Vandaag gaat het over Patongo (ปาท่องโก๋) oftewel Thaise Donuts, een van oorsprong Chinese snack maar populier als Thaise streetfood.
De Patongo, ook wel bekend als ‘ปาท่องโก๋’ in de Thaise taal, heeft zijn wortels in de levendige en geurige straatvoedselscène van Thailand. Hoewel deze verrukkelijke traktatie gelijkenissen vertoont met de Chinese ‘Youtiao’, heeft de Patongo een unieke plek veroverd in het hart van de Thaise bevolking. Dit komt voornamelijk door de gemakkelijke bereiding, portabiliteit en natuurlijk de onweerstaanbare smaak die perfect samengaat met een kopje verse ‘Cha Yen’ (Thaise ijsthee).
In de Thaise taal wordt “Patongo” of “ปาท่องโก๋” fonetisch uitgesproken als “pa-tong-go”. Het is belangrijk op te merken dat Thaise woorden vaak een toonhoogte hebben, die de betekenis van het woord kan veranderen. In dit geval heeft “Patongo” een dalende toon op “pa”, een lage toon op “tong”, en een stijgende toon op “go”.
Ingrediënten en smaakprofiel
In wezen zijn Patongo’s eenvoudige gefrituurde deegstrips, maar laat je niet misleiden door de eenvoud. Het zijn deze minimalistische ingrediënten die bijdragen aan de magie van hun smaak. Het deeg, gemaakt van meel, suiker, zout, bakpoeder, water en soms een beetje gist, wordt gefrituurd tot het goudbruin en knapperig is. Hoewel ze van nature zoet zijn, krijgen ze vaak een extra dosis zoetheid door de suikercoating aan de buitenkant.
Het resultaat? Een krokante buitenkant die bij de eerste beet plaatsmaakt voor een zachte, luchtige binnenkant. Je zult merken dat de zoetheid subtiel is, en daarom is Patongo de perfecte traktatie om te dippen in zoete gecondenseerde melk of geserveerd te worden met een pittige Thaise curry.
Recept voor Thaise Patongo Donuts
Nu komt het leuke gedeelte! Hier is een eenvoudig recept om je eigen Patongo te maken voor vier personen.
Je hebt nodig:
- 250 gram bloem
- 1 eetlepel suiker
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel bakpoeder
- 180 ml water
- Olie om te frituren
- Poedersuiker voor de topping (optioneel)
Volg deze stappen:
- Meng de bloem, suiker, zout en bakpoeder in een grote kom.
- Voeg geleidelijk het water toe en kneed het geheel tot een soepel deeg. Laat het deeg 15 minuten rusten.
- Verdeel het deeg in kleine gelijke delen en rol deze uit tot lange, dunne strengen.
- Verhit de olie in een diepe pan. Om te testen of de olie heet genoeg is, kun je een klein stukje deeg in de olie doen. Als het direct begint te sissen, is de olie klaar.
- Frituur de deegstukken tot ze goudbruin zijn. Dit duurt meestal 2-3 minuten aan elke kant.
- Laat ze uitlekken op keukenpapier om overtollige olie te verwijderen. Bestrooi ze naar wens met poedersuiker.
- Dien op met gecondenseerde melk of Thaise curry en geniet van je zelfgemaakte Patongo!
En daar heb je het – jouw eigen versie van Patongo, vers uit je eigen keuken! De volgende keer dat je een unieke traktatie wilt maken of gewoon jezelf wilt onderdompelen in de wereld van Thais streetfood, denk dan aan deze eenvoudige maar heerlijke donuts. Eet smakelijk!
Over deze blogger
-
Bekend als Khun Peter (62), woont afwisselend in Apeldoorn en Pattaya. Al 14 jaar een relatie met Kanchana. Nog niet gepensioneerd, heb een eigen bedrijf, iets met verzekeringen. Gek op dieren, vooral honden en muziek.
Genoeg hobby's, maar helaas weinig tijd: schrijven voor Thailandblog, fitness, gezondheid en voeding, schietsport, ouwehoeren met vrienden en nog wat eigenaardigheden.
Lees hier de laatste artikelen
- Nieuws uit Thailand23 december 2024De redactie wenst alle lezers fijne feestdagen!
- Nieuws uit Thailand23 december 2024Illegale handel in medicijnen bedreigt volksgezondheid
- Nieuws uit Thailand23 december 2024Thaise regering komt met steun en voordelen voor een zorgeloze nieuwjaarsvakantie in 2025
- Achtergrond23 december 2024De kerstboom: van heidense symbolen tot feestelijke traditie
Ik heb die patonggos jaren met veel plezier gegeten.
Spijtig genoeg is de lijst van Patonggo’s ingredienten niet compleet.
Er ontbreekt Sulfur die het juist zo knapperig maakt en houdt.
Sinds ik dat ontdekt heb, eet ik die Thaise smoutebol helemaal niet meer.
Ik heb dit “toevallig” ontdekt omdat wij onze Bio-In-Shell gedroogde Longans in die lekkerheid wilden mengen…
Daardoor smaakt die smoutebol nog beter en was het ook nog wat “gezonder”!!!