Tips over broodmixen voor een broodbakmachine in Thailand?
Beste lezers,
Zou iemand mij wat tips kunnen geven over de broodmixen voor een broodbakmachine? Ik heb deze gekocht om zelf eens uit te gaan proberen. Alleen weet ik niet welke broodmixen in Thailand lekker zijn? De mixen in Nederland die ik graag hebben wil, zijn niet te verkrijgen in Thailand. De broodmixen hier in Thailand zeggen mij niet zoveel.
Wat tips, merken en verkoopadressen met webshops zou geweldig zijn zodat ik straks thuis lekker een boterhammetje of een broodje klaar kan maken.
Groet,
Eric
Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.
Over deze blogger
Lees hier de laatste artikelen
- Belasting Nederland26 november 2024Thailand belasting vraag: Veel onzekerheid over belastingen en regels voor Nederlanders in Thailand
- Lezersinzending26 november 2024Hoe een piepkleine stroomonderbreking grote frustraties kan veroorzaken (lezersinzending)
- Gezondheid26 november 2024Vraag aan huisarts Maarten: Hoe kan ik de Covid vaccinatie ongedaan maken?
- Belgie vraag26 november 2024Thailand – Belgie vraag: Uittreksel uit het strafregister voor visum
Gebruik zelf een broodbakmachine hier in Thailand sinds een jaar of 7.
Prefereer bruinbrood en koop dit bij Villa Market, o.a. in Hua-Hin.
Het ‘whole-weat’ meel zit in kleine bruine zakjes van ongeveer 500 gr.
Voorheen ging het regelmatig mis totdat ik er achter kwam dat je de mix 5 minuten in de vriezer moet zetten alvorens het in de machine te plaatsen.
Ook kan de gebruikte bloem van belang zijn, uit ervaring ben ik van mening dat je specifiek bloem voor brood moet gebruiken, maar ook daar zitten verschillen tussen die met de verkeerde hoeveelheden vocht ook weer tot mislukkingen ontstaan.
Toch ben ik nu tevreden met het resultaat.
Ik heb een video gemaakt over brood bakken.
Daar staan wat tips in over welke bloem, temperaturen .Als er meer vragen zijn hoor ik het graag.
I chef richard op youtube.
Groetjes
ter aanvulling, die 5 minuten in de vriezer zorgen ervoor dat het mengsel niet te vroeg gaat rijzen, en is echt een must.
Patrick,
Inderdaad.
Het te vroeg rijzen van het meel was een van de probleempjes waar ik tegen aan liep.
Goede tip om het deeg 5 minuten in de vriezer te leggen.
Ik heb jaren geleden mijn eigen brood gebakken, maar zonder de brood mix, maar wel met een brood bak machine.
Brood meel en gist apart gekocht in Thailand in de betere supermarkten
Het meel wat geimporteerd wordt uit australie (whole meat) en gist in pakjes gekocht.
Natuurlijk moet je wel een oven hebben.
De magnetron / grill machines zijn hiervoor niet optimaal.
Een machine met boven en onder verwarming is het beste.
Verder een zeer nauwkeurig weegschaaltje nodig om de gist af te wegen.
Ik gebruikte hiervoor een brievenweger die tot op de gram nauwkeurig zijn.
recepten zijn genoeg op internet te vinden o.a. smulweb.
https://www.smulweb.nl/recepten/brood+bakken
Veel succes.
P.S. Naast het brood bakken vond ik het hebben van een electrische stoom machine erg handig.
Die zijn al voor een paar honderd baht te koop.
Ik stoomde alle etenswaren die ik op de markt kocht incl. de Sate.
Nooit geen last van buikloop gekregen.
Hier nog een website met een schat aan informatie. Heb ik al veel uit geleerd!
https://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/p/recepten-index.html
Waarom niet zelf je mix samenstellen.? Doe ik al jaren. Meel, gedroogde gist, beetje broodverbeteraar, zout beetje suiker en stuk boter. Thats it
alleen geen broodverbeteraar toch? Dat is niet nodig……..jouw brood eet je toch snel op, omdat het zo lekker is.
zie ne keer op de website van Schmidt Thailand, diverse broodmixen
Dit meel, Schmidt, wordt ook verkocht via Lazada
Dank voor dit, LUC, enkel en alleen door dit soort blogs kun je aan dit soort webadressen komen.
Heb daar reeds gekeken en hebben een ruime sortering, ga er zeker bestellen, een aanrader.
Bestel bloem bij https://www.schmidt.co.th/en/ en betaal COD.
Hoe ik het doe:
100 g German wholemeal rye
150 g German wholemeal wheat
200 g Ireks multi bread mix
1 theelepel droge gist
3 soeplepels lijnzaad (flax seeds)
1 soeplepel wit sesamzaad
1 soeplepel zwart sesamzaad
1 soeplepel grijs (wild) sesamzaad
1 soeplepel zonnebloempitten
1 soeplepel pompoenpitten
Alle zaden en pitten effe fijnmalen in bijv. een koffiemolen.
Een klein handvol walnoten en een klein handvol pecannoten
Al het voorgaande goed mengen.
Dan doe je in de broodbakmachine:
250 ml water
1 ei
2 soeplepels olijfolie
Hierop het bloem-, zaden-, en notenmengsel kieperen en de machine starten.
Ik gebruik geen zout.
Op die manier maak ik al jaren 2 broden per week en ik eet ze zelf ook nog op.
Zo doe ik het ook. Alleen een compleet programma beviel mij niet omdat de zware mix met pitten niet goed rijst. Dus ik doe meng (mix) programma apart en daarna 1 uur rijzen, Dit doe ik 2 keer, dan is het goed gerezen en luchtig. Daarna alleen afbak programma, +/- 40 tot 45 minuten.
super , goede tip , kan ik echt wat mee. Ik wil graag de broodbakmachine het werk laten doen en het niet zelf maken dat is niet de bedoeling.
tx
Al vele jaren bak ik mijn dagelijks brood in Thailand.
De broodbak machine maakt mijn deeg, gewoon een heel simpel brood deeg: internet.
Ik bak het af in de oven: 200 graden, 40 minuten en dan heb ik gewoon brood…….
Ja,
ik denk ook de betere methode om het mengen alleen door de broodmachine te doen en het bakken in de oven te doen.
Ik gebruikte vroeger hiervoor een bakblik en een oven.
Het mengen door een goede mixer en het vouwen van het deeg met de hand.
Het geeft toch betere resultaten.
Ook gebruik van het natuurlijke broodverbeteraar (voordeeg) was prima.
Heb ooit een broodbakmachine mee genomen en het eerste brood lukte, daarna alleen maar smurrie in de bakmachine. Leek wel of door de hitte in Thailand het niet goed rijst, had brood bakmix uit Nederland meegenomen.
Zal hem wel weer eens tevoorschijn halen, machine was vrij nieuw!
En ga proberen om zelf meel te mengen, waar koop je gedoogt gist?
Recepten zoals hierboven omschreven ga ik opslaan.
Iedereen nog fijne dagen en een goed uiteinde!!
gedroogde gist bij de Makro, zakjes 10 gram of pak 500 gram.
Zie de tip om het deeg een tijdje in de vriezer te bewaren alvorens te gaan bakken.
Door de hoge temperatuur en vochtigheid reist het deeg te snel en teveel.
Mischien ook minder gist gebruiken.
Beste Eric,
ik gebruik hier in Thailand reeds jaren en dit, met heel grote voldoening, een broodbakmachine welke ik hier kocht. Het5 is een Panasonic SD-P104 wat een capaciteit heeft voor broden van 250gr.
Bij de aankoop was een handleiding en deze heb ik gevolgd en achteraf zelf wat aangepast.
Je hoeft geen speciale broodmix te kopen. In Makro en ook in Tesco Lotus…. kan je bloem kopen. Zowel gewone witte bloem als volkoren bloem. In Makro hebben ze ook BRUGGEMAN instant gist. Een zogenaamde ‘broodverbeteraar heb je totaal niet nodig om een goed brood te bakken. Bij de aankoop van de witte bloem moet je wel opletten dat je de juiste bloem koopt want er is verschil tussen BROOD- en PATISSERIE bloem. Het verschil zit hen in de GLUTEN. Die GLUTEN het je nodig om de deeg te laten rijzen en komen vrij bij het kneden.
Ik bak, wat ze in Vlaanderen ‘GRIJS brood’, dis een eigen mix van witte en volkoren bloem.
Mijn recept voor brood van 250gr:
200gr witte bloem (merk: WHITE SWAN)
50gfr volkoren bboem (geen merk)
10gr ONGEZOUTEN boter
4gr zout
4gr droge instant gist
6 tot 8gr suiker
1 volledig geklutst ei (moet niet en je kan, naar keuze, ook enkel eiwit gebruiken …het eiwit bevorderd de rijzing)
180ml KOUD water
De boter meng ik vooraf met het zout en de suiker en laat dit mengsel 1 minuut in de microwave zodat de boter gesmolten is. (doe je dit niet dan loop je het risico dat, bij het kneden, de boter als klont in de deeg blijft)
Het niet gebruiken van zout, hoe weinig het ook t is, kan als resultaat hebben dat je een plakkerig brood krijgt. Iemand die bv op een ‘zoutloos dieet leeft, zal zeker niet sterven van die 3 gammetjes zout.
Werkwijze:
ik gebruik het programma van 2 uur: RAPID BREATH)
– eerst het water in de pot
– daarna de ‘droge’ ingredienten (de bloem)
– dan de mix van suiker-zout-gesmolten boter en het geklutst ei
– de gist gaat in de ‘gistverdeler’ van de machine (komt na een 20 tal minuten pas automatisch in de deeg daar anders de rijzing te vroeg kan beginnen)
– eenmaal het programma beeindig: het brood onmiddellijk uit de machine halen. Doe he dat niet dan resulteert dit in, de de warmte van de machine, in het verder bakken van het brood en heb je een steenhard gebakken brood.
Wil je een speciaal brood, zoals wat wij noemen een “MELKBROOD”:
– enkel 250gr WITTE bloem
– 20gr suiker
– 4gr gist
– 1 ei
– 3gr zout
– 10gr boeter
– 180ml koude melk
– Zelfde werkwijze als hier boven beschreven.
Het gebruik van te veel water of melk resulteert meestal in een ingezakt brood. Dus als het brood ingezakt is: verminder het water of de melk met 10ml
Het gebruik van te veel gist: is nuttelloos en resulteert niet in een betere rijzing maar kan een ‘bitter smakend’ brood opleveren.
Dat is het zo wat en ik heb nog geen enkel ‘mislukt brood’ gebakken met mijn machine. Bak een drietal broden per week.
De keuze van een machine van 250gr ipv 800gr/1kg:
liever een klein brood van 250gr dan een groot brood van 800gr/1kg : mijn brood is altijd vers daar het tijdig op is….
Zie de tip om het deeg een tijdje in de vriezer te bewaren alvorens te gaan bakken.
Door de hoge temperatuur en vochtigheid reist het deeg te snel en teveel.
Mischien ook minder gist gebruiken.
ik koop al enkele jaren de ingredienten voor het bio brood die ik zelf bak in de oven of brood machine bij
https://sunshinemarket.co.th goed assortiment en goede vlugge service.