Stamppot in Pattaya
Eerder deze week heb ik het weer gedaan. Stamppot gegeten, rauwe andijvie met speklapjes! Bij “Ons Moeder” in Pattaya, of eigenlijk moet ik zeggen in Jomtien, waar vele Nederlanders en Belgen verblijven voor korte of langere tijd.
Ja, ik weet het. Wie gaat er nu naar Thailand om Nederlands te eten en dan nog wel een oer-Hollands wintergerecht? Winters eten in de tropen was ik al gewoon, want bij de Marine stond op maandag, waar ook ter wereld, nasi met snert op het menu. Dus mij maakt het niet uit of het weer er al dan niet geschikt voor is, ik vind het lekker en daarom eet ik af en toe een heerlijke stamppot (de Belg noemt het stoemp!)
Stamppot eten
Hoewel ik vind, dat ik mij niet hoef te verontschuldigen, zeg ik er nog even bij, dat het verschil maakt of je in Thailand met vakantie bent of er, zoals ik, woont. Thais eten? Heerlijk, maar niet elke dag. Daar komt dan nog bij, dat het eten van stamppot als een rode draad door mijn leven loopt, want zodra het vanwege het aanbod van de nodige groente kon, kwam er bij ons regelmatig een stamppot. Lekker, gemakkelijk te maken en dat kwam ons, mijn vrouw en mij als twee werkenden, prima uit.
Thuis bij moeders
Natuurlijk at ik al stamppot toen ik nog gewoon thuis woonde. Mijn moeder maakte al regelmatig een stamppot, meestal zuurkool of boerenkool. We hadden het niet erg breed, dus de rookworst, die er bij hoorde, moesten we wel met 6 man delen, waarvan mijn vader natuurlijk het grootste stuk kreeg. Lekker is immers maar één vinger lang.
Ooit had ik ergens de groene paprika gegeten, waar weet ik niet meer, maar het was nieuw en ik vroeg mijn moeder daar eens een stamppot van te maken. Zo gezegd, zo gedaan, maar het was geen succes. Groente moest gaar gekookt zijn en die paprika bleef maar hard, bovendien vond de hele familie de paprika te bitter om te eten, dus dat was eens, maar nooit meer.
Zelf stamppot maken
Zoals gezegd, een stamppot maken kan iedereen, het is gemakkelijk en snel klaar. Aardappels in de snelkookpan, de zuurkool, andijvie of boerenkool er bovenop en binnen een mum van tijd heb je een heerlijk maal op tafel, aangevuld met een rookworst of gehaktbal.
Toen ik net getrouwd was, wilde ik mijn vrouw, die wat later dan mij thuis kwam, behulpzaam zijn in de keuken. Ik zou wel even de stamppot boerenkool maken. We hadden mooie verse boerenkool gekocht en ik ging aan de slag met het kookboek naast mij. “Snij de boerenkool zeer fijn” en ik sneed, sneed en sneed, totdat er een hele berg boerenkoolsnippers op het aanrecht lag. Er viel nog wel eens snippertje op de grond en nog één, afijn, ik bleef rommelen met die grote berg droge boerenkool en weken later vonden we nog steeds hier en daar snippers boerenkool. Ik had de berg niet onder controle.
Ik had de grote boerenkoolbladeren eerst in grote stukken moeten snijden en voorkoken, dan was daarna de ingeklonken groente gemakkelijk te snijden geweest. De uitkomst was later, dat er voorgesneden boerenkool in de supermarkt te koop was, dus het probleem van snijden was definitief opgelost.
Schoonmoeder
Ook mijn schoonmoeder kon naar oud-Gronings recept een “goede” stamppot op tafel zetten als we daar op bezoek gingen. Zij probeerde eens een stamppot snijbonen op ons uit, dat nog wel acceptabel was, maar de “stamppot stopverf” was een beetje teveel van het goede. Stamppot witte bonen, het lag als een baksteen in de maag. Later was het alleen nog stamppot “hete bliksem”, aardappelen met bepaalde zoete appels. Dat vond ik dan wel weer erg lekker met een heerlijke knapperige Groningse braadworst erbij.
Verschil stamppot Nederland en Thailand
Een stamppot in Thailand is uiteraard niet hetzelfde als een stamppot, die we in ons eigen land gewend zijn. Er zijn nogal wat verschillen:
- de aardappels:
de aardappels, die we thuis gebruikten, waren van het kruimige soort Eigenheimer. Ze vielen tijdens het koken al lekker uit elkaar en waren aldus gemakkelijk verder te stampen met de originele aardappelstamper.
Hier in Thailand kent men de Eigenheimer niet en dus wordt er alleen een puree gemaakt van aardappelpoeder. Of mensen hier thuis Thaise aardappelen gebruiken weet ik niet.
- de groente:
hoewel dat steeds minder door import uit andere landen is geworden, kennen we in Nederland nog altijd seizoengebonden groenten. Dat geldt zeker voor de groenten, die we doorgaans voor stamppotten gebruiken. Op Internet vond ik pagina met heel veel verschillende mogelijkheden, maar voor mij blijft een stamppot beperkt to zuurkool, andijvie, boerenkool en hutspot.
Ook die groenten zijn, voor zover mij bekend in Thailand niet vers verkrijgbaar en ik denk, dat de groenten, die de restaurants hier gebruiken, vriesgedroogd geïmporteerd worden.
Speklapjes
Bij een stamppot hoort rookworst, ik weet het, maar een fijne gehaktbal mag van mij ook. “Ons Moeder” had ook speklapjes op het menu van de stamppotten en daar ben ik inmiddels aan verknocht. Lekker knapperig uitgebakken spek, heerlijk!
Ik woonde in Alkmaar in een zogenaamde speklappenbuurt. U weet wel, van buiten “dure mensen”, maar door hoge hypotheek- en andere woonlasten zuinig aan doen met eten en drinken. Mijn vrouw was kooklerares en zij kon het niet over haar hart verkrijgen speklappen op tafel te zetten. Achteraf wel jammer!
Pattaya
Als ik dus een stamppot wil eten, ga ik naar “Ons Moeder”, maar er zijn meerdere restaurants, die stamppot op het menu hebben staan. Malee in Soi Honny Inn biedt alle soorten met rookworst of gehaktbal, maar de porties zijn wat aan de zuinige kant. Klein Vlaanderen op Second Road t.o. Soi 7, ook goed met stamppotten, maar daar eet ik nu vaker de beste biefstuk van Pattaya met een heerlijke pepersaus. En dan nog Pepper & Salt in Soi Khao Talo van Haagse Eddy. Op de zeer gevarieerde kaart staan ook drie stampotten. Ik heb het er gegeten, mooi opgediend en heerlijk van smaak. Probleem van dit restaurant is, dat ik gek ben op Nasi Ramas Goreng en de lamsfilet, dus de stamppot komt daar te weinig aan de beurt bij mij.
Ten slotte
Dit is mijn verhaal over stamppotten en terwijl ik het schreef bedacht ik hoe belangrijk is de stamppot in mijn leven? Welnu, stel, dat je “gestraft” wordt en voor de rest van je leven maar één gerecht in variaties mag eten. U begrijpt het al, mijn keus zou dan zonder meer de stamppot zijn!
Eet smakelijk!
– Herplaatst bericht –
Over deze blogger
-
Bert Gringhuis (1945), geboren en getogen in Almelo in het mooie Twente. Later vele jaren in Amsterdam en Alkmaar gewoond, werkzaam in de export voor diverse bedrijven. Ik kwam in 1980 voor het eerst in Thailand en was meteen verliefd op het land. Vele malen sindsdien terug geweest en na mijn (vroeg)pensionering als weduwnaar naar Thailand verhuisd. Daar woon ik nu al 22 jaar samen met mijn ietwat jongere Thaise dame Poopae.
Mijn eerste ervaringen in Thailand als een soort nieuwsbrief aan familie, vrienden en kennissen gestuurd, die later onder de naam Gringo op Thailandblog hebben gestaan. Veel, heel veel artikeltjes hebben die eerste verhalen gevolgd en dat is uitgegroeid tot een vrijwel dagelijkse hobby.
In Nederland nog een verwoed voetballer en voetbalscheidsrechter, maar de jaren gaan tellen en in Thailand nog altijd verwoed, maar het poolbiljarten is echt van mindere kwaliteit, ha ha!
Lees hier de laatste artikelen
- Eten en drinken23 december 2024Glenmorangie in Thailand
- Achtergrond14 december 2024Cashewnoten in Thailand
- Isaan12 december 2024We gaan naar Ubon Ratchathani!
- Achtergrond6 december 2024De geschiedenis van de Thaise keuken
Je wordt bedankt. Ik woon te ver van Pattaya om er te gaan eten, en het water spoelt mij door de mond door je boeiende geschrift.
Het voornaamste probleem is, inderdaad, de andijvie.
De thaise aardappelen volstaan perfect (ik kook ze 40 minuten in de schil, in zeewaterzout water), Hollands gerookt spek maak ik zelf (eitje), uitstekende deutsche metzgerei raucherworst, 6 stuks in een pak bij de makro -wel 1 uur laten wellen in heet water-prima te doen, en de speklapjes zijn hier bijna te geef. Gehaktballen: ik draai zelf halfom gehakt, heerlijk. geeft ook een machtig mooie sju.
Maar een substituut voor de andijvie…. Wie helpt mij eraan?
Hi Jasper
Paksoi is een heerlijke variant op andijvie (eerlijk gezegd vinden mijn man en ik het zelfs nog lekkerder). De paksoi kan je bij ons kopen bij de Makro. Goed wassen fijn snijden en dan kan je het rauw er doorheen doen. Gebruik ook de aardappels van de Makro. Heerlijk spekjes uitbakken en ook erdoorheen lekker met speklapje of gehaktballetje. Probeer het maar eens. Eet smakelijk
Substituut voor andijvie is het niet, maar probeer eens prei- of witte kool stamppot. Goed te verkrijgen in Thailand. Heerlijk hoor! Daar zijn mijn kinderen, kleinkinderen en verschillende kennissen het roerend mee eens. Succes
de thaise sla kun je hier goed voor gebruiken en niet duur
Mijn broer zei toen hij nog heel klein was: Als ik later groot ben eet ik elke dag pee stamp. (Voor de noorderlingen Hutspot)
Ik heb daar ook Vaal hollandse maaltijden gegeten bij Giel in Ons Moeder. Prima eten.
Als vervanging voor andijvie kun je Chinese kool of paksoi gebruiken. Vermoedelijk lukt het met waterspinazie(mornig glory-Pak boong) ook wel. Het is natuurlijk allemaal niet echt zoals andijvie maar toch wel lekker. Persoonlijk houd ik ervan als de groente er rauw of slechts knapperig geblancheerd doorheen komt maar dat is ieder zijn eigen smaak.
Erg lekker is ook om de aardappelen voor een deel (1:1) te vervangen door hokkaido pompoen (die met de oranje schil) of zoete aardappel (bataat). Geeft kleur aan de prak en is erg lekker.
Je kunt er ook wat zacht gekookte gierst door heen stampen….maar wel voorzichtig doseren.
De stamppot creativiteit kent geen grenzen…..
Misschien durft iemand het aan om een Thaise stampot te maken met aardappelen, kokosmelk, tamarinde, limoen, pittige kruiden en een of andere groente…..wie weet is het super lekker en een echte primeur.
eet ze
ik heb al vaker gereageerd op dit soort berichten over NL eten. Wat mij wederom opvalt is, dat er weer geen woord gerept wordt over My Way. Is dit (beste) restaurant in de ban gedaan of weigert men er gewoon over te schrijven omdat de anderen beter in de markt liggen bij sommigen? Ons moeder en Peper & Salt ken ik en komen in mijn rijtje niet meer voor. Malee idem dito, Ik weet dat alle waar naar zijn geld is, dus verkies ik My Way
@Dick, het verhaal is een herhaling van de plaatsing in december 2015. In de reactie’s toen werden als prima aanvulling op de mij bekende restaurants enkele andere genoemd, waaronder My Way. Dat is juist het mooie van de interactie op dit blog, we informeren elkaar!.
Ook nu weer wordt My Way in de reactie’s genoemd en ik vind dat prima. Dit restaurant wordt geenszins door ons geboycot noch geven wij andere restaurants een streepje voor. Op die manier zouden veel restaurants kunnen klagen, want ik eet wel eens buiten de deur, maar ik ken echt niet alle 2167 restaurants, die Pattaya en Jomtien rijk zijn.
Als je Thailandblog volgt, kun je weten, dat wij regelmatig Nederlandse en Belgische ondernemers – in de horeca of anderszins – uitnodigen om hun bedrijf te profileren. Ook My Way kan dit doen, als de eigenaar een stukje schrijft zullen we het zeker publiceren. Als hij daarbij hulp nodig heeft, zullen we hem daarbij graag behulpzaam zijn.
ik sta er ook van tekijken dat My Way er niet tussen staat.
het is er altijd overheerlijk en heeeeeel veeeeeel.
ik ga 3x per jaar naar thailand en ga dan ook zeker bij rinus langs.
My Way is mijn nummer 1
leuk verhaal, maar waar zit “Ons moeder” in Jomtien, is dat de naam van het restaurant?
Zie link voor de lokatie, en ja, zo heet het.
Merk op dat Google beweert dat het vandaag, 12 december 2016, Constitution Day zou zijn. Volgens mij is Google in de war.
.
https://goo.gl/photos/6BphvSSq7x6TbQ1R6
Hi Gert even googlen met ons moeder in pattaya krijg je gelijk de routebeschrijving.
@Gert
http://www.ons-moeder-pattaya.nl/
Vergeet MyWay aan de Second Road t.o. Soi 12 niet. Persoonlike vind ik dat het beste restaurant voor stamppot andijvie met speklappen.
Ontdanks de prachtige verhalen slaat Gringo hier totaal de plank mis ; stamppot in Thailand kan uiteraard zeker net zo smakelijk zijn en mischien nog smakelijker ook!
De aardappelen die ikzelf gebruik en geen blik puree , zijn prima te gebruiken voor stamppottten!
Andijvie en zeker zuurkool! alsmede hutspot hoeven niet gemist te worden!
Zuurkool zelfs nog beter dan de meeste NL produkten; maak ik gewoon ouderwets zelf nx uit blik pak of pot!
Rookworsten; ja ambachtelijk gemaakt en gerookt toppers .
Spek mits niet te vet ; niks mis mee., de groenten helemaal misser! verse zuurkool bestaat niet en de andijvie die we hier gebruiken is een soort sla vers en minder bitter, wortel en uit ; zeker vers!
Ik daag Gringo uit bij mij thuis de beste stamppot te eten zodat er een nieuw hoofstuk aan zn leven kan worden toegevoegd; jammer herplaatst bericht 2x onjuist is erger dan….
Smakelijk eten allemaal
@Piet: bedankt voor het compliment voor mijn verhalen, maar waarom ik “de plank volledig mis sla” moet je nog maar eens verder uitleggen.
Mijn verhaal gaat over stamppotten, die in restaurants hier in Pattaya op het menu staan en niet, zoals jij verder beschrijft, de stamppot, die je zelf thuis maakt.
Nergens in mijn verhaal staat, dat een stamppot in Thailand niet smakelijk zou zijn, maar het is niet zoals we in Nederland gewend zijn. Smaken verschillen, nietwaar? Voor mij is een stamppot van Eigenheimers het lekkerst. Die aardappels moeten dan wel gestampt worden, er moet een wel een beet in blijven zitten en niet tot een fijne puree worden vermalen. De stamppotten hier zijn best smakelijk, maar je hoeft niet te kauwen, want het glijdt als babyvoeding door je keel.
Dat jij zelf zuurkool maakt (nee, inderdaad bestaat verse zuurkool niet, hoewel dat in de volksmond wel wordt gezegd van zuurkool uit het vat) is bewonderenswaardig, maar dat mag je toch niet van restaurants verwachten. Het kost nogal wat tijd en de vraag naar stamppotten is nou ook weer niet zo groot.
Je uitdaging om bij jou thuis een stamppot te komen nuttigen, neem ik gaarne aan, vermits je wel in of in de buurt van Pattaya woont. Ik ben gek op een stamppot, maar ga er geen uren voor reizen. Stuur maar een berichtje naar de redactie waar en wanneer en ik zal er op reageren.
Hoodzakelijk met de puree uit blik 🙁 en de groenten , erg belangrijke ingredienten !
Woon soi Khopai Pattaya lagoonresort dus Gringo niet ver 🙂 belletje kan altijd 0861419932 en hopelijk ook weer boerenkool binnenkort jaja Thaise ! andijvie is er vers! en mn eigen echte zuurkool + thuisgerookte worst jaja als het water je nu nog niet in de mond loopt …..
MY WAY van onze oude zeerot Rinus ,daar eet je toch het lekkerst vind ik !!
En ook bij ons op Koh Samet wordt regelmatig een echte Hollandse hap gemaakt maar dat doen we dan zelf.
Andijvie is gewoon te koop in Pattaya vers
Stamppot bruine bonen is “stamppot stopverf” en geen witte bonen.
Stamppot snijbonen met witte bonen is een nieuwjaarsgerecht van vroeger uit in het noorden des lands.
Een traditie die nog van toepassing is.
snijbonen met witte bonen noemdem wij vroeger schaapjes in de wei
Witte bonen noemt men ook wel : het blote billetjes gerecht.
In de diepvriesafdeling van Big C ontdekt ..: gehakte spinazie (voor de “spinaziestoemp ” ) , idem met bechamelsaus , wortelen en fijne erwtjes , couscousgroentenmengeling , sperzieboontjes …, dit alles in plasticzak 1 kiloverpakking Frans fabrikaat …hele opluchting voor de sporadische Eurokost dag …moet je 8 jaarvoor in Thailand wonen om dat dan plotsvoor je neus te zien …lol,
Oh ja prijs vergeten te vermelden ….van 90 baht tot 129 baht
Dan ben je inderdaad, hoe moet ik het noemen, laat ik maar niets zeggen. Schaam je.
Hoe veel decennia zit Big C, daarvoor Casino, daarvoor Carrefour al niet op de Klang in Pattaya?
Dit was altijd al die jaren te koop. De laatste tijd wat moeilijker sinds Big C alleen nog ‘franchiser’ is van de Franse Casino produkten. Niet alles meer tijdig op voorraad in koeling en diepvries en wel een stuk kleiner assortiment als tijdens de ‘Franse’ tijd.
Heb altijd het idee bij Big C dat ze liever 20 meter flessen sla/bak olie naast elkaar op de planken hebben staan.
N.B. Foto met andijvie is mooi, alleen zijn de porties ook bij Ons Moeder wel degelijk iets schaarser, jammer genoeg….
Als enige verontschuldiging van mijn onwetendheid is eigenlijk dat na zoveel jaren ontbering van dergelijke ik de moeite nam dergelijk vertrouwde groenten te zoeken , de ontdekking was echter op Big C sukhumvit , die eigenlijk nooit een westerse Carrefour heeft geweest …vandaar niet zoveel westers in aanbod als de andere Carrefour- nu Big C Extra , …….hebben trouwens zeer goede cakes in variaties in bijzonder de Chocolade cake voor 72 baht 18 cm x 9 (gewicht niet vermeld op etiket..)
Hoop nu maar dat ik mijn cakes nog vindt , na dit prijs gegeven te hebben ….( och, ik weet de enige dag dat ze die bakken …..(lol )
Man, naar dat plaatje kijken van die stamppot geeft mij gelijk een enorme honger en een beetje heimwee. Toch eens gaan eten daar. Waar is het restaurant in Jomtien precies gevestigd? Kom haast nooit in Pattaya. Vlug, vlug, 1x in de 3 mndvoor de 90 dgn melding.