Haring in Thailand: Gezond en lekker!

Door Redactie
Geplaatst in Gezondheid, Preventie
Tags:
22 augustus 2015

Dankzij onze visboer Pim uit Hua Hin kunnen Nederlanders in Thailand al geruime tijd genieten van eersteklas haring. Voor velen een ongekende lekkernij. Daarnaast is haring ook nog eens erg gezond en alleen daarom al zou je regelmatig haring moeten eten!

Haring is een vette vissoort en zit vol met omega-3-vetzuren zoals EPA en DHA. Vet klinkt misschien verkeerd, maar er zijn goede en slechte vetten. Haring zit boordevol goede vetten. Ze verlagen onder andere het cholesterolgehalte in het bloed.

Vette vis

Als je tweemaal per week vis eet, waarvan een keer vette vis, krijg je voldoende van deze omega-3-vetzuren binnen. Vette vissoorten zijn onder andere haring, zalm, makreel, sardines en paling. Met twee harinkjes per week kom je overigens ook al aan je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid omega-3.

Omega-3-vetzuren (visvetzuren) zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Er zijn sterke aanwijzingen dat de inneming van voorgevormd EPA/DHA, zoals aanwezig in vette vis, extra bescherming geeft tegen hart- en vaatziekten.

Hart en bloedvaten

Goede vetten hebben een gunstige invloed op tal van risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Ze gaan bijvoorbeeld ontstekingsreacties tegen en ze hebben een positief effect op het hartritme. Omega-3-vetzuren zijn dus gezond voor je hart en je bloedvaten.

Vooral het risico op een acute hartstilstand neemt af wanneer je voldoende omega-3-vetzuren binnenkrijgt. Ook heb je minder kans op een herseninfarct. Deze gezondheidsvoordelen zijn nóg groter als je al eens eerder een hart- of herseninfarct gehad hebt.

Vitaminen

Naast de genoemde goede vetzuren vind je in haring ook een flinke dosis vitaminen waaronder vitamine A, B2, B6, B11 (foliumzuur), B12, C en D. Ook aan mineralen geen gebrek; bijvoorbeeld kalium, fosfor en calcium. Let er wel op dat je niet té veel haring eet, want een haring bevat redelijk wat zout.

Verder levert 100 gram haring gemiddeld 18 gram eiwitten en 222 kilocalorieën. De hoeveelheid vet varieert en hangt onder andere af van het moment van de vangst. De Hollandse Nieuwe heeft een vetpercentage van minimaal 16 procent. Dat is ook de reden waarom de start van het haringseizoen wel eens wordt uitgesteld: er mag pas op haring gevist worden als ze een vetpercentage hebben van minimaal 16.

Wat is een goede haring?

Een goede haring heeft vrij blank vlees. De geur is fris en ziltig en de smaak juist romig en ziltig. Tot het moment van consumeren mag de temperatuur van de vis eigenlijk niet boven de 10 graden Celsius komen. Het is daarom verstandig om, als je haring koopt, deze in een koeltasje te vervoeren en hem bij thuiskomst direct in de koelkast te leggen.

Eet de haring zo vers mogelijk. Een haring die enige tijd blijft liggen, gaat namelijk achteruit in kwaliteit. Het vet gaat oxideren en de vis kan een ranzige smaak krijgen. De Hollandse Nieuwe is het lekkerst bij een temperatuur van maximaal 7 graden Celsius.

Bron: Gezondheidsnet

Over deze blogger

Redactie
Redactie
Bekend als Khun Peter (62), woont afwisselend in Apeldoorn en Pattaya. Al 14 jaar een relatie met Kanchana. Nog niet gepensioneerd, heb een eigen bedrijf, iets met verzekeringen. Gek op dieren, vooral honden en muziek.
Genoeg hobby's, maar helaas weinig tijd: schrijven voor Thailandblog, fitness, gezondheid en voeding, schietsport, ouwehoeren met vrienden en nog wat eigenaardigheden.

14 reacties op “Haring in Thailand: Gezond en lekker!”

  1. Pim Haring . zegt op

    Ook ik kan hier zelfs van dit artikel gelukkig weer iets van bijleren met haast 40 jaar praktijkervaring .

    In 2013 zat ik zo bij mijzelf te denken er moet toch een oplossing zijn hier haring te kunnen presenteren met een goede kwaliteit .
    Daarvoor had ik overal waar mij haring was gepresenteerd in Thailand het na 1 hapje te hebben geproefd het meestal aan een hongerig beestje gegeven .
    Ik wist dat het héél moeilijk zou zijn maar dacht de oplossing te hebben gevonden .
    De eerste zending kwam binnen zoals ze ook in mijn kraam in Haarlem binnenkwamen .
    Het kon gaan beginnen na alle nodige papierwerk plus de bouw van een speciale inrichting om vis te mogen verwerken .
    Toch er was iets waar ik niet aan had gedacht .
    Hoe zit het met de wederverkopers ?
    De eerste klachten kwamen binnen terwijl ik er enkele vanwege hun onkunde niet wilde leveren hoorde ik toch de raarste dingen .
    1 gooide ze voor het opdienen eerst in de magnetron .
    1 ander dacht in de warmte wat toch de grootste hindernis was ermee langs de straten te gaan venten .
    Nog 1 spant wel de kroon door ze machinaal schoongemaakt in NL over te laten komen en daarmee te adverteren dat hij de goedkoopste en de beste is
    Ik wil zulke verkopers niet leveren .
    Voor mij is dat leergeld en profiteer er nu van dat de beste wederverkopers die echt serieus zijn hun zaken zelfs in deze tijd buiten het echte seizoen beter zijn gaan lopen .
    Op het moment zijn ze ook op vele plaatsen te koop Krabi, Chang Mai, Phuket ,Bangkok ,Jomtien ,Hua hin .
    Ook particulieren kopen samen in, vooral uit Udon Thani .
    Mede door de ervaring in Thailand weten wij ze nu ook ver weg goed gekoeld te leveren .
    Inmiddels is er ook een ander product met gezonde vetten bijgekomen .
    Ik heb het voor elkaar gekregen om met eikenhout wat hier niet verkrijgbaar is en toch het summum moet zijn Noordzeevis zelf in Hua hin te roken .
    Op naar het 5 jarig bestaan van verse Noordzeevis in Thailand .
    http://www.dutchfishbypim.nl

    • Fransamsterdam zegt op

      Pattaya noemt u niet, op uw site staat wel het Holland-Belgium House in Pattaya, maar op de (oude) website daarvan wordt onder ‘aankondigingen’ een party in februari 2010 gemeld

      http://www.everyoneweb.com/hollandbelgiumhouse

      en de ‘nieuwe’ website van ze is uit de lucht.

      http://www.holland-belgiumhouse.com

      En via uw logo links kom ik bij een artikel waar Andre Restaurant in Pattaya wordt genoemd.

      Verse haring verdient ook verse informatie! 🙂

  2. joop zegt op

    Even een vraag .
    Ik woon in Chanthaburi en zou wel een haringkje willen eten.
    Zou iemand mij dan kunnen vertellen waar ik die haring kan kopen bij mij in de buurt ?

  3. eddy zegt op

    ik woon in udon thani waar kan ik die haring kopen en wat kost het?

  4. eduard zegt op

    Hai Pim. ik zou de wederverkopers bij naam en toenaam willen weten.Want er verkopen er mij teveel haringen in Pattaya en ik denk steeds dat je van jou afkomen.

    • Henk zegt op

      Dit krijg je te zien als je aan de linkerkant van deze pagina op het logo van Pim klikt .
      Weet natuurlijk niet of Pim dit actueel houd .

      Haring in Hua Hin: Neem contact op met Pim.
      Haring in Cha-am: Supermarkt ‘OKAY’, Narathip Road.
      Haring in Chiang Mai: ‘Dutch Snacks’ http://www.dutchsnacksthailand.com
      Haring in Pattaya: Enjoy Andre restaurant, 144/33 mo 10 soi 6 Thapraya road, Nonprue.

  5. math zegt op

    Die van pattaya zijn van een ander visboer o.a. bij brass monkey.

  6. willy zegt op

    Is er in Pattaya ook bakharing te verkrijgen

  7. martin stalenhoef zegt op

    En in Koh Lanta is er ook de enige en beste haring van Pim te verkrijgen bij Black Coral op de klong dao beach welkom !!!

  8. Pim Haring . zegt op

    Toch weer even op deze paar reacties iets bijgeleerd.
    Alhoewel het artikel over de gezondheid gaat en niet om reclame te maken zal ik 1 uitzondering maken omdat er door reageerders namen worden genoemd.
    Tambon Kamala-Ampur Kathu telefoon 087-280-9837 Nederlands gesproken in Phuket.
    09-5075-8619 Thai gesproken .
    Holland Belgiumhous Pattaya 08-6820-4272 .
    Aonang bij de midgetgolf .
    Udon thani zijn het meest particulieren onder elkaar die bestellen, als antwoord op Joop en Eddy.
    In Chiang Rai gaan er veel op deze manier heen om samen de vervoerskosten zo laag mogelijk te houden .
    Brass Monkey heeft enkele weken geleden een naar mijn weten met de haring van Pim een avond gegeven .
    Wil je er zeker van zijn dat de haring van ons afkomstig is vraag dan om het keuringsbewijs van de Nederlandse Keuringsdienst deze zal dan bij ons het verzoek indienen om deze toe te laten komen .
    Zonder deze papieren mogen ze niet ingevoerd worden .
    Bij gerenommeerde restaurants en hotels moet ik ze meeleveren anders mogen ze niet bij ons kopen .
    Bij de vraag over bakharing kan ik zeggen dat wij die hebben ,wij maken er kippers en maarse bokking mee met eikenhout gerookt .
    Die zijn ook geschikt om zelf naar eigen smaak te zuren .
    Op deze manier heb ik ook aan een arme familie het te leren een goede toekomst gegeven .
    Enkele weken geleden is er ook een party naar Mukdahan gegaan door de les die wij hebben geleerd om het zover weg toch bevroren aan te krijgen .

  9. Jan zegt op

    Mij lekker maken, prima maar ik woon in Chiang Mai en nu?????

    • Dirk Dutch Snacks zegt op

      Afgelopen 13 juli hebben we,al de voor de derde keer, de Hollandse Nieuwe Haring party
      gehouden hier in Chiang Mai,met haringen van Pim uit Hua Hin.De haring is het hele jaar
      door bij ons bij ons te verkrijgen. http://www.dutchsnacksthailand.com
      Dirk Dutch Snacks.

  10. Anton zegt op

    Wij wonen in Oostenrijk dus ook daar geen haring maar in december gaan we langs bij Pim in Hua Hin…. G
    Verheugen ons op Thailand en de haring…..

  11. Gerard Van Heyste zegt op

    Dankzij onze visboer Pim uit Hua Hin kunnen Nederlanders in Thailand ……? en mogen wij Belgen ook van de lekkere haring genieten of is het enkel voor de Hollanders !


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website