Tamme kastanjes in Thailand: gezond en lekker
Je ziet ze in Thailand op markten en in warenhuizen en ze verspreiden een heerlijk geur. Grote pannen waar tamme kastanjes worden geroosterd. Mijn vriendin koopt ze regelmatig en ik eet er graag van mee.
In Nederland zie je ze nu ook in de winkel. Ze worden vanaf oktober vaak op kerstmarkten aangeboden, vooral in Duitsland. Tamme kastanjes zijn niet alleen lekker maar ook gezond. Ze zijn rijk aan mineralen en sporenelementen en wie ze eet, krijgt een extra portie kalium, calcium, fosfor, zwavel, ijzer en magnesium binnen. Daarnaast zijn tamme kastanjes eiwitleveranciers en bevatten ze minder vet dan andere noten. Bovendien bevatten ze radicalenvanger vitamine E, het weerstand verbeterende vitamine C, alle B-vitamines en provitamine A (bètacaroteen).
Tamme kastanjes bevatten dus veel gezonde stoffen waarvoor men normaal gesproken een gemengd bord met groenten, fruit en vlees zou moeten eten. Maar ze bevatten echter ook zo’n 200 calorieën per 100 gram. Een grote zak geroosterde kastanjes heeft dus hetzelfde energiegehalte als een hoofdmaaltijd. Eet daarom niet nog een gewone maaltijd na het eten van kastanjes. Zo maken ze niet dik.
Kastanjes moeten voor het eten verhit worden. Geroosterd of gekookt passen ze goed bij vleesgerechten, vegetarische gerechten of in een ovenschotel.
Misschien kan iemand mij vertellen wat die zwarte korrels in de pan zijn en waar die voor dienen?
Gevraagd aan de familie.
Die zwarte korrels zijn gewoon zwarte steentjes.
Houden de warmte goed bij en zo garen de kastanjes gelijkmatig en op eenzelfde temperatuur.
Heerlijk die kastanjes en inderdaad behoorlijk verzadigend. Mijn vrouw heeft een waslijst aan voedselallergien en neemt altijd kastanjes mee in het vliegtuig omdat ze van de geserveerde maaltijden aan boord niets kan eten. Heb echter net weer 5 kilo kastanjemeel naar thailand moeten laten sturen voor haar speciale dieet. Genoeg voor 4 maanden. Zij bakt elke ochtend pannekoeken van kastanjemeel, kikkererwtenmeel en maismeel omdat alle andere melen voor haar problemen veroorzaken.
Nu is kastanjemeel het enige meel wat wij nog nooit gevonden hebben in Thailand terwijl je wel op allerlei plekken kastanjes kan vinden. Mocht er iemand een webwinkel in Thaland of winkel in Chiang Mai weten die dit aanbiedt dan houden wij ons aanbevolen voor de informatie.
Maps 58 Soi Naknivas 37, Naknivas Rd., Ladprao, Bangkok 0-2538-2464
ASIA CHEMICAL CO LTD je kunt ook deze even googlen,hebben ook kastanje meel staat onder de naam van chest nut flour,Dit bedrijf zit in pattaya,wens je veel succes met het vinden van dit bijzondere meel/
Ik weet niet of de beschikbaarheid van kastanjes in Thailand net als in Nederland seizoengebonden is ??. En of je kastanjes ook ergens in Pattaya in een supermarkt kunt kopen. Dit met name omdat ik kastanjes heerlijk vind , maar dan wel rauw.
Kastanjes, ja vele Thais zijn er gek op. Soms kennen ze wel het verschil niet tussen “tamme” en “wilde kastanjes. De tamme zijn niet puntig aan het uiteinde maar rond. De wilde kastanjes smaken heel bitter en zijn niet lekker.
In Vlaanderen noemt men het verhitten van kastanjes niet stoven maar wel “poffen”. De kastanjes werden vroeger op de toen, in elke woning aanwezige kolenkachel, op de plaat gelegd. Ze mochten niet in aanraking komen met vuur want dan verbrandden ze. De schil barstte met een “plof” open als ze gaar waren, vandaar de naam kastanjes poffen. Dat ze hier steentjes in de pan gebruiken is om een gelijke verdeling van de warmte te bekomen.
November is hoogseizoen van de kastanjes, ( in Belgie ) ze zijn rijp en vallen van de bomen….het was prettig om op zondag, samen met de kinderen, in het woud kastanjes te gaan rapen. De natuur is in de herfst heel mooi, de bladeren van de bomen verkleuren en zijn prachtig om zien.
Een van bekendste kastanjeboom bossen in Vlaanderen is het Carkoolbos en het Raspaillebos, gelegen aan de Bosberg te Atembeke, nabij Geraardsbergen. ( Bosberg is gekend uit de Ronde Van Vlaanderen wielerwedstrijd) . Deze twee bossen bevatten veel tamme kastanjebomen en zijn vrij toegankelijk als provinciaal domein.
Inderdaad , veel mensen poffen de kastanjes. Vind ik niet lekker. Zelf eet ik ze rauw. Jammer dat de tijd van kastanjes hier weer voorbij is. In Pattaya liep er een aantal jaren geleden een man rond met geroosterde kastanjes , en de meeste dames vonden ze heerlijk. Zelf vroeg ik aan hem of hij er ook had die nog niet geroosterd waren , maar toen werd ik heel raar aangekeken door hem. Ik heb toen ook gehoord dat deze kastanjes uit China kwamen. Ik ben toch wel benieuwd of ze in een supermarkt in Pattaya te koop zijn , en in welke maanden dat is.
Natuurl
ijk zijn ze in Pattaya nu te koop in Central Festival.grtn
Inderdaad, ik zie mijn grootvader nog steeds kastanjes poffen op de stoof.
Alleen, meen ik mij te herinneren dat hij er een kruisje insneed.
Maar lekker dat ze waren
In tegenstelling tot wat je zegt, is het nou net de tamme kastanje die een punt heeft en de wilde niet.
https://stempher-flevogroen.nl/het-verschil-tussen-tamme-en-wilde-kastanjes-herkennen/
@Lung Addie: zeer interessant!
Doch echter opgelet want KARKOOLbos is niet volledig publiek toegankelijk, is geen provinciaal domein maar
een reservaat.
Zie link: http://users.telenet.be/life-natuur-be-7156/My_Homepage_Files/Page13.html
Groetjes
Bedankt voor de info. Ben reeds een langere tijd weg uit de streek van Geraardsbergen en wist niet dat dit mooie bos een andere bestemming kreeg. Weet je dan ook hoe het met Neigembos gesteld is? Dat was ook vrij toegankelijk en gekend om zij zijn mooie wilde hyacinten en anemonen tapijten in de lente, net als het Hallerbos. Volgens de info welke ik vroeger vond behoorden deze bossen tot het, in het verre verleden, “Kolenwoud”. De streek was heel mooi en Lung addie hield er van. Vlaanderenland is een mooi land.
hoe noem je kastanjes in thai?
เกาลัด
Kawlat
Beste philip, Kastanjes op Thai —-Uitgesproken ,,Khaulat”
Vooral in het Noorden van Thailand bij de grensplaats Mae Sai zie je deze kastanje verkopers haast iedere 100meter staan.
De zwarte steentjes die ook daar gebruikt worden,dienen zoals in bovenstaande reactie’s reeds vermeld,voor een betere verdeling van de hitte ,die bij het roosteren ontstaat.
Zonder deze steentjes zou bij de hoeveelheid van de kastanjes die geroosterd worden,de helft verbranden.
De meeste kastanjes worden geimporteerd uit o.a China,omdat in Thailand niet het juiste klimaat heerst voor de groei van deze kastanjes.
Sorry correctie,hoor net van mijn vrouw dat ze ook in het Noorden van Thailand groeien,nu ik mij goed herinner heb ik zelfs zien groeien UUUUUps
en tijdens markten in tempel gewoonlijk zitten ze wel in jutte zakken afkomstig van China,ik eet ze ook graag , maar in Nong Prue en omgeving bijna nooit te vinden
Vraag me zelf af of het inderdaad zo gezond is gezien al de bestrijding middelen ze hier hier in Thailand gebruiken, zelfs middelen die al meer dan 30 jaar verboden zijn in bijna alle andere landen van de wereld.
Klopt, ik heb me even vergist de wilde kastanjes hebben idd het puntje en de tamme zijn rond.Mijn excuses.
Heb ze ook meerdere malen gezien op markten, maar het zijn niet de tamme kastanjes zoals we die in Nederland kennen, in Nederland hebben tamme kastanjes een platte kant omdat ze tegen elkaar aan groeien in de stekelige bast. deze lijken me meer op de wlide kastanjes aangezien ze rond van vorm zijn.
Toen ik nog thuis bij mijn ouders woonde, zo’n 56 jaar geleden, aten we regelmatig spruiten. Mijn moeder maakte daar kastanjepuree bij. Een fantastische combinatie. Na haar overlijden heb ik dat nooit meer gegeten.
Zodra het oktober is in Nederland fiets ik langs de kastanjebomen. Raap er dan voldoende om ze thuis op te eten. Na de buitenkant ook het dunne , bittere velletje eraf en smullen maar. Kastanjes rauw eten heeft mijn voorkeur. 1 keer aan de boulevard in Pattaya heb ik ze ook gekocht. Toen ik de verkoper op de zak met nog rauwe kastanjes wees en aangaf dat ik die wilde kopen stond hij raar te kijken. Iedereen kocht de gepofte kastanjes en die rare farang wilde ze rauw. Ze smaakten prima , maar de schil was een stuk vaster , dus moeilijker te verwijderen , dan in Nederland. De Thaise dames wilden ze ook wel proeven , maar vonden ze gepoft toch veel lekkerder.
Lazada zoeken op chestnut(niet kastanje), dan zijn er 66 pagina’s.
Echter door flour er achter te zetten levert dat weer niet direct resultaat op.