Onderzoek: ‘Voorkeur voor vet eten vaak genetisch bepaald’
Ook in Thailand te verkrijgen: een patatje met extra mayonaise of een gehaktbal met lekker veel vette jus. Sommige landgenoten kunnen er niet genoeg van krijgen. Dat komt omdat de voorkeur voor vette smaken bij aantal mensen in de genen te zit. Hierdoor lopen zij meer risico op het ontwikkelen van overgewicht.
De universiteit van Cambridge onderzocht 54 mensen op hun smaakvoorkeuren. Veertien mensen droegen het zogenaamde MC4R-gen, twintig kampten met overgewicht en de overige twintig hadden een normaal gewicht.
De deelnemers aan het onderzoek werd onbeperkte porties van het gerecht ‘kip korma’ aangeboden in drie verschillende smaken. De drie varianten verschilden niet in uiterlijk en zo min mogelijk in smaak, maar bevatten wel uiteenlopende hoeveelheden vet. Er was een variant met weinig vet, een variant met de gebruikelijke hoeveelheid vet voor het gerecht en een extra vette variant.
De proefpersonen aten ongeveer evenveel, maar de mensen met het afwijkende gen kozen vrijwel allemaal voor de vette variant. De andere veertig mensen kozen voor de andere minder vette varianten.
De onderzoekers keken ook naar het effect van zoetigheid. De deelnemers moesten ook een keuze maken uit drie varianten van een pudding. De zoetste pudding werd door de mensen met het ‘vet voorkeur’ gen niet gekozen als de lekkerste.
“Meestal eten we etenswar met zowel veel vet als suiker. Door op deze verschillende voedingsstoffen te testen met deze specifieke groep kunnen we aantonen dat ons brein reguleert welke smaak onze voorkeur heeft”, aldus hoofdonderzoeker Sadaf Farooqi tegen BBC.
De onderzoekers benadrukken dat hun bevindingen geen excuus is voor mensen om vet te eten. Het blijft belangrijk om niet toe te geven aan dergelijke voorkeuren omdat het ongezond is en overgewicht kan veroorzaken.
Bron: BBC – www.bbc.com/news/health-37549578
Over deze blogger
-
Bekend als Khun Peter (62), woont afwisselend in Apeldoorn en Pattaya. Al 14 jaar een relatie met Kanchana. Nog niet gepensioneerd, heb een eigen bedrijf, iets met verzekeringen. Gek op dieren, vooral honden en muziek.
Genoeg hobby's, maar helaas weinig tijd: schrijven voor Thailandblog, fitness, gezondheid en voeding, schietsport, ouwehoeren met vrienden en nog wat eigenaardigheden.
Lees hier de laatste artikelen
- Gezondheid21 december 2024Matige wijnconsumptie verlaagt risico op hart- en vaatziekten volgens nieuwe studie
- Eten en drinken21 december 2024Hor Mok (ห่อหมก) oftewel gestoomde viscurry
- Thailand tips21 december 2024Klimaat Thailand – wat is de beste reistijd?
- Medisch toerisme21 december 2024Thailand is de nieuwe hotspot voor betaalbare en hoogwaardige plastische chirurgie (video)
Of het genetisch bepaald is, dat weet ik niet.
Maar feit is dat we eten krijgen van voor we geboren worden. Daarmee begint ons leven en ik geloof dat daardoor bepaald wordt wat we tijdens ons leven al dan niet graag zullen eten.