Nieuw onderzoek: ‘Eén sigaret per dag is al dodelijk’
Nieuw onderzoek van de University College in Londen toont aan dat zelfs iemand die maar een sigaret per dag opsteekt al een sterk verhoogde kans heeft op hart- en vaatziekten. Minderen met roken heeft dan ook maar een zeer beperkt gezondheidseffect, zo staat vandaag in Trouw te lezen.
De onderzoekers waren zelf ook verbaasd over deze uitkomst. Dat slechts één sigaret al zoveel kwaad kon, had men niet verwacht. Rokers doen er daarom goed aan om helemaal te stoppen. Minder roken haalt vrijwel niets uit, zo schrijven ze vandaag in het British Medical Journal.
Wie een trekje van een sigaret neemt krijgt meer dan 4000 chemische stoffen binnen. De bekendste zijn: koolmonoxide, die de zuurstof uit je bloed haalt en er koolmonoxide voor in de plaats geeft. Daar gaat je conditie van achteruit. Nicotine zorgt voor de verslaving. Na een trekje van je peuk duurt het maar 7 seconden voor de nicotine je brein bereikt. Daar wordt het beloningscentrum geprikkeld waardoor je je even lekker voelt. Maar nicotine wordt snel weer afgebroken en dan wil je lichaam meer, kortom je lichaam raakt verslaafd. Rokers krijgen ook behoorlijke hoeveelheden teer binnen, de rook condenseert in je longen tot een plakkerige, stroperige stof. Teer bevat stofjes waar je van gaat hoesten, maar waar je ook bronchitis van krijgt en als je pech hebt ook het dodelijke longkanker.
Lees hier het volledige artikel: www.trouw.nl/home/ook-een-sigaret-per-dag-is-al-dodelijk~ab2239f6/
Over deze blogger
-
Bekend als Khun Peter (62), woont afwisselend in Apeldoorn en Pattaya. Al 14 jaar een relatie met Kanchana. Nog niet gepensioneerd, heb een eigen bedrijf, iets met verzekeringen. Gek op dieren, vooral honden en muziek.
Genoeg hobby's, maar helaas weinig tijd: schrijven voor Thailandblog, fitness, gezondheid en voeding, schietsport, ouwehoeren met vrienden en nog wat eigenaardigheden.
Lees hier de laatste artikelen
- Thailand algemeen19 november 2024Minister van Volksgezondheid kondigt maatregelen aan tegen alcoholgebruik tijdens Nieuwjaar 2025
- Thailand algemeen19 november 2024Goudkoorts: stijgende baht-prijzen trekken investeerders aan
- Thailand met kinderen19 november 2024Bangkok tip: SEA LIFE Bangkok Ocean World (video)
- Bezienswaardigheden19 november 2024Siriraj Medical Museum in Bangkok (video)
25 jaar geleden gestopt en nooit geen spijt van gehad. Alleen maar voordelen.
10 jaar geleden onze longen laten testen en er was niets meer te merken van het hele roken. Alles schoon vanbinnen.
Ik las het oorspronkelijke artikel. Een paar aanvullende opmerkingen.
Het gaat hier over het effect van minder roken op hart-en vaatziekten (inclusief beroerten). Iedereen (ook niet-rokers) draagt een zeker risico met zich mee wat hart-en vaatziekten betreft. De hoogte van dat risico is afhankelijk van heel veel factoren, zoals leeftijd, geslacht, cholesterol, suikerziekte, bewegingspatroon, terwijl roken ook een heel belangrijke risicofactor is.
Ik kan het hier genoemde onderzoek als volgt kort samenvatten. Als een niet-roker (terwijl alle andere factoren hetzelfde zijn) een risico op hart-en vaatziekten heeft van 1 (een) dan is die risicofactor voor lichte rokers (1-5 sigaretten per dag) 1.5 en die voor zware rokers (20 of meer sigaretten per dag) een factor 2. Met andere woorden: er is altijd een basaal risico op hart-en vaatziekten maar rokers hebben een extra risico. Dat extra risico van rokers wordt met de helft verminderd als zij teruggaan van 20 of meer sigaretten per dag naar 1 tot 5 sigaretten per dag. Sterk minderen met roken reduceert het extra risico op hart-en vaatziekten met 50 procent. Eén tot vijf sigaretten doet dus behoorlijk meer kwaad dan men vroeger veronderstelde.
Overigens heeft verminderen van roken wel een groot effect op het risico van longkanker. Zware rokers hebben 36 keer zoveel kans op longkanker als niet-rokers, lichte rokers hebben bijna 3 keer zoveel kans op longkanker als niet-rokers, een vermindering van maar liefst 94 procent.
Overigens zijn de gezondheidsrisico’s van sigaar en en pijp roken bijna even groot als die van sigaretten.
in je opsomming van factoren is de belangrijkste oorzaak vergeten: erfelijkheid, DNA.
Je hebt helemaal gelijk. Erfelijkheid speelt een belangrijke rol.
Een berekening die de subtiliteiten uit dit onderzoek ontbeert, maar wel afschrikwekkend is, leert ons dat elke sigaret ons leven met 11 minuten verkort.
In het verlengde hiervan: meeroken.
Helaas zijn er nog vele restaurants waar klanten (ja, ook vele Nederlanders!) het rookverbod in Thailand aan hun laars lappen. Dan zit ik lekker te eten, steekt er aan de tafel naast mij iemand een sigaret op, waarvan de rook de lucht redelijk verziekt. Het is bijzonder verbazingwekkend de dikte van de plaat die die rokers voor hun hoofd hebben: totaal geen vraag in de geest van ‘vindt u het erg dat ik rook’; nee, als een dictator, alleenheerser denkt de roker (ongetwijfeld niet alle, maar wel veel) dat hij all rechten heeft.
Duidelijk is dat als het restaurant geheel indoor is, er niet gerookt mag worden, daar houdt men zich wel aan. Maar ook als het restaurant open is (noem het een overdekt terras zoals bijvoorbeeld een deel bij ‘Ons Moeder’ in Jomtien), dan mag er NIET gerookt worden daar waar eten geserveerd wordt.
Er staat een boete van 2000 baht op voor de roker en 20.000 baht voor de eigenaar van het restaurant.
http://www.thaisabai.org/2012/11/thailands-anti-smoking-laws/
“On 10 January 2008, Thailand announced further restrictions that came into force on 10 February 2008, in that smoking would be banned (indoors and outdoors) in establishments open to the public, including restaurants, bars, and open-air markets. Members of the public face a 2,000 baht fine for not complying, and establishments face a 20,000 baht fine for not enforcing the ban (including not displaying mandated ‘no smoking’ signs). In addition to fines, those who fail to comply may be arrested. Most legal bars comply with these regulations, but in establishments that operate illegally or semi-legally they are mostly disregarded.
Non air-conditioned venues serving food/drinks are smoke free in their serving areas.”