Een aantal leuke feitjes over Som Tam
Het lijkt onlosmakelijk met Isaan verbonden: Som Tam (pok pok) een pittige groene papaja-salade uit het Noordoosten van Thailand.
Wanneer ik in Thailand ben eet ik alles, dus ook Som Tam. Ik vraag wel even ‘Mai Pet’ (niet te spicy), omdat mijn maag nog wat langer mee moet dan vandaag. Echt lekker vind ik het niet. Vooral Som Tam met gefermenteerde vis kan mij niet bekoren. Zonder gefermenteerde vis is het al wat smakelijker. Wanneer je Som Tam in een Thais restaurant in Nederland eet is wel lekkerder, maar dan wordt het weer aangepast aan onze Westerse smaak.
Eigenlijk is het maar een vrij eenvoudig gerecht. Ik begrijp daarom de populariteit er van ook niet. Het zal wel hetzelfde zijn als met een patatje bij ons. Een simpel aardappelgerecht met vooral veel vet en zout, maar toch lekker op zijn tijd.
Een aantal leuke feitjes over Som Tam
Som tam, een iconische Thaise salade bekend om zijn frisse en pittige smaken, heeft een fascinerende geschiedenis en enkele minder bekende feiten die zelfs liefhebbers van Thais eten zouden kunnen verrassen. Oorspronkelijk afkomstig uit Laos, waar het bekend staat als tam mak hoong, heeft som tam een unieke plek in de Zuidoost-Aziatische culinaire wereld veroverd. Wat velen echter niet weten, is dat de basisversie van som tam, gemaakt met onrijpe, groene papaja, gefermenteerde vissaus (pla ra) en krab, een relatief recente aanpassing is, vooral populair gemaakt in de noordoostelijke regio van Thailand, Isaan, die cultureel en historisch nauw verbonden is met Laos.
Een ander verrassend aspect is de ongelooflijke variëteit aan som tam-versies die bestaan. Terwijl de internationaal bekende versie voornamelijk groene papaja bevat, zijn er in Thailand en Laos talloze lokale varianten die ingrediënten zoals komkommer, groene bananen, en zelfs pompoen gebruiken. Deze variaties benadrukken de flexibiliteit van de som tam als gerecht, waarbij de basisprincipes van zoet, zuur, zout en pittig naar voorkeur en beschikbaarheid van ingrediënten worden aangepast.
Een van de uniekste en minder bekende varianten van som tam is som tam khai kem, waarbij gezouten eendenei wordt toegevoegd aan de salade voor extra smaakdiepte en textuur. Dit toont aan hoe som tam kan dienen als een culinair canvas dat lokale smaken en voorkeuren weerspiegelt.
Daarnaast is som tam niet alleen een getuigenis van de culturele uitwisseling en aanpassing in Zuidoost-Azië, maar ook van de sociaal-economische ontwikkelingen in de regio. Het gerecht begon als voedsel voor de arbeidersklasse, gemakkelijk te bereiden met goedkope en lokaal beschikbare ingrediënten, en is nu een internationaal erkend symbool van Thaise cuisine, geliefd door mensen van alle sociale klassen over de hele wereld.
Ten slotte is er een wetenschappelijke kant aan som tam die zelden wordt besproken: de gezondheidsvoordelen. Onrijpe groene papaja is rijk aan papaine, een enzym dat de spijsvertering bevordert, terwijl de overvloed aan verse groenten en kruiden in som tam het een voedzaam gerecht maken dat rijk is aan vitaminen en antioxidanten.
Over deze blogger
-
Bekend als Khun Peter (62), woont afwisselend in Apeldoorn en Pattaya. Al 14 jaar een relatie met Kanchana. Nog niet gepensioneerd, heb een eigen bedrijf, iets met verzekeringen. Gek op dieren, vooral honden en muziek.
Genoeg hobby's, maar helaas weinig tijd: schrijven voor Thailandblog, fitness, gezondheid en voeding, schietsport, ouwehoeren met vrienden en nog wat eigenaardigheden.
Lees hier de laatste artikelen
- Van de redactie30 december 2024Wij wensen de lezers van Thailandblog een prettige jaarwisseling en een gezond en gelukkig 2025!
- Nieuws uit Thailand30 december 2024Hotelbrand in Bangkok met 3 doden leidt tot tijdelijke sluiting
- Eten en drinken30 december 2024Pad Krapao Gai (roergebakken kip met basilicum) een smaakvol Thais gerecht
- Thailand tips30 december 2024Silom Road: Het financiële hart van Bangkok
Niet te kauwen dat spul. Ik snap niet dat ze het lekker vinden. Met rotte vis moeten ze al helemaal niet aankomen.
2 x in de week moet ik toch ook wel mijn som tam hebben en het lekkerste vind ik met garnalen
Ik neem aan dat “som tam”hetzelfde is als “papaya?
Hier in Isaan lusten de mensen er wel pap (aya) van.
Als het hier gegeten wordt ben ik weg. En stinken naar rotte vis/garnalen. Mijn partner mag het eigenlijk niet meer eten van de dokter. Er zit teveel rotzooi in. Kijk maar op de markt waar altijd wel en lamel met ingredienten staat
Ik eet meestal 3 x per dag rijst in allerlei soorten maar
“papaya”” Brrrrrr IK begin de dag altijd met rijstsoep
Kawtom (geloof ik)
Gerrit
heb liever padthai
Normaal ben ik geen Hollandse salade klant.
Ik voel me net een konijn, behalve bij L’insalata pomodori e basilico.
Som Tam is heerlijk! Waarom? Omdat het body heeft, pit.
Wij eten het bijna dagelijks.
Zonder zoetwater krab (parasieten risico) en alleen met vissaus uit de winkel.
In Nederland was groene papaya zelden of nooit te vinden of te duur.
Als vervanging deden we het vaak met wortel of knolselderie. Erg lekker.
Met wortel gaat hier in Thailand wel, knolselderie nog niet gezien.
Ik wat minder heet als mijn vrouw.
Mijn dagelijks 4 uurtje.
Ze noemn het ook wel papaya pok pok, en die rotte vis die je ruikt is pala (niet te harden) Mn vrouw is er gek op, alleen moet ze het in Nederland vaak doen met stukgeslagen komkommer i.p.v. papaya. In Thailand kost een papaya geen drol, in Nederland staat het bijna gelijk aan de goudprijs 🙂
Ik weet niet beter dan dat de dames het moeten eten wanneer ze ongesteld moeten worden. Het is de combinatie van zoet, zuur en pittig.
Ik eet het nooit, krijg er turbokhi van.
Dat is me toch wat Johnny,
Het zou betekenen dat de dames hier het ganse jaar door, dag in dag uit ongesteld zijn.
Geen schitterend vooruitzicht, noch voor hen noch voor de heren…..
Dit is eigenlijk de reden geweest dat ik mijn thaise naar de tandarts stuurde,28j en nog nooit naar de tandarts geweest,de aroma kwam me telkens tegemoet,totdat bleek dat ze dat spul at.Thailand fantastisch,maar een beetje voorlichting over tandHygiene zou zeer welkom zijn.
Nou om eerlijk te zijn, ik ben er gek op !!
Maar ik laat het dan meestal erbij zetten als gerecht, gewoon enkel en alleen Som tam dat hoef ik ook niet.
Kijk wel uit voor wat ze dan noemen Som Tam Thai, ik ben wel wat gewend qua scherpte, maar dat is NIET te doen, waanzinnig zo scherp ik dacht dat het gebeurd was, mijn hele tong stierf gelijk af….
Overigens is mai phet idd een toverwoordje, (geen pepers)
Maar wil je nou toch wat van de smaak behouden maar niet te scherp zeg dan : Phet niek Noi (een klein beetje scherp)
Kan zijn hoor, ik heb het gewoon opgeschreven zoals ik het hoorde, en onthouden heb.
Ik ben geen thai, dus thai nid noi lol.
Ik zal het onthouden, een mens is nooit te oud om weer wat te leren…….
Som Tam Thai betekent de centraal Thaise versie, zonder Pla Ra (gefermenteerde vis). Het heeft niks met de scherpte of het aantal chili’s te maken. Probeer maar eens Som Tam Thai met 1 of 2 chili’s te bestellen (พริก2เม็ด) en/of met meer palmsuiker en limoen (ออกรสเปรี้ยวหวาน). Er gaat een wereld voor je open. Heeeeeeeeeerlijk!
Heb eens dertien pepers geteld die ze er in kieperen, niet te eten voor de gemiddelde farang. Heb trouwens nooit met die verrote vis gezien en geproefd, was toch 3 maand in de isaan.
Me vriendin wil nog wel eens boontjes eten met een raar sausje, zit vaak in een potje, ziet eruit als ingedroogd satehsaus en stinkt het zelfde als pens dat je aan de hond geeft. Weet jij wat dat is Wallie.
ps klein beetje is toch nip noi?
http://www.youtube.com/watch?v=XkDJsYsgxs0
Filmpje met marktbezoek en recept SOM TAM
Groetjes……………………………..
Ik krijg regelmatig zoetzure somtam zonder onderdelen van dieren en maar weinig peper erin bij mijn avondeten.
Heel erg lekker.
De Thai zeggen dat ik het gelijk moet eten, maar zelf vind ik het lekkerder, als het een uur of twee in de ijskast heeft gestaan.
Dan voel ik me niet zo een konijn, dat aan rauwe groenten knabbelt.
Door het eerst in de ijskast te zetten, wordt de groente wat zachter in het zuur.
Toevallig heb ik net nu ik dit lees over somtam het een uurtje geleden gegeten. Mijn vrouw heeft het gemaakt. Met weinig pepertjes erin, want anders krijg ik de hik. Wat kao niauw, kleefrijst, erbij en een roerei. Hmmm…. Smaakte goed. Omdat mijn gebit niet meer van je dat is moest er wel flink gekauwd worden om het naar binnen te krijgen. Op de vraag van mijn vrouw of het lekker was heb ik volmondig ja geantwoord.
Het is goed te eten, maar dan met gezoute krab, echter wees voorzichtig er wordt ook veel MSG ingegooid.
Dit is een chemisch smaakmaker of wel Vetsin.
Voor mij is Somtam vooral een gezelligheidsgerecht. Lekker een paar vorkjes mee prikken samen met wat Thai. Echt vullen doet het niet, dan moet je een hele bak naar binnen werken. Maar zo tussen het kletsen door of als voorafje? Prima. Moet het wel redelijk pittig tot pittig zijn want anders is het net konijnenvoer.
Som tam in de Isaan is over het algemeen zonder pinda. Dat is dan weer de Thaise variant, deze is ook minder pittig en soms wat zoetig. En hier en daar een gedroogd garnaaltje erbij is ook heerlijk. Ach in de loop der jaren een culinaire vermenging is toch zeker wel een verrijking.
Groet Joy
Ik vind het ook heel lekker. Maar dan wel zonder vetsin (puur vergif) en zonder suiker.
Ik wil de eetlust niet bederven maar in het artikel wordt over gefermenteerde vis gesproken. En zoals Khun Peter al aangeeft de vis is niet gefermenteerd maar rauw. En laat het eten van rauwe vis nu de oorzaak zijn van vele gevallen van leverkanker in het Noordoosten van Thailand in vergelijking met elders.
In Nong Khai regelmatig op straat Som tam, kleefrijst en gegrilde kip. Heerlijk. Ik houd ook van trassie (bijvoorbeeld in de nasi goreng) en petis (bijv. tahoe petis). Voor de liefhebbers ook nog peteh bonen. Prima in de ajam smoor of sajoer lodeh. Eet smakelijk.
Man man man toch…wat klagen veel gasten over die Somtam met gefermenteerde vis en too spicy!! Ik heb er geen problemen mee.
Als ik in me dorp ben bij me ma of gezellig hapje mee te eten bij me familie en vrienden eet ik gewoon zonder te morren. Bij de ene is vaak pittiger dan de ander.
Ze zijn ook verbaasd als ik (20% farrang) het gewoon mee eet. Sommige dames hebben eerder huwelijk met een farrang gehad die gasten raken de Somtam niet eens aan.
Gefermenteerde vissen gebruiken ze niet alleen in Somtam, maar ook in ander gerechten. Ik eet ook weleens rode mieren eieren sla. We hebben ook weleens soep met allerlei insecten, dat vondt ik ok…
Ik pas me gewoon aan hun levensstijl en dat waarderen ze echt. Het is onbeleefd als je het weigerd. Gewoon beetje mee eten, hoeft niet buikje vol maar ietwat. Dan zeg je dat je genoeg gehad heb. Dat weet ik uit mijn ervaring.
Nou nou nou… Ik ben 100% farang, maar hoe onbeleefd ook, ik moet too spicy toch echt weigeren. Hoe onbeleefd ook. Paar dagen geleden dit nog geprobeerd, maar het is echt onbegonen werk…
https://photos.app.goo.gl/2RBAqd9MvV3fTg4V2
Nou Frans, dat ziet er anders behoorlijk spicy uit. Met al die ingrediënten lijkt het op een portie “som tam paa”, ‘wilde’ som tam.
Mee eens Klahan, althans idealiter zou ik het zo doen. Prik een vorkje mee en probeer wat nieuwe dingen. Maar als je uit ervaring weet dat je iets echt niet lekker vindt of kunt verdragen zal geen gastheer het erg vinden als je wat anders neemt. Je weet pas of iets in de smaak valt of niet nadat je het hebt geprobeerd. De ene keer is iets pittig de andere keer wat meer of minder. Echt te pittig maak ik zelden mee, of ze moeten zelf ook al afhaken.
Ik verbaas me dan weer over mensen die zich verbazen dat ik met alles een vorkje mee prik. 555 Maar dat gebeurd zelden, meestal is het gewoon sanook zo met zijn allen.
Ik houd ook van som tam (ส้มตำ), maar dan ietwat aangepast.
Ik vraag of ze de chili (พริก) vervangen door citroen/limoen (มะนาว).
(“ไม่มีพริก แต่มะนาวมาก”)
Citroen/limoen vind ik trouwens ook zeer dorstlessend.
Omdat ze die in dezelfde vijzel klaarmaken als de som tam mét chilipepepers is het voor mij net niet té pittig.
Als ik de ‘normale’ som tam zou nemen denk ik dat mijn tafelgenoten een minder aangenaam, zich elke minuut herhalend, ritueel zouden moeten aanschouwen met als eindresultaat een zeiknatte snotlap. En in Thailand vinden ze het snuiten van de neus in het openbaar zowiezo al onsmakelijk.
Ik vind het heel lekker en eet het regelmatig. Wel ook pet nik noi, maar die stinkvis, palaa, hoort er bij. Anders heb je geen somtam gegeten,
Interessant om dit te lezen. Mijn vriendin is verzot op Som Tam. Ze at het tot voor kort ontzettend veel. Maar .. sind een paar maanden heeft ze blijkbaar (volgens de dokter toch) last van gastritis en kan ze veel dingen niet meer eten zonder erge buikpijn te krijgen. Als die gastritis door het pikant eten komt dan zouden er toch heel wat Thai last van moeten hebben ? Iemand die hier meer ervaring mee heeft ?
Heerlijk! Som tam tai dan, zonder krab en palah. Iedere keer als ik in Thailand ben eet ik dit wel een aantal keren, net als pad thai.
Hier in Chiang Mai geniet ik minstens 3 x week van een lekker klaargemaakte Som Tam Thai.
Som Tam Thai is sowieso zonder plaaraa ( die gefermenteerde vis ) of krabbetjes. Wel met gedroogde garnaaltjes en nootjes.
Ik bestel altijd ” sai prik song chin ‘ en ‘ mai sai nam taan ‘ : doe er max. 2 chili in en geen suiker ( palm sugar ) toegevoegd . De plaatselijke chops weten nu al hoe het mag gemaakt worden voor mij, maar toch blijf ik vooral drukken op die max. 2 chilietjes. Dan is ‘mijne’ som tam perfect.
Som Tam Thai met Kai Yaang ( BBQ kip ) en Khaaw Niauw ( kleefrijst ) is de max; Smakelijk
Sai phrik song med niet ‘chin’ ครับบบ
Afz. De Thaise Taalpolitie
Ik ben net terug uit thailand en ik eet elke dag 2x somtam! Man man wat lekker!
Met stip het lekkerste thaise gerecht voor mij. De een is beter als de ander maar altijd lekker.
Bestel altijd met 2 phrik (peper) erin. Dat kan ik nog aan. Ik neem altijd papayas mee naar huis zodat ik het thuis ook kan maken.
Bij ons regelmatig als bijgerecht en dan zonder de krab maar wel met plarah en handje pepers 😉
TIP!
Groene papaya is hier in NL erg duur en veel Thai nemen daarom wortel en/of komkommer.
Wij gebruiken zelf vaak koolrabi of koolraap, die komen qua smaak en structuur redelijk in de buurt van papaya.
Zoals hierboven reeds eerder is vermeld is de Som Tam Thai zonder gefermenteerde vis en niet te spicy, heerlijk en heel erg gezond.
Heel vaak maak ik mee dat Thais het kopen bij een rondrijdend karretje, daarna ziek worden en/of buikpijn krijgen tgv bedorven krab of dat het te pittig is, en toch maar steeds weer die stinkende rotzooi (mijn mening) eten.