Yum Woon Sen, pittige noodle salade met garnalen
Vandaag staat er een pittige noodle salade met garnalen op het menu. Een van onze favorieten uit de Thaise keuken! De noodles absorberen de heerlijke smaken van de saus, die je overigens net zo pittig kunt maken als je zelf wilt.
In de traditionele versie van Yum Woon Sen, worden de glasnoedels gemengd met gekookte garnalen en gemalen varkensvlees, hoewel je ook andere soorten vlees of tofu kunt gebruiken. Andere ingrediënten die vaak in de salade worden opgenomen zijn tomaten, uien, lente-uitjes, koriander, limoen, vissaus, suiker en natuurlijk een gezonde dosis hete Thaise chilipepers.De sleutel tot een goede Yum Woon Sen is de balans van smaken. Het doel is om de perfecte combinatie van zoet, zuur, zout en pittig te bereiken. Het gerecht moet ook de juiste mix van texturen hebben, met de zachte glasnoedels, de knapperige groenten en de sappige stukken vlees of garnalen.
Tot slot, Yum Woon Sen is een flexibel gerecht dat kan worden aangepast aan persoonlijke voorkeuren. Voel je vrij om te experimenteren met verschillende soorten vlees, groenten en kruiden, en pas de hoeveelheid chili aan om het zo mild of zo pittig te maken als je wilt.
De salade is pittig en fris en smaakt heerlijk als voorgerecht of als maaltijdsalade.
Ingrediënten:
- 100 gram voorgeweekte glasnoodles.
- 12 middelgrote schoongemaakte garnalen
- 3 sjalotjes dun gesneden.
- 1 gesneden tomaat.
- 1 eetlepel fijn gehakte koriander bladeren.
- 1 eetlepel fijn gehakte munt bladeren.
- 2 eetlepels geroosterde pinda’s
Ingrediënten voor de dressing:
- 1 knoflook teentje fijn gehakt.
- 1,5 eetlepel vissaus.
- 2 eetlepels suiker.
- 2 eetlepels warm water.
- 1 eetlepel limoensap naar eigen smaak.
- 1/2 eetlepel chili knoflook pasta
Bereiden:
- Droge glas noodles zijn erg licht. Dompel deze noodles in warm water voor ongeveer 10 minuten tot deze zacht zijn. Gooi het water weg en laat de noodles uitlekken en drogen en zet deze aan de kant. Kook wat water en kook hierin de noodles zoals aangegeven staat op de verpakking. Wanneer de noodles klaar zijn haal je ze er uit en laat je ze weer uitlekken. In hetzelfde water kook je de garnalen tot deze volledig gekookt zijn. Haal deze er uit en zet ze aan de kant.
- Neem de ingrediënten voor de dressing en mix deze goed door elkaar en let hierbij op dat de suiker goed opgelost is.
- In een saladekom mix je de glas noodles, garnalen, tomaat, koriander en munt met de dressing. Voeg dan de pinda’s toe. Serveer de salade direct bij kamertemperatuur of koel deze eerst af in de koelkast.
Over deze blogger
-
Bekend als Khun Peter (62), woont afwisselend in Apeldoorn en Pattaya. Al 14 jaar een relatie met Kanchana. Nog niet gepensioneerd, heb een eigen bedrijf, iets met verzekeringen. Gek op dieren, vooral honden en muziek.
Genoeg hobby's, maar helaas weinig tijd: schrijven voor Thailandblog, fitness, gezondheid en voeding, schietsport, ouwehoeren met vrienden en nog wat eigenaardigheden.
Lees hier de laatste artikelen
- Nieuws uit Thailand21 december 2024Vastgoedsector in zwaar weer: Thaise markt zoekt herstel in 2025
- Nieuws uit Thailand21 december 2024Thailand voert strijd tegen luchtvervuiling met innovatieve maatregelen
- Nieuws uit Thailand21 december 2024Kabinet verhoogt kinderbijslag als steun voor gezinnen
- Gezondheid21 december 2024Matige wijnconsumptie verlaagt risico op hart- en vaatziekten volgens nieuwe studie
Top! Gaarne meer salade recepten
In mijn herinnering zit selderijblad maar met koriander en munt zal het beslist ook lekker zijn.
Did in dus “Yam Woen Sen Goeng”, want het kan natuurlijk ook zonder de garnalen “Goeng”, of met iets anders.
Je spreek ยำวุ้นเส้น uit als jaam-wóén-sên met als tonen achtereenvolgens midden-kort, hoog-kort, dalend-halflang.