Top 10 straatgerechten in Thailand
Thailand is naast de bekende glimlach ook het land met een bijzondere en overheerlijke eetcultuur. De Thaise keuken is wereldberoemd en zeer gevarieerd. Eten kan gewoon op straat bij een stalletje en is spotgoedkoop.
De populariteit van straatgerechten in Thailand is te danken aan de rijke smaken en diversiteit van de gerechten, die een mix bieden van zoet, zuur, zout en pittig. Daarnaast zijn straatgerechten in Thailand betaalbaar en toegankelijk voor iedereen, wat bijdraagt aan hun populariteit. De snelle en informele eetcultuur maakt het gemakkelijk voor mensen om onderweg een maaltijd te nuttigen, en de sociale sfeer rond straatverkopers creëert een unieke ervaring voor zowel locals als toeristen. Het proeven van street food in Thailand wordt vaak gezien als een onmisbaar onderdeel van een bezoek aan het land en biedt een authentieke kennismaking met de lokale eetcultuur.
Eten speelt een belangrijke rol in het dagelijkse leven van de Thai. Een Thai eet net als bij ons in het westen drie keer per dag. Wel eten Thai meer tussendoortjes of snacks, dat is ook niet zo moeilijk want het aanbod is echt enorm. Wat je ook lekker vindt, van fruit tot aan gefrituurd voedsel, alles is langs de kant van de weg te koop. Als er mensen in de buurt zijn, is er eten. Niet alleen het aanbod is overweldigend, ook de verscheidenheid.
Eetkraampjes langs de weg zijn er ook in vele varianten. Van handkarren, fietsen, brommers, driewielers tot aan een houten plank op twee schragen. Mocht je denken dat het eten langs de kant van de weg onhygiënisch is, dat is een misvatting. De straatkok brengt zijn kar laat in de avond of nacht weer naar huis en daar wordt alles grondig schoongemaakt.
Het eten langs de kant van de weg is niet alleen ongelofelijk goedkoop, maar smaakt bijna altijd overheerlijk. Niet zelden zelfs beter dan in een restaurant. Sommige straatverkopers zijn zelfs zo goed dat je geduld moet hebben voordat je aan de beurt bent. Het eten op straat is zeker niet alleen voor de arme Thai bestemd. Verwacht geen menukaart of zoiets. Die is er meestal niet. In veel gevallen bieden ze slechts één gerecht, alleen hun specialiteit.
Het eten op straat biedt je een breed scala aan mogelijkheden zoals groene of rode curie, gebakken rijst, noedelgerechten, roerbakken, groente, salades, vers fruit, desserts, enz. Te veel om op te noemen. In Chinatown kun je zelfs gegrilde kreeft, tegen een redelijke prijs, op straat eten.
Wil je eens wat anders proberen? Gefrituurde kikkers, waterkevers, sprinkhanen en andere insecten zijn ook te krijgen.
Mocht je niet weten wat je moet kiezen. Speciaal voor de lezers van Thailandblog heb ik een top 10 van Thaise straat gerechten samengesteld. Ik durf zelfs te beweren dat je deze gerechten beter op straat kunt eten dan in een restaurant. Simpelweg omdat het lekkerder is.
- Som tam – een pittige salade van onrijpe gesnipperde papaja met pinda’s en tomaten.
- Larb – pittig gehakt met gehakte sjalotjes, uien, peper en koriander.
- Khao Mun Gai – gestoomde kip met rijst gekookt in kippenbouillon en knoflook.
- Jok – Rijstgerecht met varkensvlees, verse gember en groene ui (soms met ei).
- Lad Nah – gebakken noedels met een bonensaus en Chinese kool.
- Hoi Tod – gebakken oesters in beslag van ei op een bedje van taugé.
- Pad Thai – rijst of noedels met ei, gedroogde garnalen en gebakken tahoe bestrooid met pinda’s (geserveerd met taugé).
- Satay – kip of varkensvlees stukjes gegrild op een stokje, geserveerd met saus en komkommer.
- Khao Moo Daeng – rode varkensvlees met rijst, gekookte eieren en komkommer volgens Chinees recept.
- Khao Tom – rijstsoep met een selectie van vlees en groentegerechten.
Er is zo veel meer op straat te vinden dan deze top tien. Omdat het ook bijna niets kost kan je het gewoon uitproberen, vind je het niet lekker, dan probeer je wat anders. Wel is het handig om bij het bestellen te vragen of ze het gerecht niet te scherp maken. Thai gebruiken van die kleine rode chilipepertjes die behoorlijk pittig zijn. Bestel je gerecht “mai phet” of “mai ow phet”, wat “niet pittig” betekent.
Wat je zeker eens moet proberen is Thaise noedelsoep, je herkent de kraampjes van afstand. Je krijgt een heerlijke maaltijdsoep met alles er op en er aan. Het vult goed en het kost echt niets.
Naast de straatverkopers is er nog een bijzondere groep die heerlijke Thaise gerechten verkopen. Je zult ze niet op straat vinden, maar op het water. Op het water? Jazeker. In Thailand en in Bangkok heb je vele waterwegen, deze kanalen noemen ze in Thailand; Klongs. Op de Klongs vindt je verkopers die met een bootje langs peddelen en etenswaar aanbieden. Je kunt er verse groenten, fruit, noedelgerechten, curies, en nog veel meer kopen. De kwaliteit is net zo goed als bij straatverkopers.
Als je naar Thailand gaat en het eten op straat mijdt, dan mis je echt iets. Het is een publiek geheim dat het eten op straat vaak net zo goed of soms beter is dan in een chic en duur restaurant. De restaurants zijn er voornamelijk voor de toeristen. De meeste Thai kopen het eten bij hun favoriete eetstalletje. Het is vers, goedkoop en goed.
De eerstvolgende keer wanneer je in Thailand op straat het heerlijke eten ruikt, stop een keertje en probeer het. Je zult niet alleen verbaasd zijn over de fantastische smaak, maar ook over de vriendelijke Thaise mensen die het met veel zorg en vakmanschap voor je bereiden.
Over deze blogger
-
Bekend als Khun Peter (62), woont afwisselend in Apeldoorn en Pattaya. Al 14 jaar een relatie met Kanchana. Nog niet gepensioneerd, heb een eigen bedrijf, iets met verzekeringen. Gek op dieren, vooral honden en muziek.
Genoeg hobby's, maar helaas weinig tijd: schrijven voor Thailandblog, fitness, gezondheid en voeding, schietsport, ouwehoeren met vrienden en nog wat eigenaardigheden.
Lees hier de laatste artikelen
- Van de redactie30 december 2024Wij wensen de lezers van Thailandblog een prettige jaarwisseling en een gezond en gelukkig 2025!
- Nieuws uit Thailand30 december 2024Hotelbrand in Bangkok met 3 doden leidt tot tijdelijke sluiting
- Eten en drinken30 december 2024Pad Krapao Gai (roergebakken kip met basilicum) een smaakvol Thais gerecht
- Thailand tips30 december 2024Silom Road: Het financiële hart van Bangkok
De bovenstaande top 10 met Nederlandse fonetiek en Thais schrift:
1. ส้มตำ – sôm-tam
2. ลาบ – lâap
3. ข้าวมันไก่ – khâaw man kài. Letterlijk: “rijst olie/vet kip”
4. โจ๊ก – tjóok
5. ราดหน้า – râad-nâa. Letterlijk: “gieten/inschenken gezicht”
6. หอยทอด – hǒi-thôt.
7. ผัดไทย – phàt-thai
8. สะเต๊ะ – sà-té (behoeft geen verdere uitleg toch?)
9. ข้าวหมูแดง – khâaw-mǒe-deng. Letterlijk: “rijst varken rood”
10. ข้าวต้ม – khâaw-tôm
Wie niet pittig wil (mijn voorkeur gaat uit naar authentiek maar ieder zijn ding), kan zeggen “mâi phèd” (dalende toon, lage toon, ไม่เผ็ด). Of helemaal zonder pepers: “mâi sài prík” (dalende toon, lage toon, hoge toon, ไม่ใส่พริก).
En noodle soep is ก๋วยเตี๋ยวน้ำ, kǒeway-tǐejaw-náam (2x stijgende toon, hoge toon).
Maar Rob V toch,
De eerste 2 hebben niets met Thaifood van doen.
Heb leren meekijken en later eenvoudige dingen leren koken in het Shangri La hotel.
Daar is mij geleerd dat Som Tam (Tam bak hoeng) en Larp Esan gerechten zijn.
Die zijn aldaar niet te bestellen.
Dit zegt mijn vrouw die uitmuntend heeft leren koken.
Ik lees toch dat het over streetfood gaat, niet over wat er in een vijfsterren hotel wel of niet te bestellen is?
Beste Rob V.
Misschien een gekke vraag, maar hoe zeg je dat je wel van origineel pittig eten houdt.
Heel vaak kregen wij als farang eten zonder peper en/of kruiden, niet te pruimen dus en het is erg moeilijk om het uit te leggen dat je Thais eten heerlijk vindt.
Met vriendelijke groet, Hans.
Zeg gewoon “chop phét”, ik houd van pittig
Beste Jack,
Bedankt dat zocht ik, groeten Hans
Je kunt bijvoorbeeld zeggen:
– ao phèd (na khá/khráp) – graag pittig (aub)
– chôp (aahǎan) phéd (na khá/khráp) – Ik hou van pittig (eten) (aub)
– tham aa-hǎan bèp thai (na khá/khráp) – maak het eten op Thaise wijze/stijl (aub)
Of “tham aa-hǎan bèp thai na khráp, phǒm chôp kin aa-hǎan phéd” (maak het eten aub op Thaise wijze, ik hou van pittig eten”. // Vrouwen zeggen “…na khá, chán…” ipv “…na khráp, phǒm…”
Even kijken wat Google Translate er van maakt:
– ik hou van pittig eten -> ฉันชอบอาหารรสเผ็ด (chán chôp aa-hǎan phéd). Bijna goed, als man gebruik je hier geen “chán” maar “phǒm”. Maar de bediening zal je vast begrijpen.
– kook op Thaise wijze -> ปรุงแบบไทยๆ (proeng beb Thai-Thai). Letterlijk vraag je hier op het (eten) op echt Thaise wijze te bereiden. Zullen ze ook begripen.
Per abuis “phéd” geschreven (hoge toon) ipv “phèd (lage toon).
Voor de duidelijkheid, uitspraak per woord:
– ao phèd = midden toon, lage toon
– chôp (aahǎan) phèd (na khá/khráp) – dalende toon (midden-stijgende toon), lage toon (midden toon, hoge toon)
– tham aa-hǎan bèp thai (na khá/khráp) – middentoon, midden-stijgende toon, lage toon, midden toon.
Maar in de context, en verder duidelijk articuleert, zullen ze je ook wel begrijpen als je de tonen verkeerd uitspreekt.
Je kunt altijd prik-naam-plaa vragen, dat is een schaaltje met gesneden verse pepertjes, limoensap, en knoflook in vissaus. Daarmee kun je naar believen je eten zelf op smaak brengen. Vaak staat het al op tafel, anders ernaar vragen.
Laad een app op je telefoon zou ik zeggen, Hans
Er zijn vele apps die je op iedere taal kan instellen, je vraag/antwoord typen in het Nederlands en men kan het lezen in het Thais of ja microfoon drukken en het programma spreekt je wens uit.
Je vraag/antwoord blijft bij sommige ook in de app staan, altijd handig.
Beste William,
Natuurlijk gebruiken we o.a. Google translate maar dan zie je de ogen groter worden van onbegrip.
Probeer maar zelf eens een menukaart te vertalen uit het Thais, dat is echt lachen.
Bedankt voor je reactie, groeten Hans.
Als je op Google translate Nederlands-Thais of omgekeerd kiest, is een ramp maar kies je voor Engels-Thais of omgekeerd, dan kom je er vaak wel uit.
‘Mocht je denken dat het eten langs de kant van de weg onhygiënisch is, dat is een misvatting’.
Ik liep op een middag te wandelen op de Bech Road in Jomthien. Aan de overkant van de weg stond een kraampje waar varkensvlees en kip werd verkocht. Plots vielen er door toedoen van de kok/verkoopster een aantal stukken vlees op de straat. Ik bleef bewust even wachten om te kijken wat zij ging doen. Je zou verwachten dat zij de stukken vlees zou weggooien, maar nee hoor. Zij raapte de stukken vlees allemaal van de straat en legden deze stuk voor stuk bij de stukken vless welke niet van de kar waren gevallen.
Wil iemand nog een stukje van dat heerlijke ‘streetfood’? Zo ja, eet u smakelijk!
SiamTon
Ja, en denk je dat in een restaurant in België of Nederland niet gebeurt?
Ja, dat gebeurd ook in NL en BE. Maar dat maakt het voorval in Jomthien er niet minder ernstig om.
Bovendien was mijn reactie gebaseerd op de stelling: ‘Mocht je denken dat het eten langs de kant van de weg onhygiënisch is, dat is een misvatting’. Het blijkt dus in het geheel GEEN misvatting te zijn. Het is in sommige gevallen wel degelijk (zeer) onhygiënisch.
Persoonlijk raakt mij dit niet, want ik ben al heel veel jaren vegetariër en sinds ca. vijf jaar ben ik zelfs veganist. Maar je moet er toch niet aan denken dat je even later niets vermoedend een stuk vlees bij deze kraam zou hebben gekocht en gegeten!
Op plaatsen waar het onhygiënisch is (en of dat nu streedfood is of niet maakt eigenlijk niet uit) zal dat ook gevolgen hebben voor vegetarisch voedsel.
Vegetarisch voedsel dat op de grond gevallen is zal men ook wel terug op de hoop keilen.
Denk niet dat vegetariër/veganist je een zekerheid geeft over de hygiënische toestand…. waar dan ook
Haha, inderdaad Ronny … een vogel die wat ‘laat vallen’, die kent het verschil niet tussen een lapje vlees en een blaadje sla.
De kok van dienst verandert zijn gedrag niet voor een veganist. Maar onze Ton hierboven denkt daar anders over 😉
Wacht, ik zal ook een mooi verhaaltje verzinnen …
Ik geloof al lang niet alles wat ik lees op het internet.
En moest jouw verhaaltje effectief waar zijn, sorry maar om dan te stellen dat streetfood onhygiënisch is, is uiteraard veralgemenende onzin.
Je wil niet weten wat er achter de schermen in de meeste keukens gebeurt!
In Pattaya is een Kebab zaak in een kleine Soi. De grilltoren met de kip staat niet afgedekt vlak aan de straat waar bijna constant een file auto’s brommers tot zelfs bussen staan te brommen. Sommige uitlaten van zware pick-ups staan letterlijk op een goede meter en op de hoogte van dat vlees hun roet te blazen.
Wat van roet en benzeen op dat vlees terechtkomt moet niet min zijn.
Heb er ook al eens een Kebab gegeten maar om daar nu regelmatig van te eten lijkt me toch iets te gortig.
Al die bangmakerij mag wel eens stoppen.
Diezelfde lucht die je inademt is vele malen gevaarlijker dan die paar lapjes vlees die uiteindelijk langs natuurlijke weg terug uit ons lichaam verdwijnt.
Als je met dergelijke ingesteldheid door het leven gaat dan heb je een serieus probleem. Je kan zowat alles in vraag stellen en op alles opmerkingen geven. Alles behalve goed voor je mentale gezondheid.
Het topic, dat uiteindelijk gaat over de overheerlijke eetcultuur, is uiteindelijk een lange klaagzang geworden met dank aan al die zwartkijkers die het nooit goed vinden. Spijtig hoor. Al die negativiteit is nergens goed voor.
Beste Fred,
Als we jouw redenering zouden volgen dan zou je in bepaalde delen van Thailand beter helemaal niet meer eten. Daar is de luchtvervuiling dusdanig slecht dat zowat alles wat je daar doet ongezond is.
Heel wat restaurants zijn hier in open lucht. Het verkeer raast er inderdaad voorbij. Dat is nu eenmaal zo.
Misschien neem ik straks mijn valies terug naar België en ga ik vlakbij de aanvliegroute van de vliegtuigen in Zaventem wonen 😉
Inderdaad, heb al wel meer gehoord dat het probleem van Street food is dat het aangeboden wordt aan de straat….
SiamTon,
Als ik je een goede raad mag geven, ga nooit uit eten. Je weet niet wat er in al die keukens allemaal gebeurt. Als de kok daar zijn stukje vlees laat vallen, dan raapt hij dit misschien evengoed van de grond en dat heb je dan niet gezien.
Blijf rustig thuis, bereid zelf je eten, in de hoop dat je bladgroenten niet vol zitten met chemicaliën want dat gebruiken de boeren hier graag in Thailand.
Blijf gezond en smakelijk!
Louis,
Al jaren kom ik niet meer in restaurants, omdat ik niet alleen veganist ben, maar ook uitsluitend biologisch, biodynamisch en ECO-gecertificeerd voedsel eet. En dat is niet te krijgen in restaurants.
Ook kook dus alles zelf van uitsluitend verse producten, dan weet ik wat ik eet.
Dus jouw advies, hoe gewaardeerd ook, is niet nodig 🙂
Vr.,gr.,
SiamTon
De vorige regering had een aantal maatregelen aangekondigd om de hygiene bij de bereiding van streetfood te verbeteren. Het is er niet van gekomen. Voor de afwas werd een aansluiting op het waterleidingnet vereist.Wie gaat dat betalen.?
En dan de smaak. Slechts bij die mensen waarbij de smaakpapillen nog niet ontwikkeld zijn, zijn tevreden.
En dan Nam Pla, kennen we allemaal. Goedkope wordt gebruikt water, kleurstof, chemicalien om de houdbaarheid te verlengen en zout! Geen kruiden zoals bij de duurdere. De typische smaak van Thaifood zult U bij streetfood nooit aantreffen.
Wat verwacht men eigenlijk? Wil je nu echt dat we voor de prijs van 35 THB hetzelfde voorgeschoteld krijgen als bij de duurdere zaken?
Dergelijke discussies zijn eigenlijk van geen enkel nut. Kwaliteit heeft altijd zijn prijs. En wil je nu spotgoedkoop eten dan moet je tevreden zijn met wat streetfood. Niemand is verplicht daar te gaan eten.
Hetzelfde met de talrijke foodcourts. Die zitten rond de middag meestal vol met tevreden klanten; Zo slecht kan het niet zijn. Het is precies alsof de Thai met bosjes doodvallen na het eten van wat streetfood of na een maaltijdje in een foodcourt.
Voor wat mij betreft, ik vind dit ‘spotgoedkoop’ eten helemaal niet slecht, integendeel. Ik heb een aantal vaste plaatsen waar ik regelmatig kom. Maar aan klagers geen gebrek, het is voor sommigen nooit goed.
Beste redactie,
Weer een mooi topic dat gaat over een rijke traditie eigen aan dit mooi land.
Ik kan ook heerlijk genieten van een goedkope maaltijd aangeboden door de handige koks van de straatkraampjes. Een lust voor het oog en de smaakpapillen.
Het is soms niet te begrijpen hoe ze, met zo weinig middelen, in een mum van tijd een heerlijk gerechtje kunnen bereiden voor een zeer democratische prijs. Wat kan Thaifood toch lekker zijn.
Alle negatieve opmerkingen hierboven zullen mij er niet van weerhouden om enkele keren per week mijn geliefkoosde kraampjes op te zoeken. Ik heb geen nood aan een super deluxe sterrenzaak. Een simpel gerechtje maakt me even gelukkig!
Beste Andrew, laat nu in 2017 een streetfoodkraam (de toen 70 jarige Jai Fai) in Bangkok, een michelinster hebben ontvangen. Uw opmerking over goede smaakpapillen kan dus ook meteen in de prullenbak. Smaak is overigens voor eenieder persoonlijk, en vindt daarom uw opmerking hierover nogal hooghartig, Michelinster of niet. Eet zelf al jarenlang iedere dag streetfood en dat bevalt prima , maar ik zal volgens U dan wel een slechte smaak hebben, wat me overigens weinig interesseert. Qua hygiene voldoen in mijn ervaring de streetfoodkramen prima, uitzonderingen daargelaten, maar ze doen zeker niet onder in vergelijking met de duurdere restaurants waar de hygiene toch ook zeker regelmatig ver te zoeken is.