Nederland behoort tot de top 10 landen als het gaat om suikerconsumptie. 77% van de shoppers gelooft dat suiker (in meer of mindere mate) verslavend is. Toch is men (nog) niet erg kritisch met suiker bezig wanneer zij daadwerkelijk in de supermarkt staan.
Waar de norm 50 gram per dag is (1 suikerklontje weegt 4,4 gram), krijgt de gemiddelde Nederlander gemiddeld 102,4 gram suiker binnen*. Er is steeds meer aandacht voor suiker op de winkelvloer. Toch geeft slechts de helft aan regelmatig of altijd op suiker te letten bij het kopen van voedingsmiddelen en dranken, dit blijkt uit GfK onderzoek naar de houding en gedrag van de shopper ten aanzien van suiker.
Calorie-inname en overgewicht zijn de grootste zorgen als het gaat om suikerconsumptie. Hoe mensen naar suiker kijken verschilt per productcategorie. Bij frisdrank is men relatief bewust bezig met suiker en zoetstoffen. Bij ‘zoetigheid’ zoals chocolade candybars, koekjes en ijs let tweederde van de kopers nooit op suiker en accepteert gewoon dat het er in zit. Tandbederf is de grootste zorg bij de categorie snoep.
Men vermindert de suikerconsumptie door gewoonweg minder vaak producten met grote hoeveelheden suiker te kopen. Wanneer de shopper wel kiest voor een zoet product met suiker, lijkt de hoeveelheid suiker geen issue te zijn.
Om kunstmatige zoetstoffen, als alternatief voor suiker, staat de consument niet te springen. De helft van de shoppers denkt zelfs dat kunstmatige zoetstoffen slecht voor je zijn.
Bijna een derde van de Nederlandse consumenten wil in de toekomst meer op suiker letten. 60% weet echter niet meer wat te geloven over suiker en vindt de informatie over suiker in producten vaak onduidelijk.
*Bron: FD Research, EHLA, Euromonitor.
Over deze blogger
-
Bekend als Khun Peter (62), woont afwisselend in Apeldoorn en Pattaya. Al 14 jaar een relatie met Kanchana. Nog niet gepensioneerd, heb een eigen bedrijf, iets met verzekeringen. Gek op dieren, vooral honden en muziek.
Genoeg hobby's, maar helaas weinig tijd: schrijven voor Thailandblog, fitness, gezondheid en voeding, schietsport, ouwehoeren met vrienden en nog wat eigenaardigheden.
Lees hier de laatste artikelen
- Gezondheid21 december 2024Matige wijnconsumptie verlaagt risico op hart- en vaatziekten volgens nieuwe studie
- Eten en drinken21 december 2024Hor Mok (ห่อหมก) oftewel gestoomde viscurry
- Thailand tips21 december 2024Klimaat Thailand – wat is de beste reistijd?
- Medisch toerisme21 december 2024Thailand is de nieuwe hotspot voor betaalbare en hoogwaardige plastische chirurgie (video)
Toen ik nog in Nederland boodschappen deed, keek ik zeker niet op de verpakking hoeveel suiker in het product zat.
Ik keek eigenlijk helemaal niet op de ingredientenlijst.
In Thailand doe ik dat wel, want mayonaise met 25% suiker is beslist niet geschikt voor menselijke consumptie.
Dat moet je aan bijen voeren, om honing van te maken.
En ja, zoet is lekker, maar voor de meeste mensen niet verslavend.
En ja, er zullen ook mensen zijn, die het heerlijk vinden aan de suikerpot te likken en het niet kunnen laten.
Toch denk ik niet, dat dit echt een verslaving aan suiker is, maar meer een verslaving aan het eigen genot.
Een verslaving aan het jezelf plezieren, bijvoorbeeld met suiker.
Maar als een ander voorbeeld met parfumluchtjes.
Als voorbeeld voor parfumluchtjes geldt een een oude buurvrouw in de portiekflat toen ik nog kind was.
Je wist altijd dat ze uit was gegaan, want het hele trappenhuis stonk naar parfum, alleen omdat ze de deur uit was gegaan.
Een groot deel van die suikerconsumptie komt door het bereide voedsel.
Die suiker zit er nu eenmaal in en het eruit halen kun je niet.
Suikerconsumptie is een van de grootste problemen in Thailand want het zit echt overal in zelfs in melk.
Ik heb net even zitten surfen over suiker in de melk, want dat hield me toch al een tijdje bezig. Hier in Thailand zit op 200 gram melk (Dutch Mill) 7 gram suiker. Normaal krijg je in Nederland ook geen melk zonder suiker (er zit in volle melk ca 5% suiker -> op 200 gram dus 1 gram suiker). Veel minder dan in Thailand. Bovendien is de suiker in Nederlandse melk de “natuurlijke” suiker, in de vorm van lactose. Dit is in Azië wederom een probleem, omdat veel Aziaten lactose-intolerant zijn. Dus wordt deze door (helaas te veel) suiker vervangen.
Het minst suiker zit hier in de volle melk (donkerblauwe dop), magere melk (lichtblauwe dop) heeft zelfs 9 gram per 200 mililiter, zie ook: http://www.myfitnesspal.com/food/calories/dutch-mill-selected-milk-383546878
En bij het verdere zoeken kwam ik toch interessante webpagina’s tegen waarbij veel producten beschreven staan, die wij “gezond” vinden, maar waarbij we veel suiker naar binnen krijgen (ik durf te beweren dat het dan hier in Thailand nóg meer is): http://moniquevandervloed.nl/meest-onderschatte-suikerbommen-zuivelproducten/ en ook hier: https://www.calcimus.be/html/voedingsinfo_melk.html
Dit heb ik als leek gevonden. Ik ben absoluut geen voedingsexpert, en dit zijn webpagina’s die iedereen kan vinden. Ik vraag me wel af hoe we hier iets aan kunnen doen? Bijna alles wat zuivel is, bevat suiker.
Ik heb aan zich geen problemen met een beetje suiker, maar we worden vetgemest. Ik merk het aan me zelf. Ik ben er zeker van dat ik minder eet sinds ik in Thailand woon, maar mijn broeken zijn al enger geworden… 🙁
Suiker is verslavender dan opium, volg deze site eens een tijdje en je komt het wel tegen.
https://susanpeircethompson.com/bright-line-eating/
Sugar addiction, het is de grootste oorzaak van obese, met weer alle andere nare gevolgen van dien.
In Thailand kunnen ze er ook wat van, thuis kun je zorgen dat je suiker beperkt, bij streetfood kun je vragen geen naam taan, dat helpt al enorm.
In een glas cola zit heel veel suiker, om een idee te krijgen, vul je glas losjes met suikerklontjes en je weet hoeveel er in dat glas aan suiker zit.
NicoB