Zet je smaakpapillen op scherp, want we gaan een culinaire reis maken naar het hart van Zuidoost-Azië: Thailand. Hier vind je het onderschatte maar zeer smaakvolle gerecht, Roti Mataba Nuea (โรตีมะตะบะเนื้อ). In het Engels ook wel bekend als Thai Beef Stuffed Roti.

In het Thais wordt โรตีมะตะบะเนื้อ uitgesproken als “Roti Mataba Nuea”. Als we dit vertalen naar het Internationaal Fonetisch Alfabet (IPA), zou de fonetische transcriptie ongeveer als volgt zijn: /rōː-tiː ma-tá-bà nʉ́ʉa/.

Oorsprong en geschiedenis

Hoewel we dit gerecht als typisch Thais beschouwen, is het in werkelijkheid het resultaat van een bijzondere smeltkroes van culturen. Roti Mataba Nuea vindt zijn oorsprong in de zuidelijke regio’s van Thailand, waar invloeden van de Maleisische, Indische en Arabische keukens samenkomen. De roti, een soort platbrood dat in vele Aziatische keukens voorkomt, werd door Indiase handelaars naar het gebied gebracht. Mataba, wat ‘gevuld’ betekent in het Arabisch, wijst op de Arabische invloeden.

Dit gerecht heeft in de loop van de eeuwen verschillende vormen en smaken aangenomen, maar de essentie blijft hetzelfde: een smaakvolle vulling van rundvlees (of variaties met kip of vis), ingepakt in een knapperige roti. Hoewel het in heel Thailand op straat wordt verkocht als snack, zien we ook dat het steeds vaker wordt geserveerd in Thaise restaurants over de hele wereld.

Ingrediënten en smaakprofielen

Het mooie aan Roti Mataba Nuea is de harmonie van complexe smaken die dit gerecht te bieden heeft. Je proeft de kruidigheid van het rundvlees, versterkt door specerijen zoals komijn en koriander, de zoetheid van de uien, en de subtiele smaak van de roti, die door de vulling knapperig is geworden.

De vulling bestaat meestal uit rundvlees, uien, knoflook, gember, komijn, koriander, kurkuma, peper en zout. Soms worden er ook groene pepers toegevoegd voor een extra kick. De roti zelf wordt gemaakt van een eenvoudig deeg van bloem, water en zout, dat vervolgens dun wordt uitgerold en om de vulling heen wordt gevouwen.

Recept voor 4 personen

Zin om dit exotische gerecht zelf te proberen? Hier is een eenvoudig recept voor vier personen.

Ingrediënten:

  • Voor de roti:
    • 2 kopjes bloem
    • 1/2 kopje water
    • 1/2 theelepel zout
  • Voor de vulling:
    • 500 gram rundvlees, in kleine stukjes gesneden
    • 2 grote uien, fijngesneden
    • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
    • 1 stukje gember (ongeveer 2 cm), fijngehakt
    • 1 theelepel komijn
    • 1 theelepel koriander
    • 1/2 theelepel kurkuma
    • Peper en zout naar smaak
    • Olie om in te bakken

Bereidingswijze:

  1. Begin met het maken van het deeg voor de roti. Meng de bloem en het zout in een kom. Voeg langzaam het water toe terwijl je blijft kneden. Wanneer het deeg glad en elastisch is, dek het af en laat het 30 minuten rusten.
  2. Terwijl het deeg rust, bereid je de vulling voor. Verhit de olie in een pan en voeg de uien, knoflook en gember toe. Bak dit tot de uien goudbruin zijn.
  3. Voeg het rundvlees toe en bak dit tot het bruin is. Voeg dan de kruiden toe en meng alles goed door elkaar. Laat het mengsel 5-10 minuten sudderen, zodat de smaken goed kunnen mengen.
  4. Verdeel het deeg in vier gelijke stukken. Rol elk stuk uit tot een dunne cirkel. Verdeel de vulling gelijkmatig over de vier roti’s.
  5. Vouw de randen van de roti’s naar binnen, zodat je een vierkant pakketje krijgt met de vulling in het midden.
  6. Verhit wat olie in een pan en bak elke roti aan beide zijden goudbruin. Serveer warm en geniet van de smaakexplosie van Roti Mataba Nuea!

Het proberen van nieuwe gerechten is als het verkennen van nieuwe culturen. Door het maken van Roti Mataba Nuea, krijg je een voorproefje van de rijke en diverse culinaire tradities van Thailand.

Veel kookplezier en eet smakelijk!

2 reacties op “Roti Mataba Nuea (โรตีมะตะบะเนื้อ)”

  1. Eric Donkaew zegt op

    Om eerlijk te zijn… ik zie dit nooit op de diverse menukaarten. Wat mis ik? Is er in Pattaya of liever nog in Jomtien een restaurantje dat dit gerecht serveert?

    Het ziet er lekker uit. ‘Roti’ suggereert een Indiase afkomst. Nou, die is er natuurlijk ook gewoon. Maar waar kan ik dit ’typisch Thaise gerecht’ proeven?

    • Danzig zegt op

      Misschien op lokale markten in Pattaya/Jomtien.
      Als je naar de provincie Narathiwat afreist, zul je in ieder geval geen moeite hoeven doen, want het is daar overal te koop.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website