Beste lezers,
Ik ben Jean Pierre 50 jaar en ben van plan om ergens rond augustus 2016 naar Thailand te gaan om er een horeca zaak (geen bar) te starten. Vele zullen denken weer een die zijn eurootjes wil verspelen in Thailand maar daar ben ik mij van bewust dat dat kan, en ik weet ook wel dat je niet naar Thailand moet gaan om er rijk te worden.
Wel ben ik geen leek in de horeca, ik heb mijn horeca school gedaan in Brussel en meerdere zaken gehad in België en het zuiden van Spanje.
Nu is mijn vraag of er nog adertjes onder het gras zijn waar ik zeker moet op letten in Thailand? Ik heb wel al wat informatie bijvoorbeeld over 51% en 49%, sleutelgeld en dat ik er zelf niet mag werken zonder vergunning.
Groetjes en dank,
Jean Pierre
Over deze blogger
Lees hier de laatste artikelen
- Lezersinzending1 november 2024Te koop van een lezer: Unieke kans! Hoekhuis in hartje Soi Khao Talo, Pattaya
- Immigratie infobrief1 november 2024TB Immigration Infobrief Nr 053/24: Visa exemption – vragen van de immigratie Bangkok airport
- Visumvraag1 november 2024Thailand Visa vraag Nr 197/24: Afwijkende datumstempel in paspoort
- Lezersvraag1 november 2024Kun je bij aankomst op Don Muang zonder reservering een wagen met chauffeur naar Hua Hin boeken?
Hoi,
Ik hou niet van reclame maken maar bij opstarten zaak zou ik alles es navragen bij http://huahinbusinessagent.com/ zij weten er echt alles van, en zijn goed.
Succes!
Theegeld, personeelbehoud en -beleid, beveiliging, drank- voedsel- en muziekvergunning, maar goed, dat zijn meer open deuren dan ad(d)ertjes onder het gras.
Bij mij blijft toch vooral de vraag leven wat iemand bezielt om een groot risico te nemen een investering kwijt te raken, terwijl hij weet dat de mogelijke rendementen maximaal marginaal zijn.
En hoe start en run je überhaupt een horecazaak als je zelf alleen maar mag toekijken?
Je kunt ook een zaak in Cambodja beginnen.
Is een stuk gemakkelijker dan in Thailand.
Ik zou als ik jou was me iets meer gaan verdiepen in de hele materie.
De gebrekkige kennis die je nu hebt is onvoldoende om een zaak te beginnen in Thailand.
Met de kennis van 51% 49% ben je er nog lang niet.
Zonder werkvergunning wordt het lastig om zelfs maar in je eigen zaak (of die van de BV in dit geval) aanwezig te zijn. Dus het regelen van een werkvergunning is bijna een must. En niet zo eenvoudig om dat voor elkaar te krijgen.
Verder moet je heel goed nadenken welke Thaise personen je gaat gebruiken voor het opzetten van een BV. In principe zijn zij allen aandeelhouders en hebben dan ook dusdanige rechten op de zaak.
Onderschat dat niet.
Hans
Ik zou uit ervaring van naaste vrienden die zaken hier hebben en het liefst er nooit
aan waren begonnen de volgende problemen willen noemen:
1) corrupte Thaise politie die regelmatig je komt afpersen en je desnoods een dag in een cel zetten.
Dat gaat toch om aardige bedragen en niet alleen een gratis kopje koffie.
2) Thais personeel ongemotiveerd, niets willen aannemen van een ferang en je aan alle kant proberen te bestelen.
3) Steeds slechter wordende toeristen markt. Minder Europeanen en heel veel chinezen waar jij niets aan gaat verdienen.
4) Zonder een goede Thaise vrouw die alles voor je regelt ben je helemaal kansloos en binnen 2 jaar kapot. De zaken die hier wat langer bestaan komt omdat de ferang getrouwd is met een goede Thaise vrouw. Met een verkeerde Thaise vrouw is je zaak ook weer gesloten.
5) zelf overschatting. Ik heb zaken in Nederland, Belgie en Spanje gehad en ik ken de horeca. Nou daar heb je in Thailand niet bijster veel aan. Je spreekt de taal niet . Je kent de cultuur niet.
Kortom absoluut niet doen. Lekker je geld in Belgie, Nederland en Spanje blijven verdienen en af en toe een paar weken naar Thailand op vakantie. Of toch maar proberen en binnen een paar jaar weer platzak naar huis terug
Zoals de anderen al zeggen. Personeel is volkomen drama. Zijn lui, spelen het liefste de hele dag met hun telefoon, komen zonder afzeggen niet opdagen. Je moet ze werkelijk alles voordoen als een kind en na 100 keer snappen ze het nog niet. Heb je 1 keer goede staff te pakken laat ze absoluut niet gaan, zijn hun gewicht in goud waard. Je kan ze absoluut niet alleen laten, op het moment dat jij even niet in het restaurant bent dan gaat alles helemaal in een bedroevend tempo en dat kost je uiteindelijk gewoon klanten. De mensen welke ik hier ken met een eigen zaak zijn doorgaans zo druk met het runnen van hun toko dat ze nergens anders meer tijd voor hebben. Dus als het voor de hobby is tijdens je pensioen, dan kan je beter wat anders verzinnen.
Verder, als je in een gebied met andere falang zaken gaat zitten, onderschat de onderlinge haat en nijd niet. Die is er onder veel vrouwen van falang, maar vaak net zo erg onder de falang zelf.
Je kan er best wat mee verdienen, maar het gaat je zeker weten een hoop moeite en ergernis kosten.
Waar zou je een zaak willen beginnen? Als je een zaak hebt moet je er wel zelf aanwezig zijn of je moet een dure manager (35.000 baht per maand) in dienst nemen. Normaal goedkoop personeel doet vaak vrij weinig als de baas niet aanwezig is.
Dat de politie langskomt is onzin als je een restaurantje hebt, misschien komen ze een kopje koffie drinken maar als je je verre houdt van prostitutie dan heb je hier geen last van.
Je hoeft niet getrouwd te zijn met een Thaise vrouw, ik ken zat jongens hier met een goedlopende zaak waar de vrouw zo simpel van is die kan niet eens wat regelen en sommigen zijn vrijgezel.
Ik woon hier 12 jaar, het probleem wat ik zie is dat veel eigenaren van een restaurantje of een barretje denken dat zij op vakantie zijn en met de klanten meedrinken dan gaat het fout, of zij worden verliefd op een “foute vrouw”.
Veel succes.
Het zou jammer zijn als je je laat tegenhouden door bovenstaande reacties als je een goed plan hebt maar ik zou bovengenoemde adviezen uitdrukkelijk te harte nemen als je iets in Thailand wilt beginnen. Uit ervaring weet ik dat als je ergens woont je alles meestal door een andere bril gaat zien dan als je als toerist ergens verblijft. Daarom adviseer ik je ook een langere tijd in Thailand te verblijven voordat je werkelijk iets begint. Daarnaast lijkt me het ook goed je op juridisch gebied ondersteuning te zoeken. Succes met de voorbereidingen.
hallo Jean Pierre,
allereerst beste wensen voor het nieuwe jaar..’may your (dirty) dreams come true’!
ik ben van plan te verhuizen naar Thailand na de zomer, mijn geboorteland. ik heb goede Thai vrienden en ook met contacten bij de politie in Thailand. één daarvan ben ik mee aan het kijken om ook iets te beginnen in Thailand.
ikzelf heb veel horeca ervaring als chef in exclusieve hotels/ restaurants waaronder enkele top michelinsterren restaurants.
ik weet dat er zeer negatief gedaan wordt over de Thai en Thai gewoonten hier op dit blog..helaas. maar ik zeg altijd ‘als ge niet probeerd dan weet ge het ook niet he’. misschien kunnen we iets voor elkander betekenen in de toekomst? bent u nu nog in België?
ik ga eerst een jaartje rondreizen en het land verkennen, persoonlijke zaken afhandelen en vrienden bezoeken daar. daarna misschien proberen iets te beginnen met Thai vrienden. heb verschillende geniale ideeën lol al zeg ik het zelf! ik woon in d’anvers dus mocht ge eens willen komen praten dan hoor ik het wel.
succes alvast en ga ervoor.
Als uw goede Thaise vrienden zelf geld verdienen met een of andere (wettige) Toko, zal hun hulp redelijk veilig zijn.
Als het echter vrienden met weinig geld zijn, is het riskant, om die bij uw eigen bedrijf te betrekken.
Bonjour Jean-Pierre,
Toen ik je vraag las, kon ik meteen het antwoord van velen op Thailandblog al raden: negatief.
Gelukkig zijn er enkel positieve reakties.
Waarom zou een goed concept (of het nu horeca is of wat anders) niet kunnen lukken in Thailand? Uiteraard mits een goed management en goed personeel.
Toch een paar aandachtspunten:
– Thailand is een prachtig land om er als toerist te verblijven, maar o-zo-moeilijk om er te werken. Het is dus aan ons om ons aan te passen aan de Thaise levensstijl en manier van denken en werken. Maar dat verschil zal je ook al in Spanje hebben ondervonden.
– De modale Thai zit niet te wachten op de Belgische culinaire gerechten. Ook in toeristische plaatsen kijkt de gemiddelde toerist naar zijn pertemonnee. Er zijn in die oorden minder bezoekers en Russen noch Chinezen komen naar Thailand voor de Belgische kost.
– het idee van Hans Struylaert (hierboven) om Cambodge te overwegen lijkt me inderdaad de moeite om te overwegen . In Cambodge (en Laos) heerst wel een eetcultuur met Frans coloniale invloed en dat geldt dan zowel voor de lokalen als voor de toeristen.
Ik wens je veel succes en stuur maar een bericht als je gestart bent.
Beste Jean-Pierre,
Bij mijn laatste vakantie raakte ik in gesprek met een groep Engelsen die al heel lang in Engeland komen en waarvan een aantal zaken hebben gedaan of hebben gehad in Thailand.
Zij vertelden mij dat er ontelbaar veel wetten en regels zijn in Thailand, zoveel dat het voor niemand echt duidelijk is. In Thailand is het alleen de vraag of men de wetten gebruikt en ernaar handhaaft.
En succes wordt je als ‘Farang’ gewoon niet gegund. Je mag een heel klein beetje mee snoepen van de markt, maar echt succes mag je gewoon niet hebben. Dan gebruiken ze namelijk die wetten en die regels…
Succes!
Thailand is leuk voor de relax, en om te leven rond pensioentijd.
Voor de rest moet je er helemaal niets gaan doen/starten.
De wetgeving is dermate complex en soms onmogelijk dat een alien er wat kan starten/behouden.
Landen in de directe omgeving van Thailand zijn soms wat soepeler,in het voorgaande.
Natuurlijk zijn er altijd risico’s, en de risico’s in Thailand zijn wat groter dan in Europa, maar met de juiste aanpak en je hoofd erbij houden is alles mogelijk.
Voor een restaurant dat zich op de toeristen richt, is de lokatie natuurlijk het belangrijkste. Als het een huurpand gaat worden, zorg dan voor een langlopend huurcontract en zorg ook dat dit op je eigen naam (en dat kan, maakt niet uit dat je buitenlander bent) of op naam van je company komt. Pas op voor eenjarige huurcontracten, niet alle Thaise huisbazen zijn even redelijk als er een nieuw jaarcontract moet worden opgesteld. Zeker niet als ze het idee hebben dat er goed geld wordt verdiend. Zorg ook dat er een bepaling in het huurcontract komt die je het recht geeft het over te dragen aan een derde partij (dit voor het geval je de zaak wil verkopen). Ook is het in het algemeen verstandiger geen reeds bestaande zaak over te nemen, maar gewoon een pand te huren op een goede lokatie en dit zelf om te bouwen tot restaurant. Dan kun je alles naar je eigen zin maken en betaal je geen vermogen voor een paar wankele stoelen en tafels. Maar…houd je ogen open. Soms komen er wel reeds bestaande zaken voor een appel en een ei beschikbaar.
Als je zelf wil werken, dien je inderdaad een company op te richten. Dit zal zo’n 25 tot 30,000 baht kosten. Daarnaast moet je voor een werkvergunning 4 Thaise medewerkers op de loonlijst hebben staan en daarvoor sociale premies en belasting betalen. Zelf dien je een (fictief) salaris van minimaal 50,000 baht te hebben, dus hierover betaal je ook belasting. Een werkvergunning met visum kost je dus zo’n 120,000 baht per jaar.
Veel succes Jean Pierre!!!