Palingtijd in Hua Hin
Door Pim Hoonhout
Het is weer palingtijd, dus heb ik een kilootje om te roken en een kilo om te stoven gekocht.
Gelukkig was de Thaise dame zo vriendelijk om ze even voor mij schoon te maken want daar heb ik echt een hekel aan. Na een half uurtje zou ik ze mogen ophalen dus in die tijd even voor 10 eurocent verse peulen gekocht. Bij die gedachte gaat het water toch uit je mond lopen.
Nu blijkt dat mijn T’English niet zo goed is aangezien de schat de mootjes in stukjes van 3 mm had gesneden. Daar moet je dan maar weer ontzettend om lachen omdat je in Nederland voor die prijs nog niet eens een broodje kroket hebt.
Toch maar gestoofd en na enkele uren waren de graatjes, dacht ik, netjes eruit gepulkt. Jammer genoeg was mijn honger toen voorbij en heb er een salade van gemaakt. De volgende morgen als ontbijt een grote schaal met palingsalade, iets wat ook niet iedereen in Nederland heeft .
Bij de eerste flinke hap bleek dat ik toch nog wat graatjes vergeten was, de honden hadden er duidelijk geen moeite mee. Mijn zelfgemaakte varkensfricandeau kwam weer goed van pas .
Daarna even naar het strand geweest dicht bij mijn huis met een breed strand, schaduw en geen zeurderige verkopers.
Gisteren bleek dat de visverkoopster mij nu begrijpt en stond al te stralen bij het zien van mijn knappe verschijning, ze heeft ze nu perfect gesneden .
Ook dat is Hua Hin.
Over deze blogger
-
Bekend als Khun Peter (62), woont afwisselend in Apeldoorn en Pattaya. Al 14 jaar een relatie met Kanchana. Nog niet gepensioneerd, heb een eigen bedrijf, iets met verzekeringen. Gek op dieren, vooral honden en een liefhebber van goede muziek.
Genoeg hobby's, maar helaas weinig tijd: schrijven voor Thailandblog, fitness, gezondheid en voeding, schietsport, ouwehoeren met vrienden en nog wat eigenaardigheden.
Mijn motto:"Maak je niet te druk, dat doen anderen wel voor jou".
Lees hier de laatste artikelen
- Gezondheid15 december 2024Krachttraining houdt je lichaam jonger op celniveau
- Gezondheid6 december 2024‘In zes weken je oude bloedvaten 20 jaar jonger met Q10’
- Gezondheid4 december 2024Blijf gezond en vitaal na je 60e met de juiste supplementen
- Gezondheid2 december 2024De verborgen risico’s van MSG in Thaise gerechten
Lekker he? Thailand. Zolang je flexibiliteit hoogtij viert is het hier uitstekend toeven. Vergeet de NL reakties en reageer exact andersom en je lacht je rot met iedereen hier. Stukken beter voor ieders gemoedsrust trouwens.
David – helemaal mee eens!
Hai Pim,
Heb weer lekker kunnen lachen om je paling verhaal…. maar brrrrrrr ik gruwel ervan als ik het woord paling hoor….Lust echt geen paling…. zo wie zo…geen visliefhebber…dus Pim… eet alles lekker op!
Lieve groet aan heel je Familie!
Mia
Klinkt goed Pim. ik wil wel met je ruilen. Ben je gepensioneerd visboer of zo? Je weet er volgens mij veel van af.
Steve ik heb 25 jaar 1 viskraam gehad .
Helaas door de regelgeving heb ik de pijp aan balkellende gegeven .
Daar heb ik ook nooit spijt van gehad .
Waar kan je paling eigelijk kopen ? Ben af en toe in Pattaya en zou het geweldig vinden om te weten waar dit ,gerooktepaling dan, te koop is.
Haai.
L.G.Toscani.
Ik zal je wat vertellen ,op sommige markten staan er bij 1 vishandelaar zwarte plastic bakken met 1 net erop .
Als je heel veel geluk hebt kom je er 1 tegen waar levende paling in zit .
De bedoeling is dat 1 thai deze aan Boedha geeft en weer levend terug zet .
Als je ze schoongemaakt wil hebben vraag dan 1 Thaise bekende dit te vragen met de uitleg dat ze voor 1 fahrang zijn anders kan die handelaar wel eens heel boos worden .
Gelukkig eet 1 Thai ze niet en zijn ze voor ons zodoende goedkoop.
Betaal zeer zeker nooit meer als 200 Thb voor 1 kilo !
Roken is hier het probleem omdat er geen geschikte houtmot te krijgen is .
Maar wie weet .
Ik ben plannen aan het uitwerken .
de enige manier is om zelf een kast te bouwen en houtmot evt bij een speciaal zaak bijv BBQ store te bestellen. googlen dus. anders gewoon lokaal hout gebruiken want ze roken hier wel vis.
1rookkast bouwen is geen probleem ,die heb ik al jaren .
De kwaliteit te krijgen zoals het zijn moet heb je alleen met de juiste houtsoort .
Uiteraard kan je dat over laten komen maar dan wordt het 1 dure geschiedenis .
Het lokale hout ben ik al op uitgekeken .
Als je het wilt gaan proberen let dan goed op de juiste temperatuur en de buren .
Reken erop dat de eerste keren alles mislukt .
Zorg er voor dat er 1 emmer water in de buurt staat.
Voor wie het gaat proberen ,laat het via thailandblog.nl eerlijk weten.
Wel alles eerlijk doormailen dan kan 1 ander er ook van leren en lachen .
Succes .
hey mannen en dames ben er nog even ingedoken en vond dit alleraardige en vooral inspirerend tot het zelf doen artikel: http://www.poseidonflyfishing.nl/index_bestanden/Page7466.htm
nu nog even beukebomen zoeken. Pim neem jij het voortouw? ik weet dat ze in Chiang Mai forellen kweken in het kings project…..die smaken niet slecht…zal eens mijn licht daar opsteken, heeft iemand het mobiel van ……het projekt? (haast versproken)
hebbes!!!! http://www.bbqthai.com/smoking.htm nu nog even zo’n kast in mekaar zetten en we kunnen van start. Hoe noemen we het product? Paling van Pim?
oh en in de Flippijnnen roken zo op fruitbomen hout heb ik geproefd en is goed te doen.
David.
Leuk dat je er zo diep induikt .
Het voortouw nemen ?
Tja .
Ik heb het eigenlijk aardig druk maar ik weet iemand die eikenhout mot heeft .
Zogauw ik hem zie ga ik het aansnijden bij hem .
Zeker in de toekomst want ze zijn 1 huis bij mij voor hem aan het bouwen .
Tip.
Paling moet je warm roken .
1 rookton maak je van 1 oliedrum heel simpel .
1 deurtje en 1 luchtschuif onderin ,boven maak je gaten voor de rookpennen .
De pennen laat je van 1 meter roestvrijstaal maken met 1 heel scherpe punt .
Om de rook binnen te houden gebruik je 1 grote natte jute zak .
Veel plezier ermee .
Maar dit is warm roken toch? verdient koud roken qua smaak niet de voorkeur? Ik kom wel even kijken bij je als dat mag neem wel iets kouds mee voor bij de paling.
Hey David,
Ben jij die gast van de nagels? Je moet in de vis verkoop gaan joh! Ik heb niet zoveel met paling, maar je enthousiasme is aanstekelijk!
Ja robert dat ben ik “de nagel gast” hahaha maar aangezien alles wat beweegt en gebeurt mij intresseert verdiep ik me graag hierin, welke Robert ben jij eigenlijk? als ik op jouw naam klik gebeurt er niks.anyway Pim/Robert mijn email adres is [email protected] en kom nog wel eens in Hua Hin en misschien andersom jij in Bangkok dus ….. tot horens deze blog is al super lang geloof ik.
David ,je hebt 1 BBQ site gevonden .
Dat is even anders .
Tussen warm en koud roken is dikwijls in de volksmond ook 1 vergissing .
1 voorbeeld is de makreel die lekker zacht van vlees is .
Die is warm gerookt en daar komt het woord klaarstomen waarschijnlijk vandaan .
Vraag dus om een gestoomde makreel .
Meest zegt men 1 gerookte makreel ,als je dan thuis komt met 1 gerookte makreel is het net een slag in je gezicht omdat het vlees dan stug is .
Deze is koud gerookt .
Ik zal je mailen voor hier weer een discussie over op gang komt .