Thaise gerechten voor thuis (1)
De Thaise keuken is wereldberoemd. De gerechten hebben een verfijnde smaak, verse ingrediënten, ze zijn voedzaam en gezond.
Een andere plezierige eigenschap van Thaise gerechten is dat ze gemakkelijk zelf te maken zijn. Wel kan ik je adviseren om zilvervliesrijst te gebruiken in plaats van witte rijst. Witte rijst is bevat voornamelijk snelle koolhydraten (suikers) en stouwt je bloedsuiker omhoog. Daar komt bij witte rijst je stoelgang kan beïnvloeden. Zilvervliesrijst is veel gezonder.
Van Chris Vercammen, een Belgische expat in Chiang Mai, kregen wij een aantal recepten toegestuurd die je ook thuis kan bereiden. Bedankt Chris!
De ingrediënten zijn in de Nederlandse en Belgische supermarkten verkrijgbaar. Voor expats in Thailand zal dit ook mag dit geen enkel probleem zijn. Het is ook nog eens heel goedkoop.
Kip met cashewnoten
Ingrediënten voor ongeveer 4 personen:
- 600 gr kipfilet
- 1 eetlepel sambal
- 1 groene paprika
- 2 teentjes knoflook
- 1 ui
- 4 eetlepels soyasaus
- 2 eetlepels bruine suiker
- 70 gr cashewnoten
Bereiding:
Snipper de ui en knoflook. Snij de kip en paprika in stukjes en roerbak dit gedurende circa 5 minuten. Voeg de sojasaus, sambal, suiker en 1 deciliter water toe en laat dit ongeveer 10 minuten pruttelen op een zacht vuurtje. Voeg op het laatste de cashewnoten toe en serveer dit met witte rijst.
Tip:
Sojasaus kan je vervangen door Maggi en bruine suiker door palmsuiker. Ook kleine stukjes ananas toe voegen geef een andere smaak. Sambal is te vervangen door Tabasco.
Kip in gembersaus
De bereiding hiervan kost iets meer tijd. Ingrediënten voor ongeveer 4 personen:
- 600 gr kipfilet
- 4 bolletjes gember op siroop
- stuk gemberwortel
- 1 middelgrote ui
- 2 teentjes knoflook
- 50 gr boter
- 2 deciliter witte wijn
- enkele groene uien(pijpajuin)
- 1 deciliter Yoghurt
Bereiding:
Rasp de gemberwortel en doe het samen met de gember op siroop over de kip en bak deze een half uur op 200 graden.
Fruit ondertussen de ui en de uitgeperste knoflook een paar minuten in de boter, voeg de witte wijn toe en kook het geheel in tot ongeveer de helft. Neem de kip uit de oven en giet het vocht samen met de witte wijn saus. Kook dit verder een beetje in. Haal de pan van het vuur en roer de yoghurt er door heen. Giet de saus over de kip en bestrooi dit met de fijngehakte groene ui.
Tip:
Witte wijn kan je vervangen door druivensap.
Vis met citroengras
Je kunt de volgende vissoorten gebruiken: Tab-Tim of Pangsasius of Meerval. Ingrediënten:
- 4 moten(filets) witte vis
- 3 stengels citroengras
- 2 rode pepers
- 2 teentjes knoflook
- stukje gemberwortel
- 1 ui
- 1 citroen
- 4 eetlepels olie
Bereiding:
Leg elke moot vis op een stuk aluminium folie. Strooi er peper en zout op naar smaak. Snipper de stengels citroengras en de knoflook. Hetzelfde met de rode (grote)pepers. Meng dit alles met een halve uitgeperste citroen. Verdeel dit mengsel over de vis en druppel ook de olie erover. Vouw de pakketjes dicht en bak ze in de oven ongeveer 25 minuten op 190 graden. Open de pakketjes en snij de andere halve citroen en leg er een schijfje op.
Tip:
Citroen is te vervangen door limoen,maar geeft een iets andere smaak.
Eet smakelijk!
Over deze blogger
Lees hier de laatste artikelen
- Lezersinzending30 oktober 2024Thaise stranden
- Lezersinzending29 oktober 2024Thailand avontuur: blazen op een trompet aan de andere kant van de wereld (lezersinzending)
- Lezersinzending29 oktober 2024Te koop van een lezer: Luxe wonen met uitzicht op golfbaan en zwembad in Thana City
- Nederlandse ambassade29 oktober 2024Ontmoet & Groet-receptie en Consulair Loket in Chiang Mai van 18-20 november 2024
sorry maar waar eet jij dan in godes naam
eten in thailand is bijna overal heel erg goed
Inderdaad, dat vraag ik me ook af. Ik heb nog nooit, NOOIT, niet lekker gegeten in Thailand. Niet op straat, niet in restaurants, niet in Foodcourts …het was altijd overheerlijk..Dit geldt voor het noorden, het zuiden , oosten en westen.
Waarom smaakt Thais eten beter in Het westen ?
1:Restaurants en koks in de meeste westerse landen moeten voldoen aan strengere hygiene regels dan in Thailand.
2:Alle produkten ingevoerd uit Thailand zoals vis zitten vol met anti-biotica waarvoor Thailand al verschillende malen door voedselagentschappen van de europese unie op de vingers is voor getikt .
3:Op groenten en fruit ingevoerd vanuit Thailand naar westerse landen zijn sporen gevonden van zware pesticeden die al jaren niet meer mogen gebruikt worden in de europese unie wegens kankerverwekkend .
Kan wel kloppen, maar dat staat los van de smaak. Het Thais eten hier is enigszins aangepast aan onze westerse smaak. Er werkte ooit een Chinese uitzendkracht bij het bedrijf waar ik werkte waarvan de ouders een Chinees restaurant hadden. Hij vertelde dat er geen Chinees te vinden is die het eten eet wat wij bij de Chinees bestellen. Allemaal bedacht voor de westerse markt.
Bij Bird op de zeedijk in Amsterdam kan je prima Thais eten
Bij Butterfly Thai Café in Amsterdam zie je altijd thaise mensen als klanten, dat is dus ook een goed teken. Mooie dames in de bediening daar ook 🙂
Voor de geinteresseerden: deze prima website met 125 authentieke gerechten voorzien van fotos en video’s m.b.t de bereidingen en ingredienten. Een echte aanrader!!
http://www.importfood.com/recipes.html
Er is nog nooit een kok gevonden die koken kan naar alle monden, dus hou op over wat wel en niet lekker is, dat maak ik zelf wel uit.
Dat het eten in TH zo gezond is heb ik grote twijfels over vanwege het overmatige gebruik van chemicalien zowel bij groenten als vis en vlees…..
het ging er om dat roon in 15jaar nog nooit lekker heeft kunnen eten in thailand niet of het gezond was hij eet lekker thais in holland maar dat is alleen aangepast eten aan hollandse smaak dus geen echt thais net als het eten van de chinees