Geland op een tropisch eiland: Seoul Vibe, Koreaans eten in Thailand
Els van Wijlen verblijft momenteel met haar man ‘de Kuuk’ op Koh Phangan. Haar zoon Robin heeft een coffee cafe geopend op het eiland.
Een smaakexplosie tijdens een culinair avontuur op Koh Phangan.
Vroeger was ik niet zo’n gemakkelijke eter. Gelukkig was mijn moeder wel gemakkelijk. Het bordje verplicht leegeten en eten wat de pot schaft, daar deed ze niet aan. Mijn avondeten bestond vaak uit Oma’s soep, boontjes en appelmoes. Of een boterham met hagelslag. Ook mijn kinderen zijn in die geest opgevoed.
Mijn culinaire nieuwsgierigheid is met de jaren gegroeid en als het me niet al te indringend aankijkt vanaf het bord, wil ik het wel proberen. Met wisselend succes; zoals opgetekend in mijn verhaal: Kip in zware tijden.
Nu heb ik mazzel dat ik hier op Koh Phangan woon, waar vele nationaliteiten voor korte of langere tijd gevoed moeten worden. Naast ontelbare Thai restaurantjes vind je er de Italiaan, de Fransman, de Griek, de Belg, de mediterrane keuken, gerechten uit het Midden-Oosten, Duits, Russisch, Indonesisch, Indiaas, Mexicaans, Zuid-Amerikaans, Portugees, Oosters, Turks, Japans, Perzisch of… Het enige en eerste Koreaans restaurant: www.seoulvibephangan.com/dining-koh-phangan.html
Seoul Vibe in Thong Sala
Misschien ben ik een tikje bevooroordeeld omdat Somi, de eigenaresse van Seoul Vibe, ook mijn schoondochter is. Maar gezien haar hoge notering bij Tripadvisor valt ze niet alleen bij onze familie in de smaak.
In een sfeervol verlichte eenvoudige setting, vlakbij de lokale foodmarket creëren Somi en haar staff vol passie de lekkerste gerechten uit de Koreaanse keuken.
Somi is geboren en getogen in een klein dorp in Zuid-Korea en via Australië, waar ze onze zoon Robin ontmoette, heeft ze op Koh Phangan haar plekje gevonden. Eerst hielp zij met haar verfijnde smaak om de gerechten bij Bubba’s Coffee Bar te perfectioneren,
en nu is ze al ruim een jaar lang de perfecte gastvrouw in haar eigen Seoul Vibe.
Op haar menukaart staan traditionele Koreaanse gerechten maar ook Fusion. Combinatie gerechten uit verschillende keukens.
In Zuid-Korea is de invloed van Amerika niet weg te denken en dat proef je ook in de verfijnde combinatie van smaken in unieke gerechten.
Je kiest uit overheerlijke ovengerechten, maaltijden met rijst, gnocci, noodles, soepen of je geniet van een avontuurlijke Koreaanse Barbecue. Dit is barbecueën op niveau. Ook voor vegetariërs.
Korean BBQ bij Seoul Vibe
Hoe gaat dat nou, zo’n Koreaanse Barbecue….? Omdat ik zelf meer verstand heb van het opeten dan van het bereiden van maaltijden, maakte ik me tijdens mijn eerste Korean BBQ toch een beetje zorgen over wat ik nou toch allemaal moest doen. Maar dat was natuurlijk nergens voor nodig want je hoeft namelijk niks zelf te doen.
Na een hartelijke ontvangst wordt de tijd genomen om alle gerechten uit te leggen. Wat vind je lekker en wat niet. Vlees, seafood of liever vegetarisch?
De pot vol met hete kolen en met daarboven de barbecue, wordt in het gat midden in de speciaal daarvoor gemaakte tafel gezet.
De Koreaanse barbecue is nu geïnstalleerd. Opvallend zijn de vele Koreaanse bijgerechten (banchan). Een heel leger met kleine schaaltjes gevuld met kleurige groenten, ui, knoflook en een heerlijke heldere soep vullen de tafel. Deze vele bijgerechten zijn typerend voor de Koreaanse keuken.
Schalen met vlees, wij kozen voor een mix van rund- en varkensvlees, worden aangedragen en wij kijken met grote ogen, naar al die verschillende kleurrijke ingrediënten. Met de komst van typisch Koreaans bier en de verschillende soorten verse sla en sauzen, is het tijd om te beginnen. Aan de tafel wordt alles ter plekke voor je gebakken.Wat een genot.
Somi, bakt er op los, ondertussen vertelt ze over haar restaurant, en over hoe gevarieerd en gezond de Koreaanse keuken is en dat gezonde voeding een grote rol speelt binnen de Koreaanse cultuur. Al snel zijn de eerste hapjes klaar. Nergens aan denken, niet te moeilijk doen en gewoon proeven en genieten. Met al die verschillende smaken van saus, en bijgerechten is de Koreaanse BBQ een een ontdekkingsreis door de Koreaanse keuken. Soms zijn de smaken heel heftig, bijvoorbeeld bij Kimchi (gefermenteerde kool),
een gezond en vitaminerijk gerecht. Kimchi is ook een ingrediënt in bijvoorbeeld de kimchi soup of bij de kimchi fried rice.
Bij de BBQ wordt rijst, lente ui, knoflook, groenten en vlees in een blaadje sla gelegd; sausje erover en dan is je kleine pakketje klaar om op te eten. De banchan (bijgerechten), eet je ernaast zodat je alle smaken apart goed kunt proeven. En dan de soepen, zo ontzettend lekker. Misosoep, met seafood en pittige Kimchisoep.
Kimchi soup
Naast de Barbecue zijn er nog zo veel andere smakelijke gerechten te ontdekken. De Hot Pot Bibimbab is zo ontzettend lekker, wat milder van smaak, en zelfs voor de wat lastiger eter een toegankelijk gerecht. Het wordt, zoals de naam al zegt, in een hete stenen pot geserveerd met rijst, groenten, een gebakken ei, verse saus en eventueel rundvlees. Aan tafel gaat de saus in de pot en wordt er flink gehusseld, zodat je een lekker maaltje krijgt.
Echt het water loopt me nu al in de mond en hoe vaker ik Koreaans eten probeer, hoe lekkerder het wordt. Jeetje, ik krijg me toch ineens een honger….
Vanavond ga ik voor Kimchi fried rice! Kimchi fried rice and cheese
Over deze blogger
- Ik ben Els (1963) en sinds 2015 woon ik deels in Nederland en deels op Koh Phangan. Ik heb een vriend in Nederland en ik ben (reserve) moeder voor mijn kinderen. Ik werk regelmatig nog een paar uurtjes als VA voor de financiële administratie. Op Koh Phangan begint mijn dag met een lekker ontbijtje en goede koffie bij Bubba’s in Baantai, een van de koffie- en brunch zaken van mijn zoon. Ik hou van eenvoudig leven, luieren in de hangmat, kleurrijke mensen, de natuur, scooterrijder, zwemmen en dansen.
Lees hier de laatste artikelen
- Leven in Thailand4 november 2024Het pak
- Leven in Thailand12 oktober 2024Geland op een tropisch eiland: Nog een keer ff bellen
- Leven in Thailand3 oktober 2024Geland op een tropisch eiland: ff bellen
- Leven in Thailand21 september 2024Geland op een tropisch eiland: Tijd over
Het was voor mij de Koreaanse keuken die me leerde meer te lusten dan hutspot en een boterham met hagelslag. Via de Koreaanse keuken vervolgens kennis gemaakt met Japans, Chinees, Thais, etc. etc.
Kamsahamnida.