De “wijnkenner”
Alhoewel de Thai niet echt veel verschilt van de gemiddelde Nederlander maak je in Thailand toch soms iets mee wat je in Nederland niet zo gauw zal meemaken. Daar gaan de volgende verhalen over. Vandaag: De wijnkenner.
De “wijnkenner”
De meeste Thai zijn geen wijndrinkers en zeker geen wijnkenners. Een achterneef van mijn vrouw drinkt zelf nooit wijn, maar onlangs had hij wel een fles rode wijn voor mij meegenomen.
Aardig natuurlijk, want hij weet dat ik regelmatig wijn tot mij neem. Maar ik had zo mijn bedenkingen, want niet alleen is hij geen wijnkenner, de wijn was afkomstig uit Californië en met die wijnstreek heb ik nog nooit goede ervaringen opgedaan al moet ik wel zeggen dat mijn enige poging om wijn uit die streek te drinken mogelijk al 40 jaar in het verleden ligt.
Verder kon ik zonder bril alleen maar ontcijferen dat het alcoholpercentage 12.5% was, en dat is wat magertjes voor een goede rode wijn. Ook zat de wijn in een fles die taps toeliep maar aan de bovenkant weer beduidend breder werd, daarmee de kans dat zuurstof tot de wijn zou doordringen aanzienlijk toenam. En er zat geen kurk op maar een soort jampotdeksel, maar dan van inferieure kwaliteit (je kon de deksel er zo aftrekken, zonder te draaien). Verder was het volgende op het etiket nog te ontcijferen: Paul Masson, premium California, Burgundy.
Mijn neef drong echter aan om de wijn te proeven, en ik stemde natuurlijk maar toe. Het troebele vocht in het glas deed mij niet reikhalzend uitkijken naar de eerste slok maar de slok was nog erger dan wat ik verwachtte. Toch maar toegegeven dat het een lekkere wijn was en neef keek tevreden.
Die avond kwam een Duitse vriend op bezoek en ik wilde toch ook zijn mening horen want zelf ben ik niet echt een wijnkenner en bovendien is het proeven van wijn sterk afhankelijk van de verwachtingen en de ambiance. Maar ook hij liet heel verstandig na de eerste teug de rest van de wijn in z’n glas achter.
Later hoorde ik dat onze neef die wijn ruim 20 jaar geleden had gekocht en nog 8 flessen thuis had staan. Ik heb toen maar m’n leesbril gepakt en toen bleek dat er geen informatie op de fles stond over welke druivensoort was gebruikt en ook niet van welk jaar het was. En uit Bourgondië kwam die wijn natuurlijk niet. Kortom, het beeld was compleet: een inferieure wijn die ver over datum was. Maar wat gaat mijn neef nu met de resterende acht flessen doen? Toch niet aan mij geven?
Over deze blogger
- Geboren in 1950, in Thailand getrouwd in 1977, geëmigreerd in 2011. Twee geweldige kinderen en 5 lieve kleinkinderen. We wonen nu met z’n tweeën in de Isaan met de eerste buren op zo’n 250 m. Al 5 jaar zijn we zelfs de provincie Ubon niet uit geweest. Uitgaan: een paar keer per maand uit eten. Saai? Geïsoleerd? Nee. Op de foto is te zien hoe ik hier leef: buiten, omringd door natuur, luchtig gekleed, naar m’n zin en op z’n tijd bezoek, zoals van achterkleinkind Nalin. “Achter”, omdat haar moeder ons oma en opa noemt. Hobby: zoeken naar betrouwbare nieuwsbronnen.
Lees hier de laatste artikelen
- Leven in Thailand1 november 2024Je maakt van alles mee in Thailand (165)
- Leven in Thailand17 oktober 2024Je maakt van alles mee in Thailand (155)
- Leven in Thailand28 september 2024Je maakt van alles mee in Thailand (147)
- Achtergrond23 maart 2024Is sporten in een tropisch klimaat verantwoord op je oude dag?
Die acht flessen reserveren voor een Thaise bruiloft, die een uurtje of 3 aan de gang is. Succes verzekerd.
Hallo taaie vrienden, ik wil ook even reageren op de wijnkenner met de volgende link
https://www.vivino.com/NL/nl/paul-masson-california-burgundy/w/1131295 deze wijn is normaal te koop in Nederland vandaag de dag en wel voor €. 6.28 wat is redelijk.
Burgundy betekent hier niet Bourgogne, maar de (Early) Burgundy druivensoort. Maximale bewaartijd zeker geen 20 jaar. Ik denk eerder 10 jaar.
Drink regelmatig deze wijn-is van goede kwaliteit en altijd in een karaffles.Het alcoolgealte 12.50% is normaal voor een goede wijn maar 8 jaar is welm een beetje overtijd.Liefst binnen de 3 jaar uitdrinken maar slecht word hij niet-alleen een beetje zuur van smaak;
Het was zelfs 20 jaar…. En waarschijnlijk niet gekoeld bewaard.
Ja Hans,
dát soort wijn noemen we in Brabant “bogt”!
Ooit op mijn verjaardag schonk ik, uit de nèt ontkurkte fles, ‘n schoonbroer en vriend ‘n glas Bordeau in, alc 13,5 %.
Ze pretenderen “connesseurs du vin” te zijn en vertelden me dat er “kurk op de wijn” zat.
Terwijl ik de synthetische kurk nog aan de kurkentrekker zat, die ik triomfantelijk onder hun neus hield.
Sindsdien hebben ze nooit meer “wijn-tips” gegeven.
Volgens mij had Eddy uit Oostende al een flinke slok wijn achter de kiezen toen hij zijn antwoord schreef…
Toch vind ik het frappant. Thailand is nu eens absoluut geen wijnland en toch zie ik telkens weer verhalen over die gefermenteerde druivensap komen. Zelfs Nederland moet toch de meeste wijnen importeren. Wie er behoefte aan heeft om goede wijn te drinken, zal toch eerder richting Europa moeten zoeken. Of zou men in de Kongo ook goede wijn kunnen krijgen en lokale wijnkenners tegen komen?
Zuid Afrika is andere koek. Of wijn…. Daar kun je toch zeer goede wijn kopen, ik kan me de naam Stellenbosch nog herinneren.
MaarThailand? Laat het toch met rust… hier is (goede wijn) duur en er is geen wijncultuur (ook niet op weg naar Pala-U bij Hua Hin….of vergis ik me?
De wijn kwam uit Californië. En het zou best kunnen dat er tegenwoordig goede wijnen uit Californië komen. Maar zo lang er genoeg keus is kies ik liever iets anders.
Thaise wijn heb ik ook 40 jaar geleden geprobeerd maar daarna nooit meer.
Deze wijn komt uit Californie.USA. ze hebben daar zeer goede wiinen zoals in Italie,Spanje,Chili,Argentinie enz..
Hoe heter de streek, hoe hoger het alcoholgehalte, tot max 15.5 graden. Californie heeft topwijnen maar ze zijn peperduur. Alle wijnstreken liggen tussen de 30ste en 50ste breedtegraad.
Hans , ik hoop voor jou dat je neef de komende 8 jaren telkens een heerlijke fles wijn voor jou verjaardag meebrengt .waarom ??? “”Toch maar toegegeven dat het een lekkere wijn was en neef keek tevreden.”” Ik heb me aangeleerd om nooit meer te liegen door een advies van een vriend van mij .Hij zei altijd .als je niet liegt hoef je de volgende keer niet na te denken wat je gezegd hebt en kom je niet zo onbetrouwbaar over als je een juist en direct antwoord geeft .. Waarom niet gewoon eerlijk gezegd dat je het leuk vond dat hij een fles wijn voor jou meebracht maar dat het in ieder geval duidelijk NIET jou smaak is ,dan brengt hij de resterende 8 flessen niet meer mee .Dit heeft natuurlijk niks met de smaak van de wijn te maken maar moest me toch even van het hart ,ons is geleerd :”””Eerlijkheid duurt het langst “”
Ik heb in juli een fles wijn mee gebracht van Loei, een wijntje van 2014, koste rond de 800 TH Batch.
Moet wel zeggen dat ik heel aangenaam verast was!
Ik had dit een tien jaar geleden ook eens geprobeerd, maar toen was dit niet te drinken.
Moet toegeven dat ze veel hebben bijgeleerd!
Ik laat me altijd voorlichten door Ilja Gort, de Nederlandse wijnboer uit Frankrijk want die heeft regelmatig goede tips.
https://www.uitzendinggemist.net/aflevering/432375/Gorts_Wijnkwartier.html
Mijn ouders lieten destijds een aangebroken wijnfles ook gewoon staan tot de volgende verjaardag vaak een slordig half jaar later. De genodigden zullen mogelijk hetzelfde ervaren hebben als u na de eerste slok.
Duitsland heeft tegenwoordig ook zeer lekkere wijnen b.v. Spätburgunder is het Duitse equivalent voor Pinot-noir een rode wijn dan een Dornfelder Barrique uit de Pfalz of de streek Württhemberg ook niet te versmaden. en zeker nu wij een zachte herfstaanvang hebben heerlijk maar geniet van Thailand.
Een beetje laat, maar nu moet ik toch echt een opmerking plaatsen. Duitsland heeft tegenwoordig ook goede wijn?
Duitsland is van oudsher een wijn land en heeft voor zover ik begrepen heb, uitstekende kwaliteitswijnen.
Geachte heer
Ik ken die flessen nog van lang geleden
Het is een slobberwijntje voor in de zomer
Je had het in wit ,rood en rose
De fles was net een bloemen vaas
Zeker geen wijn om weg te leggen voor later
Hein
Toen ik in 1979 in California voor een CanAm raceteam werkte dronk ik regelmatig de Paul Masson Burgundy wijn die was toen voortreffelijk, hij zat inderdaad in die flessen met dikke hals. Hier heb ik hem nog niet gezien, maar wil dan wel eens een fles proberen als hij nog niet oud is.
Nou ja omdat ik er vanuit ga, dat deze wijn voor die neef ook niet duur geweest is, en bovendien reeds 20 jaar in zijn bezit was, hoef je aan de smaak ook geen grote wijnkenner te zijn om vast te stellen dat deze wijn niet meer deugde.
Touwens zijn er ontzettend veel z.g.n wijnkenners, of diegenen die zich zelf zo noemen, waar ik geen enkel vertrouwen in heb.
Vaak haal ik een wijntje uit de supermarkt, die mijn vrouw en ook ik geweldig smaakt, en dat is voor mij de hoofdzaak.
Een Italiaanse collega, die zelf geen wijn onder de 10 Euro koopt, zich zelf wijnkenner noemt,en alleen in een wijn speciaalzaak zijn wijnen koopt,heb ik daarmee een keer op de proef gesteld.
Bij de zelfde zaak waar hij zijn wijn kocht, heb ik precies de zelfde wijn die hij altijd kocht voor 14 Euro, ook gekocht.
Bij ons op bezoek heb ik die 2 flessen zo geplaatst, dat hij ze goed zien kon, en ben nadien met 1 fles in de keuken gegaan om deze te openen, en voor hem een glas wijn in te schenken.
Wat hij niet wist, was het feit dat hij nu plotseling die wijn dronk, die wij voor iets over 4 Euro in de supermarkt gekocht hadden, en hem in volle eerlijkheid goed smaakte.
Zelfs bij het 2e glas, waar ik eveneens voor in de keuken liep, omdat ik met een smoes vertelde dat mijn vrouw angst had voor rode wijnvlekken in haar tafelkleed, smaakte hem de wijn nog steeds voortreffelijk.
Daarom er zullen heus wel echte wijnkenners of zelfs experten zijn op deze wereld, alleen zijn het grootste deel van diegenen die zich zelf zo noemen in het dagelijkse leven,meestal pseudo kenners.555
Paul Mason produceert slobberwijn voor de massa, in karaf geleverd. Californie produceert wijnen waar de Fransen niet aan kunnen tippen (afhankelijk als ze zijn van de natuur, helpen bij vorst of droogte is verboden)
Ze zijn o.h.a. ook duurder dan de Franse wijnen. Ik woon 25 jaar in Frankrijk en werd Chevalier du Tastevin gemaakt. Ik arriveerde met 780 flessen vanuit NL, die de reis dus 2 x gemaakt hebben. Ben door de wijn van toen nu heen.