Thaise gerechten: Gebakken rijst met ananas
Een van de lekkerste gerechten die ik in Thailand gegeten heb was in Hua Hin bij een restaurant aan zee. Het ging om een combinatie van gebakken rijst, ananas en zeevruchten, geserveerd in een halve ananas.
Gebakken rijst met ananas is er in vele varianten: met garnalen, kip, vlees, etc. Je kan natuurlijk beginnen met Fried Rice (Khao Pad) met ananas. Het krijgt een volle smaak door het te bakken met bijvoorbeeld een uitje, knoflook, tomaat, ei en natuurlijk stukjes ananas.
De combinatie van pittig met zoetzuur is overheerlijk, een echte streling van je tong.
Thai Pineapple Fried Rice, of in het Thais “ข้าวผัดสับปะรด” (Khao Pad Sapparot), is een heerlijk gerecht vol kleur en smaak. Het is een perfecte fusie van zoete, zure, en hartige smaken die typisch zijn voor de Thaise keuken. Hier is een korte beschrijving:
Het gerecht begint met het uithollen van een verse ananas, waarvan de binnenkant in blokjes wordt gesneden en apart wordt gehouden. De schil van de ananas wordt behouden om later te dienen als een natuurlijke en visueel aantrekkelijke kom voor het serveren van de rijst. De basis van het gerecht is jasmijnrijst, een langkorrelige rijstsoort die bekend staat om zijn subtiele bloemige aroma en een licht kleverige textuur wanneer gekookt. De rijst wordt eerst gekookt en vervolgens apart gezet om af te koelen.
Het echte koken begint met het roerbakken van knoflook, ui, en soms ook garnalen of kip in een hete wok met een beetje olie. Zodra deze ingrediënten gaar zijn, wordt de rijst toegevoegd samen met de ananasblokjes. Alles wordt samen gebakken tot de rijst lichtbruin en geurig is. Daarna worden de smaakmakers toegevoegd, waaronder vissaus, sojasaus en suiker. Deze ingrediënten geven de rijst zijn karakteristieke hartige, zoete en umami smaken. Een beetje currypoeder kan ook toegevoegd worden voor extra diepte en kleur.
Ten slotte worden er nog een paar ingrediënten toegevoegd voor textuur en kleur, zoals erwtjes, wortels, rozijnen, en cashewnoten. Het geheel wordt afgewerkt met een beetje limoensap en vers gehakte koriander of groene ui. Het resultaat is een smakelijk en kleurrijk gerecht dat een lust voor het oog is, vooral wanneer het wordt geserveerd in de uitgeholde ananas. Thai Pineapple Fried Rice is meer dan alleen een rijstgerecht, het is een echte culinaire ervaring.
In de onderstaande video kan je zie hoe je het gerecht kan bereiden.
Video
Bekijk hier de video:
Over deze blogger
-
Bekend als Khun Peter (62), woont afwisselend in Apeldoorn en Pattaya. Al 14 jaar een relatie met Kanchana. Nog niet gepensioneerd, heb een eigen bedrijf, iets met verzekeringen. Gek op dieren, vooral honden en muziek.
Genoeg hobby's, maar helaas weinig tijd: schrijven voor Thailandblog, fitness, gezondheid en voeding, schietsport, ouwehoeren met vrienden en nog wat eigenaardigheden.
Lees hier de laatste artikelen
- Nieuws uit Thailand23 december 2024De redactie wenst alle lezers fijne feestdagen!
- Nieuws uit Thailand23 december 2024Illegale handel in medicijnen bedreigt volksgezondheid
- Nieuws uit Thailand23 december 2024Thaise regering komt met steun en voordelen voor een zorgeloze nieuwjaarsvakantie in 2025
- Achtergrond23 december 2024De kerstboom: van heidense symbolen tot feestelijke traditie
Ik ben altijd verrukt van die recepten die jullie sturen. Als ik ze maak waan ik me echt weer in Thailand.
Bedankt
Leuk hoe ze Kerrie-poeder in het Thai zegt…. Maar het gerecht is zonder meer heerlijk.
Tip Top restaurant in Patpong, Bangkok, serveert dit gerecht. Ik weet niet hoe het heet, maar is zo verrukkelijk! Veel andere gerechten, trouwens ook. Aan te bevelen.
Dit gerecht heb ik voor het eerst in een Thais restaurant in Hong Kong gegeten. Heerlijk. 1991.