De origine van Pad Thai
Pad Thai noodles is wellicht niet het oudste en meest authentieke gerecht uit de Thaise keuken, het is wel het beroemdste gerecht voor bezoekers van Thailand. Omdat iedereen dit populaire gerecht kent ging ik in Bangkok op zoek naar de beste plek om dit gerecht te eten.
Khao San Road
Khao San Road is een van de bekendste straten van de Thaise hoofdstad Bangkok. Dit is de uitvalsplek voor de vele duizenden backpackers die de stad jaarlijks aan doen. De straat en de buurt er omheen is vergeven van hostels, markten, reisbureaus, kroegjes en niet te vergeten de vele eetstalletjes waar voor een luttel bedrag een zeer smaakvolle maaltijd gekocht kan worden. Uiteraard zijn er vele rijdende kraampjes waar in slechts een paar minuten in een grote wok één van Thailand’s bekendste gerechten in elkaar ‘geschept’ wordt: Pad Thai noedels. Hoewel in Thailand overal redelijk authentiek gekookt wordt, is de smaak van de gerechten in een buurt als deze toch enigszins aangepast aan de smaakpapillen van de vele westerse monden. Maar waar moet je naartoe om de echte authentieke Pad Thai noedels te eten? Toevallig is dat vlakbij Khao San Road.
De originele Pad Thai
Tegenover de Rachanatda tempel, op loopafstand van het beroemde backpackers walhalla wordt in een piepklein zaakje al 70 jaar lang niets anders gekookt dan Pad Thai noedels. Restaurant Lung Pha is de bakermat van een van Thailand’s meest favoriete gerechten dus als je ergens de originele receptuur wilt proeven is het hier.
Toevallig maar wel toepasselijk is dat het restaurant aan Mahachai Road is gevestigd. Mahachai is namelijk een vissersdorp even buiten de stad, waar je de garnalen vers uit de zee kunt krijgen. Mocht je ooit eens tijd over hebben in Bangkok, ga dan naar Wongwian Yai station en pak het lokale boemeltreintje naar Mahachai voor een dagje culinair genieten in dit vissersdorpje.
Een uur wachttijd
Het zaakje in Bangkok is eigendom van de oude baas uncle Pa. Hij heeft de zaak geërfd van zijn ouders en is nog elke avond aanwezig in het restaurantje, niet om te koken maar wel om te controleren of alles wel gaat zoals het hoort.
De zaak is iedere dag open van vijf uur ‘s middags to drie uur ’s nachts. En het is er altijd knetterdruk. Soms staan mensen meer dan een uur te wachten op hun favoriete gerecht. De klandizie bestaat voor het overgrote deel uit lokale bevolking wat mij altijd gunstig stemt. Binnen in het restaurant is amper zitgelegenheid. De meeste gasten eten aan een tafeltje op straat.
Pad Thai Street
Rondom de zaak staan wat kraampjes op straat waar diverse andere snacks verhandeld worden. Dus om de wachttijd te doden of de eerste trek te stillen kun je wat andere kleine hapjes bestellen zoals gegrilde varkensspiesjes met satésaus geserveerd met stukjes rode ui en plakjes komkommer in zuur.
Uiteraard heeft de commercie het succes ook hier ontdekt. Inmiddels zijn er meerdere zaken links en rechts van Lung Pha geopend die dezelfde gerechten verkopen en staat de straat lokaal bekend als Pad Thai Street. Echter als je het origineel wilt proeven moet je bij Lung Pha zijn.
Blijven scheppen
Het enige wat je in dit restaurantje dus kunt bestellen is Pad Thai. Daarbij krijg je toch nog één keuze namelijk of je de noedels met of zonder ei wilt. De variant zonder ei ziet er het mooiste uit. Prachtig glanzende rijstnoedels met een paar mooie garnalen en stukjes tofoe. Voor de variant met ei gooien ze kunstig een ei in een loeihete bolle pan. Zodra het gestold is gaat daar een schep Pad Thai noedels in, het pakketje wordt kunstig dichtgevouwen, omgedraaid en op een bord geschoven.
De noedels worden geserveerd met taugé, een stuk bananenbloem, lente ui en limoen. Aan tafel mag je de schotel naar eigen inzicht verder op smaak brengen. Op de wiebelige metalen opklaptafeltjes staan potjes met suiker, azijn, gehakte pinda’s en gedroogde chili’s.
De dames achter de wok blijven maar scheppen. De ingrediënten zijn razend vers en ook al ziet het zaakje er oud uit, de omzetsnelheid is zo hoog dat bederf volgens mij amper mogelijk is. Dus kan het grote smullen beginnen. En zoals de Thai zeggen: arroy mak mak, oftewel: superlekker.
Bron: Verhaal van Diederik Swart op blog.klm.com
Over deze blogger
-
Bekend als Khun Peter (62), woont afwisselend in Apeldoorn en Pattaya. Al 14 jaar een relatie met Kanchana. Nog niet gepensioneerd, heb een eigen bedrijf, iets met verzekeringen. Gek op dieren, vooral honden en muziek.
Genoeg hobby's, maar helaas weinig tijd: schrijven voor Thailandblog, fitness, gezondheid en voeding, schietsport, ouwehoeren met vrienden en nog wat eigenaardigheden.
Lees hier de laatste artikelen
- Vliegtickets29 oktober 2024Emirates zet dubbel zoveel A380’s in op Schiphol – Dubai route voor meer luxe en capaciteit
- Nieuws uit Thailand29 oktober 2024Thaise luchthavens introduceren biometrische check-ins voor vlottere reiservaring
- Nieuws uit Thailand29 oktober 2024Bangkok krijgt eigen Monopoly-editie met iconische Thaise speelfiguren
- Nieuws uit Thailand29 oktober 2024Thailand verwelkomt de winter met eerste koele bries door het hele land
En wat te denken van dit kleine restaurant:
Hoy Tod Chaw Lae in Soi Thong Lor is a humble eatery, even if they state themselves to be among the five best Pad thai spots in the world. That said, they are famed for their shrimp pad thai and the stir fried mussel and oyster omelet (hoy tod), with plenty of appearances on TV-shows.
Voor een goede Pad Thai Kung kun je mij s’nachts wakker maken. Voor top-kwaliteit maken wij het daarom meestal zelf, maar dit adres ga ik zeker proberen als ik weer eens in Bangkok moet zijn voor zaken!
Het gerecht mag dan authentiek heten, het is niet authentiek Siamees.
In de tijd na 1932, het jaar van de revolutie, ging de regering op zoek naar een goed en goedkoop “nationaal” gerecht. Men kwam uit op roerbaknoedels zoals gegeten in Vietnam en China.
Ter promotie van het gerecht en tegelijk van de vaderlandsliefde, werd gekozen voor de naam ผัด ไทย, pad thai, “Thaise” roerbaknoedels.
Het gerecht smaakt er niet minder lekker door.
Inderdaad, met dank aan dict… generaal Phiboen:
De onstuimge geschiedenis van Pad Thai:
https://www.thailandblog.nl/eten-drinken/geschiedenis-pad-thai/
Klinkt goed, een bezoekje waard de volgende keer dat ik in de buurt ben. Maar dé beste plek bestaat volgens mij niet. Volgens hun FB pagina nu gesloten, maar bij Padthaithachangpier (https://www.facebook.com/Padthaithachangpier) heb ik ook hele lekkere Pad Thai gegeten.
Volgens mij is de locatie van ลุงภา ผัดไทยประตูผี เจ้าแรก เจ้าเก่า (Lung Pha Phad Thai …) schuin tegenover de ingang van วัดเทพธิดารามวรวิหาร (Wat Thepthidaram Worawihan) op nr. 315/1 ถนน มหาไชย (315/1 Maha Chai Road). Ongeveer 15 min. lopen vanaf ถนน ข้าวสาร (Khao San Road) en ongeveer 7 min. lopen van de ท่าเรือผ่านฟ้าลีลาศ (veerbootterminal Phan Fa Leelard) bij de สะพาน ผ่านผ่านฟ้าลีลาศ (Phan Fa Leelard Bridge).
Is inderdaad gruwelijke pad thai! Vlakbij pan fa lilat en de golden mount, immens lange rijen staan er vaak. Het wachten waard!