Zelf kaas maken in Thailand (1): dag 1 tot 3

Door Lung Addie
Geplaatst in Eten en drinken
Tags: ,
6 november 2024

Als gevolg van een wekelijks gesprek, welke Lung addie heeft met een Portugese vriend, kwam Lung addie op het idee om zelf kaas te maken. Als Portugees wou hij geitenkaas eten, wat niet zomaar te vinden is in Thailand, net als geitenmelk in grotere hoeveelheden.

Ik stelde hem voor dat ik, als liefhebber van keukenexperimenten, eens op zoek zou gaan naar dit. Vond dat maar mijn voorkeur, om zelf een poging te ondernemen,ging naar kaas gemaakt van koemelk. Veel gemakkelijker te verkrijgen en, ik dacht, als het lukt met koemelk zal het ook wel lukken met geitenmelk. Ik had dit nog nooit eerder gedaan en ik moet eerlijk toegeven: mijn eerste experiment mislukte grandioos. Ik heb er wel het nodige uit geleerd en de tweede poging was erg succesvol.

Lung addie vond een goed, aanneembaar en eenvoudig recept op het internet en dit, voor het zelf maken van ‘BRIE’. Brie, een kaassoort die ik best lust en regelmatig koop in Thailand. In dat recept werd wel uitgegaan van ‘rauwe melk’, dus een eerste vraag: kan dit ook met gepasteuriseerde melk daar deze zowat overal, zelfs in 2 liter flessen verkrijgbaar is en rauwe melk niet. Het antwoord is JA, het duurt alleen langer aangaande de fermentatie. Gepasteuriseerde melk bevat alle bestanddelen van rauwe melk maar is enkel ‘biologisch dood’. Dit betekent dat de zelf ingebrachte en nodige bacteriën meer tijd nodig hebben zich te vermenigvuldigen.

Dit artikel is natuurlijk geen evangelie en is een persoonlijke ervaring. Hou rekening met het feit dat dit over een ‘zachte kaas’ en niet over een ‘harde kaas’ gaat. Beide procedures zijn namelijk totaal verschillend.

Het kan mogelijk, voor TB lezers, dienen als leidraad.

Ik maak dit artikel in verschillende stappen daar het anders te lang zal worden. Dus dit artikel:

Stap 1: dag 1 tot 3

Benodigdheden:

  • ik ging uit van 6 liter gepasteuriseerde volle melk.
  • stremsel: te koop bij Lazada (Rennet Cheese) in 10ml flesjes en voor de verwerking van 6 liter melk heb je amper +/-2ml nodig (kost 195 THB/10ml)
  • 1 potje natuur yoghurt (zonder smaaktoevoeging als aardbeien….)
  • Brie: om de typische briesmaak en witte schimmellaag te verkrijgen heb je wat schimmel, eigen aan brie, nodig.

Dus de eerste maal koop je wat Brie en snijden er de schimmel af, de rest eet je op.

Werkwijze:

  • je giet de yoghurt in een beker, voeg er wat melk bij, de schimmel van de Brie en het stremsel. Met een staafmixer maal je dit.
  • je giet dit mengsel in de 6 liter melk en mix je opnieuw met de staafmixer. Doe je best in een grote doorschijnende glazen of plastiek pot. Dan kan je mooi het verdere verloop aanschouwen.
  • je laat dit minstens 3 dagen gewoon staan. (met rauwe melk is dat 1 dag)
  • de ideale temperatuur is +/- 30C en die heb ik hier zowat altijd in het ‘koelere seizoen’. Dus gewoon op de keukentafel.
  • je dekt de pot af met een vochtige doek om de vliegjes er af te houden. Niet luchtdicht afsluiten want het fermentatieproces heeft lucht (zuurstof) nodig.
  • de tweede dag zal je reeds een mooie laag ‘kwark’ hebben. Daar ga je met een mes wat insnijdingen in maken zodat de ‘wei’ , welke er onder zit,  gemakkelijk kan doordringen. Niet het ganse boeltje echt mengen.

Belangrijk: doe GEEN ZOUT in dit mengsel. Zout: NaCl

De Cl (chloride) is een grote doodmaker van de bacteriën en je hebt die, na de fermentatie, nog broodnodig voor de verdere rijping.

Dat is alles wat je van dag 1 tot 3 te doen hebt.

De rest is voor een volgend artikel.

Over deze blogger

Lung Addie
Lung Addie
Geboren in 1955. Maakte kennis met Thailand meer dan 20 jaar geleden, toen ik regelmatig in BKK een tussenstop maakte na het beëindigen van werkopdrachten radiometingen op de toen nieuwe luchthaven van Hong Kong. Woon nu meer dan 10 jaar permanent in de provincie Chumphon. Ik ben de auteur van het TB-dossier 'Uitschrijven voor Belgen'.
Mijn beroep was Expert Senior Field Engineer radiometingen. Hobbies:
- het administratief bijstaan van Thaise weduwen van overleden Belgische mannen, met de Belgische overheidsdiensten: pensioenen-erfrechten-belastingen.
- Radio-zendamateurisme telegrafist met licentie in Thailand en Cambodja.

13 reacties op “Zelf kaas maken in Thailand (1): dag 1 tot 3”

  1. william-Korat zegt op

    Geitenmelk verkoopt men hier ook volop.
    Het staat alleen bij de kleine pakjes alternatieve melk.
    soymilk et cetera 7/11 maar ook Tesco.
    Mijn vrouw koopt het meestal bij de dierenarts voor de hond in iets grotere blijkjes.

    Geinig de hobby keuken.

  2. Johannes zegt op

    Bedankt Lung Addie, ik ga het ook eens proberen. Wacht op de 2e uitleg.

  3. rik meuleman zegt op

    Hartelijk dank, we hopen snel de volgende episodes te lezen dit is echt gewaardeerd.

  4. pjotter zegt op

    Beste Lung Addie,

    Wat ik mis is de toevoeging van calcium chloride ter bevordering van een steviger curd of kwark zoals jij het noemt.
    Ben benieuwde naar het vervolg van je aventuur.
    Pjotter.

    • Lung Addie zegt op

      Beste Pjotter,
      dit gaat over een ‘zachte kaas’ en daar heb je die harde kwark (gord) totaal niet bij nodig. Dis geen CaCl erin.

  5. wil zegt op

    Hallo Lung Addie, op de eerste plaats mooi om op deze manier kaas mee te mogen maken. Maar nu even een vraagje, u heeft het over “1 potje natuur yoghurt” hoeveel gram is dit?

    Wil

    • Lung Addie zegt op

      Beste Wil
      dat zijn potjes van 150gr. Overal te koop.

  6. Rori zegt op

    als stremsel kun je het ook met bakkersgist doen of gedroogde gist in de kleine pakjes.

  7. wibar zegt op

    Hardstikke leuk om dit te lezen en wellicht zelf ook uit te proberen. Kijk uit naar de volgende artikelen. Wellicht is het handig om een lijstje met de gebruikte ingredienten en hun hoeveelheden in het volgende stuk te vermelden ? Hoe dan ook dank voor dit leuks.
    Groet,
    Wim

  8. Jeert zegt op

    Met belangstelling uw atikel gelezen zeker omdat ik zelf vele voorharde kazen heb gemaakt. Ik kocht bijna wekelijks 20 liter rauwe melk die werd aangeleverd in 2 plastic zakken van elk 10 liter
    Ben nooit op zoek gegaan naar het adres van de leverancier, ik belde hem als ik melk nodig had. Het telfoon nummer kreeg ik van een buurman van mij die een verplaatsbaar verkoop punt had met de naam NOM SOD.
    Ook maakte ik welees zachte kazen en proceddes cheese.
    Helaas kan ik het lichamelijk niet meer opbrengen het tillen en overgieten van 20 liter is te zwaar voor me
    Ik heb de mallen voor kazen van ongeveer 2 kilo nog en die zijn te koop.
    Van de wei maakte in alcohol to 90+ % die ik dan verdunde naar het gewenst percentage. Ik fermenteerde de wei met behulp van bakkersgist en rietsuiker daarna disteleren. Ik heb alle spullen nog maar doe het niet meer. Mochten er geinterseerde voor overname van kaasmallen, fermenter en destileerkolom zijn laat me het weten.
    Ik moet er bij zeggen dat ik alles als een hobby deed en nooit een kaas of een flesje alcohol heb verkocht.
    Veel van mijn benodigdheden kocht ik bij: https://thaiartisanfoods.com/
    Verder haalde ik veel goede tips via https://www.youtube.com/@GavinWebber en. Ook was en ben ik lid van https://zelfkaasmaken.forum2go.nl/ waar veel leukerecepten te vinden in.

    • Lung Addie zegt op

      Beste Jeert,
      indien je geen 20l meer kan tillen, doe het dan in een paar kleinere vaten. Dat mag tenslotte geen excuss zijn om de pret te bederven.

  9. Lung Addie zegt op

    Beste Wil
    dat zijn potjes van 150gr. Overal te koop.

  10. Peter Grieten (Jeert) zegt op

    Hallo Allemaal.

    Iemand interesse in originele hollandse kaasmallen. ik heb er twee te koop een voor een Edam vormige kaas en een voor en rechthoekige blok kaas.
    Van de wei maakte ik alcohol in een conisch fermitatie vat waardoor ik een alcoho; percentage verkreef=g van tussen 12-14%
    De gefermenteerde wei bracht ik over naar een distilatie kolom waarna ik na het disteleren een alcohol percentage verkreeg van ongeveer 45 %
    Deze alcohol distileerde ik voor een tweede keer, kreeg daardoor een alcohol van 98% bijna pure ethanol en dus weinig kans of geheel geen methyl alcohol
    Deze alcohol verdunde ik met drinkwater tot het gewenste percentage.en voegde de uit nederland geimporteerde geconcentreerde aromas toe
    ik heb een fermentatie en een distalatie kolom to koop.
    Ik maakte tot twee jaar geleden om de drie dagen hollandse kaas en soms ook zachte kazen van 20 liter verse koemelk die thuis werd afgeleverd.
    Helaas ben ik lichamelijk niet meer in staat om zelf de apperatuur te gebuiken.
    Mis het echt.
    Ik woon in Ubon Ratchatanie
    Interesse?
    Ik hoor je graag.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website