Hoe maak je je frituurpan gemakkelijk schoon en welke olie gebruik je het best in Thailand?
Beste lezers,
Ik heb een vraag. Ik gebruik momenteel zonnebloemolie in mijn frituurpan, wat een uitstekend resultaat geeft voor wat ik frituur. Echter, ik vind één nadeel: het schoonmaken van de frituurpan is een enorme klus. Heeft iemand een goede tip voor het schoonmaken van de frituurpan? En misschien ook een aanbeveling voor welke olie je in Thailand het beste kunt gebruiken om mee te frituren?
Alvast bedankt voor jullie tips!
Groet,
Johannes
Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.
Over deze blogger
Lees hier de laatste artikelen
- Leven in Thailand23 november 2024Het Thaise eergevoel (lezersinzending)
- Gezondheid23 november 2024Vraag aan huisarts Maarten:
- Belasting Nederland23 november 2024Thailand belasting vraag: Belastingzaken bij emigratie naar Thailand overzichtelijk uitgelegd?
- Immigratie infobrief22 november 2024TB Immigration Infobrief Nr 056/24: Airport Don Muang – Binnenkomst op Visa exemption
Johannes, er zijn frituurpanreinigers in de handel, maar of dat ook in Thailand zo is?
Vul anders de pan 75% met water en een paar lepels soda. Zet hem aan met mandje er in en laat hem tien minuten staan. Door de hitte komt het vet los en kun je de rommel weggooien. Overigens zijn er sites die soda afraden.
Ik heb in Thailand zonnebloemolie gebruikt.
Probeers eens: stop het in een vuilniszak een hele flinke scheut ammoniak di htknopen 2 nacten buiten zetten. Eruithalen met afwasmiddels afwassen en je hebt een blinkend nieuw mandje
Ik doe dat ook, ik stop hem in een vuilniszak met een flinkescheut amoniak knoop hem goed dicht en zet hem buiten aan de straat, de volgende morgen is hij schoon verdwenen.
Bestel bij Lazada een nieuwe en kan er weer een paar maanden tegen voor nog geen 800 baht, ik gebruik ook zonnebloem olie.
Het is zeer wel mogelijk dat soda en aluminium elkander niet verdragen, soda vreet mogelijk aluminium op.
Ik gebruik veel al zonnebloem olie, maar ga de volgende keer rijstolie proberen om te frituren.
Rijstolie heeft bij normaal bakken of wokken een heerlijke smaak.
Gr. Arno
Heb de frituurpan al jaren geleden in de ban gedaan en een Philips airfryer aangeschaft. Niet alleen voor de frites maar tevens voor vele andere gerechten. Gebruik het apparaat ook voor een frietje waarbij je weinig of geen olie nodig hebt. Dus gezonder en heerlijk van smaak. Schoonmaken heel erg simpel.
Beste Joseph,
Dank voor je reactie maar dit was helemaal mijn vraag niet.
Gr.
Johannes
Vullen met water en dan een afwastablet erbij doen
@ Bert en dan niet vergeten om de pan aan te zetten op een niet te hoge temperatuur.
Ik heb al 20 jaar mijn fritel friteuze met uitneembare binnenbak. Als de olie verwisseld moet worden, maak ik hem schoon ,
Met vaatwastablet. Hij is na al die jaren nog altijd glimmend. Ik gebruik ook zonnebloem olie
En dan heb je Google uitgevonden natuurlijk.
Staat hoe je gans het gevalletje kan proper krijgen. Stap voor stap uitgelegd 😉
https://gelukkigerwonen.nl/frituurpan-reinigen
Heel warm water met een afwastablet. Frituurpan,mandje en handvat volledig onder water en 15 minuten laten staan. Olie lost op,weg gieten en afspoelen met warm water.
Gebruik al jaren gewoon waspoeder hiervan flinke schep oplossen in water, frituur aanzetten op 90- 98 grC
en half uur laten ’trekken”
Naspoelen en klaar
Ik gebruik speciale frituurolie.
Merk Emerald deep frying blend. Bij bv. big C 58 tbh per liter. Kan tege hoge temperaturen. Normale zonnebloem olie verbrand bij 180 c en krijg je ” rubberen” aanslag op pan welke moeilijk te verwijderen is.
Olie eruit. Water erin met 1 of 2 vaatwastabletten.
Dan verhitten
Frietjes bakken in gedemineraliseerd water is toch wel nieuw voor mij….
Kan het mij als Belg niet voorstellen….
https://kooktijdschrift.nl/wat-is-gedemineraliseerd-water-en-waar-gebruik-je-het-voor/#:~:text=Demiwater%20wordt%20veelvuldig
Brrrrrrrrr, ik krijg rillingen als ik eraan denk, onze nationale trost als Belg.
Een goede bloemige aardappel (Bintje), voorbakken op 140gr, laten afkoelen, afbakken op 175gr.
De frieten niet te dun snijden, niet spoelen anders spoel je het zetmeel weg, gebruik ossenwit om in te bakken. Lekker knapperig en toch zacht van binnen. EN zelfgemaakte mayonaise!!
De friteuse maak ik zuiven aan de buitenkant met een vet-verwijderaar, binnenkant vullen met water, bakje erin laten, tablet van vaatwasser erbij, dan 15min rustig laten koken. Uitspoelen en klaar. Je moet natuurlijk niet wachten tot er een halve cm op vastgekoekt is en ingebakken..
Ik gebruik 1 x per jaar een grote soep pan met zonnebloemolie voor de oliebollen. Schoonmaken door te vullen met water met flinke schep waspoeder en half uurtje laten koken, deksel op de pan!
Dat doe ik ook met andere aangekoekte pannen.
Ja, maar je hebt geen frietjes doch gekookte aardappels. En, het moet dan ook nog gedeminalsieerd water zijn. Dat zal zeker de goed smaak geven en zeker gezond zijn: Geen snuifje zout, gewoon niets. Smaakt dan ook naar NIETS.
Waarschijnlijk nog nooit echte frietjes geeten.
Maar toch een groot voordeel en dat is dat de pan niet vuil wordt.
Smakelijk eten. Geef mij maar Belgische frietjes en jij mag jouw gekookte aardappels, wat moet doorgaan voor frietjes, behouden.
Hoe sommige onze nationale trots weten te verkrachten….
Zou een levenslang verbod op frieten (eten en bakken) moeten krijgen 😉
Ja beste Ronny,
zoiets als antwoord bekom je van iemnand die behoort tot het ras der culinaire barbaren. In de eerste plaats beantwoordt hij de gestelde vraag niet en in de tweede plaats kent hij het verschil niet tussen bakken en frituren. Waarom gedeminraliseerd water dat mag Joost weten.
Wat hij maakt zijn gebakken patatjes: eerst koken in water tot deze gaar zijn. Ze dan bakken, liefst in wat boter (anders verbanden ze), een beetje peper – zout – muskaat en je hebt ‘gebakken’ ‘patatjes. En ja, dat duurt wat langer eer ze bruin zijn. Werd vaak toegepast indien er gekookte aardappels teveel klaar gemaakt werden en, om deze niet te moeten weggooien, de dag nadien gebakken.
Je kan op die manier ook, wat ‘country patatjes’ noemt, maken: eerst koken in water en dan bakken met i.p.v. met muskaat: peper – zout en lookpoeder en fijn gesneden ui.
Maar dat zijn totaal geen fritjes maar GEBAKKEN patatjes en ook best lekker als afwisseling met gefrituurde aardappels.
Gebakken patatjes maken we nog steeds op die manier en dikwijls koken we de dag voordien bewust daarvoor ook meer patatten.
Maar gebakken patatjes zijn op hun best als ze nieuw zijn vind ik. De nieuwe patatjes zoals we ze noemen. Klein en lagen bij de groenteboer in een kuip met water.
Gebakken was dat hemels..
.
Wat ik hier gebruik is een spuitbus met zoals het er opstaat “alifatische koolwaterstoffen” en natrium hydroxide. De ak zullen wel de drijfgassen zijn. De NaOH de cleaner.
Verwarmen van pan/onderdelen en dan sprayen. Dat is geen lolletje en ik vermijd zoveel mogelijk inademen.
Lichamelijk contact vermijd ik ook. Het kan in je huid trekken en dus in je lichaam.
natrium hydroxide kan brandwonden geven, lost zeer goed op in water, maar in spray kan het in je longen komen, niet goed. Ben er echt uiterst voorzichtig mee.
Meestal boven afzuigkap en anders buiten of deur keuken open.
Spul werkt, maar …
Na schoonmaak behandeling en daarna afwassen, zet ik pan dan op vuur om te warmen en residu’s te verdampen. Mm misschien beter spoelen met azijn zuur, Natrium acetaat krijgende dan.
Wat beter is te verwerken door lichaam, immers wordt in eten toegevoegd, zoals in chips.
Vroeger had ik een elektrische Philips friteuse, maar wat een crime te reinigen. Weg gegooid.
Nu frituur ik in een simpele emaille pan, geen mandje of wat dan ook. Werkt uitstekend !
Zeer tevreden over deze manier ! Oppervlakte pan superglad en daardoor ook makkelijker schoon te maken.
Soms gebruik ik dan scalpel mesje (of gelijk mes) om over oppervlak te halen. Natuurlijk niet beschadigen.
Emaille pan met zonnebloem olie, perfect !
Johannes heeft het over een pan, zal daarmee zo’n groot zwart rond ding bedoelen van ijzer met een toplaag van emaille.
Vooral het gedeelte boven de olie en onder de deksel is een drama om schoon te houden, klopt
De mijne staat onder in de kast, hoewel ik hem ook nog een tijdje voor de gehaktballen heb gebruikt.
Gebruikte een oplossing van water en iets wat wij dubro noemen in Nederland.
Als instrument een schuurspons van ijzer, daarna de geelgroene sponsjes.
Een heel gedoe dat schoonmaken.
Temperatuur is ook niet te regelen in zo’n pan, en dat is niet gunstig.
Makro frituurpan1200 Baht RVS binnen buiten pan met regelknop wat temperatuur betreft.
Olie in de recycleplek tuinafval vinden de kleine beestjes lekker.
Water dubro en lekker warm maken en met keukenpapier droog maken, drie liter nieuwe olie en klaar.
Patat hoort in de olie, zelfs in de airfryer is drie keer niets met patat.
Ik heb het flauw vermoeden dat onze Kees hierboven gewoon met ons voeten aan het spelen is 😉
Neen hoor, maar je geeft hem allezins een goed idee om als excuus te gebruiken ….. 😉
Gewone zonnebloemolie is voedingsfysiologisch gezien niet geschikt on te frituren. Dit bevat ca. 60% linolzuur (een meervoudig onverzadigd vetzuur) dat sterk oxidatiegevoelig is. Door de langdurige verhitting, het meermaals gebruiken en het intensieve contact met zuurstof ontstaan zogenaamde polymeren en extreem schadelijke (lees kankerverwekkende) vrije radicalen. Ook rijstolie bevat ca 40% linolzuur en het is af te raden om dezelfde olie meermaals te verhitten. voor een eenmalige, kortstondige verhitting zoals bij het wokken kunnen deze oliesoorten gebruikt worden als je het niet overdrijft met de temperatuur. Door de aanwezigheid van antioxidanten zoals Vit E en gamma oryzanol blijft het linolzuur tijdelijk beschermd tegen oxidatieve afbraak.
Arachide (pinda)olie bevat 45% linolzuur en is om dezelfde reden niet geschikt.
Beter is om het zogenaamde “high oleic zonnebloemolie” te gebruiken. Dit wordt gewonnen uit een speciaal geteeld zonnebloemenras. Het bevat slechts geringe hoeveelheden linolzuur en in plaats daarvan een hoog gehalte (minimaal 82%) aan eenvoudig onverzadigd oliezuur dat niet snel oxideert. Soms wordt het onder de naam “bakolie” of “frituurolie” aangeboden en zie je in de ingrediënten lijst welke oliesoort er is gebruikt.
een andere optie is speciaal gereinigde olijfolie. Dit bevat een vergelijkbaar vetzuurspectrum en het wordt expliciet op het etiket vermeld dat het voor bakken en braden bedoeld is. In hoeverre deze oliesoorten in Thailand aangeboden worden is mij onbekend.
Koolzaad- of raapolie is weer minder geschikt. Weliswaar bevat het duidelijk minder linolzuur (ca 21%) maar tevens ca 10% van een 3-voudig onverzadigd (omega-3) vetzuur (Alfa-linoleenzuur). Dit laatste is nog veel meer oxidatiegevoelig. Dus ook hier geldt uitsluitend geschikt voor eenmalige, kortstondige niet te hoge verhitting.
Traditioneel werd en wordt er nog wel rundertalg gebruikt. Dat is een goede optie en ook nog eens zeer smakelijk. Je kunt het probleemloos meermaals gebruiken en als je niet dagelijks grote porties verorbert is het niet ongezond.
een plantaardig alternatief is een smaak- en geurloos gemaakte (gedesodoreerde) kokosolie. Ook dit kun je goed verhitten en meermaals gebruiken.
Bij de laatste 2 vetsoorten is te bedenken dat je het frituurgoed warm eet want anders zit je op een onaangename vetfilm te kauwen.
Tot slot is het nog mogelijk om oliesoorten (bijvoorbeeld high oleic zonnebloemolie en kokosolie) te mengen.
Rundertalg = ossewit