Vis eten: Goed voor je hersenen!
Gezond en gevarieerd eten is belangrijk, net zoals veel groenten en fruit binnenkrijgen, hoort ook het eten van vis bij een gezond voedingspatroon. Want wie genoeg (vette) vis eet, blijft langer gezond. Weet je eigenlijk wel waarom?
Vis goed voor je hersenen
Onze hersenen bestaan voor een groot deel uit vet, waarvan de belangrijkste bouwstenen de omega-3-visvetzuren EPA en DHA zijn. Veel wetenschappers onderzochten het effect van deze visvetzuren op de hersenfuncties. Zo blijken de visvetzuren essentieel voor de hersenen bij baby’s in de baarmoeder en voor de ontwikkeling van de hersenen van jonge kinderen.
Ook op hogere leeftijd hebben visvetzuren een functie. Bij mensen die veel vis eten, blijft het geheugen langer op peil. Bijkomend voordeel: de visvetzuren zijn ook nog eens goed voor hart- en bloedvaten. De gezonde omega-3-visvetzuren zitten vooral in vette vis. Paling, haring, zalm, sardines en makreel bevatten veel omega-3-visvetzuren.
Vis bevat vitamine D
Er zijn niet veel voedingsmiddelen die vitamine D bevatten, maar vette vis bevat het wél. Van alle dierlijke producten – want daar zit vitamine D in – bevat vette vis het meeste. Met 100 gram tilapia, sardines of zalm (eventueel uit blik) heb je al je dagdosis vitamine D binnen. Je lichaam heeft vitamine D nodig voor het sterk houden van je botten en tanden, voor je weerstand en voor de werking van je spieren.
Schildklier
Zeevis bevat van nature jodium. En ook dat is een voedingsstof die maar heel beperkt in onze voeding voorkom. Een stukje kabeljauw bijvoorbeeld van 100 gram bevat al wat je op een dag aan jodium nodig hebt. Verder zit er alleen jodium in zeewier en gebruiken bakkers gejodeerd zout voor het bakken van brood. Je lichaam heeft jodium nodig voor een goede werking van de schildklier
Hart- en vaatziekten
Uit onderzoek blijkt dat het eten van een portie vis per week samenhangt met een lagere kans op sterfte aan hartziekten. Dit wordt ondersteund door onderzoek naar supplementen met visvetzuren, waaruit blijkt dat een inname van 1 gram per dag van EPA en DHA het risico op sterfte aan hartziekten verkleint met ongeveer 10% bij personen met (een hoog risico op) hart- en vaatziekten.*
Bloeddruk
Uit onderzoek met supplementen blijkt dat ongeveer 4 gram per dag EPA en DHA de systolische bloeddruk (bovendruk) verlaagt met ongeveer 4,5 mm Hg bij mensen met een verhoogde bloeddruk die verder geen medicijnen gebruiken.*
Vishaters
Lust je geen vis, dan moet je dat oplossen door supplementen te nemen, dat is jammer want de natuurlijke bron is het beste. Eet je niet of nauwelijks vis, zorg dan dat je voldoende jodium en vitamine D binnenkrijgt. Voor de noodzakelijke omega-3 kan je dan visoliecapsules. Er moet bijstaan dat er EPA en DHA in zit. Want dat zijn de echte visvetzuren.
Bronnen: Gezondheidsnet en *Voedingscentrum
Over deze blogger
-
Bekend als Khun Peter (62), woont afwisselend in Apeldoorn en Pattaya. Al 14 jaar een relatie met Kanchana. Nog niet gepensioneerd, heb een eigen bedrijf, iets met verzekeringen. Gek op dieren, vooral honden en muziek.
Genoeg hobby's, maar helaas weinig tijd: schrijven voor Thailandblog, fitness, gezondheid en voeding, schietsport, ouwehoeren met vrienden en nog wat eigenaardigheden.
Lees hier de laatste artikelen
- Nieuws uit Thailand21 december 2024Vastgoedsector in zwaar weer: Thaise markt zoekt herstel in 2025
- Nieuws uit Thailand21 december 2024Thailand voert strijd tegen luchtvervuiling met innovatieve maatregelen
- Nieuws uit Thailand21 december 2024Kabinet verhoogt kinderbijslag als steun voor gezinnen
- Gezondheid21 december 2024Matige wijnconsumptie verlaagt risico op hart- en vaatziekten volgens nieuwe studie
Jodium komt voor in vis en zeewier. Nou die vis weet ik wel te vinden. Maar zeewier waar is dat te krijgen in Thailand ? Zie alleen de snack geroosterde zeewier van een paar gram in 7eleven. Waar vindt ik de gewone naturel versie ?
Spirulina is een goed voedingssuplement
Ik vertrouw vis in Thailand niet. Al die berichten over het inspuiten met gifstoffen om het maat goed te houden. Dus voor mij geen vis tenzij ik zie dat het vers is.
Als je de vis in Thailand niet vertrouwd, bij Makro kun je hele zalm kopen die uit Noorwegen geïmporteerd wordt.
NicoB
Omega 3,6,9 uit plantaardige bron : Sacha Inchi olie.Is minder bekend maar nog beter. Wordt ook in Thailand verbouwd en geperst.Asia Star Omega Thailand.gr.cees van kampen
Omega 6 en 9 moet je juist zien te vermijden omdat we daar al teveel van binnenkrijgen. Het gaat vooral om EPA en DHA.
Je kunt ook omega 3 (bak)olie kopen, zelfs pindakaas´
De vitamines A,D,E en K zijn in olie oplosbaar en niet in water. Vandaar dat olie of vet een onderdeel moet zijn van je voeding. Met mate als je nog door de deur wilt.
Vis is gezond. Maar dan wel alleen de zeevis. Ik zou niet graag de vis eten die hier de plaatselijke bevolking vangt in de sloot achter mijn huis waar de rioolpijpen van de huizen en het plaatselijk verchroomfabriekje op uit komt. Schijnbaar heeft de Thai een maag van beton.