Sate op z’n Thais
Het is niet te missen in Thailand: heerlijke saté volgens Thais recept. Te koop op iedere straathoek en op de lokale markten. Maar als je even niet in Thailand bent kan je het ook zelf maken. Al bij de eerste hap waan jij je weer in Thailand!
- Ingrediënten: Hoewel kip (gai saté) het meest voorkomend is, worden in Thailand ook varkensvlees, rundvlees en zelfs vis of tofu gebruikt voor saté.
- Marinade: De Thaise marinade voor saté heeft vaak een basis van kurkuma, wat de spiesjes hun kenmerkende gele kleur geeft. Andere ingrediënten kunnen onder meer kokosmelk, vissaus, knoflook, koriander en citroengras omvatten.
- Pindasaus: De bijbehorende saus is wellicht het grootste onderscheid tussen Thaise saté en saté uit andere landen. De Thaise pindasaus is vaak dunner en kan naast pinda’s ook tamarindepasta, kokosmelk, vissaus en een vleugje suiker bevatten. Het is minder dik en hartig dan bijvoorbeeld de Indonesische variant en heeft een zoetzure smaak.
- Serveermethode: Thaise saté wordt vaak geserveerd met een bijgerecht van komkommersalade (ajat) dat verfrissend is. Dit bijgerecht bestaat uit komkommer, sjalotten, rode pepers, suiker en azijn.
- Bereiding: Net als in veel andere landen wordt Thaise saté boven houtskool gegrild, wat het die speciale rokerige smaak geeft. Echter, vanwege de marinade en specifieke ingrediënten krijgt het een unieke Thaise twist.
In vergelijking met andere saté-varianten, zoals de Indonesische of Maleisische, kan de Thaise saté milder zijn in kruiden, maar rijker aan smaken door de combinatie van zoet, zuur, zout en umami uit de vissaus. De keuze van vlees, marinade, saus en bijgerechten zorgt voor een smaakervaring die specifiek is voor Thailand.
Hieronder het recept van Bianca:
- 2 eetlepels palmsuiker (evt. te vervangen door bruine suiker).
- 450 gram kipfilet in repen gesneden.
- 4 eetlepels lichte sojasaus.
- 4 eetlepels oestersaus.
- 2 eetlepels koriander.
- 2 teentjes knoflook.
Bereiding Thaise saté
Snijdt de kipfilet in lange repen. Pers de knoflook uit boven een grote glazen schaal, en voeg de overige ingrediënten toe. Meng alles en voeg de kipfilet toe. Meng goed en laat voor minimaal een uur marineren. Haal de filet uit de marinade en rijg aan de satéstokjes. (Tip: laat de stokjes een uur weken in water, dan verbranden ze niet). Grill de stokjes op de barbecue of grillplaat, ongeveer 3 minuten per kant. Lekker met (Thaise) pindasaus of chilisaus.
Over deze blogger
-
Bekend als Khun Peter (62), woont afwisselend in Apeldoorn en Pattaya. Al 14 jaar een relatie met Kanchana. Nog niet gepensioneerd, heb een eigen bedrijf, iets met verzekeringen. Gek op dieren, vooral honden en muziek.
Genoeg hobby's, maar helaas weinig tijd: schrijven voor Thailandblog, fitness, gezondheid en voeding, schietsport, ouwehoeren met vrienden en nog wat eigenaardigheden.
Lees hier de laatste artikelen
- Achtergrond26 november 2024Onthullend rapport over misstanden in Thaise immigratiedetentiecentra
- Nieuws uit Thailand26 november 2024Thaise regering wil schonere lucht en betere leefomstandigheden door regen te maken
- Adult26 november 2024Nachtleven in Bangkok (video)
- Chiang Mai26 november 2024Chiang Mai, het andere gezicht van Thailand
Dit ga ik zeker een keer zelf maken.
Maar heeft iemand ook het recept van de Thaise pindasaus?
Ik haalde nog wel eens zakjes pindasaus voor de gado-gado (ook lekker), maar ik zou deze saus graag zelf eens willen maken.
er is maar 1 echte sateh of pinda saus en dat is de javaanse.
De Sate
500 gram varkensfricandeau of schoudercarbonade
3 teentjes knoflook
1 theelepel ketoembar gemalen koriander
mespunt gemberpoeder of stukje verse gember of gemalen gember pasta
1 theelepel djinten is gemalen komijn
5 eetlepels zoete ketjap cq. ketjap manis
citroensap
peper, zout
de satesaus
2 teentjes knoflook
mespunt trassi garnalen saus cq pasta
2 eetlepels olie
250 gram pindakaas of half om half met gevijzelde ongekookte pinda’s
1/2 theelepel djinten gemalen komijn
1/2 eetlepel suiker bij voorkeur rietsuiker
vers gemalen peper sambal oelek ofwel gestampte chili
3 theelepels azijn
2,5 eetlepels ketjap benteng manis
0.75 dl kokosmelk
0.75 dl water
Ziet er heerlijk uit. Maar hoe maak je een lekkere thaise satesaus? Meestal is de saus ook koud in Thailand?
de satesaus
2 teentjes knoflook
mespunt trassi garnalen saus cq pasta
2 eetlepels olie
250 gram pindakaas of half om half met gevijzelde ongekookte pinda’s
1/2 theelepel djinten gemalen komijn
1/2 eetlepel suiker bij voorkeur rietsuiker
vers gemalen peper sambal oelek ofwel gestampte chili
3 theelepels azijn
2,5 eetlepels ketjap benteng manis
0.75 dl kokosmelk
0.75 dl water
200 gr pindakaas
300 ml water
1 teentje knoflook
Scheutje ketjap manis
Zo maak je het
Breng de pindakaas met het water aan de kook.
Rasp de knoflook boven de pindakaas en voeg een scheutje ketjap toe.
Laat het mengsel al roerende inkoken, totdat het voor jou de gewenste dikte heeft.
Serveer de satésaus meteen of bewaar het in de koelkast.
Pindakaas volop te krijgen in Thailand in iedere Lotus
erg mager heb liever iets meer pit en zeker geen water maar kokosmelk
de satesaus
2 teentjes knoflook
mespunt trassi garnalen saus cq pasta
2 eetlepels olie
250 gram pindakaas of half om half met gevijzelde ongekookte pinda’s
1/2 theelepel djinten gemalen komijn
1/2 eetlepel suiker bij voorkeur rietsuiker
vers gemalen peper sambal oelek ofwel gestampte chili
3 theelepels azijn
2,5 eetlepels ketjap benteng manis
0.75 dl kokosmelk
0.75 dl water
De sate is heerlijk in Thailand, alleen krijg je er geen satesaus bij, jammer
Hoe noem je dan de pindasaus die ik bij de Thaise saté krijg?
Was even vergeten te melden dat het skippy pindakaas is.
Skippy Pindakaas is heerlijke smeuïge pindakaas afkomstig uit Amerika. Skippy pindakaas is verkrijgbaar in 2 varianten; Skippy Creamy of Skippy Superchunk (met stukjes pinda).
U kunt Skippy pindakaas bij iedere Lotus in Thailand!!!
Ingrediënten Skippy pindakaas; geroosterde pinda’s, suiker, gedeeltelijk gehydrogeneerde oliën (katoenzaad, soja, koolzaad), zout.
VERSCHRIKKELIJK. je kint het ook zelf maken hoor door pinda’s te vijzelen. Oeleken dus
ik maak pinda saus als volgt,pinutbutter ,of pinda kaas,melk, schepje suiker,ketjap manis ,oestersauce,sambal,verse gember,en knoflook ,gefruiten uitjes fijn gehakt,
Pinutbutter met melk en suiker aan de kook brengen ,blijven roeren ,en vuur laag zetten ,daarna alles toevoegen,wat je niet lekker vindt laat je er uit ,hoe meer melk je toevoegd hoe dunner de sauce,
Eet ze ,we zijn in dec jan en feb in jomtien komen graag proeven,of het maken,
Suk6 en Gr Han
en waar koop ik sambal in Pattaya?
Sambal is chillies, zout, water en azijn. Niet zo moeilijk maken dus.
Gelukkig is de Skippy ook in Nederland verkrijgbaar.
Bij de Jumbo en bij AH.
Snel uitproberen dus 🙂
Ik koop in nederland gewoon bij de toko de mix voor thaise sate bij de toko. De pakjes zijn van globo foods. Dezelfde als bij tesco lotus. Erin zit een kruidenmix voor de sate en een mix voor satesaus. Heerlijk.
Twee recepten voor pinda of satesaus.
De eerste is wzt meer gebaseerd op zuid thais.
Ga uit van Grove Pindakaas het liefst met stukjes noot. Of de Gado Gado uit te toko.
Gebruik Volle melk als basis.
•250 gram pindakaas
•2 teentjes knoflook
•1 mespuntje trassi
•2 eetlepels olie
•1/2 theelepel djinten
•1/2 eetlepel suiker
•vers gemalen peper of twee a 3 theelepels sambal oelek (thaise curry)
•3 theelepels azijn
•2,5 eetlepels ketjap
•1,5 dl volle melk of kokosmelk
• tabasco saus naar behoefte
Voor te verdunnen kan water worden gebruikt.
•Maak de knoflook schoon en snijd deze in fijne stukjes
•Zet een pannetje met wat olie op het vuur en laat deze heet worden
•Meng de knoflook met de trassi en bak dit in de olie
•Voeg de melk toe en daarna beetje bij beetje de pindakaas, zodat deze goed oplost
•Blijf goed roeren totdat alle pindakaas is gesmolten
•Voeg water toe voor de juiste dikte.
•Voeg de djinten, de suiker, de azijn, de ketjap en de peper (sambal of curry) toe
•Laat de saus enkele minuten zachtjes doorkoken totdat de saus mooi glad is
Tweede recept:
• 375 gram grove pindakaas
• 1 eetlepel plantaardige olie
• 2 tenen knoflook, geperst
• 4 Aziatische sjalotjes, fijngehakt
• 1 stengel citroengras, alleen het witte, fijngehakt
• 2 theelepels Thaise kerriepoeder
• 1 eetlepels tamarindepuree
• 1 eetlepel chilipeperpasta (curry pasta of sambal oelek)
• 160 gram ongezouten, geroosterde pinda’s, grof gehakt
• 375 milliliter kokosmelk
• 2 theelepels palmsuiker
Verhit de olie in een steelpan en bak de knoflook, sjalotjes en het citroengras 1 tot 2 minuten. Voeg het kerriepoeder toe en roerbak tot de geur vrij komt.
Voeg de rest van de ingrediënten toe en breng langzaam aan de kook. Voeg zo veel water toe dat er een vloeibare saus ontstaat en laat hem nog 2 minuten doorkoken.
De saus kan eventueel met wat zout nog op smaak worden gemaakt
Gebruik nooit melk in de satesaus, dat is culinair het zelfde als vloeken in de kerk.
Eh mijn eerste vriendin zo medio 1968 a 1969 was javaanse. Haar moeder gebruikte en melk en cocosmelk en gewoon water en melk tegen 50-50.. Daar zijn de recepten van.
Later ook een molukse vriendin gehad. Die haar moeder had nog weer een ander recept. Maar voor mij te pittig.
De opmerking geen melk kan ik alleen maar aanvullen met pak het tweede recept
Wel grappig dat zowel in het artikel als in alle reacties het (deels) over satésaus gaat, die ik er inderdaad op geen enkele straathoek bij krijg. Daar staat dan wel weer de kruidenmix tegenover die de straatstalmeesters doorgaans in een oud frisdrankflesje hebben zitten en die op elke straathoek weer uniek is.
Inderdaad Frans, de frisdrank flesjes zijn me ook opgevallen bij de streeftfood vendors.
Dat is de marinade. Waarom in een frisdrank flesje?
Wel je neemt de ingrediënten uit het artikel, en doet ze in zo’n flesje.
Goed schudden, en klaar is Kees!
Wat de pindasaus betreft, recepten genoeg. Ook in een fles te verkrijgen in elke supermarkt.
Bij mijn weten eten niet verwesterde Thai dit hoegenaamd niet.
Ze houden het bij hun klassieke sausjes, die op elke tafel in een mandje staan. Pikant, hartig, …
Je hebt altijd uitzonderingen op de regel. Ik eet toch geregeld sateetje pindasaus in Thailand. Keurig in een prachtig plastic zakje meegeleverd. Maar wat eten we morgen op Thailandblog?
Dan is hier nog een pindasaus zoals u alleen in Amsterdam kon krijgen helaas woon ik nu hier maar ik geef jullie graag het recept voor de saus :
Een ui fijnsijden en lichtbruin fruiten in wat slaolie
Hieraan voe
gt men toe 1/2 of 1/3 pot pindakaas mag ook van calve zijn wat vetsin, ketjap , bruine suiker ,peper en zout naar smaak toe , blijven roeren op een laag gas en met lauw water of melk roeren
tot er een gladde saus is.
Goed door elkaar mengen en tenslotte er nog het sap van een halve citroen aan toevoegen.
Nog even verklappen dat ik mijn sate vaak van varkens haas maak maar also van kip maar beide als blokjes op de stokjes doe met een warm half stok broodje er naast .
Ui lekker bruinen in slaolie, zal lekker verbrand smaken,
sla olie is voor koude gerechten mijn beste…
En als u ook het recept van de SATE wilt hebben hoor ik het graag op het blog dan kunt u uw familie en vrienden eens echt verwennen .
Pindasaus zelf maken:
Koop een zak pinda’s. Desgewenst nog even licht roosteren in een droge koekepan. Doe in blender, samen met 1-2 theelepels goede olie (pinda-olie, bran-olie, zonnebloemolie evt.) theelepel suiker, 1/2 theelepel zout. En blenden maar. Eerst lijkt het of er niets gebeurt, maar gewoon volhouden en plotseling begint het dan pindakaas te worden. Doorblenden tot gewenste fijnheid, en als basis gebruiken voor bovengenoemde toevoegingen.
Dit is veul lekkerder dan Calve.
De Skippy pindakaas is mierzoet en voor mij echt niet lekker.
BIJNA goed. De betere doe het zelver in deze PERFEKT maar.
de satesaus
2 teentjes knoflook
mespunt trassi garnalen saus cq pasta
2 eetlepels olie
250 gram pindakaas of half om half met gevijzelde ongekookte pinda’s
1/2 theelepel djinten gemalen komijn
1/2 eetlepel suiker bij voorkeur rietsuiker
vers gemalen peper sambal oelek ofwel gestampte chili
3 theelepels azijn
2,5 eetlepels ketjap benteng manis
0.75 dl kokosmelk
0.75 dl water
Jasper had het over pindakaas, de basis voor pindasaus… en jij beschrijft de pindasaus, dus hij had het wel juist.
Ikzelf gebruik geen suiker meer en koop mijn pinda’s gebrand en klaar op de markt. Dat zijn kleine pinda’s, nog in hun vliesje, dat ik gewoon mee maal… de laatste keer hoefde ik nauwelijks olie toe te voegen. Wel voldoende zout.
Gewoonweg heerlijk, eerlijk, puur natuur.
Leuk al die verhalen over pindasaus maar het artikel gaat over Sate op z’n Thais. Het zal er denk ik wel zijn maar zelf heb ik het nog nooit gezien en laat staan gegeten in Thailand. Mijn Thaise partner hier op bezoek in Nederland had het ook nog nooit gegeten. Het pindasaus verhaal is meer Chinees/Indisch en misschien wel zo langzamerhand Nederlands want hier “knoeit” men overal pindasaus over.
Pindasaus, zoals Nederlanders die kennnen althans, is zeer zeker niet Chinees en ook de term Indisch komt wat vreemd over op mij aangezien het verwijst naar de voormalige kolonie Nederlands-Indie terwijl Indonesie alweer een dikke 70 jaar onafhankelijk is. Het is in het algemeen correcter en internationaal gezien zeker zo duidelijk (verwarring met Indiaas) om te verwijzen naar de Indonesische keuken. Neemt niet weg dat een goeie sate met pindasaus niet te versmaden is en ik geef dan toch wel de voorkeur aan de Indonesische variant.
dan wel de javaanse of mag ook de oost sumatraanse
sate kun je in ieder thaise stad of dorp tegenkomen ,meestal lands de hoofdweg.
Het lijkt me heerlijk. Je wordt zo lekker gemaakt.
Onze 60-plussers zullen zich op hun tong bijten en vragen aan de mede bloggers of ze ook een recept van een heerlijke sate saus hebben voor de hartpatienten onder ons.
Ik wil nog even terugkomen op de opmerking van bij iedere Lotus etc. Kan je Skippy pindakaas kopen.
Ja, dat kan zoveel je wilt.Kosten 187 thb per potje. Bij huidige koers een eurootje of zes.
In Nederland nog geen euro. Dus pindaś kopen en blenden, dat is de manier om de kosten in de hand te houden. Ondanks dat we zijn allemaal liefhebbers, dus eet smakelijk.
De kleine potjes Skippy pindakaas 83 baht
Een kilo geroosterde pinda’s kost rond de 50 baht op de markt. Een beetje olie en zout erbij, een paar minuten in een goede blender en je hebt pindakaas. 100% puur natuur en heerlijk. Daar krijg ik een hoeveelheid pindakaas voor, die je hier in de supermarkt met meer dan 187 baht moet berappen en daar zit dan nog suiker, smaakstoffen en wie weet wat allemaal in.
Ik maak pindakaas zelf door pindas te mixen/malen. Eventueel voeg ik wat olie toe voor de smeuigheid. Wat sambal helpt voor de ‘spirit’. Er saus meeaken stond reeds beschreven. Wel moet ik zeggen dat ik m.n. in frankrijk woon waar pindakaas redelijk duur is en de pinda’s droger en knapperiger als wat ik in thailand ken….
Haha… Echt grappig al die saté saus gerechten. Er is er geen een bij die Thaise pinda saus ook maar benadert. De Thaien gebruiken echt geen Skippy cement. Mijn vrouw maakt ook wel eens sateh saus en daar komt geen sambal en ketyap aan te pas. Dat is namelijk Indonesisch. De basis producten zijn echte pinda’s, scheutje olie, yellow curry paste en chili.
Chili of sambal kun je mij even uitleggen wat het verschil is?
Kom de basis javaanse cq oost sumatraanse sateh saus. Komt voor in Laos, Cambodia, Vietanam. Maleisiem Sarawek. de Philippijen \\de satesaus
2 teentjes knoflook
mespunt trassi garnalen saus cq pasta
2 eetlepels olie
250 gram pindakaas of half om half met gevijzelde ongekookte pinda’s
1/2 theelepel djinten gemalen komijn
1/2 eetlepel suiker bij voorkeur rietsuiker
vers gemalen peper sambal oelek ofwel gestampte chili
3 theelepels azijn
2,5 eetlepels ketjap benteng manis
0.75 dl kokosmelk
0.75 dl water
Sambal is een toevoegsel voor Indonesische gerechten, met als basis chili. Chili is gewoonweg gemaakt van de chiliboon. Wanneer mijn vrouw de chili in de pan gooit om er droge van te maken, ga je lopen. De lucht daarvan is zo sterk prikkelend dat ik begin te niezen en mijn ogen gaan tranen.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Sambal
Sorry als ik de meeste commentaren lees vergelijken jullie appels met peren.
Thaise sate’s zijn nu eenmaal anders dan onze indische ( indonesische ) sate ‘s
Sambal en ketjap manis dat maakt het verschil en in Thailand gebruiken ze deze ingrediënten niet, wel ineen andere smaak..
Meestal worden
deze sate’s zonder saus aangeboden.
Maar toch geniet er van je bent in THAILAND
Tip: Als je sate met Moe ( varkensvlees) wilt maken, neem dan schouderkarbonade dungesneden. Is er ideaal geschikt voor.
Bij Thaise saté, hoort geen Indische maar Thai Satay Sauce Mix van Lobo, kant en klaar, met coconut milk aanlengen.
To koop bij grote homo’s in Ned.
Top. Succes
Het moet natuurlijk toko’s zijn ipv. H…….sorry
Hahaha… ik dacht al… iets nieuws in Nederland, grote homo’s verkopen pindasau?
Sate is gewoon een stokje met vlees, niks meer, niks minder
Sate-saus is de saus die daar overheen gaat, niks meer, niks minder
En dat maakt pinda (sate) saus gewoon één van de vele soorten saus die over je sate gedaan kan worden. Gooi er Wiskey/Cocktail saus overheen…. ook een sate saus. “Saus over de sate”
Qua pinda-satesaus op z’n thais; knoflook-chilipeper-pindakaas-sojasaus-vissaus-palmsuiker-kokosmelk, vind je voorkeur verhoudingen. Klaar…. 10x beter dan welke kant en klaar versie, en 100x beter dan (braak) Wyco derrie. (Die Lobo zakjes zijn inderdaad ook goed te doen met kokosmelk)
En sambal en/of ketjap…. heerlijk in indische gerechten, maar heeft niks met Thaise sate sausen te maken.
Maar vooral; sate-saus is niet altijd pindasaus…… Pindasaus is een van de vele sate-sausen.