Matige wijnconsumptie verlaagt risico op hart- en vaatziekten volgens nieuwe studie
Een nieuwe studie, gepubliceerd in het European Heart Journal, werpt een helder licht op de relatie tussen matige wijnconsumptie en het risico op hart- en vaatziekten bij mensen met een verhoogd gezondheidsrisico.
Onder leiding van professor Ramon Estruch uit Barcelona ontdekten onderzoekers dat het drinken van een halve tot een hele glas wijn per dag het risico op ernstige cardiovasculaire aandoeningen met maar liefst 50% kan verminderen, mits gecombineerd met een mediterraan dieet.
Het onderzoek heeft een unieke aanpak gekozen om de betrouwbaarheid van de gegevens te vergroten. In plaats van alleen deelnemers te vragen hoeveel wijn ze drinken, werd wijnconsumptie gemeten aan de hand van wijnsteenzuur in urine. Dit chemische spoor, dat wordt uitgescheiden na het consumeren van druiven of wijn, bood een objectieve maatstaf die eerdere studies vaak misten. De resultaten laten zien dat zelfs lichte wijnconsumptie – minder dan een half glas per dag – het risico op hart- en vaatziekten met 38% kan verlagen.
Deelnemers aan het onderzoek, die gemiddeld vier tot vijf jaar werden gevolgd, hadden een hoog risico op hart- en vaatziekten, zoals diabetes type 2 of andere risicofactoren als hoge bloeddruk, roken en overgewicht. Wat bijzonder opvalt, is dat het beschermende effect van wijnconsumptie alleen werd waargenomen bij matige drinkers. Personen die meer dan één glas per dag dronken, profiteerden niet van deze gezondheidsvoordelen.
Professor Estruch benadrukte dat de combinatie van een mediterraan dieet en matige wijnconsumptie bijzonder krachtig bleek te zijn. Volgens hem kan het effect van deze levensstijlveranderingen zelfs groter zijn dan wat bereikt wordt met sommige medicijnen, zoals statines. Toch waarschuwt hij dat de resultaten voornamelijk toepasbaar zijn op de specifieke groep die werd onderzocht – ouderen in mediterrane landen – en dat er meer onderzoek nodig is naar andere bevolkingsgroepen.
Een begeleidend commentaar in het tijdschrift prijst het gebruik van wijnsteenzuur als biomarker en noemt het een cruciale stap in de voedingswetenschap. Het artikel benadrukt tegelijkertijd de noodzaak van voorzichtigheid bij hogere niveaus van alcoholconsumptie. Deze studie versterkt het idee dat lichte tot matige wijnconsumptie een verantwoord onderdeel kan zijn van een gezond dieet, terwijl het risico op overmatige inname scherp in het oog moet worden gehouden.
De bevindingen bieden een vernieuwd inzicht in hoe kleine aanpassingen in voeding en levensstijl aanzienlijke voordelen kunnen opleveren, vooral voor mensen die al kwetsbaar zijn voor hart- en vaatziekten. Toch blijft de boodschap helder: matiging is de sleutel tot een gezond hart.
Dit advies staat een beetje in contrast met het advies dat de laatste jaren steeds duidelijker doorklinkt: beter helemaal geen alcohol.
Wel grote waardering voor de regelmatig verschijnende artikelen hier over de gezondheid op de oude dag. Altijd interessant.
Er staat dan ook niet dat je alcohol moet drinken, maar wijn. En slechts zeer weinig (half tot een heel glas) en ook in combinatie met gezond eten.
Ja Peter,
Er wordt geadviseerd om ‘n half glas te drinken.
Probeer maar es ‘n half glas in te schenken; dát ziet er niet uit en bovendien noopt het niet tot “genieten”
PEER, kijk op TV eens naar de Meilandjes, die schenken maar een bodempje in en worden er lekker vrolijk van.
Ik drink alcohol alleen op feestdagen en beperk dat tot vijf flessen Chardonnay per jaar. Op warme dagen doe ik het met een 0.0 biertje; tegenwoordig is dat heel goed te drinken.
Hangt er van af of dat dan halfvol of half leeg is denk ik 😉
Toen ik de laatste keer checkte, zat er toch ook alcohol in mijn wijn. Een ander probleem is: als je een half tot een heel glas per dag doet, moet de fles 6 tot 8 dagen goed blijven (als je alleen drinkt). Dat is voor veel wijnen lastig.
Ja, in whiskey, bier en rum zit ook alcohol, maar het onderzoek geeft niet aan dat je dat moet drinken. Alcohol is ongezond, met uitzondering van een half tot heel glaasje wijn voor een bepaalde groep.
Vraag me af hoe het zit met alcoholvrije wijn. Misschien wel de gezondheidsvoordelen van wijn zonder de nadelen van alcohol?
Misschien gewoon het dan maar bij de druif zelf houden? Echt…