Regelmatig zie ik hier berichten voorbij komen over de geweldige Thaise keuken en recepten om dat overheerlijke Thaise eten zelf te maken. Soms lees ik ook weleens wat over de obsessie van de Thais als het over eten gaat.
Toegegeven, soms kunnen ze hier van weinig best een aardige maaltijd maken, maar geregeld stelt het eten mij toch wel teleur, zeker hier in de Isaan, en verlang ik soms echt naar een lekker Hollands sneetje grof volkoren brood.
Nou weet ik niet hoe het in de rest van Thailand met broodbakkers gesteld is, maar waar ik woon bakken ze er niks van.
De Thais zijn natuurlijk ook niet van die brood eters, maar wat de supermarkten hier aanbieden en de bakker in Central Plaza, nee, dat kan ik niet weg krijgen, dat wil zeggen, ik krijg het wel weg maar om nou te zeggen dat het een lekker boterhammetje is, nee!
Al heel lang heb ik geprobeerd om de goede(!) ingrediënten te vinden om zelf brood te bakken, de oven heb ik destijds voor dat doel al uit Nederland mee gebracht, maar nergens kon ik vinden wat ik nodig had.
Ja, de Makro en andere supermarkten verkopen wel meel, maar daar kan ik geen echt goed brood van bakken. En ik weet wel dat er broodbakmachines zijn die met dat meel en wat mixen uit een zakje iets kunnen maken wat op brood lijkt, maar mijn lat ligt, als zoon van een bakker, echt wat hoger.
Een poosje geleden vond ik een winkel in Lazada die echt Frans grof volkorenmeel verkocht en bovendien hadden ze ook Australische witte patentbloem met voldoende eiwitgehalte om daar een goed stukje brood van te bakken.
Na wat ijverig zoeken bleken er ook broodbussen (blikken) van een zeer goede kwaliteit te koop te zijn en vervolgens ben ik aan de slag gegaan. Na enig oefenen lukt het dan toch om een goed lekker luchtig Hollands grof volkoren broodje te bakken.
Alleen dat deeg kneden, goed kneden is de basis van ieder brooddeeg, dat valt best een beetje tegen in deze temperaturen, maar ook daar bracht de online winkel een oplossing. Omgerekend voor €119,- kocht ik een merkwaardig deeg-knedertje van een model dat ik nog nooit eerder gezien had. Ik heb de afbeelding meegestuurd, ik heb de 7 liter uitvoering waarmee je een deeg met 2 kilo meel kunt maken, laat lekker 15 minuten kneden en daarna nog wel even 10 minuten met de hand flink doorwerken, dan heb je een prima gekneed deeg.
Ik zag trouwens bij Tops ook zakken (Engelse of Ierse) witte bloem van 1,5 kg (eiwit 13,5%) waarmee je prima Witbrood en Melkbrood kunt bakken of kleine zachte witte puntbroodjes.
Kortom, misschien heb ik voorheen niet goed gezocht of met m’n neus gekeken, die online shops doen het wat mij betreft uitstekend en brengen mij de producten die ik hier ter plaatse nooit zou kunnen krijgen.
En de prijs? Tja, daar kun je over discussiëren, ze brengen het keurig bij je thuis in de middle of nowhere…….lekker toch?
Eet Smakelijk!
Ingezonden door Pim
Over deze blogger
Lees hier de laatste artikelen
- Lezersinzending23 december 2024De linkse oudere jongere voelt zich prima in Thailand (lezersinzending)
- Visumvraag23 december 2024Thailand Visa vraag Nr 230/24: Affidavit en TM30
- Visum Kort Verblijf23 december 2024Schengenvisum vraag: Checklist Schengenvisum en reden om terug te keren
- Visumvraag23 december 2024Thailand Visa vraag Nr 229/24: Wat met de 800.000 Baht als je niet in Thailand bent?
Bak zelf ook regelmatig een brood, soms in de oven en soms in de broodbakmachine.
Meel koop ik altijd bij deze winkel online : https://www.schmidt.co.th/en/
Snelle levering en goed meel. Zij verkopen trouwens ook op Lazada.
Maar regelmatig koop ik toch ook gewoon mijn brood in de winkel, de groene van Farmhouse.
Maar ook de (afbak)broden van BigC en Tops vind ik lekker en betaalbaar.
Vergat er bij te vermelden dat als ik brood in de oven bak ik het kneden in de broodbakmachine doe.
Ik bestel mijn producten bij diezelfde onlineshop. Prima kwaliteit en absoluut geen 4 maal duurder (of meer …) zoals hieronder beweerd wordt!
Op hun website staan tal van recepten om een perfect brood te bakken. Ze verkopen heel wat gezonde ‘mixen’, dit alles van Duitse kwaliteit. Een echte aanrader.
De hobby op zich is te waarderen Pim.
Denk dat ik er niet het geduld voor op zou kunnen brengen.
Een erwtensoep Nederlandse bal gehakt tomatensoep, dat soort voedsel mag ik regelmatig maken hoewel spliterwten hier ook niet in het schap liggen.
Om, maar niet de zure bommen te vergeten.
Het zelf maken geeft toch voldoening.
Brood van de firma Farmhouse in deze regio [de groene verpakking] is mager hik daar ook al jaren tegenaan, maar och je moet toch wat om je dosis pindakaas te krijgen.
Sinds een tijdje verkoopt men hier van diezelfde firma het halfje sprouted graine brood 280g in diverse mixen trouwens.
Grote stap vooruit.
En ja online u vraagt wij leveren.
William, voor split peas kun je hier eens kijken:
https://sunshinemarket.co.th/product/green-split-peas/
Mocht je regio Nongkhai wonen, rechts voor de brug zit een Aussie-winkel en die verkocht ook spliterwten. Of dat nog zo is en of die winkel er nog is: geen idee.
William ik koop spliterwten en kievitsbonen online bij HDS https://www.hds-co-ltd.com/products
Ik ben ook een fervent broodbakker.
Een mooi artikel schrijven is leuk maar in welke (online) shop je je spullen gekocht hebt weten we helaas niet. Dit zou een grote meerwaarde zijn voor de lezers.
Ter info: Ik koop mijn meel (of is het bloem …) bij https://www.schmidt.co.th/en/ (Duitse kwaliteit maar niet goedkoop. Mijn brood kneed ik met een mixer van het merk Ankarsrum (gekocht in Bangkok – een perfecte machine!)
Ik ben echter nog op zoek naar een paar goede broodblikken. Stalen broodvormen zijn de beste maar die heb ik hier nog niet gezien.
Broodblikken voor 1KG meel heb ik hier vandaan en ik ben er erg enthousiast over.
Ik heb ook de kleinere 500 gram variant.
Maar er zijn meer maten.
Ze zijn zeer stevig en maatvast, worden geleverd met deksel voor casinobrood en hebben een coating als antiaanbaklaag.
Desondanks vet ik altijd in met een heel klein beetje boter.
De bussen die we meestal in Nederland gebruiken van blauwstaal en die je dus eerst echt goed moet inbranden ben ik hier nog niet tegen gekomen.
https://www.lazada.co.th/products/i3403391660-s12584658713.html?urlFlag=true&mp=1
Die deegkneder heb ik hier besteld een tijd geleden, ik zie dat het inmiddels flink duurder is geworden, volgens mij betaalde ik 1000 bath minder.
Verwacht er geen wonderen van, ik mijn geval vind ik dat ik altijd het deeg nog wel verder moet afkneden omdat ik niet helemaal tevreden ben met het resultaat maar het scheelt een heleboel werk en de keuken blijft ook wel wat schoner omdat het in elkaar zetten van het deeg in de machine gebeurt en niet op de werkbank of aanrecht.
https://www.lazada.co.th/products/i3853277923-s14711697574.html?urlFlag=true&mp=1&spm=spm%3Da2o4m.order_details.item_title.1
Op youtube is er wel wat te zien: https://www.youtube.com/watch?v=CehIJYx-PQU
Het GROF volkoren meel komt hier vandaan.
https://www.lazada.co.th/products/i3376332867-s12490466222.html?urlFlag=true&mp=1
Ze hebben ook witte patentbloem en gewoon volkoren voor gewoon bruin brood.
Als ik grof volkoren brood bak dan doe ik een mix van witte bloem en grof volkoren meel anders krijg je van dat zware vaste beetje Duitse brood en dat wil ik nou juist niet.
Dus voor mij is het dan
300 volkoren
200 witte bloem
350 water
7 droge gist
10 zout
En ik begin met koud water uit de koelkast en tegen de tijd dat het deeg is afgekneed zit ik al op 20 graden en na anderhalf uur 1e rijs is de temperatuur al 26 graden en dat is precies goed.
Resultaat: een heerlijk luchtig volkoren broodje.
Broodblikken voor 1KG meel heb ik hier vandaan en ik ben er erg enthousiast over.
Ik heb ook de kleinere 500 gram variant.
Maar er zijn meer maten.
Ze zijn zeer stevig en maatvast, worden geleverd met deksel voor casinobrood en hebben een coating als antiaanbaklaag.
Desondanks vet ik altijd in met een heel klein beetje boter.
De bussen die we meestal in Nederland gebruiken van blauwstaal en die je dus eerst echt goed moet inbranden ben ik hier nog niet tegen gekomen.
tinyurl.com/mjftdbss
Die deegkneder heb ik hier:
Verwacht er geen wonderen van, ik mijn geval vind ik dat ik altijd het deeg nog wel verder moet afkneden omdat ik niet helemaal tevreden ben met het resultaat maar het scheelt een heleboel werk en de keuken blijft ook wel wat schoner omdat het in elkaar zetten van het deeg in de machine gebeurt en niet op de werkbank of aanrecht.
tinyurl.com/36ckf5dc
Het GROF volkoren meel komt hier vandaan.
tinyurl.com/mrx3wa3a
Ze hebben ook witte patentbloem en gewoon volkoren voor gewoon bruin brood.
Als ik grof volkoren brood bak dan doe ik een mix van witte bloem en grof volkoren meel anders krijg je van dat zware vaste beetje Duitse brood en dat wil ik nou juist niet.
Dus voor mij is het dan
300 volkoren
200 witte bloem
350 water
7 droge gist
10 zout
En ik begin met koud water uit de koelkast en tegen de tijd dat het deeg is afgekneed zit ik al op 20 graden en na anderhalf uur 1e rijs is de temperatuur al 26 graden en dat is precies goed.
Resultaat: een heerlijk luchtig volkoren broodje.
Nou, je bent hier niet de enige die het brood maar niks vond. Ik ben intussen al helemaal afgeknapt op het brood dat je hier krijgt. Bij een Yamazaki kun je af en toe wel eens een lekker knapperig baguetje kopen of een frans broodje, maar dat moet je eigenlijk meteen opeten, anders wordt het een taaie boel. Bovendien is het alles wit-brood.. niet bepaald goed voor je lijf.
Ik had een paar jaar geleden een broodbakmachine gekocht en de resultaten waren ronduit teleurstellend. Toen heb ik hem als kneedmachine gebruikt. Was prima, tot op een dag de haken niet meer draaiden.
Na zoeken kwam ik ook op dezelfde kneedmachine terecht die jij op de afbeelding liet zien. Ik heb echter slechts 2687 Baht betaald… soms loont het zich even door te klikken…(hij is ook 7 liter).
Mooi apparaat. Ik ben er hartstikke tevreden over. Ik bak nu in mijn oven twee broden tegelijkertijd en spaar hiermee stroom en tijd. Een ervan ligt in de diepvries en het andere wordt de volgende weken opgepeuzeld.
Oh ja…. ik ken nou het “echte Hollandse” volkorenbrood niet. Ik ben meer het Duitse volkoren gewend, dat vrij stevig is en ik heb daar ook een lekker, super eenvoudig recept voor met maar vier ingrediënten: (volkoren)meel, zout, gist en water.
Het brood dat ik daarmee produceer is keihard in het begin, maar na een dag is de korst iets zachter en laat zich weer snijden. Het brood is van binnen ook stevig en boordevol vezels.
En ook ik ben online gaan kijken. Bij Shopee en Lazada. Laatst kocht ik bij Shopee een volkorenmeel van Yokintertrade…. een kilo nog geen vijftig Baht. Ik kon daarvan twee heerlijke broden maken. Er zijn diverse soorten verkrijgbaar in de online winkels…
Dankzij die kneedmachine is het daadwerkelijke werk heel gering.
Andere benodigdheden: een stalen spatel, een plastic spatel, een siliconen ondergrond en natuurlijk je bakblik.
Jammer dat ik hier geen foto’s kan plaatsen, anders kon ik de resultaten laten zien….
Beste , graag de naam van die brooddeegmachine en waar gekocht slechts 2687 Baht betaald. Bedankt en vele groetjes aan iedereen voor alle inlichtingen en bak verder zou ik zeggen Rikky
[email protected]
Je kunt hem op Lazada vinden. Bear Dough mixer of Bear dough kneader.
Er staan diverse prijzen. Je kunt hem voor 1600 Baht als 3,5 ltr versie krijgen of voor 1100 baht meer (2699 baht) als 7 ltr versie. De prijzen variëren nogal.
Ik heb de link willen zetten, maar die zag er verschrikkelijk lang uit. Ik denk echter dat het je lukken zal dezelfde zoektermen in te geven.
Op YouTube staan er review over.. https://youtu.be/pEZv7-C3BWg
Je kunt natuurlijk ook voor een kitchenaid of dergelijke kiezen. Dan betaal je tussen de 10000 en 20000 baht en je kunt er meer mee doen. Maar als je die alleen om het deeg te kneden zou kopen, zou het een beetje overkill zijn.
Trouwens, ik heb er ook al gehakt mee gemengd. Dat gaat ook prima.
Ik stel me de vraag in hoeverre je in een kneedmachinetje van pakweg 2500 THB een luchtig deeg van goede kwaliteit kunt maken.
Mijn kneedmachine kost vele malen meer en is zijn investering meer dan waard. Overkill? Dat is een persoonlijke mening maar een kwalitatieve machine kost nu eenmaal geld.
Beste Sjaak S.
een hele lange link is heel gemakkelijk in te korten.
Kopieer en plak bv de link van Lazada naar de onderstaande website link en je krijgt een hele korte link, die werkt.
https://bitly.com/
Ik kan hier in de regio (Chiang mai) echt wel goed brood kopen zowel licht als donker brood,op diverse plaatsen. koop er meestal 4 of 5 voor de hele week en vries ze in. Leg ze de avond voordien uit en zet ze smorgens nog even in de warme luchtoven op 50 graden en dan zijn ze lekker vers en knapperig.Tops levert bij mij aan huis gratis voor salami , kaas , boter frisdrank , bier etc laat ik hen een keer in de week leveren. wij wonen in Mae rim en zij komen van Chiang Mai gratis en met de glimlach(15 km).Dus voorlopig zie ik mij nog niet zelf aan de slag gaan 🙂
Goed brood in Thailand? Thailand is GEEN broodland en zal nooit de kwaliteit van ons land kunnen evenaren.
Wegens het gebrek aan lekker brood ben ik ook zelf beginnen bakken. En eerlijk is eerlijk, mijn brood smaakt stukken beter dan het Thaise brood. En wees gerust, ik heb, toen ik naar hier verhuisd ben, in heel wat verschillende winkels mijn brood gekocht.
Met de stokbroden en het bruine brood bij Big C kun je elkaar de hersens inslaan, maar ze hebben een witte Franse bol die heel erg lekker is, vooral geroosterd
Jammer genoeg in zeer kleine hoeveelheden, terwijl de ander broodsoorten in grote hoeveelheden in de bakken (blijven) liggen.
En nee ik snap niet waarom. Ik heb het wel eens gevraagd aan de bakkers, maar ik heb de indruk dat de reden is dat ze het altijd zo doen.
Dus niet bakken naar wat je verkoopt, maar naar wat je gisteren en vorig jaar hebt gebakken.
Ook al moet je het niet verkochte brood iedere dag aan het einde van de dag weggooien.
Kun je nagaan wat al die Thaise mensen die in West-Europa leven meemaken omdat er nergens echte somtam te koop is…….nog afgezien van de markten elke dag in de open lucht..
In Chiangmai kan men uitstekend brood kopen zowel in BGC ALS IN TOPS men kan nu ook het voor gebakken stokbrood en sandwich kopen van BGC 10 A15 minuten in de oven en klaar is kees altijd vers brood
Als je brood van uitstekende kwaliteit 10 tot 15 minuten in de oven moet stoppen op het weer lekker te maken, daar stel ik me de nodige vragen bij. Dan is het alles behalve vers.
Dit is ook de reden dat ik mijn brood zelf bak. Ik bak altijd 2 grote broden die ik per portie invries. Pas dan heb ik elke dag vers brood en weet ik tenminste wat ik eet.
Bijna al het (commercieel) brood zit vol met bewaarmiddelen en broodverbeteraars. Als ik mijn zelfgebakken brood 2 dagen laat liggen is het beschimmeld. Maar ik maak dus geen gebruik van al die chemische producten. Ik haal mijn brood uit de diepvries en dezelfde dag wordt dit verbruikt.
Beste Thailand Blog bedankt voor alle goede tips! Groetjes Rikky
Het probleem met de Thai is, dat ze overal suiker doorheen doen. Lekker hartig brood is zelfs bij 7-11 lastig te vinden. Wel allerlei broodvariaties met room etc. Ook pizzabodems zijn gezoet. Voor een hartige pizza kun je alleen bij een (dure) Italiaan terecht. Ik hoop dat het een keer gaat veranderen.
Hallo Pim,
Nederland is een echt broodland. Het aanbod en de kwailteit zal je hier niet vinden. Ik kom ook uit een bakkersfamillie. Ik vind wat hier aangeboden word acceptabel maar zal nooit de kwaliteit en het aantal soorten benaderen wat we in nederland hebben.Dat is ook niet gek, het is een totaal andere cultuur dan nederland. Als je die kwaliteit wilt hebben moet je het zelf maken, met de basisproducten uit nederland en of brood verkopen hier in thailand. Geld verdienen hier met eten en drinken is een stuk gemakkelijker. Het ontbreken van regelgeving geeft je heel veel mogelijk hedenMet htet starten van een onderneming of bar of restaurant. kan je heel veel verdienen. Als je het met doet met nederlandse ondernemers geest.
Een tip: koop je producten niet op Lazada of een andere webchop. De prijs is een factor 3 ,4 of nog hoger dan de prijs in nederland.
Je moet het bestelllen in een nederlandlandse webchop of laten kopen in nederland. En verzenden met de ptt of een andere organisatie. Het is duur der dan in nedereland,maar je betaald verzendkosten, maar nog steeds een stuk goedkoper dan bestellen bij lazada of een andere webchop.
Groetjes uit Ayuttaya
Fred van lamoen
Inderdaad, je spullen aankopen in Nederland en laten verzenden naar Thailand. Een pak verzendingskosten betalen en als je pech hebt kan je bijkomend een hoop invoerrechten ophoesten.
Ik koop mijn Europese broodproducten lekker online en ben er zeker van dat ze binnen enkele dagen in huis zijn.
Trouwens: Hoeveel webshops in Nederland zullen je spullen opsturen naar Thailand? Daar mag je me gerust eens wat voorbeelden van geven.
Beste mark,
Je begrijpt me verkeerd of ik ben niet duidelijk geweest. Je moet de producten laten kopen of laten bestellen in nederland en met een nederlandse pakketdienst versturen naar Thailand. Je betaalt meer maar omdat je verzendkosten hebt, maar nog steeds veel goedkoper dan dat je ze hier besteld bij bijvoorbeeld lazada, shoppie of een andere webchop.
Gegroet
Fred
De prijs een factor 4 of nog hoger? Overdrijven is blijkbaar een kunst.
Ik koop mijn basisproducten voor mijn brood altijd online in Thailand en betaal inderdaad iets meer dan de normale prijzen in Nederland/Belgie. Maar een prijs maal 4 … nee hoor, kan je me dit aantonen? Er wordt hier toch wel wat onwaarheden verkocht.
En je producten in Nederland bestellen en zomaar laten versturen naar een adres in Thailand? Welke webshop zal dat willen doen en hoeveel zal dat niet kosten? Heb jij ook daar wat ervaring mee? Misschien heb je wat goede raad, daar zijn we altijd mee geholpen.
Beste Wouter,
Nederlandse merk producten, of merkproducten uit het buitenland worden in thailand exteem duur verkocht. Daar overdrijf ik niet over..Bijvoorbeeld edam kaas of DE gemalen koffie..Maar je moet ze bestellen bij een webchop of winkel. en dan met een nederlandse pakketdienst versturen naar thailand. Je betaalt verzendkosten maar dan ben je nog aanzienlijk goedkoper dan wat je hier betaalt.Je kunt hier best wel het een en het ander kopen maar je betaalt veel en veel te veel. Ook in de macro is de prijs veel te hoog.. Als de toko’s in nederland hun pructen zo duur verkopen als hier., is er geen droogbrood aan te verdienen.
Groetjes Fred
Af en toe denk ik ook weleens aan de echt lekkere broden die in NL te koop zijn, maar ja als het er niet is dan moet je wat anders zien te vinden. Overigens valt er over smaak sowieso niet te twisten maar dat terzijde.
Ik heb vele NL broodrecepten hier uitgeprobeerd maar ciabatta is toch het meest simpele recept gebleken wat ook nog eens voor alles gebruikt kan worden voor allerlei wereldse gerechten. Wil je het bruin hebbben dan doe je er wat bruine suiker bij.
Het recept op onderstaande link werkt geweldig in Thailand al gebruik ik wel koud water en is het wat rond spatelen in een kom. De laatste 5 minuten zijn wat zwaarder maar als je het kommetje draait en eveneens je spatel gebruikt dan is het niet al te moeilijk.
https://m.youtube.com/watch?v=3uW5zJcwGKg
In het toprestaurant Café des Amis heb ik enkele heerlijke stukjes brood gegeten. Die kwamen uit ‘de eigen bakkerij’, werd er gezegd. Nou, laat die bakkerij maar wat groter worden.
Het kán dus wel, lekker brood in Thailand. Misschien een open markt voor een entrepreneur? Klandizie zat, ik zeker.
Dat er vele buitenlanders [Nederlanders belgen] graag als hobby brood maken doen begrijp ik.
Dat het in vroegere tijden gemis met deze hobby er vele twee vliegen in een klap raak sloegen is ook duidelijk.
Heb je nog de kleine groep die het suiker gehalte niet kan hebben, ook duidelijk.
Het aanbod online hoef je het niet voor te laten geloof ook niet dat je goedkoper uit ben als je alles eerlijk optel, dus ook je keukenspullen.
Met de kreet ‘buy brown bread in thailand’ worden mij vele tiental merken bruin brood aangeboden online.
Gebruik zelf Farmhouse Royal 12 granen in diverse variaties gewoon te koop bij de grotere zaken.
Schieten sommige niet een beetje door in de verheerlijking van hun hobby.
Vreemd eigenlijk dat er zoveel mensen niet zonder brood kunnen in dn vreemde. Indien ik gedurende langere periodes in Thailand verblijf mis ik brood totaal niet. Ik ontbijt net zo lekker en zelfs lekkerder met rijst of noodles en pork of met een noedel of rijstsoepje. Het lokale brood, geroosterd, met gebakken eieren en bacon vindt ik overigens best wel te pruimen.
Zo heb ik twaalf jaar geleden ook gedacht. Maar als je permanent in Thailand woont, ga je na een tijd toch bepaalde dingen missen. Brood is daar een goed voorbeeld van.
Ik moet wel glimlachen omdat Nederland als echt broodland genoemd wordt. Vraag eens in Duitsland wat men over Nederlands brood denkt, en terecht. Ik denk dat dit predicaat naar Duitsland gaat.
Maar wat ik ook kan zeggen is dat je hier nou niet alleen maar slecht brood kunt kopen. Bij Yamazaki kun je lekkere bruine bollen krijgen en ik kocht er deze week een klein bruinbrood. Ook niet slecht.
Toch bak ik het meeste brood zelf. Mijn deegmachine werkt nog steeds prima en het soort brood dat ik maak, is stukken goedkoper en lekkerder dan brood uit de winkel.
Ik bestel hier wel eens producten.
Zij verkopen ook meel:
https://bit.ly/3dSl7DT
Ik geniet elke dag van Thais eten, maar ‘s ochtends wil ik graag lekker brood eten.
Na veel brood geprobeerd te hebben ben ik uiteindelijk bij de bakkerij van Foodland supermarkten uitgekomen. Daar hebben ze heerlijk volkorenbrooden vele andere soorten brood. Aangezien we op 45 rijden van een Foodland vestiging wonen, slaan we elke 2 weken een flink aantal broden in. Tip: tussen 19:00 en 23:00 uur is al het brood halve prijs (rond 60 THB voor een heel volkorenbrood).
Ik bak mn brood ook zelf en wel heel wat simpeler dan hier geschreven wordt. Heerlijk knapperig vers brood. Gewoon wat meel in de kom met wat zout en gist water er bij zodat je het nog net kunt roeren. Ik haat het om het plakkerige deeg aan mn handen te krijgen. Nadat doorgroerd te hebben in een beboterde vorm gieten 1 uur laten rusten. In de oven zetten op 250 graden en bakken totdat bovenkant mooi bruin is. Heeeerlijk brood en simpel te maken. Succes
Hallo Vincent,
De bereiding en receptuur zoals jij beschrijft werd na de oorlog veel toegepast. Alleen was verse gist niet beschikbaar omdat de kluizen waar de gistculturen zorgvuldig werden bewaard door de oorlog lange tijd geen gist mee konden leveren.
In de oorlog en lang nog daarna werd zuurdesem (voor zover de bakkers dat konden maken en verwerken) gebruikt. Tegenwoordig is dat weer helemaal modern. Het meel werd via de regering en later via het Marshalhulp plan aan de Bakkers beschikbaar gesteld.
Het brood werd “regeringsbrood” genoemd, tegenwoordig zou je kunnen zeggen dat het een soort 2e of 3e rangs brood is voor hele arme mensen. Toch werd het na de ontberingen van de hongerwinter als een traktatie ervaren ondanks dat het niet heel erg smakelijk was en heel snel oud en taai werd.
Mijn vader had een bakkerij in Amsterdam en maakte tot eind jaren vijftig nog dagelijks regeringsbrood wat overigens door de steeds betere verkrijgbaarheid van ingrediënten kwalitatief wel beter werd.
Ik denk dat als je de moeite neemt om je brood te verrijken met een klontje boter of wat melk en een eitje dat je versteld zult staan hoe veel smakelijker het brood wordt.
Maar als je tevreden bent met het brood wat je nu bakt, prima, want zoals iemand eerder op merkte: over smaak valt niet te twisten.