Waarom verdwijnen de wijnen in kartons uit de schappen in Thailand?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
27 februari 2014

Beste lezers,

Een tijdje geleden is er correspondentie geweest over wijn in kartons.

De in Thailand geproduceerde wijnen zoals Mont Clair en Peter Vela zijn nog steeds ruimschoots voorhanden in de grote supermarkten, maar ik drink die wijn liever niet.

De echt geimporteerde wijn in kartons hebben een blauw belasting sticker, ipv een oranje, zoals Jimboree, Bernardi en Chedar Creek. Allemaal kartons van 4,5 of 5 liter. Voor mij goed drinkbaar en betaalbaar, zowel wit als rood.

Maar wat zie ik? Overal verdwijnen deze wijnen uit de schappen. Bij Big C, Lotus en Makro. Wat is er aan de hand?

Met vriendelijk groet,

Jacob

Over deze blogger

Ingezonden Bericht

16 reacties op “Lezersvraag: Waarom verdwijnen de wijnen in kartons uit de schappen in Thailand?”

  1. guyido goodheer zegt op

    Dat is mij ook opgevallen .
    In de Rimping supermarkt in Chiang Mai zijn ook alle cartons verdwenen.
    Je kunt wel 2 liter flessen kopen , maar als je die opent moet je dat ook snel opdrinken ,en dat lukt niet altijd.
    Ik zal morgen eens bij de Makro in Mae Rim informeren
    Guyido

    • David Hemmings zegt op

      Mag ik veronderstellen dat die 2 literflessen dan toch makkelijker om te ledigen zijn dan die kartons van 5 liter…..of mis ik iets in je redenering?

      • Jan VC zegt op

        Beste David, Kartons zijn vacuum getrokken en blijven dat tot ze leeg zijn, vandaar de langere houdbaarheid.

        • David Hemmings zegt op

          vacuum cartons eens geopend kunt je toch niet meer vacuum noemen, tenzij je het systeem van melkkartons bedoeld die heel kort op hoge temperatuur gebactofugeerd worden , en de melk langer houdbaar maakt , maar betwijfel of je dit met wijn ook kunt …

      • kees 1 zegt op

        Beste David
        Leuke vraag ik moest er om lachen 555 Ik begrijp je vraag. Jan geeft het antwoord al
        Je ben denk ik geen wijn drinker. Als je een fles wijn open maakt moet je die wel
        binnen 2 dagen op maken. Op de derde dag is hij niet echt lekker meer. Bij het openen van de fles komt er zuurstof bij de wijn. En gaat deze oxideren
        In die kartons zit een plastic zak die is vacuüm getrokken. Er zit een tap kraantje aan
        Zodat bij het vullen van je glas er geen zuurstof bij de wijn komt.
        Zodat je hem zonder smaak verlies erg lang kan bewaren.

        Jan even Google er zijn helle goede stopen te koop zodat je een geopende fles wijn nog lang
        kan bewaren (Antiox)

        Groet Kees

    • erik sr. zegt op

      Ik lees alleen maar boeiende verhalen over flessen en kartons.
      Zou het zo leuk vinden een antwoord op de vraag te lezen.

      Maar misschien vergis ik mij en heb een glaasje te veel op? 😉

      .

  2. guus van der Hoorn zegt op

    Ja, die kartons zijn ruim 2 weken houdbaar omdat er geen lucht bij kan, dus heel aantrekkelijk.

  3. LOUISE zegt op

    @

    Een champagne kurk met nog een pomp-geval kopen.
    Even pompen, meldt zich als het genoeg is et voila, de wijn/champagne is heel goed te bewaren in de koeling.

    LOUISE

    • Patrick zegt op

      Met Champagne of schuimwijn lukt dat niet. Je zuigt dan de bubbels uit de vloeistof door het vacuüm pompen.

  4. David Hemmings zegt op

    ja i k dacht al gewoon in karton verpakt….., met die plastic zak kan wel , mag je wel niet het karton om gekeerd houden met kraan open ( zal dus wel niet gedaan worden ) ben wel wijndrinker maar geen “kartonwijn drinker” en een fles kan ik wel baas op een 3 tal dagen ….anders kan je jezelf moeilijk een wijn drinker noemen , eerder een wijnproever dan…..(knipoog naar de Hollandse zuinigheid ) met dank voor de ultieme uitleg .

  5. math zegt op

    bij foodland in pattaya krijg je ze nog wel;

  6. Ivo zegt op

    Persoonlijk denk ik dat de importeur er gewoon geen zin meer in heeft. Vergeet niet de detail handel zit hier ander in elkaar als ik dacht dat het in NL in elkaar zit. Handelaren moeten geld betalen om hun producten in de schappen te hebben staan.

  7. Erik Kuijpers zegt op

    Wekenlang waren in Nongkhai bij Lotus en Makro (meer hebben we hier niet) de rode en witte 5L Mont Clair niet te koop. De Peter Vella hebben we hier helemaal niet (die vind je wel over de brug aan de andere kant…) en de ‘buitenlandse’ pakken wijn helemaal niet, nooit.

    Er waren toen wel de 2L flessen rode Italiaanse tafelwijn en goed gekoeld gaan die echt wel langer mee dan 2 dagen, is mijn ervaring. Maar ook die raakten op.

    Mijn partner heeft gevraagd naar de pakken en de 2L flessen en het antwoord was zo simpel: de rommel in Bangkok. Dat hield levering tegen. En kwam er wat binnen dan vlogen ze massaal de deur uit.

    Er is nu weer voorraad van 5L pakken. Beperkt want de farang slaan ze in. Maar er is weer. Gelukkig maar.

  8. DOUBLEDUTCH zegt op

    Ik heb een restaurant op <koh <lanta en daar en op krabi zeggen ze dat die boxwijn
    uit Maleisie komt en dat het probleem is
    Waar of niet waar

  9. Robert zegt op

    Beste Jacob,

    in September 2013 is de belasting op wijn onverwacht verhoogd.

    De belasting op 3 en 5 liter karton wijn is met ca 1000 Baht per karton omhoog gegaan dus worde deze verpakkingen niet meer geïmporteerd.

    Robert

  10. Chantal zegt op

    Geen antwoord op de vraag misschien wel een oplossing? Kan je de producent niet rechtstreeks benaderen en bij hem bestellen?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website