Gezond ouder worden? Begin met goede voeding vanaf je 40-ste levensjaar en blijf tot je 70-ste gezond
Uit onderzoek blijkt dat mensen die vanaf hun 40e gezond eten, meer kans hebben om gezond oud te worden. Dit komt uit een groot onderzoek onder meer dan 100.000 Amerikanen van middelbare leeftijd dat 30 jaar lang is gevolgd. De resultaten zijn gepresenteerd tijdens NUTRITION 2024, een congres van de American Society for Nutrition.
Wetenschappers van de Harvard T.H. Chan School of Public Health in Boston hebben 30 jaar lang de gegevens van 106.000 mensen bestudeerd. De deelnemers waren minstens 39 jaar oud toen het onderzoek begon en hadden geen chronische ziektes. Elke vier jaar vulden ze vragenlijsten in over wat ze aten. Na 30 jaar was bijna de helft van de deelnemers overleden. Slechts 9 procent bereikte de leeftijd van 70 jaar of ouder, zonder chronische ziektes en met een goede gezondheid.
Voordelen van gezonde voeding
Mensen die vanaf hun 40e gezond aten, hadden een grotere kans om gezond oud te worden. Een dieet met veel fruit, groenten, volle granen, gezonde vetten, noten, peulvruchten en magere zuivel hielp hier vooral bij. Veel eten van transvetten, zout en vlees (vooral rood en bewerkt vlees) verkleinde juist de kans op gezond oud worden.
Verschillende gezonde dieetpatronen
De onderzoekers keken naar verschillende gezonde eetpatronen. Het dieet dat het meest leek op de Amerikaanse voedingsrichtlijnen was het beste, met 84 procent meer kans op gezond oud worden. Andere goede diëten waren het Planetary Health Diet, het mediterrane dieet, het DASH-dieet en het MIND-dieet (een combinatie van het mediterrane en DASH-dieet). Het verband tussen gezonde voeding en gezond oud worden bleef sterk, zelfs als er rekening werd gehouden met beweging.
Uniek onderzoek
Dit onderzoek is bijzonder omdat het niet alleen keek naar het voorkomen van ziektes, maar ook naar het zelfstandig kunnen leven met een goede kwaliteit van leven.
Bron: American Society for Nutrition
Over deze blogger
-
Bekend als Khun Peter (62), woont afwisselend in Apeldoorn en Pattaya. Al 14 jaar een relatie met Kanchana. Nog niet gepensioneerd, heb een eigen bedrijf, iets met verzekeringen. Gek op dieren, vooral honden en muziek.
Genoeg hobby's, maar helaas weinig tijd: schrijven voor Thailandblog, fitness, gezondheid en voeding, schietsport, ouwehoeren met vrienden en nog wat eigenaardigheden.
Lees hier de laatste artikelen
- Thailand algemeen19 november 2024Minister van Volksgezondheid kondigt maatregelen aan tegen alcoholgebruik tijdens Nieuwjaar 2025
- Thailand algemeen19 november 2024Goudkoorts: stijgende baht-prijzen trekken investeerders aan
- Thailand met kinderen19 november 2024Bangkok tip: SEA LIFE Bangkok Ocean World (video)
- Bezienswaardigheden19 november 2024Siriraj Medical Museum in Bangkok (video)
Pas gezond eten na je 39e? Nou, dan wist mijn moeder het toch wel beter hoor. Het was thuis allemaal gezond en vers en dat werd ons, de kinderen, ook stevig ingewreven. Ik heb óók staan draaien aan de snijbonenmolen…
Dus 106.000 mensen van 39+ leeftijd zijn gevolgd en na 30 jaar is de helft overleden. Slechts 9 procent haalt de 70 jaar. Ik vind dit trieste cijfers hoor! Waar smeren die Amerikanen hun eten mee in?
Ik denk dat je levenslang op je eten moet letten, je pitamientjes, je verse spullen, matig met alcohol en geen roken of drugs, en goed bewegen zodat je fit blijft. Ik ben nu 77 en nog niet van plan de kist in te duiken….
Juist Erik, ik neem elke dag spirulina en voel mij nog 59 jaar. Tenminste ik weet nog niet wat ouder worden betekent. Ook moet je op tijd supplementen nemen, D3, C, B enz. Groeten aan alle lezers
Beste Erik,
Je leest het verkeerd, er staat: Slechts 9 procent haalt de 70 jaar, zonder chronische ziektes. Dus maar 9 procent blijft goed gezond.
Het is bekend dat Amerikanen veel bewerkt voedsel eten, zoals donuts, pizza’s, chips, frites etc. En daarbij nog sloten met cola. Dat zorgt voor insulineresistentie en daar krijg je weer allerlei nare ziektes van zoals hart- en vaatziekten, diabetes, hoge bloeddruk, enz. Daar betaal je ooit een prijs voor….
Natuurlijk moet je ook voor 40ste gezond eten, dat snapt iedereen, maar jonge mensen daar meestal niet mee bezig, net zoals ze niet bezig zijn met een pensioenvoorziening. Dat is allemaal ver weg.
Omdat we sterk vergrijzen is het voor de senioren onder ons belangrijk om lang gezond te blijven, want er zal in de toekomst steeds minder medische zorg beschikbaar zijn. In Nederland moet je al 3 maanden wachten voor je geopereerd kan worden en dat zal alleen maar erger worden. Daar komt dat er ook in de verpleeghuizen steeds minder plaats zal zijn.
Dus lang gezond blijven is een verstandige keuze.
Ik hoef niet op mijn gewicht te letten als ik in Thailand verblijf. Daarentegen kom ik in NL makkelijk 5kg aan na een verblijf van een maand.
Hoe komt het?
Het goede weer in Thailand stimuleert mij om zoveel mogelijk buiten te zijn en zonder al teveel moeite in beweging te blijven. Er is dagelijks markt om vers onbewerkte voedsel te halen. Thuis een verse Thaise maaltijd voorbereiden hoeft ook niet meer dan 10-20 minuten te kosten.
Daarentegen, in Nederland kom ik vaker in de supermarkt, waar het aanbod aan bewerkt voedsel gigantisch is. Het Nederlands menu [2x broodmaaltijd] nodigt ook uit om meer bewerkt en suikerhoudend voedsel tot je te nemen. Door het slechte weer moet ik meer moeite doen om aan de benodigde beweging te komen.
Wat mis ik in Thailand?
Er is voldoende aanbod aan peulvruchten voor de plantaardige eiwitten en vezels. Helaas zijn peulvruchten in Thailand niet populair. Je ziet ze alleen in bepaalde desserts. Ik krijg mijn partner nog niet zover om meer peulvruchten te eten. Een goed aanbod van vezelrijke broodsoorten mis ik ook. Gelukkig heeft mijn partner talent om thuis brood te bakken.
Nou Eddy op de markt onbewerkt en vers voedsel te gaan halen.
Wat ik zoal om mij heen zie gebeuren al wonende op het platteland is dat de insecticiden en ander soort van chemical Ische vloeistoffen met regelmaat gebruikt worden op allerlei soorten van groenten.
Vlak naast onze vrijstaande bijkeuken is een aan aangrenzend perceel vol met loganbomen.
En met regelmaat moet ik de keuken morgens rond zeven uur uitvluchten i.v.m. de stank afkomende van de pesticiden en ander soort van chemicaliën om de logans maar groter aan de boom te kunnen verkrijgen.
Jan Beute.
Wat? Je moet gezond eten om gezond te blijven en dat vooral pas vanaf je veertigste doen? Dat zegt een Amerikaans onderzoek? Ongelooflijk!
Dat wist toch niemand, of wel?
Je moet eens naar Amerikaanse recepten kijken op een website als Pinterest. Ik denk dat het grootste deel van de gerechten uit calorie bommen bestaat, met vaak kaas als hoofdingrediënt.
Dus je mag nog tot je veertigste naar binnen stoppen wat je wilt en een “big guy” van 200 kilo zijn, zolang je maar vanaf je veertigste gezond gaat eten.
Hier in Thailand schijnen ze dat ook gehoord te hebben….het aantal dikke jongeren en de veel suiker gerelateerde ziektes spreken voor zich.