Thaise gerechten: Tod man pla (Thaise viskoekjes)
Een heerlijk Thaise voorgerecht of snack is Tod man Pla, de bekende Thaise viskoekjes, een beslag van gefrituurde fijngemalen vis, ei, rode currypasta, limoenblad en stukjes kousenband. Daarbij hoort een zoete komkommerdip.
Tod man pla wordt gemaakt van een zoetwatervis (pla grai) maar andere vissoorten zijn ook mogelijk. In Nederland kan je ook witvis, baars of forel gebruiken. De Thai maken de gefrituurde koekjes ook wel van andere ingrediënten, zoals garnalen, varkensvlees of kip. Er bestaat ook een vegetarische variant bereid met mais- en tarwemeel.
Het fonetisch weergeven van “Tod Man Pla” gebaseerd op de Nederlandse klanken zou je het als volgt kunnen benaderen:
Tod: /tɔt/ (lijkt op “tot” maar dan met een korte ‘o’ zoals in “pot”)
Man: /mɑn/ (lijkt op “man” met de ‘a’ van “kat”)
Pla: /plɑ/ (de ‘a’ klinkt als in “kaas”)
Dus, samengevoegd: /tɔt mɑn plɑ/
Geschiedenis en ontstaan
Tod Man Pla, wat letterlijk vertaald kan worden als “viskoekjes”, is een populair Thais gerecht dat al eeuwenlang wordt bereid. De precieze oorsprong is onduidelijk, maar viskoekjes in verschillende vormen en variaties komen in veel Aziatische culturen voor. In Thailand heeft Tod Man Pla zich ontwikkeld tot een kenmerkende bereiding met specifieke smaken en texturen.
Smaakprofielen
Tod Man Pla staat bekend om zijn complexe smaakprofiel, dat een evenwicht zoekt tussen hartig, zoet, pittig en zout. Hier zijn enkele kenmerken van het smaakprofiel:
- Hartigheid: Dit komt door de vis, meestal witvis, die wordt gemalen en gemengd met andere ingrediënten.
- Pittigheid: Rode currypasta en gehakte groene bird’s eye chilipepers voegen een pittige toets toe.
- Zoetheid: Vaak afkomstig van palm- of witte suiker die in het mengsel wordt gedaan.
- Zoutig: Vissaus, een essentieel ingrediënt in de Thaise keuken, geeft de zoute smaak.
- Aromatisch: Ingrediënten zoals kaffir limoenblaadjes en Thaise zoete basilicum voegen een unieke aromatische noot toe.
Bijzonderheden:
- Textuur: Naast de smaak is de textuur van Tod Man Pla ook uniek. Ze zijn licht knapperig aan de buitenkant door het frituren, maar zacht en veerkrachtig aan de binnenkant, dankzij de gestampte vis en het gebruik van kleefrijstmeel of tapiocameel.
- Dipsaus: Tod Man Pla wordt vaak geserveerd met een zoete en pittige dipsaus, gemaakt van komkommer, rode ui, suiker, azijn en chilipepers. Deze dipsaus is de perfecte aanvulling en contrasteert goed met de rijke smaken van de viskoekjes.
- Niet alleen vis: Hoewel “pla” in het Thais “vis” betekent, hebben varianten van Tod Man gemaakt met andere eiwitten, zoals garnalen (Tod Man Goong) of kip (Tod Man Kai), hun weg gevonden naar de Thaise keuken.
De populariteit van Tod Man Pla is niet beperkt tot Thailand. Veel mensen over de hele wereld hebben genoten van deze viskoekjes in Thaise restaurants of tijdens hun reizen naar Thailand, waardoor het een ambassadeur van de Thaise keuken is geworden.
Bereiding van tod man pla
Voor 30 stuks Thaise viskoekjes heb je nodig:
- 450 gram witvisfilet
- 1 eetlepel Thaise rode currypasta
- 1 eetlepel vissaus
- 1 ei
- 50 gram kousenband, in dunne plakjes
- 5 limoenblaadjes, fijngesneden
- Olie om te frituren
Zoete chilisaus met komkommer.
Bereiding
Verwijder eventuele graten en het vel van de vis en hak het visvlees grof. Pureer de vis in een keukenmachine of blender. Voeg de currypasta, vissaus en het ei toe en pureer alles tot een glad mengsel. Schep het mengsel in een kom en meng de kousenband en limoenblaadjes erdoor.
Neem telkens een eetlepel van het mengsel en vorm daar met vochtige handen dunne, platte koekjes van (ongeveer 5 centimeter doorsnee).
Verhit 5 centimeter olie in een wok of diepe koekenpan op matig vuur. Controleer of de olie heet is door een klein stukje van de vismengsel erin te laten vallen. Als het direct begint te sissen is de olie heet genoeg.
Laat vijf of zes viskoekjes in de olie glijden en frituur ze aan beide kanten tot ze goud bruin zijn. Schep ze met een schuimspaan uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier. Houd ze warm terwijl de rest wordt gefrituurd.
Serveer heet met een komkommerdip gemaakt van plakjes of blokjes knapperige komkommer, zoete chilisaus, gehakte pinda’s, koriander en sjalotjes.
Over deze blogger
-
Bekend als Khun Peter (62), woont afwisselend in Apeldoorn en Pattaya. Al 14 jaar een relatie met Kanchana. Nog niet gepensioneerd, heb een eigen bedrijf, iets met verzekeringen. Gek op dieren, vooral honden en muziek.
Genoeg hobby's, maar helaas weinig tijd: schrijven voor Thailandblog, fitness, gezondheid en voeding, schietsport, ouwehoeren met vrienden en nog wat eigenaardigheden.
Lees hier de laatste artikelen
- Nieuws uit Thailand23 december 2024De redactie wenst alle lezers fijne feestdagen!
- Nieuws uit Thailand23 december 2024Illegale handel in medicijnen bedreigt volksgezondheid
- Nieuws uit Thailand23 december 2024Thaise regering komt met steun en voordelen voor een zorgeloze nieuwjaarsvakantie in 2025
- Achtergrond23 december 2024De kerstboom: van heidense symbolen tot feestelijke traditie
De lekkerste tod man pla vind je in Nakhon Sawan
Je moet ze wel warm eten; koud vind ik ze niet zo lekker.
Ik maak vaak Thaise viskoekjes (ik heb een Thaise moeder) en voeg er nog het volgende aan toe (in de blender bij de gegeven ingrediënten) één stengel heel fijn gesneden sereh, 1 rode peper en 2 teentjes knoflook, 1 limoen rasp en uitgeperst 2 eetlepels tapioca meel. Daarnaast in de kom: 2 bosui fijn gesneden in ringen en 3 eetlepels verse koriander klein gesneden.
Tod Man Pla: een heerlijk voorgerecht. Ook de variant: Tod Man Khung vind ik heel lekker.
Helemaal te gek die lekkere Tod man pla. Voor mij is het de combinatie van de limoenblaadjes, zout, zoet en pittig die het doet. Vissmaak is er nauwelijks. Toen ik deze voor het eerst ontdekte had ik zelfs helemaal niet door dat er vis in verwerkt was.
Maar waar blijft dan de derde Tod man? Het meest wijd en zijd bekende?
Juist de Tod man Muh (stijgende toon) van varkensvlees.
Ook niet te versmaden.