Welkom op Thailandblog.nl
Thailandblog is met 275.000 bezoeken per maand de grootste Thailand-community in Nederland en België.
Schrijf je in voor onze gratis e-mail nieuwsbrief en blijf op de hoogte!
Nieuwsbrief
Taalinstelling
Koers Thai Baht
Sponsor
Laatste reacties
- GeertP: Ondanks alle kritiek is het wel zo dat ze hun verkiezingsbelofte waarmaken, ik kan mij nog herinneren dat wij in Nederland een min
- Patrick: In Hua-Hin is een grote varkensslager waar je alle soorten van het varken kunt verkrijgen. Regelmatig kopen we daar die varkensri
- GeertP: Het onderwijs in Thailand kan dan niet helemaal top zijn maar een hoop wordt goedgemaakt door de internationale bedrijven die de t
- Bram: Bloggers en Lezers bedankt voor jullie reacties. Hierbij het vervolg van vrijdag. Aangekomen bij het DLT cha-Am werd ik conf
- William: Voor ons die al vele jaren in Thailand wonen is het gebrekkige Thaise onderwijs geen verborgen probleem. Misschien niet dagelijks
- Fredje: Grootvader met “een”stok achter haar aan, of met “zijn” stok achter haar aan.
- Ron: Conserverende aanslag is wel van toepassing neem ik aan ? Box 3 VRH dan niet (meer)
- Ron: Ook belangrijk is te vermelden dat de ziektenkosten door NL worden ingehouden voor Spanje en andere EU landen
- William: Met dank aan Cornelis en Eduard voor de ..https-sen… Die heb ik gemist in Bangkokpost. Dus ‘wij’ met re
- TonJ: https://www.thailandblog.nl/hotels/prime-sleep-comfortabel-overnachten-op-suvarnabhumi-airport/
- leon vrebosch: klopt 100% Thai zeezout is 100% OK ik gebruik niets anders.
- William: ….’een leven vol depressie en gebrek aan zelfvertrouwen, met een sausje minderwaardigheidscomplex verborgen achter ..&
- klaas: Geweldige analyse. Maar het heeft niet alleen betrekking op wat er in de school gebeurt. Het heeft al invloed voordat de schoolse
- Ari: Dit zal ook niet snel gaan veranderen. De heersende macht heeft totaal geen behoefte aan kritisch nadenkende burgers. Hoe houd j
- jp Herman: Zelf ga ik geregeld naar de lokale school waar vroeger mijn vrouw haar woning was. Ons kleinkind volgt er nu al enkele jaren les.
Sponsor
Weer in Bangkok
Menu
Dossiers
Onderwerpen
- Achtergrond
- Activiteiten
- Advertorial
- Agenda
- Belastingvraag
- Belgie vraag
- Bezienswaardigheden
- Bizar
- Boeddhisme
- Boekrecensies
- Column
- Coronacrisis
- Cultuur
- Dagboek
- Dating
- De week van
- Dossier
- Duiken
- Economie
- Een dag uit het leven van…..
- Eilanden
- Koh Adang
- Koh Chang
- Koh Hong
- Koh Jum
- Koh Khao Yai
- Koh Kood
- Koh Landing
- Koh Lanta
- Koh Larn
- Koh Libong
- Koh Lipe
- Koh Madsum
- Koh Mor
- Koh Phangan
- Koh Phayam
- Koh Phi Phi
- Koh Phra Thong
- Koh Racha Noi
- Koh Samae San
- Koh Samet
- Koh Samui
- Koh Si Chang
- Koh Talu
- Koh Tao
- Koh Tarutao
- Koh Tup
- Koh Yao Noi
- Kok Mak
- Phuket
- Eten en drinken
- Evenementen en festivals
- Balloon Festival
- Bo Sang Umbrella Festival
- Buffalo-races
- Chiang Mai Flower Festival
- Chinees Nieuwjaar
- Full Moon Party
- Kerst
- Lotus festival – Rub Bua
- Loy Krathong
- Naga Fireballs Festival
- Oud & nieuw viering
- Phi Ta Khon
- Phuket Vegetarian Festival
- Rocket festival – Bun Bang Fai
- Songkran – Thais nieuwjaar
- Ubon Ratchathani Candle Festival
- Vuurwerk festival Pattaya
- Expats en pensionado
- AOW
- Autoverzekering
- Bankzaken
- Belasting Nederland
- Belasting Thailand
- Belgische ambassade
- Belgische belastingdienst
- Bewijs van leven
- DigiD
- Emigreren
- Geld overmaken
- Huis huren
- Huis kopen
- In memoriam
- Inkomensverklaring
- Koningsdag
- Kosten van levensonderhoud
- Nederlandse ambassade
- Nederlandse overheid
- Nederlandse Vereniging
- Nieuws
- Overlijden
- Paspoort
- Pensioen
- Rijbewijs
- Uitkeringen
- Verhuizingen
- Verkiezingen
- Verzekeringen algemeen
- Visa
- Werken
- Ziekenhuis
- Zorgverzekering
- Flora en fauna
- Foto van de week
- Gadgets
- Geld en financiën
- Geschiedenis
- Gezondheid
- Goede doelen
- Hotels
- Huizen kijken
- Isaan
- Khun Peter
- Koh Mook
- Koning Bhumibol
- Leven in Thailand
- Lezersinzending
- Lezersoproep
- Lezerstips
- Lezersvraag
- Maatschappij
- Martkplaats
- Medisch toerisme
- Milieu
- Nachtleven
- Nieuws uit Nederland en Belgie
- Nieuws uit Thailand
- Ondernemers en bedrijven
- Onderwijs
- Onderzoek
- Ontdek Thailand
- Opinie
- Opmerkelijk
- Oproepen
- Overstromingen 2011
- Overstromingen 2012
- Overstromingen 2013
- Overstromingen 2014
- Overwinteren
- Politiek
- Poll
- Reisverhalen
- Reizen
- Relaties
- Shoppen
- Social media
- Spa & wellness
- Sport
- Steden
- Stelling van de week
- Stranden
- Taal
- Te koop
- TEV-procedure
- Thailand algemeen
- Thailand met kinderen
- Thailand tips
- Thaise massage
- Toerisme
- Uitgaan
- Valuta – Thaise Baht
- Van de redactie
- Vastgoed
- Verkeer en vervoer
- Visum Kort Verblijf
- Visum lang verblijf
- Visumvraag
- Vliegtickets
- Vraag van de week
- Weer en klimaat
Sponsor
Disclaimer vertalingen
Thailandblog maakt gebruik van automatische vertalingen in meerdere talen. Gebruik van vertaalde informatie is op eigen risico. Wij zijn niet verantwoordelijk voor fouten in de vertalingen.
Lees hier onze volledige disclaimer.
Auteursrechten
© Copyright Thailandblog 2024. Alle rechten voorbehouden. Tenzij anders vermeld, berusten alle rechten op informatie (tekst, beeld, geluid, video, etc.) die u op deze site aantreft bij Thailandblog.nl en haar auteurs (bloggers).
Gehele of gedeeltelijke overname, plaatsing op andere sites, verveelvoudiging op welke andere manier dan ook en/of commercieel gebruik van deze informatie is niet toegestaan, tenzij hiervoor uitdrukkelijk schriftelijke toestemming is verleend door Thailandblog.
Het linken en verwijzen naar de pagina’s op deze website is wel toegestaan.
Home » Lezersvraag » Lezersvraag: Waarom geen mes bij het eten in een restaurant in Thailand?
Lezersvraag: Waarom geen mes bij het eten in een restaurant in Thailand?
Beste lezers,
Ik heb een vraag. Ik ga soms uit eten in een restaurant of een markt eethuisje, nu valt mij op als Hollander zijnde, dat je er nooit een mes bij krijgt. Dat ben ik van huis uit niet gewend.
Bij navraag aan de eigenaar van het restaurant kreeg ik de volgende verklaring: soms maken de mensen onder het eten ruzie en kunnen elkaar dan met een mes steken, dus geen mes om ruzie te voorkomen. Klopt dit?
Graag jullie reactie.
Vriendelijke groet,
Yon soto
Over deze blogger
- Ingezonden Bericht
Lees hier de laatste artikelen
Oudere postings van deze blogger
- Achtergrond16 november 2024Thais zeezout (lezersinzending)
- Immigratie infobrief16 november 2024TB Immigration Infobrief Nr 055/24: Immigration Chiang Mai – Jaarverlenging Thai Marriage
- Visumvraag16 november 2024Thailand Visa vraag Nr 206/24: Omzetten van Tourist naar Non-immigrant O
- Gezondheid15 november 2024Vraag aan huisarts Maarten: Wat is een goede PSA waarde?
Nee hoor dit klop niet ik denk dat hij een grapje maakte, met een vork kun je ook steken hoewel de vorken in Thailand zijn over het algemeen van zeer slechte kwaliteit en buigen snel, nee de reden is dat al het Thaise eten al klein is gesneden zowel het vlees als de vis, dus een mes is nutteloos, behalve natuurlijk als je in een steakhouse of in westerse of Thaise restaurants gaat eten waar veel farang komen daar krijg je vaak wel een mes.
Je mag blij zijn dat je in Thailand een vork krijgt. In bepaalde delen van China is zelfs dat niet te halen en krijg je alleen stokjes. Messen in Thailand is volledig overbodig, ook door het feit, dat ook het Thaise eten best met stokjes te eten is. Om het Thaise eten te kunnen eten heb je voor 99% geen mes nodig
Inderdaad, is de vraag waarom men alles al klein snijd. Simpel: men eet met stokjes.
Waarom eet men met stokjes? Dat is gewoon heel eenvoudig en makkelijk (eet) gereedschap. Je kunt even goed vragen waarom wij in het westen met mes, lepel en vork eten. Of waarom er soms gekke westerlingen ( 😉 ) zijn die rijst met een vork eten in plaats van een lepel, mij is vanaf kinds af aan geleerd rijst met een lepel te eten. We eten oosterse gerechten ook vaak met stokjes, zowel in Nederland als Thailand.
Volgens mij is er wel een legende over een keizer of koning die een paar eeuwen terug alle grote en kleine snij gereedschappen verbood (waaronder dus messen met uit zondering van een hakmes in de keuken)? Een mooi verhaal maar niet meer dan dat denk ik, met puntige voorwerpen zoals vorken, rieken, drietanden etc. kun je ook veel narigheid aanrichten plus dat huis aan huis controlles op eenvoudige eettafel messen niet echt realstisch zijn.
Thais schuiven hun eten met de vork op de lepel en eten dus met hun lepel en omdat je inderdaad geen grote stukken vlees bij authentiek eten krijgt heb je geen mes nodig,
Vis pulleken ze met lepel en vork uit elkaar, of gewoon met de hand,
Trouwens de meeste Thaise vinden het eten van rijst met een vork het toppunt van gebrek aan tafel manieren.
Met vriendelijke groet,
Lex K.
Ja op deze wijze eet ik ook het Thaise voedsel. De kwaliteit van de lepel en vork zijn slecht. Ik eet gewoonlijk in de keuken van de blok waar ik woon. Iedereen gebruik de lepels en de vorken. Sommige zien er uit of er reeds een oorlog mee uitgevochten is. De stelen hebben reeds alle vormen en als je bepaalde vorken zou gebruiken, zou je je zelf goed kunnen verwonden. De drie punten wijzen in alle richtingen, Hebben voordien reeds gediend om zaken open te wrikken. Gewone keukenmessen zijn er wel, gebruik ik om s’ morgens mijn brood mee te smeren. Het eten met mes en vork is een westers gedoe en zou volgens de etiquette gewenst zijn. Ons vlees word ook opgediend in lappen niet in kleine stukjes. Dus moet er gesneden worden om het te kunnen eten.
Het heeft hier met het boeddhisme te maken. Een mes is een traditioneel wapen en daarmee als eetgerei uit den boze. Aldus een verklaring van een Thaise kennis. Natuurlijk is ook de manier van het bereiden van het eten een reden om met vork en lepel te eten. Het gaat gewoonweg gemakkelijker om eten met een currysaus met een lepel naar binnen te krijgen.
Dit geldt trouwens niet alleen voor Thailand, maar voor de meeste Aziatische landen. Je hebt drie grote varianten: het eten met eetstokjes, vork en lepel of met de vingers. Dit loopt van het midden Oosten tot aan Japan. Eigenlijk is de hoeveelheid mensen die met mes en vork eten, een minderheid. Wij, die denken, dat alles wat wij doen “normaal” is, zijn juist degenen die anders doen. In India wordt voor het grootste deel met de vingers of met vork en lepel gegeten. In China voor meer dan 90% met stokjes. Die twee landen samen hebben al een bevolking groter dan de westerse.
Zelfs in Afrika en midden Oosten wordt traditioneel in veel landen met de vingers gegeten. Een lepel is dan slechts een hulpstuk om eten op je bord te krijgen.
Een lepel kanje ook gebruiken als mes: met de zijkant kan je snijden, doe ik altijd als er te grote brokken of grote stukken bladgroente in het eten zitten. 🙂