Ik woon nu al een aantal jaren in Thailand en een van de grootste genoegens hier is het eten. Wat me telkens weer opvalt, is hoe heerlijk en goedkoop het eten hier is. Ik geniet ook van de recepten hier op Thailandblog, het water loopt mij dan in de mond.
Elke ochtend begin ik mijn dag met een bezoek aan de lokale markt. De geuren van vers fruit, kruiden en gekookte gerechten vullen de lucht. Ik koop vaak een zakje rijst met mango, een zoet en verfrissend ontbijt dat maar een euro kost. Ook koop ik dan wat vers fruit zoals mangosteen en banaantjes.
Voor de lunch geniet ik graag van een bord Pad Thai. Dit is een gerecht van gebakken noedels met ei, wat groente en soms wat garnalen of kip. Het wordt klaargemaakt waar je bij staat, op een kleine kraam langs de weg. Het kost bijna niets en de smaken zijn fantastisch. De verse limoen en pinda’s die ze erover strooien maken het helemaal af.
’s Avonds probeer ik vaak iets anders. Een favoriet van mij is de groene curry met kip. De curry is rijk en vol van smaak, met kokosmelk, bamboescheuten en basilicum. Deze schotel met een kommetje rijst kost slechts een paar euro, maar het is zo vullend en bevredigend.
Wat ik ook waardeer, is hoe vers het eten hier is. Veel van de ingrediënten worden lokaal verbouwd en zijn afkomstig van de markten, rechtstreeks van de boer. Dit maakt elk gerecht niet alleen smaakvoller, maar ook gezonder.
De ervaring van eten in Thailand is voor mij echt uniek. Het is niet alleen het eten zelf dat heerlijk is, maar ook de hele beleving eromheen. Het is elke dag weer een genot om hier te kunnen eten zonder veel geld uit te geven.
Ingezonden door Ronald
Over deze blogger
Lees hier de laatste artikelen
- Leven in Thailand21 december 2024Je maakt van alles mee in Thailand (195)
- Lezersvraag21 december 2024Kun je een bewijs van een Thais adres in het Engels krijgen voor een Belgische bankrekening?
- Lezersvraag21 december 2024Hoe kun je als expat in Thailand omgaan met crypto?
- Lezersinzending19 december 2024Japanse autoverkopen dalen in Thailand, terwijl Chinese auto’s marktaandeel winnen (lezersinzending)
Beste Ronald, ik kan mij helemaal vinden in jouw verhaal ,ook ik geniet elke dag weer van de Thai keuken en zelfs na 45 jaar Thailand ervaring kom ik zo nu en dan iets nieuws tegen, ik ben zo iemand die alles wil proberen.
Maar als je thailandblog al een tijdje volgt dan moet je kunnen weten dat de spruitjes aanhangers je verhaal nu de grond in willen boren, ze gaan nu reageren en vertellen dat er niets boven de “Nederlandse keuken ” gaat voorzover die al bestaat, er gaat volgens hen niets boven DE roodmerk om even terug te komen op het koffie verhaal.
Er komen verhalen over bespoten groenten, slechte hygiëne en wat de boer niet kent dat vreet hij niet,lees het en lach erom en ga vooral door met genieten van de thaise keuken.
Ik geniet ook van het Thaise eten en ja, de prijs is erg aantrekkelijk. Maar het is gewoon een feit dat Thaise boeren ongelofelijk veel gif spuiten en ook middelen die in Europa al lang verboden zijn omdat ze erg kankerverwekkend zijn. Daarom probeer ik zoveel mogelijk biologisch te kopen en maak ik mijn salade zelf. Desondanks ga ik regelmatig uit eten en realiseer me dan dat ik landbouwgif naar binnen aan het werken ben. Dat probeer ik te compenseren door extra supplementen te slikken denk aan vitaminen en mineralen, maar ook aminozuren zoals glutathion: https://www.menshealth.com/nl/gezondheid/a44442778/antioxidanten-glutathion/. Het is bekend dat boeren die veel gif binnenkrijgen meer risico op parkinson hebben: https://nos.nl/artikel/2490568-steeds-meer-mensen-met-parkinson-ook-twintigers-en-dertigers
Ik koop in Thailand alleen fruit met een dikke schil omdat je dan minder gif binnenkrijgt. Dus nooit aardbeien of bessen dat zijn pure gifbommen. Iemand die er verstand van heeft, vertelde mij eens dat als je bespoten aardbeien uitperst, je het sap gewoon weer kan gebruiken als gewasbescherming, puur gif dus. Toch goed om bij stil te staan.
In de jaren 50-80/90 zat ook Nederlands regulier geteelde voedsel met gif en toch zijn er 20% ouderen in NL en in TH is dat ook het geval. Is gif gevaarlijk dan?
De mens kwam ergens uit Afrika en zijn uiteindelijk ook eskimos geworden. De sterkste overwinnen en dat is een mooi machanisme voor de mensheid en of het nou een ziekte of gif is dat moet niet uitmaken maar de mensheid redt zichzelf wel. De deelnemers zijn wat dat betreft weleens bangerikken. Het eeuwige leven bestaat niet maar dat accepteren of willen uitstellen met theoretische zaken als extra supplementen staat haaks op het idee dat voeding voldoende zou moeten zijn.
Gezondheid is niet maakbaar.
Nou, GeertP, ik ben absoluut geen ‘spruitjesaanhanger’ of DE Roodmerk-verslaafde, maar dat wil niet zeggen dat ik de Thaise keuken kritiekloos aanbid, zoals sommigen op dit blog wèl doen. Te veel gerechten lijden onder een overdaad aan smaakversterkers en blaren op je slokdarm veroorzakende, tranentrekkende chilipepers, waardoor er van ‘smaak’ in mijn ogen weinig of niets overblijft. In die zin vind ik de Thaise keuken zwaar overgewaardeerd, en vind ik elders in Aziē ‘betere’ voedselculturen.
Maar als je het lekker vindt moet je vooral doorgaan met genieten, het blijft een kwestie van smaak en de oude Romeinen zeiden het al: ‘de gustibus non est disputandum’, over smaak valt niet te twisten. Iedereen zijn eigen gelijk!
Gemiddeld verblijf ik 6 tot 8 maanden per jaar in Thailand en geniet ik dagelijks van het eten daar. Men zal mij nooit en te nimmer een hamburger, spaghetti, pizza, of elk anders Westers voedsel zien eten in die maanden. Veel gerechten maak ik zelf en anders eet ik lekker bij een eenvoudig stalletje aan de rand van de weg of in een simpel Thais restaurantje. En chilipepers? Heerlijk, soms is het hoe heter hoe beter.
Sorry, ik vond het eten in Thailand na 3 weken saai en steeds dezelfde smaken. Effectief streetfood was beter dan de meeste restaurants. Maar je eet uiteindelijk dezelfde pad Thai in Bangkok als ik Lanta of Phi phi. Rode curry normaal mijn favoriet. Is uiteindelijk niet te vreten zonder maagproblemen achteraf.
Woon hier 12 jaar in de isaan,voor mijn geen isaans food meer,het is niet erg lekker,en vraag me weleens af of dit eten hier zo gezond is,ik betwijfel het ten zeerste.
dus mijn eten wordt gekocht bij de makro of big c,niet op de markt waar geen enkele controle op is.