Lezersvraag: Waarom geen mes bij het eten in een restaurant in Thailand?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
25 september 2014

Beste lezers,

Ik heb een vraag. Ik ga soms uit eten in een restaurant of een markt eethuisje, nu valt mij op als Hollander zijnde, dat je er nooit een mes bij krijgt. Dat ben ik van huis uit niet gewend.

Bij navraag aan de eigenaar van het restaurant kreeg ik de volgende verklaring: soms maken de mensen onder het eten ruzie en kunnen elkaar dan met een mes steken, dus geen mes om ruzie te voorkomen. Klopt dit?

Graag jullie reactie.

Vriendelijke groet,

Yon soto

Over deze blogger

Ingezonden Bericht

7 reacties op “Lezersvraag: Waarom geen mes bij het eten in een restaurant in Thailand?”

  1. Jan Hegman zegt op

    Nee hoor dit klop niet ik denk dat hij een grapje maakte, met een vork kun je ook steken hoewel de vorken in Thailand zijn over het algemeen van zeer slechte kwaliteit en buigen snel, nee de reden is dat al het Thaise eten al klein is gesneden zowel het vlees als de vis, dus een mes is nutteloos, behalve natuurlijk als je in een steakhouse of in westerse of Thaise restaurants gaat eten waar veel farang komen daar krijg je vaak wel een mes.

  2. TLB-IK zegt op

    Je mag blij zijn dat je in Thailand een vork krijgt. In bepaalde delen van China is zelfs dat niet te halen en krijg je alleen stokjes. Messen in Thailand is volledig overbodig, ook door het feit, dat ook het Thaise eten best met stokjes te eten is. Om het Thaise eten te kunnen eten heb je voor 99% geen mes nodig

  3. Rob V. zegt op

    Inderdaad, is de vraag waarom men alles al klein snijd. Simpel: men eet met stokjes.

    Waarom eet men met stokjes? Dat is gewoon heel eenvoudig en makkelijk (eet) gereedschap. Je kunt even goed vragen waarom wij in het westen met mes, lepel en vork eten. Of waarom er soms gekke westerlingen ( 😉 ) zijn die rijst met een vork eten in plaats van een lepel, mij is vanaf kinds af aan geleerd rijst met een lepel te eten. We eten oosterse gerechten ook vaak met stokjes, zowel in Nederland als Thailand.

    Volgens mij is er wel een legende over een keizer of koning die een paar eeuwen terug alle grote en kleine snij gereedschappen verbood (waaronder dus messen met uit zondering van een hakmes in de keuken)? Een mooi verhaal maar niet meer dan dat denk ik, met puntige voorwerpen zoals vorken, rieken, drietanden etc. kun je ook veel narigheid aanrichten plus dat huis aan huis controlles op eenvoudige eettafel messen niet echt realstisch zijn.

  4. Lex k. zegt op

    Thais schuiven hun eten met de vork op de lepel en eten dus met hun lepel en omdat je inderdaad geen grote stukken vlees bij authentiek eten krijgt heb je geen mes nodig,
    Vis pulleken ze met lepel en vork uit elkaar, of gewoon met de hand,
    Trouwens de meeste Thaise vinden het eten van rijst met een vork het toppunt van gebrek aan tafel manieren.

    Met vriendelijke groet,

    Lex K.

    • Daniel zegt op

      Ja op deze wijze eet ik ook het Thaise voedsel. De kwaliteit van de lepel en vork zijn slecht. Ik eet gewoonlijk in de keuken van de blok waar ik woon. Iedereen gebruik de lepels en de vorken. Sommige zien er uit of er reeds een oorlog mee uitgevochten is. De stelen hebben reeds alle vormen en als je bepaalde vorken zou gebruiken, zou je je zelf goed kunnen verwonden. De drie punten wijzen in alle richtingen, Hebben voordien reeds gediend om zaken open te wrikken. Gewone keukenmessen zijn er wel, gebruik ik om s’ morgens mijn brood mee te smeren. Het eten met mes en vork is een westers gedoe en zou volgens de etiquette gewenst zijn. Ons vlees word ook opgediend in lappen niet in kleine stukjes. Dus moet er gesneden worden om het te kunnen eten.

  5. Sjaak S zegt op

    Het heeft hier met het boeddhisme te maken. Een mes is een traditioneel wapen en daarmee als eetgerei uit den boze. Aldus een verklaring van een Thaise kennis. Natuurlijk is ook de manier van het bereiden van het eten een reden om met vork en lepel te eten. Het gaat gewoonweg gemakkelijker om eten met een currysaus met een lepel naar binnen te krijgen.
    Dit geldt trouwens niet alleen voor Thailand, maar voor de meeste Aziatische landen. Je hebt drie grote varianten: het eten met eetstokjes, vork en lepel of met de vingers. Dit loopt van het midden Oosten tot aan Japan. Eigenlijk is de hoeveelheid mensen die met mes en vork eten, een minderheid. Wij, die denken, dat alles wat wij doen “normaal” is, zijn juist degenen die anders doen. In India wordt voor het grootste deel met de vingers of met vork en lepel gegeten. In China voor meer dan 90% met stokjes. Die twee landen samen hebben al een bevolking groter dan de westerse.
    Zelfs in Afrika en midden Oosten wordt traditioneel in veel landen met de vingers gegeten. Een lepel is dan slechts een hulpstuk om eten op je bord te krijgen.

  6. Hemelsoet Roger zegt op

    Een lepel kanje ook gebruiken als mes: met de zijkant kan je snijden, doe ik altijd als er te grote brokken of grote stukken bladgroente in het eten zitten. 🙂


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website